grecka - 3959 przepisów (strona:132/264)

Musaka 149

pieprzem, gałką muszkatołową i dodajemy żółtka. Mieszamy i odstawiamy. Składniki na warstwy:  - grillowane cukinie - grillowane bakłażany - mięso mielone w sosie - beszamel - 1 opakowanie fety (lub innego sera typu greckiego) Przygotowanie warstw: Na samym dnie naczynia układamy bakłażany, następnie cukinie. Potem mięso mielone w sosie. Całość pokrywamy beszamelem, górę posypujemy fetą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg

Życie zamknięte w smaku
Chleb śródziemnomorski 134

auto'); ga('send', 'pageview'); CHLEB ŚRÓDZIEMNOMORSKI Składniki: - 350 gram mąki - 150 mililitrów wody - 50 mililitrów oliwy z oliwek - 20 gram świeżych drożdży (opakowanie suszonych) - 100 gram sera typu greckiego (feta) - 100 gram czarnych oliwek - 1 łyżka świeżego rozmarynu - 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Jeżeli robimy chleb z wykorzystaniem świeżych drożdży, przygotowujemy najpierw rozczyn - drożdże mieszamy z odrobiną ciepłej wody i łyżeczką

Życie zamknięte w smaku
Biszkopt z jogurtową pianką 162

nań ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut lub do "suchego patyczka". Studzimy i nasączamy niewielką ilością alkoholu. Składniki na masę jogurtową: - 2 duże jogurty greckie - 2 galaretki o dowolnym smaku (u mnie cytrynowa) + jeszcze jedna na wierzch o innym smaku Przygotowanie masy jogurtowej: 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku. Przestudzamy i przy użyciu miksera

Życie zamknięte w smaku
Naleśniki w trzech odsłonach 119

naleśników. Każdy znalazł coś dla siebie. Wbrew pozorom nie było tak wiele pracy (dzięki naleśnikarce!) a efekt jak na zdjęciach. Naleśniki z borówkami/ jagodami Składniki: Borówki/ jagody Jogurt typu greckiego Cukier Śmietana kwaśna Wykonanie: Do jogurtu dodajemy borówki oraz cukier do smaku, część borowek rozdrabniamy widelcem. Farsz zawijamy w naleśniku i podajemy ze śmietaną, cukrem i borówkami. SMACZNEGO Naleśniki

Smaki Ewy
Lekki owocowo – jogurtowy deser 104

przyrządzenie tego deseru potrzeba niewiele czasu a przy tym efektownie wygląda i jest smaczny. Użyłam do jego przygotowania owoce, które znalazłam w ogrodzie. Składniki 1 duży jogurt typu greckiego 1 galaretka truskawkowa 1 śliwka renkloda Garść malin Kilka jeżyn ½ brzoskwini ½ gruszki Wykonanie: Galaretką rozpuszczamy w niecałej szklance wody ( dobrze jest do tego użyć zwykłego miksera ). Do rozpuszczonej galaretki dodajemy jogurt

Smaki Ewy
Surówka z marchewki, pora i jabłka 156

przepisu. Składniki: 2 spore marchewki Kawałek pora ( ok.10 -15 cm ) 1 jabłko Szczypta soli Płaska łyżeczka cukru Sok z cytryny ( do skropienia jabłka ) 2 spore łyżki gęstego jogurtu typu greckiego Wykonanie: Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Pora kroimy wzdłuż, w ten sposób jesteśmy

Smaki Ewy
Dorsz po japońsku 172

Zapewne ta potrawa nie ma nic wspólnego z Japonią, tak samo jak ryba po grecku z Grecją. Jedno jest pewne ryba jest smaczna o wyrazistym smaku. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 500 gram świeżych filetów z dorsza ( można spróbować innej ryby. Mrożonej więcej, bo po rozmrożeniu i odcieknięciu będzie jej mniej ) olej Ciasto 1 jajko ½ szklanki mleka Vegeta Mąka Sałatka 2 średnie

Smaki Ewy
Pieczona jaglanka z jagodami i serem 173

serniko jaglankę z jagodami. Spróbujcie koniecznie :) SKŁADNIKI  (2 porcje) 2/3 szklanki płatków jaglanych 1/3 szklanki mielonych migdałów 100 g białego sera chudego 2 duże łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego 2 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru ok 1/2 szklanki jagód SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ser, jogurt, jajka i erytrol/ksylitol/cukier miksujemy blenderem na gładką masę, jeśli masa będzie zbyt

