Zestawienie składników może dziwić, ale to połączenie sprawdziliśmy i jest świetne.Składniki:-6 dużych pieczarek-6 filetów rybnych ( np. z mintaja )-1 cebula-3 jajka-2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej-szczypior-3 łyżki pokrojonego drobno żółtego sera-przyprawa do ryb-przyprawa warzywna-pieprz, sól-olej Pieczarki obieramy i oddzielamy nóżki.Rybę osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą
Maminek kulinarnymożna złowić w pobliskich jeziorach, bo nie dość iż taka ryba jest o wiele zdrowsza, to również danie umiejętnie z niej przyrządzone wprost zachwyca swym smakiem. składniki dla czterech osób 1 kg filetów z leszcza 1 cebula pół bułki 1 łyżka masła szczypta granulowanego czosnku pieprz, sól pół pęczka naci pietruszki
Miód i pieprzTrudno wyobrazić sobie kuchnię indyjską bez ryb. Gotowanie ryb z warzywami to tradycyjny sposób ich przyrządzania we wschodnich regionach Indii. Aromatyczne przyprawy,warzywa i ryba. Ja trochę zmodyfikowałam to indyjskie danie, wy również możecie użyć innych warzyw... bo przecież w kuchni można wszystko prawda? ;-) Składniki: płaty filetów rybnych np.dorsz,sola paluszki krabowe kawałek białej części pora marchewka pół(...)kurkumy sól olej 2 łyżki sosu rybnego pół szklanki przecieru pomidorowego dymka (opcjonalnie) Użyłam trzy filety rybne. Pokroiłam je na małe kawałki. Pokroiłam również paluszki krabowe. Dodałam do nich starty imbir i czosnek. Polałam oliwą i posypałam przyprawami I wymieszałam. Odstawiłam aby ryba przeszła przyprawami. Pokroiłam na cienkie paseczki marchewkę. Paprykę i pora. Podsmażyłam na oleju pokrojoną drobno
potrawyregionalnefilet z miruny 500 g mąka kukurydziana 3 łyżki siemię lniane mielone odtłuszczone 2 łyżki słodka papryka w proszku 1 łyżeczka tymianek 1/2 łyżeczki sól około 1/2 łyżeczki olej do smażenia Przygotowanie: Filety rozmrozić, opłukać i osuszyć. Lekko oprószyć solą z obu stron. Mąkę wymieszać z mielonym siemieniem lnianym, papryką i roztartym tymiankiem. Obtaczać kawałki ryby
głodny alergikstoiska ze swieżymi rybami. Rozejrzałam się, nosem pokręciłam bo na nic nie mogłam się zdecydować, po czym poszłam do ryb pakowanych w pudełka, słoiki, na tackach i... wróciłam do świeżych :) Tam właśnie kupiłam filet z łososia ze skórą :) Składniki: ok. 250-300 gramów łososia ze skórą 1/2 cytryny 2 łyżki masła + 1 łyżka do posmarowania(...)tymianku 100 ml wody (z kranu, chyba, że mamy przegotowaną - ale nie to nie ma znaczenia) 2 żółtka sól pieprz Piekarnik nagrzać do 180 st. C (u mnie termoobieg) Filet umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przyprawić tymiankiem, solą oraz pieprzem... ... i polać sokiem z połowy cytryny oraz obłożyć pokruszonym masłem Włożyć do piekarnika i piec
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comRyba pod kruszonką. Użyłam czarniaka ale można go zastąpić inną np. łososiem. Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 2 Składniki: filet z czarniaka ok. 500 g, 2-3 kromki czerstwego pieczywa, 4 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, ½ szklanki natki pietruszki, 6 suszonych pomidorów, 3 łyżki czarnych oliwek bez pestek, 1 cytryna, sól i pieprz. Przygotowanie: Rybę skropić sokiem
SzczyptaSmaQKoniec z nudnym karpiem w Wigilię! Rybę na święta można podać bardziej finezyjnie: np. w postaci warstwowego puree zapraszam: Składniki na 1 porcję:1 filet z karpia, (opcjonalnie z mintaja, miruny albo dorsza)1 duża marchewka1 por - zielona część4 ziemniaki4 łyżki groszku z puszki2 łyżki masła2 łyżki mlekasól, pieprz cytrynowyulubione zioła (u mnie prowansalskie)olej do smażeniaRybę kroimy(...)ziołami. W osobnej miseczce blendujemy pozostałe ziemniaki z porem i groszkiem oraz z dodatkiem masła i przypraw. I na sam koniec także w innej misce blendujemy rybę. Do ryby dodajemy 2 łyżki mleka, żeby konsystencja była bardziej kremowa. Doprawiamy ją pieprzem cytrynowym. W pierścieniu do puree układamy każdą warstwę. Najpierw warstwę zieloną (wyrównujemy), następnie warstwę białą
Bon Appetit Małgorzatymoje zaskoczenie jak rybę spróbowałam. Robiłam już dorsza na bardzo wiele sposobów, ale z tym sosem zajmuje bezsprzecznie pierwsze miejsce :-) Porcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 2 filety z dorsza atlantyckiego 1 jogurt naturalny 1 cytryna 2 ząbki czosnku mały pęczek koperku 1-2 łyżki masła przyprawy do sosu: sól, pieprz biały przyprawy do ryby: pieprz cytrynowy, przyprawa
