garnka wlewamy syrop klonowy i wsypujemy cukier. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy masło i olej kokosowy i mieszamy, mieszamy... 😋 Do foremki wrzucamy orzecha laskowego ( u mnie większość bez 😉) i wlewamy wystudzoną masę. Całość wkładamy do zamrażarki do zastygnięcia. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną syropu klonowego i nakładamy na zastygniętą masę orzechową. UWAGI Toffifee robiłam(...)połączenia składników. Reszta tak jak w opisie powyżej. Domowe toffifee przechowujemy w lodówce lub zamrażarce. Porównanie składu Jak na złość, głównymi składnikami toffifee są rafinowany cukier, syrop glukozowy, mleko w proszku lub tłuszcz palmowy, a tych dodatków staram się unikać. Domowe słodycze Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka
lady-och-mistrzyni.blogspot.comspotkaliście się z produktami Allos. Jest to kolejna marka, która produkuje naturalne, zdrowe płatki śniadaniowe, słodycze, pieczywo, syropy i przekąski. Wszystkie wytwarzane są z organicznych surowców, bez użycia sztucznych polepszaczy smaku i konserwantów. Ponadto nie zawierają składników modyfikowanych genetycznie ani rafinowanego białego cukru (z wyjątkiem marki De Rit). Ciastka i batoniki słodzone są miodem, roślinnymi syropami lub suszonymi(...)Salvia hispanica), jabłka suszone*, migdały siekane, mielone siemię lniane*, wanilię burbońską *. * składniki z upraw ekologicznych Jak widać, skład jest wprost idealny. Do przygotowania użyłam 200 ml ciepłego mleka i około 60 g mieszanki. Po zamieszaniu i odczekaniu około 7 minut uzyskujemy gęstą, aromatyczną owsiankę. W smaku jest lekko słodka, z dyskretną, orzechową nutą. Przyznam, że wolałabym popping w wersji
Poranek na słodkogarnka wlewamy syrop klonowy i wsypujemy cukier. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy masło i olej kokosowy i mieszamy, mieszamy... 😋 Do foremki wrzucamy orzecha laskowego ( u mnie większość bez 😉) i wlewamy wystudzoną masę. Całość wkładamy do zamrażarki do zastygnięcia. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną syropu klonowego i nakładamy na zastygniętą masę orzechową. UWAGI Toffifee robiłam(...)połączenia składników. Reszta tak jak w opisie powyżej. Domowe toffifee przechowujemy w lodówce lub zamrażarce. Porównanie składu Jak na złość, głównymi składnikami toffifee są rafinowany cukier, syrop glukozowy, mleko w proszku lub tłuszcz palmowy, a tych dodatków staram się unikać. Domowe słodycze Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka
lady-och-mistrzyni.blogspot.comDynia... daje nam mnóstwo kulinarnych możliwości. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Wczoraj postanowiłam przyrządzić z nią pyszne placuszki. A że miały one ucieszyć nie tylko moje podniebienie
Słodkie okruszkinawalił, nie udało się wypiec nawet jednej porcji, więc cała mas wylądowała na blaszce. To było lepsze i wygodniejsze rozwiązanie, niż stać nad patelnią i smażyć placki ;) W formie gofrów już kiedyś podobne "placki" wypiekałam, ale to było bardzo dawno, były inne. Tu zdecydowałam się na dodatek żołtego sera Gouda od MSM Mońki. Jakiś czas temu otrzymałam zaproszenie do udziału(...)produktów firmy - sery żółte oraz topione. Z samym udziałem zwlekałam aż do dziś, bo jeśli mam pokonać Szefa Kuchni ;) to przepis musi być wyjątkowy - smakowo, ale także wizualnie. Dlatego bez żalu odrzuciłam pierwszą przygotowaną propozycję i przygotowałam ten przepis. Bardzo smacznie, a czy efektownie wizualnie i czy udało mi się to zobrazować na zdjęciach to już pozostawiam Twojej ocenie
Kolorowy Przepisownikczęsto). Nie liczymy kalorii, ale cieszymy się smakiem. Robimy więc kanapki w najbardziej kolorowych wersjach, jak tylko się da, zimą często jemy owsianki, czasem C. robi naleśniki, a ja - gofry. Bywa też, że piekę puchate placuszki w amerykańskim stylu, które polewamy miodem lub syropem klonowym i zajadamy się nimi, aż miło. Tym razem do przygotowania placuszków z jabłkami zmotywowały mnie(...)delikatne. W dodatku przygotowujemy wszystko bez dodatku jajek - przepis w sam raz dla alergików. Placuszki z jabłkami przygotowały też Ania, Emilia, Marta i Panna Malwinna; koniecznie zajrzyjcie, co wymyśliły! Placuszki dyniowe z jabłkami Składniki: (na 10-12 placuszków) 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 200 ml mleka 125 g puree z dyni
Pożeraczka, czyli raz adobrzeteraz przypomnieć jeden z tych żelaznych klasyków, bo wyszło właśnie mocno odświeżone wydanie książki Carolin Mueller-Pawlak. Pamiętam tę książkę z późnych lat ‘90. Najnowsze wydanie zawiera kolorowe zdjęcia, bez których nie może obejść się już żadna książka kucharska. Przepisy są przeredagowane, ale przede wszystkim ich odbiór jest już zupełnie inny. Budyń z kaszy jaglanej czy kotlety sojowe weszły(...)czasach, gdy wyszło pierwsze wydanie “Naturalnej kuchni wegetariańskiej”. Co bym ugotowała z tej książki? Na pewno gofry owsiane, jabłka z granolą, budyń z ryżu, surówka z natki pietruszki i sałatka z cieciorki czy pieczeń Salomona. Proste i pyszne wydaje się mleko kokosowo-owsiane czy kukurydziane. A na deser? Placek z dynii i bułeczki jabłkowo-owsian Naturalna kuchnia wegetariańska Autor
Ugotowane pozamiataneprzed zwiedzaniem. Serek wiejski - otwierasz wieczko i możesz jeść prosto z opakowania, do tego np. 2 kromki chleba razowego i śniadanie mamy z głowy. Płatki owsiane - zalej ja wieczorem mlekiem, rano tylko dodaj owoce i gotowe - nie musisz gotować Bakalie - kup paczkę mieszanki studenckiej i podjadaj w ramach przekąski między większymi posiłkami. Grillowanie Może być zdrowe, pod warunkiem(...)dobrze przyrządzoną i świeżą rybę nad polskim morzem nie jest łatwo, ale na pewno jest to możliwe :) Gofry - od czasu do czasu można sobie pozwolić na tę małą przyjemność, pod warunkiem że zamówimy takiego z dużą ilością owoców, bez sztucznej bitej śmietany i słodkich sosów. Kebab, zapiekanka - takich miejsc najlepiej w ogóle nie odwiedzać, szczerze wątpię w świeżość używanych
Powiedz dietom niedelikatnie słodkim smakiem. Dzięki poręcznej i bardzo praktycznej butelki można nim swobodnie polewać potrawy, lody, gofry, placuszki, a jako dobry rozpuszczalnik w płynach użyć do koktajli, napojów, deserów. MASŁO GHEE To inaczej masło klarowane, czyli bezwodny tłuszcz mleczny. Pozbawiony laktozy i białek mleka jest polecanym produktem w diecie bezmlecznej i ubogolaktozowej. Jest tłuszczem lekkostrawnym o bogatych właściwościach leczniczych(...)węglowodany: 10,4 g białko: 0,2 g Na opakowaniu znajdują się informacje, mówiące o tym, że napój ten jest: naturalnie wolny od białek mleka, laktozy i glutenu ma przyjemny delikatny słodki smak bez dodatku cukru o obniżonej zawartości tłuszczu zrobiony z pełnego ziarna PRZYPRAWA CURRY Bardzo ciekawa byłam smaku mojej ulubionej przypraw w wersji ekologicznej. Dużym zaskoczeniem
Zdrowie na języku :PSIĘ SPRZĘT? Przyznam szczerze, że już po wlaniu ciasta na pierwszego gofra i podejrzeniu go podczas pieczenia powiedziałam WOW! Tak, było WOW! Mimo mniejszej mocy od dotychczasowego sprzętu gofry wypiekały się pięknie! Cudownie rosły, ładnie się rumieniły, skórka robiła się chrupiąca, a z gofrownicy ulatywał piękny maślany zapach. Gofry musiały piec się jednak troszkę dłużej (ok.4 minuty) niż w dotychczasowym(...)upieczeniu była minimalnie mniej chrupiąca (ale chrupiąca!) i gofry ładnie wypieczone. A że gofrowy ze mnie łasuch i lubię je nie tylko w wersji na słodko, postanowiłam na grillu przygotować sobie ich śniadaniową wersję. Na odrobinie masła przygotowałam jajko sadzone, pieczone pomidory i grillowany czosnek. Po chwili świetne dodatki do gofra były gotowe! Później w ruch poszła jeszcze kiełbaska
