Frużelinę wiśniową jadłam kilka lat temu jako dodatek do gofrów. Była tak dobra, że do dziś pamiętam jej smak. Postanowiłam więc zrobić swoją, domową frużelinę. Przygotowanie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDawno nie robiłam gofrów...te gofry robi się bardzo szybko..wystarczy zmiksować wszystkie składniki bez wcześniejszego ubijania piany.Gofry można posypać cukrem pudrem,położyć bitą śmietanę lub nawet jakiś dżem.. 2 szkl. mleka 1/3 szk.oleju Polskiego Rzepakowego 2 jajka 2 szkl. mąki szymanowskiej Polskie Młyny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru cukier waniliowy szczypta soli Wszystkie składniki
Moje domowe kucharzeniechrupiace - jednym z nich byl pomysl aby mleko zastapic woda gazowana - szczerze, sprawdza sie swietnie przy nalesnikach - przy gofrach raczej nie ... Zaczynamy od wsypania maki do misy miksera, dodajemy mleko, olej, proszek do pieczenia oraz 3 zoltka jajek - ubijamy milserem - bez specjalnych czulosci :) Bialka ubijamy w osobnej misie na sztywna piane. *Olej ryzowy mozecie zastapic olejem slonecznikowym(...)ubitego przez mikser. Ostroznie mieszamy do uzyskania stalej konsystencji - bez grudek z bialek czy maki Nastepnie do nagrzanej gofrownicy wlewamy ciasto i zostawiamy na kilka minut. Nie ukrywam, ze ciezko mi okreslic na ile bo zawsze ze zniecierpliwieniem podnosze pokrywe gofrownicy i zagladam ... Na początku gofry wyglądają tak jak na tym zdjęciu Pozniej, widac ze staja
dlaSmaQwiedzą, na co mają ochotę. Smacznym gofrem (raczej) nie wzgardzą ;-) Niczego skomplikowanego w wykonaniu tych gofrów nie ma. Są za to szybkie do zrobienia, no i oczywiście naprawdę smakowite - zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 szklanka mąki pszennej - 3/4 szklanki mleka (użyłam mleka 3,2% bez laktozy) - 2 jaja - 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia - 1/4 szklanki oleju - 1/2 łyżeczki imbiru(...)czerwonej porzeczki ) Łączę ze sobą wszystkie składniki - do mąki dodaję mleko, wbijam 2 jaja, mieszam, wsypuję imbir, cukier, proszek do pieczenia i olej Mieszam całość dokładnie i odstawiam ciasto na ok. 20 minut. Rozgrzewam gofrownicę, gdy już jest gotowa, wlewam ciasto i piekę ok. 4 minuty. Gotowe gofry posypuję cukrem pudrem i wykładam na nie dżem z czerwonej porzeczki. SMACZNEGO
WielopokoleniowoKolejny przepis na coś słodkiego w wersji light. Pyszne, chrupiące gofry, z ulubionym dżemem, cukrem pudrem lub owocami to coś, co moje dzieci uwielbiają. Wodę można
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepominąć dodają odrobinę więcej naturalnego kakao. Gofry mogą być mało słodkie, dlatego warto je dosłodzić odrobiną stewii lub ksylitolu. Świetnie smakują również polane miodem lub syropem z agawy. Składniki: 50 gmąki gryczanej 15 g odżywki białkowej czekoladowej lub waniliowej 1 kopiasta łyżeczka kakao 2 łyżki wody lub mleka 2 łyżeczki masła orzechowego bez cukru, soli 2 jajka + jedno
CzarnawisienkaDla większości osób zmieniających dietę i chcących odżywiać się zdrowo dużym problemem jest brak różnego rodzaju smakołyków. Na szczęście macie mnie a ja nie pozwolę, żebyście
Ola la LCHFDelikatne, lekkie naleśniki i fajnym mlecznym posmakiem. Bez mąki i cukru. Idealne na śniadanie, najlepiej smakują z domową konfiturą i szklanką mleka, a jak wiadomo
Domowa cukiernia Ewywysiłek fizyczny😤 Mija 3 tydzień bez podnoszenia ciężarów..😱 Tak mi brakuje tej stali i endorfin po treningowych😭 Też tak macie, jak długo nie trenujecie swoich ulubionych dyscyplin sportowych, to Was aż przekręca w środku jak mnie?