Passions hobbies lifeporcje zupy. Składniki: 1,5 kg ryb porcja rosołowa z kurczaka pół szklanki przecieru pomidorowego seler pietruszka 2 marchewki ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty sól lubczyk Ryby filetujemy. Resztki pozostałe po filetowaniu wkładamy do garnka wraz z porcją rosołową z kurczaka, zalewamy zimną wodą do przykrycia i gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny, usuwając szumowiny(...)kolejne 2 godziny. Zupę przecedzamy, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy. Do zupy wkładamy filety(najlepiej bez skóry) i gotujemy 10 minut. Po ugotowaniu filety można rozdrobnić i powyjmować z nich ości. Zupę można podać z mniejszymi lub większymi kawałkami ryby, jak wolicie ;) Można też dodać natkę pietruszki. Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkazamiast ryby po grecku? Może szybka, lekka i aromatyczna ryba pieczona pod warzywną salsą? Duża oszczędność czasu :)Czas przygotowania:25 minutPorcje: 2 Składniki:filet z czarniaka ok. 500 g,2 pomidory bez skóry i gniazd nasiennych,1 papryka,2 papryczki chili,sok i skórka z 1 limonki,½ cebuli,ząbek czosnku,po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki(...)limonki i pomidorki koktajlowe do dekoracji.Przygotowanie:Warzywa posiekać w drobną kostkę, wymieszać, dodać zioła, skórkę i sok z limonki, sól i pieprz. Papier do pieczenia skropić oliwą, wyłożyć rybę, na nią ostrą salsę, całość skropić oliwą. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C. Podawać z pomidorkami i cząstkami limonki. Dla amatorów mocnych wrażeń
SzczyptaSmaQTakiej ryby, smacznej i soczystej, jeszcze nie jedliście. Zapraszam do wykonania tego prostego i szybkiego przepisu! do przygotowania potrzebujemy: - filet z łososia (dowolnej wielkości kawałki) - musztardę sarepską - jogurt grecki Musztardę z jogurtem wymieszać w proporcji 2:1 (2 łyżki musztardy i 1 łyżka jogurtu). Kawałki łososia nacierać tak przygotowaną marynatą. W naczyniu żaroodpornym ułożyć papier do pieczenia(...)rybę. Zapiekać 30 minut w 200 stopniach
Szybko Tanio Smacznieklarowaneryż- mieszanka parabolicznego i dzikiegoPrzygotować marynatę. Wymieszać olej, sok z cytryny, imbir i skórkę cytrynową, do smaku dodać odrobinę soli i pieprzu. Filet łososia podzielić na dwa kawałki i wrzucić do marynaty. Dokładnie wymieszać aby pokryła rybę. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnie łososia przełożyć na folię aluminiową, ułożyć na blaszce. Wstawić
Monia miesza i gotujechce, zwłaszcza pisać na komputerze. Jednak żeby nie wyjść na totalną ignorantkę dziś zebrałam się w sobie i dodaje przepis na wczorajszy makaron, pyszności ;) wykorzystałam do niego słoiczek z filetem tuńczyka w zalewie , jest to jeden z produktów dostępnych na stronie przysmaki.pl który otrzymałam jakiś czas temu do testowania Na początek trochę o samym tuńczyku i producencie: Znak towarowy(...)zalewie. Moja opinia: Główną zaletą tuńczyka tej firmy jest to, że pakowany jest w formie większych filetów co różni go od wielu sklepowych wersji gdzie mamy tuńczyka rozdrobnionego, albo w mniejszych kawałkach. W smaku przypadnie każdemu kto jest fanem ryb tak jak ja ;) Ważną kwestią jest również to, że w składzie mamy jedynie tuńczyka, wodę i sól beż żadnych
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćRyba faszerowana raczej rzadko pojawia się na naszych stołach. Zazwyczaj tylko od święta. Dziś naszło mnie na tę pyszną, ale niestety trochę pracochłonną rybkę. Obrałam parę marchewek, pietruszek, selera i pora. Pokroiłam je na drobne kawałki,żeby oddały smak podczas gotowania. Wrzuciłam je do większego garnka gdzie dorzuciłam jeszcze cebulkę,ziele angielskie,liście laurowe,pieprz(...)sól i gotowałam wszystko około godziny. Po ugotowaniu wyłowiłam wszystko i zabrałam się za rybkę. Dwa kilo morszczuka (może być dowolny filet wedle smaku) zmieliłam przez maszynkę. Dwie cebule pokroiłam,podsmażyłam i również zmieliłam. Dodałam do ryby dwa całe jajka,sporo zielonej pietruszki, parę łyżek kaszki mannej i tartej bułki. Przyprawiłam solą,pieprzem i czosnkiem. Wszystko dokładnie
potrawyregionalneCiągle na diecie? A i owszem, ale kto powiedział, że na diecie ma być nudno! Wspaniale przygotowana ryba, z rozpływającą się w ustach skarmelizowaną gruszką, podana z sosem-karmelem miodowo cytrynowym. Obłędna! CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA SKŁADNIKI: filet z dorsza atlantyckiego sól morska cytryna gruszka pera rocha świeże liście melisy miód lipowy 2 łyżki oliwa z oliwek 2 łyżki(...)masło 1 łyżka pieprz cytrynowy WYKONANIE: rozgrzej patelnię, wlej oliwę i masło rybę oprósz solą morską, delikatnie podsmaż z obu stron po 2 minuty rybę zdejmij z patelni, odłóż na talerz na patelni ułóż plastry gruszek i podsmażaj po 1,5 minuty z każdej strony dodaj miód i łyżkę soku z cytryny dodatkowo możesz podsmażyć 1 plasterek cytryny do dekoracji
SMYKWKUCHNI