Ostra na Słodkofeta/żółty Jogurt naturalny Mleko bez laktozy/roślinne Węglowodany: Kasza: gryczana (biała, prażona), jaglana, jęczmienna, owsiana Ryż: jaśminowy, dziki, kolorowy, czarny, brązowy Mąka: o rkiszowa, kukurydziana, pełnoziarnista, razowa, ryżowa, gryczana, owsiana, kokosowa, migdałowa itd. Bardzo rzadko używam ziemniaczanej, a zwykłej pszennej wcale. Makaron: ryżowy, pełnoziarnisty, z mąki durum Wafle ryżowe, podpłomyki bez cukru Bataty Owoce Tłuszcze: Orzechy - wszystkie(...)Wafle ryżowe z prosciutto 3. Garść orzechów 4. Naleśniki owsiane z tuńczykiem 5. Placuszki orkiszowe😋 😍 i dwa podpłomyki bez cukru z masłem migdałowym 2 1. Gryczane gofry kakaowe 2. Dwa kawałki serniczka 🍰 3. Kasza gryczana z tuńczykiem 4. Koteczki z serem i orzechami 5. Wafle z warzywami i jajkiem
Czarnawisienka"Śnieżny, wolny piątek. I co tu robić? Planowałam zająć się ogrodem, a tu metr śniegu z każdej strony. Pozostaje mi zostać w domu i coś smacznego
Słodkie Przyjemnościznacznie wzrosło, ale nie do tego stopnia by na nią się zdecydować. Powód??? między innymi mleko, bez którego nie wyobrażam sobie życia. Jednak ciągle pozostaję otwarta na wszelkie odmiany tego napoju, i po najbardziej popularnym mleku roślinnym -sojowym przyszedł czas na Mleko owsiane. Proste w wykonaniu i całkiem smaczne. Ja zrobiłam je na dwa sposoby i próbowałam określić(...)weganizmem znajdzie w tym wpisie jakąś pożyteczną radę, a może ktoś równie lubiący eksperymentować w kuchni (jak i ja), zainspiruje się do zrobienia czegoś z wykorzystaniem tego mleka. Tak naprawdę mleko to nazwa zapożyczona i chyba używana dla wygody nazywania zamienników wegańskich produktów. Ale ja nie mam nic ku temu i oceniając napój owsiany daję 4,5/5. Składniki
vaniliowoczekoladowabez powodu gofry na blogu pojawiają się właśnie latem, dla mnie to smak dzieciństwa, jadany zawsze, tylko i wyłącznie nad morzem spędzając tam beztroskie wakacje. Pamiętam dobrze maleńką budkę w Mielnie, na ulicy pełnej brzóz gdzie sprzedawali najlepsze gofry jakie jadłam, jeszcze ciepłe w papierowej serwetce smakowały mi najbardziej z cukrem pudrem i malinami, a Wy macie jakieś gofrowe(...)wspomnienia? ;) W nadmorskich kurortach zapach pieczonych gofrów rozchodzi się od rana do wieczora. Ten wakacyjny klasyk cieszy się tak dużym powodzeniem nie tylko wśród młodszego pokolenia, dorośli równie chętnie sięgają po chrupiące, ciepłe gofry z dodatkami, no właśnie, z dodatkami. Niestety nie wszędzie zjecie dobrego gofra, budki zapchane są po brzegi przesłodzonymi frużelinami, co gorsza wiele z nich dopiero
Słodki Kompromisżyje własnym życiem, na które ja absolutnie nie mam wpływu ;) Będzie więc krótko. W naszej kuchni nadal trwa dyniowe szaleństwo, a ostatnio króluje tu syrop dyniowy idealny do gofrów, placuszków, naleśników i (przede wszystkim!) do kawy. Każdy, kto spróbował kiedyś Pumpkin Spice Latte przyzna, że ta kawa uzależnia. Aromatyczna, rozgrzewająca....idealna na ponure jesienne wieczory. Sam syrop przygotowywałam(...)kubki): 3-4 łyżeczki dobrej mielonej kawy 80 ml syropu dyniowego 300 ml gorącej wody 150 ml mleka 100 ml płynnej śmietanki 30% + 50 ml do ozdobienia kawy Kawę parzymy. Mleko mieszamy ze śmietanką i lekko podgrzewamy. Kawę (przecedzoną, bez fusów) rozlewamy po równo do 2 kubków, dodajemy po 40 ml syropu i mleko. Pozostałą śmietankę lekko spieniamy, dodajemy
Zawsze głodna!