grill - 12274 przepisów (strona:194/819)

Wakacje nad Jeziorem Białym 118

Łowili leszcze, szczupaki, karpie, okonie, sumy i płocie. Raz Młody złowił nawet węgorza. Część każdego połowu wracała do wody, ale kilka razy mieliśmy okazję jeść świeżutką rybkę pieczoną na grillu – na zdjęciu karp i leszcze. Wystarczy sprawioną rybę podzielić na porcje, obtoczyć w oleju, doprawić solą i przyprawą do ryb. Piec na rozgrzanym grillu, uważając przy przekładaniu na drugą stronę

W mojej kuchni
Schabowe z szynką i warzywami. 113

Wieprzowina z grilla, to prawdziwa królowa rusztu. Ja najbardziej lubię przyrządzać chudą karkóweczkę, ale te steki robiłam ze schabu z dodatkiem kawałka wędzonej szynki (może boczek , byłby jeszcze lepszy?) i były pyszne! SKŁADNIKI: 5 kotletów schabowych 5 grubszych plastrów szynki z tłuszczykiem lub boczku wędzonego warzywa z grilla MARYNATA: 1/3 łyżeczki pieprzu białego,  1/3 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka

Kuchnia Beaty
Creme brulee. 115

przeciwnie, jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Nie posiadam w domu specjalnego palnika, służącego do karmelizacji cukru, ale bez niego też można sobie poradzić. Wystarczy mieć piekarnik z funkcją grill. Cóż ja mogę napisać o samym creme brulee? Kremowy, słodki deser z kruchą, karmelową skorupką o wyraźnym waniliowym aromacie. Niebo w gębie :) Składniki: 5 żółtek 4 łyżki drobnego cukru(...)przynajmniej na 3 godziny. Schłodzony deser posypać równomiernie po wierzchu cukrem, nie za grubo. Cukier skarmelizować specjalnym palnikiem lub wstawiając na kilkanaście sekund do nagrzanego piekarnika z ustawioną funkcją grill, jak najbliżej grzałki. Uwaga, łatwo się przypala

zadanie-gotowanie
Chrupiące łódeczki ziemniaczane. 292

rozgrzanym do temperatury 190 stopni. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na pół i wybrać miąższ łyżeczką. Zostawić 3 - 5 mm "ścianki". Posmarować oliwą z solą środki ziemniaków i wstawić pod grill (230 stopni) na 5 - 10 minut (do lekkiego zrumienienia). Wyjąć z piekarnika i wyłożyć łódeczki cienkimi paseczkami boczku i cheddara. Wstawić jeszcze raz pod grill na kilka minut do roztopienia

zadanie-gotowanie
Szaszłyki drobiowe z frytkami z batatów. 175

smaku frytki z batatów i obowiązkowo coś "zielonego" :) Szaszłyki i frytki powędrowały razem do piekarnika. Po około trzydziestu minutach wyjęłam mięso i jeszcze chwilę zapiekałam bataty, ustawiając funkcję grilla. Powoli rozkręcamy się po świątecznym leniuchowaniu. Pogoda nas rozpieszczała :) Pora wyciągnąć rower z piwnicy, odkurzyć kijki do nordic walkingu, ewentualnie wyczyścić buty do joggingu i zadbać o formę :) Składniki: filet(...)wstawić mięso (patyki z szaszłykami ułożyłam na prostokątnym naczyniu żaroodpornym, do którego kapał sok z mięsa i warzyw). Zapiekać około 30 minut. Po tym czasie wyjąć mięso, ustawić funkcję grilla i zapiekać jeszcze około 5 minut

zadanie-gotowanie
Kurczak z czosnkiem, miodem i warzywami z wolnowaru 165

specjalnego szykowania warzyw. Po prostu wszystko do gara i już. Gotowałam w ustawieniu high. Wstawiłam  o 11, a już o 15 obiad był gotowy. Podpiekłam kurczaka pod grillem w piecyku, ale można ten krok pominąć. Ja chciałam mieć chrupiącą skórkę. Miałam tylko fasolkę mrożoną, przed dodaniem do dania rozmroziłam ją. Po 30 minutach była mocno miękka. Myślę że świeża(...)godzin. Pół godziny przed końcem gotowania dodać fasolkę szparagową. Z gotowej potrawy wyjąć kurczaka, ułożyć skórą do góry na blaszce i wstawić na parę minut (3 - 4) pod grill w piekarniku, aby kurczak się ładnie zrumienił. Podawać natychmiast z warzywami z wolnowaru. Smacznego

Stare Gary
Domowa biała kiełbasa 140

biała kiełbasa Biała kiełbasa większości z nas kojarzy się głównie z Wielkanocą i słusznie, ale przecież nie jemy jej tylko raz w roku. W okresie letnim często ląduje na grillu przy boku innych grillowanych smakowitości. Z kolei zimą często jemy pieczoną białą kiełbasę z cebulą i innymi dodatkami, wtedy sprawdza się świetnie jako rozgrzewający, ale i sycący obiad. Dlaczego porwałam(...)strukturze, której nie można nic zarzucić. Swojska biała kiełbasa, zrobiona przez nas od A do Z nie ma sobie równych, dlatego w najbliższym czasie planujemy przygotować kiełbasę na grilla, kabanosy, oraz parówki, które w naszej lodówce są zawsze, ze względu na małego parówko-jada Zachęcam Was do zrobienia swojej kiełbasy w domowych warunkach, bo na prawdę nie trzeba do tego

