Cienkie jak pergamin,neutralne w smaku,daje wiele możliwości,bo można go używać do przygotowania słodkich deserów,ale i do dań wytrawnych - ciasto filo.Wywodzi się z greckiej tradycji kulinarnej.Filo w języku greckim-philo oznacza liść. Bardziej wyrafinowane i delikatniejsze niż ciasto francuskie,na pewno też mniej kaloryczne,ale tak samo błyskawicznie można z jego udziałem wyczarować pyszne dania i desery.To
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!swoje warzywa może taka sałatkę jeść codziennie i na pewno Mu się nie znudzi. Mnie na pewno nie. 4 pomidory 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypioru 3 łyżki ( duże ) greckiego jogurtu sól morska do smaku pieprz kolorowy do smaku cukier do smaku sok z cytryny do smaku Warzywa umyć a szczypiorek po umyciu osuszyć aby można było go swobodnie(...)ćwiartki a następnie w grubsze paski, rzodkiewki pokroić w plasterki a osuszony szczypiorek posiekać. Wszystkie te składniki wrzucić do miski, dodać potrzebne do smaku przyprawy i jogurt grecki po czym wymieszać sałatkę. Gotową sałatkę zostawić na kilka minut do przegryzienia się smaków. Taką sałatkę można podać do obiadu lub na lekką kolację z pieczywem posmarowanym masłem
Ewa w kuchnilepszych moich sałatek . Słodziutki ananas i kukurydza plus paluszki krabowe komponują się świetnie :-) Składniki: Paluszki krabowe (surimi) 250g puszka ananasa 1/2 puszki kukurydzy 1/2 małej cebuli 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie: Paluszki surimi kroimy na około 0,5 cm kawałki. Ananasa wyciągamy z puszki i kroimy na podobnej wielkości kawałki jak paluszki krabowe. Cebulę szatkujemy(...)bardzo małą kosteczkę. Wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy do tego odsączoną kukurydzę. Mieszamy z jogurtem greckim, majonezem, pieprzem i solą. I gotowe :-) Życzę smacznego
Anielska Kuchnia AniLubicie rybę po grecku? Ja zaproponuję takie oto roladki. Alternatywa dla ryby po grecku. Smakuje tak samo, wygląda troszkę inaczej. Polecam Składniki: 70 dag filetu z tilapii 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 por-biała część 1 słoiczek koncentratu pomidorowego z czosnkiem pół szklanki wody mąka do panierki olej do smażenia sół,pieprz do smaku Wykonanie: Filety dobrze
Z Majeczką w kuchniRyba po grecku od dzieciństwa kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem i Wigilią. Od kiedy sięgam pamięcią zawsze gościła w tym okresie na naszym stole. W tym roku rybę po grecku postanowiłam zastąpić rybą po kaszubsku. Warzywa duszone w białym winie i śmietanie, to dokonały dodatek do świeżo usmażonej ryby. Przepis ten powstał w ramach projektu
Kulinarne przygody GatityPyszna, szybka, prosta i zdrowa granola/musli... czego chcieć więcej :P ~ Jogurt grecki z domową granolą i siemieniem lnianym ~ Składniki: 50g dowolnych płatków łyżka wiórków kokosowych łyżka pestek dyni/słonecznika łyżka miodu rodzynki cynamon* + 200g jogurtu greckiego 5g siemienia lnianego * można, ale nie jest konieczny Płatki, sezam, wiórki i pestki podprażamy na suchej patelni, aż się zarumienią. Dodajemy rodzynki
Kuchenny Skrawek Niebaprzepis ;) Składniki: (na ok. 30 ciasteczek) 2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 2 jajka cukier waniliowy 1/3 szklanki cukru pół łyżki sody łyżka kakao 2 łyżki jogurtu greckiego Wykonanie: Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodać pokrojone w małe kawałki masło i posiekać z mąką. Dać jajka i jogurt grecki. Dokładnie zagnieść. Następnie podzielić
Moje pyszne gotowaniesmażeniem. Sprawdzą się w ten dzień znakomicie :). Składniki: (ok. 40 sztuk) Ciasto: 2 szklanki mąki 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 kostki zimnego masła 1/2 szklanki jogurtu greckiego 20 drożdży Panierka: jajko odrobina mleka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy łyżka przyprawy do piernika Wykonanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, gałkę. Następnie dodajemy schłodzoną margarynę i wszystko razem dokładnie(...)siekamy nożem, aż powstaną grudki. Jogurt grecki delikatnie podgrzewamy i kruszymy do niego drożdże. Następnie dokładnie mieszamy. Dodajemy do ciasta i zagniatamy dokładnie. Następnie odstawiamy na 20-25 minut w ciepłe miejsce. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy tak na ok. 0.5 cm. Wycinamy z ciasta, ciasteczka dowolnego kształtu. Do miseczki rozbijamy jajko dodajemy
Moje pyszne gotowanienazwie kugel. ( źródło: Kuchnia podlaska, Łukasz Fieroduk) Moją babkę wzbogaciłam przysmażonym boczkiem z cebulą, dzięki czemu nabrała wspaniałego aromatu. Podaję ją z sosem jogurtowo-czosnkowo-ogórkowym, trochę przypominającym greckie tzatziki. Składniki: 2 kg ziemniaków 200g boczku wędzonego 2 duże cebule 2 jajka 3 czubate łyżki mąki pszennej 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sos: 150g jogurtu naturalnego 2 ząbki