🙉 Dzisiaj z racji, prawie że letniej temperatury przygotowałam kojarzące się z latem gofry. Tym razem z mąki gryczanej i skrobi ziemniaczanej(...)mąki gryczanej -20 g skrobi ziemniaczanej -80 ml mleka -2 łyżki oleju -1 łyżka przyprawy do piernika -woda +dodatki (u mnie twaróg chudy i banan) Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i na koniec dodajemy stopniowo wody, aby konsystencja była lejąca. Smażymy gofry. Wartość odżywcza: (bez dodatków) 690 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzupostawiłam sobie wyzwanie w postaci idealnych gofrów bez glutenu i do tego w wersji wegańskiej. Udało się, i to jak! Składniki na 4 gofry: 250 g mąki jaglanej, lub tak jak u mnie dokładnie było to 200 jaglanej i 50 g z ciecierzycy 1 średniej wielkości banan 350 ml sojowego mleka szczypta soli płaska łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Mąkę(...)gęste, ale nie lejące. Na rozgrzaną gofrownicę nakładaj ciasto łyżką. Piecz aż się zezłocą, w zależności od gofrorwnicy 3-5 minut. Smacznego! Artykuł Jak zrobić idealne wegańskie gofry i do tego bez glutenu? pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfjuż moja druga propozycja żywieniowa dla tych, którzy czynnie uprawiają sport i stosują środki spożywcze specjalnego przeznaczenia, jakim są odżywki białkowe. Dzisiejsza propozycja jest dla osób ciężko trenujących. Gofry z dodatkiem odżywki (tutaj mieszanina aminokwasów) podane z 100% masłem orzechowym o smaku czekoladowym. Taki posiłek powinien być spożywany przed treningiem. Posiłek jest prosty w wykonaniu, łatwy do spakowania do pudełeczka(...)łyżeczki kakao odtłuszczonego - 100 ml mleka bez laktozy - szczypta soli - 2 porcje masła Choconutto Sport Definition Białka ubij z żółtkami, dodaj kakao, w mleku rozmieszaj odżywki i dodaj do masy. Całość ubij mikserem na gładką masę. Gofrownicę nagrzej, przesmaruj pędzelkiem zamoczonym w oleju kokosowym. Z w/w ilości otrzymasz 4 duże gofry. Jedna porcja to dwa gofry. Gofry podajemy
SMYKWKUCHNIkogo: dla mających ochotę na spróbowanie zdrowszej wersji gofrów dla gofromaniaków dla szukających pomysłu na pożywne drugie śniadanie Składniki suche: 160g mąki pszennej pełnoziarnistej 180g mąki pszennej łyżka cynamonu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki mokre: 500ml mleka 3 jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii łyżka miodu 60ml oleju (najlepiej słonecznikowego) 2 łyżki roztopionego(...)połączenia składników. Mogą zostać grudki. Piec w gofrownicy na złoty kolor. Podawać z owocami, dżemem, bitą śmietaną, cukrem pudrem lub zjeść bez dodatków. Z przepisu otrzymałam 16 gofrów, jednak jeśli ktoś ma gofrownicę o większej powierzchni to będzie ok. 10 sztuk. Przepis znalazłam na blogu: stokolorowkuchni.blox.pl
Mania Wypiekaniastewia.I tu stewia sprawdzila sie doskonale.Wniosek nasuwa sie sam,stewia nie lubi dlugiego pieczenia.W gofrach i deserach na zimno sprawdzi sie za to znakomicie.Wyszlo smacznie i bardzo dietetycznie.Przepis na gofry znalazlam tutaj.Zmodyfikowalam go do wlasnych potrzeb i przedstawiam ponizej.Skladniki na 8 sztuk:145 g maki orkiszowej jasnej-630 (1 szklanka)65 g maki ziemniaczanej-2 czubate lyzki 3/4 szklanki maslanki(...)miseczce.Dodac kefir,mleko,szczypte soli, olej,1/2 lyzeczki sody,extrakt z wanilii i 2 zoltka.Zmiksowac na gladka mase bez grudekubic piane z bialek na sztywnodelikatnie przy pomopcy szpatulki polaczyc ciasto z pianagofrownice posmarowc cieniutko olejem.Najlepiej malym, wlosianym pedzelkiem w zaleznosci od mocy gofrownicy piec 5-7 minut po upieczeniu delikatnie zdejmowac drewniana lopatka i odkladac gofry na kratke
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!No to dziś przekąska słodka, ale sycąca :-) Bez wątpienia będzie się nadawała na podwieczorek, słodką kolację czy śniadanie :-) Polecam... SKŁADNIKI 200 ml mleka 2 jajka
Czary - gary w kuchnilubię najbardziej :) Dlatego starałam się zrobić choć trochę podobne, ale bez glutenu i bez nabiału. I udało się! Są pysznie chrupiące! :) Są to chyba pierwsze gofry, które zrobiłam i od razu porwałam się na dość trudną sztukę, wykluczyłam nie tylko gluten i mleko, ale też jajka (akurat nie miałam ich w domu;) Tu dałam mleko sojowe, ale robiłam
pyszne zdrowości