DefinicjaSmaku
Sernik na zimno! 166

lodówki i deser gotowy ;-). Smacznego! SKŁADNIKI: MASA NR 1:  - 1 i  1/2 litra zmiksowanych zamrożonych truskawek - 400 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym - 150 ml jogurtu greckiego - opakowanie żelatyny  - słodzik ewentualnie cukier brązowy - biszkopty MASA NR 2. - 150ml mleka kokosowego - 30 ml syropu miętowego - żelatyna 1 łyżka WYKONANIE: - żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wrzątku - słodziki rozpuść

SMYKWKUCHNI
40 szybkich obiadów wege na lato, Ostrawa 184

rosemary  5.  Placuszki z cukinii z wędzonym serem / Zucchini fritters with smoked cheese 6.  Wegeburgery z kotletami sojowymi / Veggie burgers with soy protein 7.  Sałatka grecka z cornbreadem / Cornbread with Greek salad Makaron/Pasta 8.  Amore pomidore / Penne in tomato sauce with olives 9.  Spaghetti od Nicole / Nicole's spaghetti 10.  Spaghetti al pesto

Qlinarnie i Qlinarnie
Domowe lody borówkowe 95

wrzątkiem na kilkanaście sekund, dzięki temu lody bez problemu wyjmiecie z  foremek. Domowe lody borówkowe Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia Składniki: 250 g mascarpone 150 g jogurtu greckiego 90 g drobnego cukru 350 g borówek  foremki i patyczki do lodów Wykonanie: Miska na lody powinna się mrozić przez 24 godziny, zanim zaczniemy robić lody.  Borówki miksujemy

Kulinarne przygody Gatity
Baba ziemniaczana z karkówką i pieczarkami 215

smacznego. W ten sposób powstała moja baba ziemniaczana, karkówką i pieczarkami nadziana. Żółte zabarwienie dzięki kurkumie uzyskałam, a przyprawami, ziołami fajny smak nadałam. Baba po upieczeniu z jogurtem greckim (lub śmietaną) idealnie się komponowała i naprawdę świetnie smakowała.  Składniki : na okrągłą formę o średnicy 25 cm 1 kg ziemniaków, 1 biała cebula, 1 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego

Moniki Smakołyki
Świat sosów - współpraca z firmą Folwark 170

czosnkowy, sos kebab-gyros ostry, dressing 1000 wysp, sos salsa mexicana, sos madziarów, sos do pizzy, keczup premium, sos barbecue, sos słodko-kwaśny, sos pomidorowy sambal, sos hamburgerowy, sos grecki do gyrosa, sos arabski czosnkowy, musztarda sarepska, majonezowy sos chrzanowy, majonez Folwarczny, keczup standard łagodny, keczup standard ostry, keczup Folwarczny, dressing jogurtowy z ziołami, sos teriyaki, sos ziołowo-musztardowy

Słodkie okruszki
Ciasto cytrynowo-kokosowe 158

koniec wsypać przesiane obie mąki i lekko wymieszać z całością łyżką. Piec około 30 minut w 170 st. KREM:   200 g wiórków kokosowych 1 duży (400ml) jogurt grecki 0,5 litra śmietany kremówki 30 % 2 galaretki cytrynowe 6 łyżek cukru pudru  PONCZ: 1/2 szklanki wrzątku sok z 1 dużej cytryny 3 łyżki cukru Przygotowanie: Wiórki zalać jogurtem

Cakes By Kejt
Jeżynowy deser z jogurtową chmurką 122

się! Robię!  Kiedy po wszystkim dałam do wylizania łyżkę po kremie Malwince, usłyszałam: Mama! Pycha! Składniki: SPODY: 100g herbatników pełnoziarnistych 50g rozpuszczonego masła CHMURKA: 2 x 200g jogurtu greckiego light krem jogurtowy  taki  MUS: 300g jeżyn 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach wrzątku (lub 1/2 galaretka rozpuszczona w 1/2 szklanki wody, smak dowolny) 3 łyżki cukru

Cakes By Kejt