piekarnika na ok 20-25 min, w temp.200-220 stopni. Po upieczeniu podawać np. z sosem tatziki. Składniki na sos tatziki 2 ogórki gruntowe 2-3 ząbki czosnku jogurt typu greckiego sól,pieprz, suszona papryka słodka koperek Przygotowanie Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce na "grubych oczkach". Posolić i odstawić aż puszczą soki. Następnie wycisnąć z nich wodę. Przyprawić wyciśniętym
Karczma Honoriettybulionu 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 50 g czarnych oliwek 50 g zielonych oliwek 2-3 ogórki kiszone pół szklanki soku z ogórków Dodatkowo: jogurt typu greckiego natka kolendry plasterki cytryny Przygotowanie: Ugotowałam osobno rosolnik z wołowiną i wieprzowiną. Dodatkowo użyłam kilogram kaczych skrzydełek. I tak w wielkim garze wszystko się kitosiło do miękkości. Bulion przecedziłam. Następnie podsmażyłam na patelni
Karczma Honoriettyspotkała to ciasto. Zatem polecam dalej. Składniki na ciasto: 100 g mielonych migdałów 400 g semoliny (może być kasza manna) pół szklanki cukru szklanka jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego blanszowane migdały 50 ml wody z kwiatów pomarańczy(można zastąpić) 3 łyżki tahini (miazga sezamowa) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g rozpuszczonego masła
Karczma Honoriettyhistoria tutaj sięga czasów starożytnych – słynny wódz, polityk i wielki smakosz Lukullus (117–56 r. p.n.e.) podawał na swoich słynących z przepychu ucztach dynię smażoną w miodzie. Uczeni greccy podawali natomiast świeżo utartą dynię zalaną winem jako środek przeciw zaparciom. W XV w. dynia przypłynęła na statkach Kolumba – on sam zresztą odnotował w swoim pamiętniku dzień, w którym
Ostra na Słodkoktóre standardowo robiliśmy Składniki: - 100g świeżych malin - 100g mąki ziemniaczanej - 100g mąki ryżowej - 90g wiórek kokosowych - 120g cukru - 1 łyżeczka sody - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 100g jogurtu naturalnego typu grecki - 1/2 szklanki wody - 1/3 szklanki oleju kokosowego - cukier puder do posypania gotowych muffinek Składniki na 12 muffinek. Zaczynamy od suchych składników. Wsypujemy do miski mąki, wiórka kokosowe, cukier, sodę oraz
Kuchenne Wariacjeświeżych wiśni. Składniki 250 g mąki 120 g masła 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko szczypta soli ponadto 350 g wiśni 200 g jogurtu naturalnego ( najlepiej typu greckiego) 250 g twarogu półtłustego 2 żółtka jaj 2 łyżki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny 100 ml wody Sposób przygotowania Z mąki, masła
Miód i pieprzschaboszczak smakował o niebo lepiej:) Składniki: pół główki małej lub średniej białej kapusty 2 średnie marchewki puszka kukurydzy 2 garście uprażonych ziaren słonecznika 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól pieprz Sposób przygotowania: Kapustę poszatkować, lub drobno pokroić nożem. Przełożyć do miski i dość mocno posolić, wymieszać i odstawić na chwilę. Następnie dobrze wygnieść dłońmi
na moim stole...jednocześnie nie będzie bezwartościową zachcianką. Może to być np. taki prosty, wyglądem przypominający białą czekoladę, deser. Mieszamy, posypujemy bakaliami, mrozimy i gotowe. Idealny na upalne dni. Składniki: Jogurt grecki 400 g 1-2 łyżki ksylitolu/miodu 2-3 łyżki wiórków kokosowych ulubione dodatki - u mnie jagody goi, orzechy nerkowca i borówki 1. Jogurt wymieszaj z wiórkami i ksylitolem. 2. Powstałą masą
Powiedz dietom nieLabneh jest arabskim serem z jogurtu gęstego, najlepiej bałkańskiego albo greckiego. Jogurty powinny być bez konserwantów, tylko z naturalnymi bakteriami, wtedy wychodzi najsmaczniejszy labneh. Ser tak zrobiony jest pyszny, delikatny i kremowy. Można go zajadać samego albo zamarynować w oliwie tak jak ja i cieszyć się pysznym dodatkiem do pieczywa, polecam. Labneh - arabski ser z jogurtu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMakarony kojarzą się nam zazwyczaj z klimatami włoskimi, nie greckimi. Pasticcio było, więc dla mnie sporym zaskoczeniem w kontekście pochodzenia. Zwłaszcza, że sama nazwa już z włoska trąci. No i makaron i parmezan i w ogóle wszystko. Podobno to Wenecjanie w tej kwestii trochę nabroili... ale przejdźmy do dania. Pachnie obłędnie - mi od razu przed oczami pojawiło się lazurowe morze
Życie zamknięte w smakutakże kroimy w plasterki. Skrapiamy całość cytryną, co by nam owoce nie ściemniały. Dodajemy kiełki i orzechy włoskie. Składniki na dressing: - 3 łyżki majonezu - 2 łyżki jogurtu greckiego - szczypta soli - 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie dressingu: Mieszamy wszystko razem i polewamy sosem sałatkę. Możemy także podać dressing w osobnym naczyniu. Wszystko smakuje obłędnie, serio serio. Musicie koniecznie
Życie zamknięte w smakuwzględem gospodarza. To jedna z takich lekkich propozycji. Świetny deser przy serwowaniu trzydaniowego posiłku, ale również idealna kolacja bądź śniadanie ;) LEKKI DESER OWOCOWY Z MIODOWYM JOGURTEM Składniki: - 1 jogurt grecki (340 gram) - 2-3 łyżki płynnego miodu - 3 rodzaje dowolnych owoców (u mnie: borówka amerykańska, granat i kiwi) Przygotowanie: Jogurt mieszamy z miodem, koniecznie płynnym. Jeżeli nasz miód zdążył się
Życie zamknięte w smakuprzy gościach na kolacji można. Kuchnia polska według Elżbiety Adamskiej to także mozzarela, feta, fondue, gazpacho, krem z awokado, ravioli, rosyjska okroszka, beszamel, sałatka grecka, gnocchi, pilaw, krewetki, kofta, musaka i wiele, wiele innych. Nie ma za to, na przykład, krokietów, które w Polsce niezwykle się przyjęły. Może nie starczyło miejsca, gdy zdecydowała się umieścić
Życie zamknięte w smakulekki i nietrudny w przygotowaniu. Dodatkowo bardzo podatny na wprowadzenie nowych kombinacji smakowych i udoskonaleń. Idealny po sytym obiedzie ;) PANNA COTTA Składniki: - 360 mililitrów mleka - 360 mililitrów jogurtu typu greckiego - 85 gram cukru - 1 laska wanilii - 12 gram żelatyny Przygotowanie: Do niewielkiego garnka wlewamy mleko, wkładamy cukier oraz nasiona wanilii. Podgrzewamy tak, żeby całość była gorąca, ale nie zawrzała. Odstawiamy
Życie zamknięte w smakuobskurnym lokalu, kelner mógłby być gburowaty, a jedzenie brzydko podane – to i tak nie zmieniłoby mojej oceny. Doskonałe! 10/10 (nawet 11/10) 2. KAMARI 3/10 pkt Kulebiak po grecku, czyli polędwiczka w liściach winogron w cieście filo z espumą żurawinową, podana z pastą z pieczonego bakłażana i zielonym groszkiem W KAMARI spodziewałam się znacznie więcej. Uprzedzone o długim oczekiwaniu
Życie zamknięte w smaku