Sałatka z serami pleśniowymi i kaparami 129Słodkie pomidorki, chrupiąca sałata rzymska, słone pleśniowe sery i ostre kapary-to mój pomysł na sałatkę do potraw z grilla. Jest ekspresowa w przygotowaniu, więc nadaje się również na drugie śniadanie do pracy, wystarczy zapakować wszystko do słoiczka, a polać ją sosem przed samym jedzeniem. 1 sałata rzymska 300 g pomidorków koktajlowych 100 g sera blue 100 g sera gorgonzola
Krylowa Kuchnia
Żeberka marynowane w wodzie z ogórków kiszonych 129dodajemy już soli, ponieważ mięso przeszło solą z wody z ogórków. Piec w piekarniku w 180 C w naczyniu żaroodpornym przez 1h pod przykryciem. Następnie przełączyć piekarnik na funkcję grilla i dopiekać jeszcze przez 0.5 h odwracając żebetka, aby się równo piekły. Ja mięsko podałam z mlodymi ziemniaczkami i koperkiem oraz z mizerią z ogórków. Smacznego
Krylowa Kuchnia
Żeberka pieczone 402Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Mięso umieścić w brytfance i przykryć piec przez godzinę pod przykryciem, a następnie odkryć i dopiekać jeszcze (najlepiej na funkcji grilla), aby nabrały pięknego koloru z obu stron. Smacznego
Krylowa Kuchnia
Grillowane kotleciki z piersi z papryką 154cebuli i szczypiorku, to danie które z powodzeniem możemy wcinać na diecie. Nie zawierają dodatkowych kalorii z tłuszczu, bo przygotowane na patelni grillowej (można je zrobić również na tradycyjnym grillu lub elektrycznym). Nie posiadają też panierki-więc znów kalorii mniej-prawie samo mięsko iwarzywa. Doskonałe jako danie obiadowe, ale można je również zajadać na zimno np. jako drugie śniadanie
Krylowa Kuchnia
Tzatziki 163Tzatziki to popularny grecki dip, który jest wykorzystywany do dań pieczonych, smażonych czy grillowanych. Nam posłużył jako dodatek do frytek i też bardzo dobrze się sprawdzi
niecodziennikpary
Sałatka Waldorf 131Surówka z selera na dobre dołączyła do naszego jadłospisu, teraz wypróbowaliśmy jej nieco inną wersję – sałatkę Waldorf . Przygotowanie jej jest bardziej czasochłonne, ale dzięki pokrojeniu
niecodziennikpary
Golonka gotowana 147godzin. Mięso powinno być miękkie i odchodzić od kości. Golonkę można podawać bezpośrednio po ugotowaniu lub dodatkowo podpiec do zrumienienia się w piekarniku na funkcji grill. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Golonka gotowana pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Babka z mięsa mielonego 141piec z termoobiegiem 70-75 minut. Po upieczeniu mięsną babkę wyjąć z formy. Dodatkowo można ją przyrumienić, wkładając na ok. 10 minut z powrotem do piekarnika z włączoną funkcją grill. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Babka z mięsa mielonego pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Cytrynowe skrzydełka 153marynatę, wstawić do nagrzanego do 200 o C piekarnika (z termoobiegiem), piec ok. 40 minut – w trakcie mięso odwrócić. Cytrynowe skrzydełka dodatkowo można opiec kilka minut na funkcji grill dla lepszego zrumienienia skórki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Cytrynowe skrzydełka pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Duszona karkówka 129Karkówka to mięso, z którego można przygotować potrawy na wiele sposobów. Doskonale sprawdza się podczas duszenia, smażenia, pieczenia czy też na grillu. W tym przepisie przygotowaliśmy ją bez wielu dodatków, chodziło nam o uzyskanie pysznej karkówki w sosie własnym, dlatego też zrezygnowaliśmy z zagęszczania sosu mąką lub śmietaną. Tak przygotowane mięso idealnie pasowało do ugotowanej na sypko kaszy gryczanej oraz
niecodziennikpary
Pieczone bataty 142oraz z czerwoną cebulą i czosnkiem. Tych kilka prostych składników doskonale uzupełniło smak słodkich pieczonych batatów i sprawiło, że pieczone bataty są odpowiednią propozycją na obiad, kolację czy też grilla. Składniki na pieczone bataty Pieczone bataty: 4 bataty 3 łyżki oliwy lub 3 łyżki oleju smakowego (np. z chili) sól gruboziarnista Sos śródziemnomorski: 5 łyżek jogurtu greckiego 20 czarnych oliwek
niecodziennikpary
Szparagi na słodko w cieście francuskim 137Szparagi najczęściej kojarzą się z sosem holenderskim, grillem lub innymi daniami na słono. Białe szparagi można jednak przygotować na słodko np. z kremowym capreggio, orzechami nerkowca i miodem. Takie szparagi na słodko w cieście francuskim są bardzo miłą odmianą dla znanych nam sposobów przyrządzania tego sezonowego warzywa. Nie jest to deser, ale bardzo dobra i lekka propozycja na kolację
niecodziennikpary
Coleslaw 183wsypać startą kapustę i marchewką, dodać sos, dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i wstawić na co najmniej dwie godziny do lodówki. Surówkę coleslaw podawać do obiadu lub dań z grilla. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Coleslaw pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Cytrynowe tartaletki z bezą włoską 137pomocą rękawa cukierniczego nałożyć bezę włoską. Deser można podawać od razu lub przyrumienić bezę przy użyciu palnika cukierniczego albo w piekarniku przez kilka minut – z opcją “grill” na niewielkiej mocy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Cytrynowe tartaletki z bezą włoską pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Zupa z papryki 123smażenia Dodatkowo: słodka lub kwaśna śmietana makaron lub szpecle (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Papryki umyć, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika nastawionego na funkcję grill na maksymalnym grzaniu. Podpiekać 20-30 minut, aż skórka się pomarszczy, a nawet sczernieje – w trakcie papryki kilka razy odwracać. Po tym przełożyć je do miski lub głębokiego naczynia, przykryć
niecodziennikpary