NiePieprz.pl
IGUANA BITS – FALLOUT – szaszłyki z kurczaka w marynacie z coli 279

poprzednich częściach, z uszczupleniem ilości kawałków z pięciu do czterech. Ciężko zatem zdecydować, którą formę uznać za uniwersalną. My pozostaliśmy przy 5 kawałkach mięsa iguany na patyku, opiekanych na grillu lub patelni jak tradycyjne szaszłyki. Ze względu na brak receptury na dania z iguany w grze pozwoliliśmy sobie na interpretację, która wykorzysta najsłynniejszy trunek z całej serii, czyli Nuka Colę(...)godzinę przed nabijaniem mięsa, to nie będą się palić podczas grillowania). Pozostałości marynaty wykorzystamy do smarowania mięsa podczas grillowania. 4. GRILLOWANIE (15 min) Szaszłyki opiekamy na tradycyjnym grillu lub obsmażamy na patelni na średnim ogniu z każdej strony do uzyskania dobrze zarumienionego mięsa. Uważajcie na moc ognia, gdyż ze względu na dużą zawartość cukru w marynacie, może się ona łatwo

Nerds Kitchen
Grillowane figi 116

cukrem. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do momentu aż się zredukuje o połowę. Ostudzić. Figi przeciąć na pół, ciętą stronę natrzeć przygotowaną glazurą. Umieścić figi na średnio rozgrzanym ruszcie grilla i grillować aż zmiękną około 6 minut. Podawać z łyżeczką serka mascarpone skropione pozostałą glazurą. The post Grillowane figi appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Jak tworzyć własne przyprawy i suche marynaty 157

zawsze odpowiadają naszym indywidualnym smakom, skoro możne je przygotować samemu. Przyrządzone przez Nas przyprawy i marynaty będą idealnie dopasowane do naszych smaków i do tego co będziemy przygotowywać na grillu lub w wędzarni. Przygotowywanie własnych przypraw jest bardzo proste. Trzy główne składniki dowolnej suchej przyprawy czy marynaty to: cukier, sól i pieprz lub papryka czerwona. Z zaledwie tych trzech składników

naRuszcie
Szaszłyki! 145

już dawno za nami a ochota na grillowe potrawy nie przeszła wraz z nadejściem jesieni. Na szczęście istnieje dużo różnych sposobów na zrobienie ich w domu np. na patelni, grillu elektrycznym czy w piekarniku. Dziś chce zaprezentować jak w prosty sposób zrobić szaszłyki w piekarniku. Składniki: -4 piersi z kurczaka -3 cebule -1 papryka -2 kiełbasy (śląska lub zwyczajna) -przyprawy(...)przyprawa do grilla, papryka, majeranek) -patyczki do szaszłyków -olej Sposób przygotowania: Piersi myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy w kosteczkę o wielkości ok. 2x2 cm a następnie przyprawiamy. Cebule kroimy na ćwiartki i oddzielamy warstwy a paprykę w kostkę 2x2cm. Kiełbasę kroimy w plasterki o grubości ok. 1,5 cm. Składniki można nabijać na patyczki według uznania. Ja robiłam 3 rodzaje

Magia jedzenia.
Kiełbasa śląska z patelni. 129

Składniki: -kiełbasa śląska (ilość zależy od tego ile chcemy zjeść) -cebula -przyprawa do grilla -odrobina oleju lub masła Sposób przygotowania: Kiełbasę nacinamy w kwadraciki i kładziemy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy przyprawą do grilla z obu stron. Smażymy aż się zarumieni. Pod koniec dodajemy cebule pokrojoną w plastry i rozwarstwioną na "krążki" i smażymy aż się zarumieni. Smacznego

Magia jedzenia.
Aksamitny sos do makaronu, pizzy, zapiekanek, kanapek... 137

wędzonej ostrej 1/3 łyżeczki kurkumy szczypta cynamonu 1 ząbek czosnku pieprz Przygotowanie: Papryki nakłuj, do środka każdej wciśnij kawałek czosnku, wstaw do piekarnika nagrzanego do 220'C (najlepiej pod grill), kiedy papryka się mocno przypiecze przekręć na drugą stronę, przypiecz. Gorące papryki przełóż do miski i nakryj folią. Kiedy przestygną usuń gniazda nasienne i skórę. Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę(...)zredukować płyn jeśli widzisz taką konieczność.  Wersja na thermomix Przygotowanie: Papryki po nakłuj, do środka każdej wciśnij kawałek czosnku, wstaw do piekarnika nagrzanego do 220'C (najlepiej pod grill), kiedy papryka się mocno przypiecze, a nawet zwęgli, przekręć na drugą stronę, przypiecz. Gorące papryki przełóż do miski i nakryj folią. Kiedy przestygną usuń gniazda nasienne i skórę. Do naczynia

SzczyptaSmaQ
Ryba po indonezyjsku 140

okonia, ale w dość nietypowy sposób. Bardzo prosty i bardzo szybki. Nie będę ukrywać, że i bardzo smaczny. Wystarczy kupić filety, kilka przypraw, hyc do piekarnika, a najlepiej na grilla w piekarniku tak jak ja to zrobiłam i macie pyszną rybę na obiad. Wystarczy ugotować ryż, jakąś szybką ostrzejszą sałatkę i obiad gotowy. Składniki: około 500 g filetów ryby (jakakolwiek(...)papryki, olej oraz paprykę wymieszać ze sobą i polać tym sosem podpieczoną rybę i znowu wstawić do piekarnika na 15 minut. Ja upiekłam rybę w piekarniku na grillu elektrycznym górnym. Czas pieczenia delikatnie skróciłam o 5 minut. Smacznego

na moim stole...

Proponowane wyszukiwania