Smakowity Blog Kulinarnykawę mrożoną. Robiłam już takową nie raz, ale nigdy w taki sposób. Poszperałam, i znalazłam - na blogu Magiel kuchenny autorka przedstawia sposób na mrożoną kawę po grecku. Ile naprawdę z Grecją ma wspólnego, tego nie wiem - ale zapewniam, że jest warta wypróbowania. Na ciepłe dni (a wczorajsze popołudnie było wyjątkowo przyjemne i słoneczne) w sam raz. Dość mocna(...)czego część Rodzice C. trzymają przed nami w tajemnicy. Życzę Wam (i sobie) miłego tygodnia, i do napisania za te kilka dni! Kawa frappe - mrożona kawa po grecku Składniki: (na 1 porcję) 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka cukru 2 łyżki zimnej wody dodatkowo: 250 ml zimnego mleka Kawę i cukier wsypać do wysokiego naczynia, wlać wodę i miksować
Pożeraczka, czyli raz adobrzepostanowiłam otworzyć sezon rabarbarowy w tym roku. Czekałam na niego bardzo niecierpliwie, i gdy tylko zobaczyłam różowe łodygi na półce w sklepie, nabyłam bez wahania. Do tego truskawki, jogurt grecki, i jest deser pierwsza klasa. Dietetyczny wręcz! Z subtelną nutą pomarańczy, kwaśnym rabarbarem, słodkimi truskawkami i delikatnym jogurtem. Do tego chrupiące płatki migdałów. Szybko, prosto, bezproblemowo. A efekt zachwyca. Deser(...)rabarbarowo-truskawkowy z jogurtem Składniki: (na 4 spore porcje) 350 g rabarbaru sok z 1 pomarańczy 50 g jasnego brązowego cukru 350 g truskawek 200 g jogurtu greckiego (10%) 30 g migdałów w płatkach 4 łyżki miodu pomarańczowego dodatkowo: listki mięty do dekoracji Rabarbar pokroić w 1cm kawałki. W rondelku skarmelizować cukier z sokiem pomarańczowym. Gdy nabierze złotej barwy, dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzesami! Składniki : 10 jaj ugotowanych na twardo; 2 surowe jaja; 400 g pieczarek; Duża cebula; 1/2 puszki groszku konserwowego; Pęczek szczypiorku; 100 g żółtego sera; 4 płaskie łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 4 płaskie łyżki majonezu; Sól; Pieprz; Olej/oliwa; Margaryna i bułka tarta do wysmarowania keksówki. Sposób przygotowania: Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce(...)dużych oczkach; Szczypiorek drobno posiekać; W dużej misce wymieszać ze sobą: starte jajka, podduszone pieczarki i cebulę, szczypiorek, starty żółty ser i groszek; Do powstałej masy dodać śmietanę/jogurt grecki i majonez. Wymieszać. Następnie wbić surowe jajka, dokładnie wymieszać masę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Keksówkę (u mnie o wymiarach: długość 34 cm, szerokość:12 cm, pojemność
Gospodyni Miejskałyżeczki soli; Przyprawa do kurczaka (u mnie firmy Prymat); 50 g płatków kukurydzianych; 150 ml mleka; Olej do smażenia. Sos: 125 ml majonezu; 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego; 1 łyżka drobno posiekanej cebuli; 4 łyżki drobno posiekanych ogórków konserwowych; 2 łyżeczki białego octu winnego; 1 łyżeczka białego cukru; 1/2 łyżeczki soli. Dodatkowo: 4 plastry pomidora; 2 pokrojone(...)kotleta z kurczaka, sos, plaster pomidora i plasterki ogórka. Przykryć wierzchnią połówką bułki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 duże chicken burgery. Jogurt naturalny czy grecki w sosie można zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, nastomiast biały ocet winny octem spirytusowym. Burgery można podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami czy nachosami. Dodatki do burgerów można zmieniać
Gospodyni Miejskaoctem. Gęsty, chrupiący i chłodny. Idealne orzeźwienie na upalne dni! Komu miseczkę? Zapraszam! Składniki: 750 g czerwonych buraków; Pęczek czerwonej rzodkiewki; 2 ogórki; Pęczek szczypiorku; 800 g jogurtu greckiego; 400 g gęstego kefiru; 330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Cukier; Sól; Ocet spirytusowy; Jaja ugotowane na twardo - 1 jajo na 1 talerz chłodnika. Sposób przygotowania: Buraki umyć(...)śmietanę. Wymieszać. Dodać starte buraki, posiekany szczypiorek, pokrojone rzodkiewki i ogórki. Wymieszać. Doprawić octem, solą i cukrem. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. Ogórki i rzodkiewki, zamiast kroić, można zetrzeć na tarce. Buraki nadają chłodnikowi słodki smak, więc lepiej nie rezygnować z dodatku octu. Buraki najlepiej ugotować dzień wcześniej
Gospodyni MiejskaSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej; 1/4 szklanki mąki kukurydzianej; Opakowanie zupy cebulowej w proszku (31 g); 2 czubate łyżki suszonego szczypiorku; 125 g margaryny; 125 ml jogurtu greckiego lub kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%. Sposób wykonania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą mąki, zupę cebulową i szczypiorek. Margarynę pokroić w drobną kostkę i dodać(...)krakersach, zupę można przed dodaniem do mąki przesiać przez sito i pozostałą cebulę drobno posiekać lub w ogóle zrezygnować z jej dodania. Margarynę można zastąpić masłem, a jogurt grecki, gęstym jogurtem naturalnym. Z podanych składników wyszło mi 20 dużych, prostokątnych krakersów. Źródło przepisu: Cake Time
Gospodyni Miejska