filet z ryby - 2315 przepisów (strona:74/155)

Łosoś z sosem malinowym 111

Szybka w przyrządzeniu i do tego smaczna i zdrowa ryba. Dziś mam dla Was przepis na łososia z sosem malinowym podanym z puree ziemniaczanym i sałatką z fetą i granatem. Polecam :) 2 filety z łososia (po ok. 120 g) łyżeczka oliwy 2 łyżki soku z limonki 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki cayenne 0/5 szklanki malin szczypta cukru szczypta pieprzu(...)duże łyżki puree ziemniaczanego pietruszka Umyte filety nacieramy oliwa, sokiem z limonki oraz pieprzem i cayenne. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron. W tym czasie maliny gotujemy aż nieco zgęstnieją i doprawiamy cukrem i pieprzem. Przecieramy je przez sito. Fetę kroimy w kosteczkę i mieszamy z granatem. Gotowa rybę podajemy z puree posypanym świeżą pietruszką, sałatką

Mienta blog
Sałatka z łososiem i pomelo 183

przygotowania np. sałatek, w których sprawdza się idealnie. Doskonale łączy się z rybami czy drobiem oraz wyrazistymi sosami. Dlatego też dziś przygotowałam bardzo smaczną, lekką i aromatyczną sałatkę z łososiem i pomelo na tajską nutę. Przepis na to danie pochodzi z książki "Chinatown Kitchen". Składniki : filet z łososia (250-300g) 100-200g pomelo garść kiełków fasoli(...)połowy limonki 2 łyżeczki cukru 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie : Filet z łososia natrzeć oliwą, położyć na zimnej patelni, skórą do dołu, powoli podgrzewać i smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż skórka będzie chrupiąca. Następnie zmniejszyć ogień, rybę odwrócić i smażyć przez kolejną minutę lub do czasu aż nie będzie surowa. Zdjąć

Codzienne Gotowanie
DIETETYCZNE Roladki z miruny z pomarańczą i szynką parmeńską. DIETA NISKOKALORYCZNA 182

Kolejny słoneczny, piękny wręcz pomysł na obiad, w cyklu dieta niskokaloryczna. Pyszna ryba otulona Prosciutto di Parma, a w środku rolady soczysty i aromatyczny pomarańcz, podane z jakże słoneczną potrawką z dodatkiem dyni. Na taki obiad kochani aż chce się do domu wracać. Kusi kolorami, przyciąga zapachem i jeszcze lepiej smakuje! Przepis na potrawkę z dynią: - 1/2 małej dyni - mała(...)Plastry z cukini solimy i odkładamy na 30 minut, w tym czasie zmiękną i będzie można je zrolować.  Układamy filet z miruny delikatnie układamy odrobinę masła, plaster cukini, na sam środek kawałek pomarańcza, rolujemy, owijamy szynką parmeńską. Rybę zapiekamy w naczyniu żaroodpornym 30 minut. Porcja 290 kcal ;-) Przepyszne! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Pstrąg łososiowy z pęczakiem, buraczkami i wędzonym twarogiem 324

jest podobny do ryby gotowanej na parze. Smaczny i aromatyczny dzięki temu, że dusi się w sosie własnym. Podałam go z kaszą pęczak, różową od pieczonego buraczka ćwikłowego i z wyraźnym smakiem wędzonki dzięki twarogowi. Taką sałatkę z buraczkiem można podać na ciepło jak również na zimno. Polecam na lekki, zdrowy obiad :) 4 filety z pstrąga łososiowego sól(...)wypłynęło podczas duszenia. Odstawić na około godzinę. Na patelni wlać trochę wody, a kiedy zawrze, położyć zawinięte filety. Dusić z jednej strony około 5 minut, a potem przewrócić za pomocą łopatki na drugą stronę. Czas duszenia zależy od grubości ryby. Podlewać wrzątkiem, gdyby woda zdążyła odparować zanim pstrąg będzie gotowy. Buraczka ugotować lub upiec w piekarniku zawijając

https:KKuchniaMniam
Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym / Baked fish with mushrooms and cream sauce 302

przygotowaniu, polecam więc każdemu wielbicielowi ryb. Jeżeli nie jesteście fanami karpia lub macie problem z jego kupnem, możecie go zamienić na inną ulubioną rybę. Polecam:) Scroll down for recipe in English Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym (4 porcje) Składniki: 1 karp, umyty i pokrojony w 2 cm dzwonki lub filety 1/2 cytryny, pokrojonej w plasterki sól(...)łyżeczka musztardy Dijon szczypta cukru posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: Kawałki karpia dokładnie dopraw solą i pieprzem, obłóż cytryną i odstaw na 2 godziny do lodówki. Przełóż rybę do rondelka, zalej ją wodą tak, by była tylko przykryta. Dodaj goździki, ziele angielskie i listek laurowy i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, po czym wyjmij

karmelowy
Łosoś w sosie serowym 203

być dietetyczne, ale nadal jest przepyszne. :-) Serowy smak bardzo dobrze komponuje się z delikatnym smakiem pieczonego, cytrynowego łososia. 2 filety łososia sok z cytryny sól pieprz 3 łyżki masła 3/4 szklanki mleka szklanka startego żółtego sera duży pomidor 1. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej smarujemy połową ilością podanego masła. Rybę solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny

Szefowa kuchni
Pasta twarogowa z rybą w oleju i cebulką dymką. Pyszne smarowidło do pieczywa. 169

śniadanie, czy kolację. Polecam :) Składniki - biały ser  25 dkg. - puszka filetów z makreli w oleju ( mogą być też filety śledziowe ) - cebulka dymka 2-3 szt. ( zielona i biała część ) - majonez - domowa wegeta ( ew. sól i pieprz ) Wykonanie Rybę wraz z olejem przekładam do miseczki,dodaję pokruszony biały ser i całość dokładnie rozdrabniam widelcem, dodaję drobniutko pokrojone cebulki, spora

