gotowany kurczak - 5580 przepisów (strona:62/372)

Miksowana zupa buraczkowa z groszkiem ptysiowym 180

ptysiowy natka pietruszki do podania ugotowane udko z kurczaka  PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieramy i myjemy, kroimy w paski bądź w kostkę.  Udko  z kurczaka obieramy z mięsa i kroimy.  Do gotującego bulionu dodajemy mięso i warzywa - zagotowujemy. Następnie dodajemy tarte buraki razem z sokiem oraz  sok wyciśnięty z cytryny.   Całość gotujemy około 20 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekanka z kaszy gryczanej i kurczaka 332

łyżeczka masła + masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego;Olej/oliwa do smażenia;Sól;Pieprz.Sposób wykonania:Kaszę gryczaną włożyć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżeczki masła i gotować przez około 15 minut. Odcedzić.Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i pokroić w niewielką kostkę. Podsmażyć chwilę na gorącym oleju/oliwie na patelni. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.Cebulę obrać, pokroić(...)Jest to porcja dla czterech dorosłych osób.Warstwy zapiekanki: I warstwa - podsmażony kurczak, II warstwa - podsmażone warzywa (cebula, pieczarki, por i czosnek), III warstwa - ugotowana kasza gryczana, IV warstwa - mieszanka z jajek, śmietanki, mleka i natki pietruszki, V warstwa - ser feta, VI warstwa - natka pietruszki do dekoracji.Do gotującej się kaszy gryczanej można dodać listek laurowy oraz 3 ziarenka ziela angielskiego

Gospodyni Miejska
Sos słodko-kwaśny z makaron i kurczakiem 346

chińszczyzna na obiad , a dokładnie kurczak z makaronem w sosie słodko-kwaśnym. Kuchnia azjatycka to ekslozja smaków, jak raz spróbujesz, nie sposób nie chcieć do niej wracać. Jedna z najbardziej lekkich I zdrowych kuchni. Uwielbiam I polecam. Co najważniejsze obiad jest gotowy w 30 min :)Zaczynamy  Składniki:2 łyżki oleju orzechowego lub kukurydzianego1 cebula- pokrojona w piórka4 piersi(...)starty czosnek I imbir- zagotowac. Mąkę rozrobić w pozostałej wodzie. Nalac do rondla - zagotować doprawić do smaku solą I trzymać na gazie około 3 min. Gotowe :)Gotujemy noodle-makaron.Wykonanie kurczaka:W woku lub na dużej patelni smażymy na rozgrzanym ogniu cebulę- około 1 min. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy około 3 min. Dodajemy grzyby, marchew I paprykę- smażymy

Smaki Edyty
Zupa ziemniaczana z por- leek and potatoes soup 220

międzyczasie kroimy por, ziemniaki w kosteczkę.Do drugiego garnka wlewamy olej, na rozgrzany olej wrzucamy por I ziemniaki. "Podsmażamy " ok 5-10 min. Dolewamy rosół z kurczaka. Udka odkładamy na bok. Dodajemy seler. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 20 min lub do miękkości warzyw.  Gdy warzywa są juz miękkie- miksujemy - blendujemy na krem. Dolewamy śmietane. Kładziemy

Smaki Edyty
Sałatka brokułowa z kurczakiem 221

dzisiejsza propozycja sałatkowa :) Składniki: - 1 brokuł - 1 ogórek gruntowy - 1 ser feta - 1 pojedyncza pierś z kurczaka - 1 łyżka majonezu - 1 łyżka śmietany - przyprawa do kurczaka - czosnek granulowany - sól i pieprz Przygotowanie: Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy i dzielimy na różyczki. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z przyprawą do kurczaka oraz  czosnkiem. Ogórka obieramy

Zainspirowana w kuchni
33. Kasza jaglana z kurczakiem i warzywami w jajku 384

kurczaka + ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka, ostra, kurkuma, curry) - puszka groszku konserwowego - papryka  - garść szpinaku - cebula - 2 jajka - ząbek czosnku   - kiełki Mung Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka oczyszczamy, usuwamy "brzydkie" części i kroimy na małe kawałeczki. Obsypujemy przyprawami i odkładamy na chwilę. Paprykę i cebulę kroimy w  kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem

Be Fit Be Strong
Filet z kurczaka z ziemniaczanym farszem 364

piersi kurczaka -5-6 średnich ziemniaków -1/2 czerwonej papryki -1 cebula -5 dkg masła -przyprawa warzywna -przyprawa do mięs -olej -natka pietruszki Obrane ziemniaki gotujemy w bulionie warzywnym. Z piersi kurczaka odcinamy małe, luźne części. Filety przecinamy na dwie części. Odcięte części kroimy w drobną kostkę. Paprykę opiekamy lub grillujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Paprykę również kroimy

