ptysiowy natka pietruszki do podania ugotowane udko z kurczaka PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieramy i myjemy, kroimy w paski bądź w kostkę. Udko z kurczaka obieramy z mięsa i kroimy. Do gotującego bulionu dodajemy mięso i warzywa - zagotowujemy. Następnie dodajemy tarte buraki razem z sokiem oraz sok wyciśnięty z cytryny. Całość gotujemy około 20 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżeczka masła + masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego;Olej/oliwa do smażenia;Sól;Pieprz.Sposób wykonania:Kaszę gryczaną włożyć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżeczki masła i gotować przez około 15 minut. Odcedzić.Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i pokroić w niewielką kostkę. Podsmażyć chwilę na gorącym oleju/oliwie na patelni. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.Cebulę obrać, pokroić(...)Jest to porcja dla czterech dorosłych osób.Warstwy zapiekanki: I warstwa - podsmażony kurczak, II warstwa - podsmażone warzywa (cebula, pieczarki, por i czosnek), III warstwa - ugotowana kasza gryczana, IV warstwa - mieszanka z jajek, śmietanki, mleka i natki pietruszki, V warstwa - ser feta, VI warstwa - natka pietruszki do dekoracji.Do gotującej się kaszy gryczanej można dodać listek laurowy oraz 3 ziarenka ziela angielskiego
Gospodyni Miejskachińszczyzna na obiad , a dokładnie kurczak z makaronem w sosie słodko-kwaśnym. Kuchnia azjatycka to ekslozja smaków, jak raz spróbujesz, nie sposób nie chcieć do niej wracać. Jedna z najbardziej lekkich I zdrowych kuchni. Uwielbiam I polecam. Co najważniejsze obiad jest gotowy w 30 min :)Zaczynamy Składniki:2 łyżki oleju orzechowego lub kukurydzianego1 cebula- pokrojona w piórka4 piersi(...)starty czosnek I imbir- zagotowac. Mąkę rozrobić w pozostałej wodzie. Nalac do rondla - zagotować doprawić do smaku solą I trzymać na gazie około 3 min. Gotowe :)Gotujemy noodle-makaron.Wykonanie kurczaka:W woku lub na dużej patelni smażymy na rozgrzanym ogniu cebulę- około 1 min. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy około 3 min. Dodajemy grzyby, marchew I paprykę- smażymy
Smaki Edytymiędzyczasie kroimy por, ziemniaki w kosteczkę.Do drugiego garnka wlewamy olej, na rozgrzany olej wrzucamy por I ziemniaki. "Podsmażamy " ok 5-10 min. Dolewamy rosół z kurczaka. Udka odkładamy na bok. Dodajemy seler. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 20 min lub do miękkości warzyw. Gdy warzywa są juz miękkie- miksujemy - blendujemy na krem. Dolewamy śmietane. Kładziemy
Smaki Edytydzisiejsza propozycja sałatkowa :) Składniki: - 1 brokuł - 1 ogórek gruntowy - 1 ser feta - 1 pojedyncza pierś z kurczaka - 1 łyżka majonezu - 1 łyżka śmietany - przyprawa do kurczaka - czosnek granulowany - sól i pieprz Przygotowanie: Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy i dzielimy na różyczki. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z przyprawą do kurczaka oraz czosnkiem. Ogórka obieramy
Zainspirowana w kuchnikurczaka + ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka, ostra, kurkuma, curry) - puszka groszku konserwowego - papryka - garść szpinaku - cebula - 2 jajka - ząbek czosnku - kiełki Mung Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka oczyszczamy, usuwamy "brzydkie" części i kroimy na małe kawałeczki. Obsypujemy przyprawami i odkładamy na chwilę. Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem
Be Fit Be Strongpiersi kurczaka -5-6 średnich ziemniaków -1/2 czerwonej papryki -1 cebula -5 dkg masła -przyprawa warzywna -przyprawa do mięs -olej -natka pietruszki Obrane ziemniaki gotujemy w bulionie warzywnym. Z piersi kurczaka odcinamy małe, luźne części. Filety przecinamy na dwie części. Odcięte części kroimy w drobną kostkę. Paprykę opiekamy lub grillujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Paprykę również kroimy
Maminek kulinarnyBardzo rzadko piekę kurczaka w całości. Przygotowywałam już kurczaka po polsku , ale tym razem nie chciałam go faszerować. O kurczaku pieczonym na butelce słyszałam już dawno