Kuchnia z widokiem na ogród
Filety z Mintaja w towarzystwie KARMELIZOWANEGO Bakłażana 167

Składniki: 1 bakłażan 4 łyżki cukru oliwa z oliwek 2 łyżeczki ostrej papryki 4 filety z mintaja lub innej rybki, którą lubicie 2 łyżeczki natki pietruszki oregano bazylia pieprz sól 4 kawałki marynowanej czerwonej papryki 1 kubek soczewicy 2 kubki wody Przygotowanie: rybę oprószamy pieprzem, natką, bazylią oraz oregano bakłażana kroimy w kosteczki wielkości około 2cm cukier wysypujemy

Luźna Kuchnia
Dorsz w panierce sezamowej 152

naszym talerzu, od czasu do czasu – pojawił się dorsz w panierce sezamowej.     Składniki: - 1 kg filetów ze swieżego dorsza - sok z ½ cytryny - 2 jajka - 2 łyżki wody (do jajek) - sól himalajska - pieprz cytrynowy - mąka tortowa (do panierowania ryby) - ok. 120g sezamu - oliwa do smażenia     Płaty płuczemy i osuszamy recznikiem papierowym. Dzielimy na porcje, skrapiamy sokiem

mojewypiekiinietylko
Zupa rybna na ostro. 126

Składniki: 1 papryczka chilli 1 mały por 1 marchewka 4 średnie ziemniaki 2 filety z mintaja (około 500 g) papryka słodka mielona, czosnek granulowany, sól 1 litr wody Papryczkę przekrawamy na pół i pozbywamy się nasionek, następnie kroimy w półkrążki. Pora kroimy w krążki, marchewkę i ziemniaki w kostkę. Pora razem z papryczką podsmażamy na odrobinie tłuszczu (używałam oliwy(...)tłuszczu jeśli mamy dobrą patelnię. Przekładamy do garnka dodajemy ziemniaki, marchewkę i rybę pokrojoną w kawałki, wszystko zalewamy wodą, doprawiamy papryką, czosnkiem i solą. Gotujemy od zagotowania na małym ogniu przez 30 minut. Smacznego

Moje-pitraszenie
Curry z łososiem i makaronem ryżowym 178

olej i podsmażamy pokrojoną w plasterki szalotkę, papryczkę chili, czosnek, marchew i czerwoną paprykę. Dodajemy pastę curry i energicznie mieszamy. Filet z łososia kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do smażących się warzyw. Mieszamy ostrożnie, żeby kawałki ryby nie rozpadły się podczas smażenia. Następnie dodajemy mleko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut.  Przyprawiamy solą

Smakowity Blog Kulinarny
Pstrąg łososiowy z jarmużem i soczewicą z dodatkiem oleju rzepakowego 167

tego warzywka- jarmuż i soczewica.składniki:400 g fileta z pstrąga łososiowegosól prowansalska Kamis300 g jarmużu1 puszka soczewicy gotowanej na parze Bonduellesól czosnkowa Kamisolej rzepakowyFilet pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą prowansalską i skropić olejem. Odstawić na min. godzinke ja odstawiłam do lodówki na całą noc. Następnie rybę ułożyć na foli aluminiowej, formując gniazdko. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)odrobiną oleju, wrzucić jarmuż. Smażyć aż zmięknie. Gdy jarmuż będzie miękki dodać soczewicę z puszki, doprawić do smaku solą czosnkową. Warzywa ułożyć na talerzu, na wierzchu ułożyć kawałki upieczonej ryby i mozna zajadać. Kolejne moje danie z użyciem oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często używam go w mojej kuchni. Używam sporych

Monia miesza i gotuje
Morszczuk pieczony z warzywami 144

zawsze chętnie ja zjadają i nie grymaszą. Mam nadzieję, że i Wy lubicie ryby, bo naprawdę nie muszą być nudne w smaku. Wręcz przeciwnie, potrafią zaskakiwać bardzo pozytywnie. Połączone z warzywami i zapiekane są bardzo aromatyczne i delikatne w smaku. Spróbujcie :) Składniki: 0,5 kg filetów z morszczuka duża czerwona papryka 2 średnie cebule 300g pieczarek łyżka koncentratu pomidorowego(...)przecierem pomidorowym i koncentratem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawami. Do naczynia żaroodpornego  wlewamy 3 łyżki sosu wraz z warzywami i smarujemy nim dno. Wykładamy pierwsza warstwę ryby, na nią sos i ponawiamy zabieg tak aby ryba była przykryta warzywami. Wstawiamy rybę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 40 minut. Smacznego

ChilliJemy
Tołpyga z zielonym curry i mlekiem kokosowym 251

przygotować zmieniała się co najmniej 3 razy, ale ostatecznie wyszło bardzo smacznie. SKŁADNIKI ok. 1 kg filetów z tołpygi 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki 1 cebula 400 gram ziemniaków kilka gałązek rozmarynu ok. 10 ząbków czosnku Składniki do marynaty do ryby: 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka oleju rzepakowego 4 czubate łyżeczki zielonej pasty curry

OstryKęs
Dorsz zapiekany pod jarmużem i mozzarellą 177

filetu z dorszamajeranek100 g jarmużu1 kulka mozzarellimasło klarowane do smażeniaolejJarmuż przesmażyć na maśle aby zmniejszył objętość i zmiękł. Filet z dorsza podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć majerankiem. Skropić olejem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Na każdym kawałku ryby ułożyć trochę przesmażonego na maśle jarmużu. Mozzarellę pokroić w plastry i ułożyć na jarmużu. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania