lata i aromatycznych smakołyków. Moja pierwsza propozycja to: szaszłyki z warzywami i filetem drobiowym w cytrynowo imbirowej marynacie. Jutro część druga pikniku :) składniki na 9 szaszłyków 2 filety drobiowe zielona papryka biała papryka młoda cebulka cukinia pomidorki koktajlowe 9 listków szałwii przyprawa do grilla sól, pieprz olej patyczki do szaszłyków składniki na marynatę: 1 cytryna mały kawałek imbiru
noteskulinarnyfigamasła 1 ząbek czosnku 2 łyżki słodkiej śmietanki -koniecznie 30 % 1/2 łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku 1 szklanka bułki tartej do obtaczania 1 jajko olej do smażenia Filety drobiowe płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem i rozklepujemy tłuczkiem , troszkę cieniej niż na schabowe – najlepiej robić to przez woreczek , wtedy pierś , nie rozpada się i nie wbija w tłuczek(...)sól do smaku i smażymy -dusimy przez około 5 minut . Zdejmujemy z patelni , przekładamy do miski , dodajemy pieprz , śmietanę i miksujemy blenderem na gładkie pure . Bierzemy kolejno , każdy rozklepany filet, delikatnie solimy i nakładamy po około łyżce nadzienia , rozsmarowujemy delikatnie na środku , po czym zwijamy tak samo jak zrazy . Obtaczamy w roztrzepanym jajku , bułce tartej ( tak jak schabowe " class
Ogrodnik w podróżydania głównego jak i "robić" za przekąskę. Możemy je także podać- tak jak ja z dodatkiem warzyw na tradycyjne włoskie bruschetty. Składniki: Na 6 roladek: 2 duże filety drobiowe 8 suszonych pomidorów 6 kawałków parmezanu (0,5cm słupki o dł. ok 4 cm) 6 płatów papieru ryżowego 6 łyżeczek sosu z octem balsamicznym np. z nutką pomarańczy olej(...)smażenia sól, pieprz i włoska mieszanka przypraw (np. oregano, zioła prowansalskie, bazylia) Sposób przygotowania: Filety drobiowe dzielimy na 3 części, każdą lekko rozbijamy np dłonią jeśli są bardzo miękkie, posypujemy odrobiną soli, pieprzu i włoskiej mieszanki przypraw. Nakładamy po odrobinie posiekanym suszonych pomidorów i kawałku sera parmezan. Całość zwijamy na kształt roladki. Papier ryżowy namaczamy w wodzie
Kuchnia w czekoladziełyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka soli selerowej szczypta bazylii szczypta oregano sposób przyrządzenia Filety drobiowe myjemy i dzielimy na niewielkie kawałki. Do miski dodajemy jogurt sól i pieprz, mieszamy i do tak sporządzonej marynaty wkładamy kawałki kurczaka. Następnie misę o dstawiamy
Miód i pieprzłyżki jogurtu sok z pomarańczy skórka z pomarańcza sól, pieprz cukier Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie odcedzić i zahartować. Brokuły zblanszować 3 minuty w gorącej, osolonej wodzie. Filety drobiowe gotować przez 15 minut, następnie pokroić w drobną kostkę. Sok z pomarańczy wymieszać z jogurtem i majonezem, dodać sól, pieprz i cukier do smaku. Filety drobiowe połączyć
Tradycyjna KuchniaFilet drobiowy faszerowany to nic nad zwyczajnego. Filecik i farsz. Właśnie w tym farszu jest pole do popisu, że tak powiem. U mnie zmienia się w zależności od pory roku. Zaczynając od lekkich jarskich , warzywno-mięsnych, kończywszy na mięsnych. Ostatnie nie są moim ulubionym daniem , czego nie mogę powiedzieć o reszcie rodziny. Moje ulubione to kombinacje warzywno(...)takie zrobiłam z tym że zamiast mięska jest wędlina, czyli szynka bo chuda. Wygląda to tak. Składnik i w tym przypadku na 4 porcje. - filet drobiowy 4 szt - groszek konserwowy 1 puszka - szynka parzona ( wędlina) 4 plastry - cebula 1 duża lub 2 małe - ziarna kolendry 1 płaska łyżeczka. Jeśli ktoś nie lubi to nie musi
Eli Gotowaniezgodnie z obietnicą, kolejny przepis. Kotleciki drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim. Składniki: - ok. 1 kg filetów drobiowych - 4 jajka - 5 łyżek majonezu - świeże liście czosnku niedźwiedziego - 2 łyżki mąki tortowej - 2 łyżki skrobi kukurydzianej - sól morska - świeżo zmielony pieprz - olej kokosowy Filety płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na nieduże kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy żółtka, mąkę tortową, skrobię(...)mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i kładziemy łyżką porcje masy. Smażymy na rumiano z obu stron. Chwilę dosmażamy pod przykryciem. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Kotleciki drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim podajemy z ryżem (u mnie ryż również z czosnkiem niedźwiedzim), ziemniakami lub… z czym lubimy. Ze wszystkim smakują wyśmienicie, nawet z pajdą suchego chleba. Na obiad