Maminek kulinarny
Kurczak pieczony na butelce piwa 414

Bardzo rzadko piekę kurczaka w całości. Przygotowywałam już kurczaka po polsku , ale tym razem nie chciałam go faszerować. O kurczaku pieczonym na butelce słyszałam już dawno

dom-agi.pl
Koperkowa sałatka z kurczakiem 287

duży pęczek koperku sól ziołowa olej do smażenia majonez Makaron ryżowy ugotować wg przepisu na opakowaniu, dobrze osączyć i wystudzić. Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę, oprószyć solą ziołową i usmażyć na oleju, wystudzić. Może być też mięso gotowane. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać posiekany koperek. Dokładnie wymieszać a następnie

Monia miesza i gotuje
Makaron z papryką, brokułem, serem korycińskim w sosie śmietanowym 205

brokuł, kilka plasterków sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej , 400 ml kremówki, 2 łyżeczki suszonych pomidorów, 1 łyżeczka bazylii, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy. Następnie dodajemy do niej pokrojoną paprykę i różyczki brokuła (obgotowane w osolonej wodzie ok. 2-3 minutki

Aga w kuchni
Krupnik z ogórkiem kiszonym i pieczarkami 228

pieczarek 5 średniej wielkości ziemniaków 40 dag kiszonych ogórków 2 łyżki śmietany do zabielenia sól, pieprz, gałka muszkatołowa szczypiorek Sposób przygotowania: Ćwiartki z kurczaka zalewamy 3 l wody, dodajemy łyżkę przyprawy uniwersalnej gotujemy ok. 30 min. Pieczarki kroimy w plasterki i odparowujemy na patelni z nadmiaru wody. Mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości kroimy na drobne kawałki. Dodajemy kaszę

Pobite gary Barbary
pora na zupę fasolową 162

słodkiej śmietany domowe maggi sól, pieprz natka pietruszki lub koperku sposób przygotowania Na trzy godziny przed gotowaniem, szklankę fasoli wrzucamy  do  niewielkiego garnka, zalewamy dwiema szklankami wody  i pozwalamy by się moczyła. Kurczaka dzielimy na dwa kawałki, selera naciowego dokładnie myjemy i kroimy w drobniejsze części. Do  garnka wlewamy olej rozgrzewamy go, a następnie szklimy(...)garnka z fasolą zlewamy wodę, zalewamy ziarna fasoli świeżą wodą, wstawiamy garnek  na płytę, lekko solimy zawartość i gotujemy na niewielkim ogniu, przez godzinę. Ugotowany wywar odlewamy do innego naczynia ( najlepiej przez sito), dokładając do niego  mięso z kurczaka (warzywa  i kości odrzucamy). Teraz w garnku rozgrzewamy masło, dodajemy do niego drobno posiekana cebulę i lekko

Miód i pieprz
Kurczak z pieczarkami zapiekany w cieście francuskim 490

minutach dodajemy obrane i pokrojone w paski pieczarki. Całość dusi się na wolnym ogniu przez kolejne 15-20 min. W tym czasie zamarynowanego wcześniej kurczaka, pokrojonego w paski (ok. 2 cm x 6 cm) gotujemy na parze, co trwa ok. 10 min. Do marynaty użyliśmy oliwy z oliwek, 2 ząbków czosnku, soli, pieprzu, bazylii i przyprawy Knorr do mięs(...)Rozwijamy je, środkiem pozostawiając ok. 8 cm pas, po bokach natomiast nacinamy prostopadle do niego paski szerokości mniej więcej 1 cm. Pieczarki i cebulkę odcedzamy i układamy razem z kurczakiem pośrodku naszego ciasta. Z wierzchu możemy posypać je jeszcze startym żółtym serem. Następnie zaplatamy warkocz, pozostawiając między paskami niewielkie przestrzenie, tak by woda zgromadzona w pieczarkach mogła jeszcze częściowo odparować

Ania i Marcin gotują
Chickenburger 267

spotkałam się chyba z takimi własnej roboty. Dlatego też chętnie jadamy wszelkiego rodzaju hamburgery, fishburgery i kebaby w domu - takie własnej roboty. Tym razem postanowiłam wykorzystać kurczaka z rosołu - nie lubię mięsa drobiowego - gotowanego więc zawsze staram się jakoś go przerobić jak już robię rosół   Chickenburger ugotowane mięso z kurczaka troszkę masła pieprz syczuański (lub inne ulubione przyprawy), papryka

sierotka maRysia w kuchni
Krem z kukurydzy z kurczakiem i tymiankiem 167

puszki kukurydzy1 marchewka1 pietruszka½ selera1 cebula3 ząbki czosnku2 ziela angielskie2 kostki rosołoweŚwieży tymianekOliwa z oliwek, papryka ostraSól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na oliwie podsmażamy kurczaka pokrojonego w drobną kostkę. Doprawiamy go solą pieprzem i szczyptą ostrej papryki.W garnku do gotującej się wody dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i czosnek. Dorzucamy(...)dwie kostki rosołowe i ziele angielskie. Do w pół ugotowanych warzyw dokładamy kukurydzę i świeży tymianek. Gdy warzywa w bulionie będą już miękkie, blendujemy wszystkie składniki.Gotujemy jeszcze chwilę na gazie, dokładamy usmażonego kurczaka i doprawiamy krem solą i pieprzem

kulinarnyJa