dom-agi.plduży pęczek koperku sól ziołowa olej do smażenia majonez Makaron ryżowy ugotować wg przepisu na opakowaniu, dobrze osączyć i wystudzić. Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę, oprószyć solą ziołową i usmażyć na oleju, wystudzić. Może być też mięso gotowane. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać posiekany koperek. Dokładnie wymieszać a następnie
Monia miesza i gotujebrokuł, kilka plasterków sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej , 400 ml kremówki, 2 łyżeczki suszonych pomidorów, 1 łyżeczka bazylii, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy. Następnie dodajemy do niej pokrojoną paprykę i różyczki brokuła (obgotowane w osolonej wodzie ok. 2-3 minutki
Aga w kuchnipieczarek 5 średniej wielkości ziemniaków 40 dag kiszonych ogórków 2 łyżki śmietany do zabielenia sól, pieprz, gałka muszkatołowa szczypiorek Sposób przygotowania: Ćwiartki z kurczaka zalewamy 3 l wody, dodajemy łyżkę przyprawy uniwersalnej gotujemy ok. 30 min. Pieczarki kroimy w plasterki i odparowujemy na patelni z nadmiaru wody. Mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości kroimy na drobne kawałki. Dodajemy kaszę
Pobite gary Barbarysłodkiej śmietany domowe maggi sól, pieprz natka pietruszki lub koperku sposób przygotowania Na trzy godziny przed gotowaniem, szklankę fasoli wrzucamy do niewielkiego garnka, zalewamy dwiema szklankami wody i pozwalamy by się moczyła. Kurczaka dzielimy na dwa kawałki, selera naciowego dokładnie myjemy i kroimy w drobniejsze części. Do garnka wlewamy olej rozgrzewamy go, a następnie szklimy(...)garnka z fasolą zlewamy wodę, zalewamy ziarna fasoli świeżą wodą, wstawiamy garnek na płytę, lekko solimy zawartość i gotujemy na niewielkim ogniu, przez godzinę. Ugotowany wywar odlewamy do innego naczynia ( najlepiej przez sito), dokładając do niego mięso z kurczaka (warzywa i kości odrzucamy). Teraz w garnku rozgrzewamy masło, dodajemy do niego drobno posiekana cebulę i lekko
Miód i pieprzminutach dodajemy obrane i pokrojone w paski pieczarki. Całość dusi się na wolnym ogniu przez kolejne 15-20 min. W tym czasie zamarynowanego wcześniej kurczaka, pokrojonego w paski (ok. 2 cm x 6 cm) gotujemy na parze, co trwa ok. 10 min. Do marynaty użyliśmy oliwy z oliwek, 2 ząbków czosnku, soli, pieprzu, bazylii i przyprawy Knorr do mięs(...)Rozwijamy je, środkiem pozostawiając ok. 8 cm pas, po bokach natomiast nacinamy prostopadle do niego paski szerokości mniej więcej 1 cm. Pieczarki i cebulkę odcedzamy i układamy razem z kurczakiem pośrodku naszego ciasta. Z wierzchu możemy posypać je jeszcze startym żółtym serem. Następnie zaplatamy warkocz, pozostawiając między paskami niewielkie przestrzenie, tak by woda zgromadzona w pieczarkach mogła jeszcze częściowo odparować
Ania i Marcin gotująspotkałam się chyba z takimi własnej roboty. Dlatego też chętnie jadamy wszelkiego rodzaju hamburgery, fishburgery i kebaby w domu - takie własnej roboty. Tym razem postanowiłam wykorzystać kurczaka z rosołu - nie lubię mięsa drobiowego - gotowanego więc zawsze staram się jakoś go przerobić jak już robię rosół Chickenburger ugotowane mięso z kurczaka troszkę masła pieprz syczuański (lub inne ulubione przyprawy), papryka
sierotka maRysia w kuchnipuszki kukurydzy1 marchewka1 pietruszka½ selera1 cebula3 ząbki czosnku2 ziela angielskie2 kostki rosołoweŚwieży tymianekOliwa z oliwek, papryka ostraSól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na oliwie podsmażamy kurczaka pokrojonego w drobną kostkę. Doprawiamy go solą pieprzem i szczyptą ostrej papryki.W garnku do gotującej się wody dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i czosnek. Dorzucamy(...)dwie kostki rosołowe i ziele angielskie. Do w pół ugotowanych warzyw dokładamy kukurydzę i świeży tymianek. Gdy warzywa w bulionie będą już miękkie, blendujemy wszystkie składniki.Gotujemy jeszcze chwilę na gazie, dokładamy usmażonego kurczaka i doprawiamy krem solą i pieprzem
kulinarnyJa