mojewypiekiinietylkofiletów drobiowych - 1 czerstwa bułka namoczona w mleku - cytryna - 2 jajka - 2 – 3 ząbki czosnku - 2 cebule - sól morska - sól ziołowa - pieprz czarny grubo mielony - 2 łyżeczki kurkumy - suszony czosnek niedźwiedzi - 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny Dodatkowo: - bułka tarta - olej lub oliwa do smażenia Opłukane i osuszone filety mielimy w maszynce do mięsa wraz z odciśniętą bułką(...)owalne kotlety, panierujemy w bułce tartej. Kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na rumiano. Obniżamy temperaturę na kuchence i dosmażamy pod przykryciem. Kotlety mielone drobiowe z suszonym czosnkiem niedźwiedzim i cytrynową nutą nie wymagają dodatkowej zachęty. Bardzo lubiane przez dzieci, ale również przez dorosłych. Warunkiem przygotowania dobrych mielonych jest świeże, samodzielnie zmielone mięso. Pozostałe składniki
mojewypiekiinietylkoAzji, szczególnie w Chinach. Można go podawać z kurczakiem, owocami morza i warzywami. Idealny do azjatyckich zup. Chińszczyzna z makaronem ryżowym. Składniki (ilość w zależności od potrzeb): - filety drobiowe - boczek wędzony parzony - ciemny sos sojowy - olej sezamowy - ocet ryżowy - skrobia kukurydziana (na 4 filety 2-3 łyżeczki) - sos ostrygowy - papryka czerwona - jasne części pora - czosnek - papryczki chilli (ilość(...)według uznania) - świeża kolendra - makaron ryżowy Umyte i osuszone filety kroimy na długie i cienkie paski. Przekładamy do szczelnego woreczka, dodajemy składniki marynaty – sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy, skrobię kukurydzianą. Woreczek szczelnie zamykamy (używam strunowych) i dokładnie rozprowadzamy marynatę na mięsie. Wkładamy do lodówki na godzinę (można przygotować wieczorem i zostawić na całą noc). Na 30 minut
mojewypiekiinietylkodrobiowe, to kolejna wersja siekanych kotlecików. Tym razem dodałam dużo czosnku i koperku. Smak zupełnie inny niż poprzednie, więc i ta wersja też jest warta wypróbowania. Składniki: - 2 filety drobiowe (550g)- 2 jajka- 3 łyżki majonezu- średnia główka czosnku- pęczek koperku- trochę zielonej cebulki- kilka gałązek natki pietruszki- 1 łyżka mąki pszennej- 1 łyżka skrobi kukurydzianej- 1 płaska łyżeczka(...)soli- świeżo zmielony pieprz- olej arachidowy Filety płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na nieduże kawałki, przekładamy do miski dodajemy posiekany koperek, żółtka, mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą, sól, pieprz, majonez, pokrojoną w drobną kostkę główkę czosnku, pokrojoną zieloną cebulkę oraz natkę pietruszki – mieszamy. Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy partiami do masy mięsnej i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy
mojewypiekiinietylkoPyszne i soczyste kotlety drobiowe z chrupiącą skórkąKotlet de volaille'aSKŁADNIKI:pierś z kurczaka 1 szt podwójnamasło -12,5 dagjajko -1 sztbułka tarta -3 łyżkimąka -2 łyżkisól i pieprztłuszcz do smażeniaPRZYGOTOWANIE:Filety z kurczaka umyć, osuszyć, podzielić(...)porcje, lekko rozbić tłuczkiem. Następnie obsypać filety solą i pieprzem. Masło mocno schłodzone, pokroić w słupki. Każdy słupek masła, układać na filecie drobiowym. Zwijać filety jak krokiety, spiąć wykałaczkami .Jajko wybić do miski, roztrzepać widelcem z solą i pieprzem. Panierować devolay w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć
Kuchnia Danusifilet z piersi drobiowejoliwy z oliwekduża cebulasól SPOSÓB PRZYGOTOWANIANa dużej patelni wlać 4 łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojoną cebulę i ułożyć na niej filety drobiowe. Podsmażyć na bardzo dużym ogniu, odwrócić i podsmażyć z drugiej strony. Dodać nalewkę wody sól do smaku i dusić pod przykryciem na dużym ogniu przez
zielonacukinkakażdym razem. Uwielbiam! Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 4 min 40 sek Otwieranie Garnka: Szybkie JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Rolady drobiowe Składniki 4 filety drobiowe 4 plastry twardego sera koziego lub 4 duże szczypty startego twardego sera koziego 4 szczypty świeżego szpinaku (ok. 10-12 listków na 1 filet), szpinak kilkakrotnie wypłucz w świeżej(...)filet 1 duży woreczek foliowy ułóż na nim filet i na jego wierzchu połóż drugi woreczek foliowy rozbijaj mięso delikatnie, aby go nie porozrywać po rozbiciu, każdy filet oprósz z obu stron solą i pieprzem (ostrożnie z solą, gdyż ser kozi jest bardzo słony) każdy plaster sera koziego przekrój wzdłuż na 2 - 3 części na wierzchu sera rozłóż
Szybko SzybkowarWysokie Czas Gotowania: 3 min 30 sek Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 12 kotletów JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Kotlety drobiowe Składniki 4 filety drobiowe, pokrój na nieduże kawałki 3 garście parmezanu, świeżo utartego na małych oczkach 2 - 3 gałązki rozmarynu, oddziel igiełki od gałązek, drobno posiekaj 2 - 3 plastry szynki serrano(...)kostkę (patrz zdjęcia poniżej) bułka tarta do obtaczania kotletów, przesiej przez sitko sól, czarny pieprz sok z cytryny oliwa i masło do smażenia ok. 500 ml zimnej wody Przygotowanie filety, szynkę, rozmaryn, sól, pieprz i sok z cytryny umieść w robocie kuchennym wszystkie składniki drobno posiekaj do momentu, aż uzyskasz jednolitą masę (jeśli nie masz robota kuchennego, użyj maszynki
Szybko Szybkowar