połączenie. Takie placuszki z cukinią i serem żółtym to szybki i łatwy sposób na śniadanie z cukinią. Podałam je z twarożkiem i pietruszką. Możecie je również podać z serem fetą czy serem pleśniowym, łososiem, jogurtem, śmietaną czy ketchupem, ale to już kwestia smaku. Placki z cukinii i sera żółtego podane z twarożkiem (ser biały ze śmietaną) i natką pietruszki przepis
tost z dżemempostanowiłam się podzielić z wami po raz kolejny fajnymi, pysznymi, a zarazem banalnymi w przygotowaniu pomysłami na letnie posiłki ;) sałatka (mix sałatk, roszpunka, szpinak, lodowa) z fetą i truskawkami ziemniaki, fasolka, zielony groszek curry z mleczkiem kokosowym ziemniaki smażone na patelni z cebulką i kukurydzą, jajko sadzone na maśle Makaron tagliatelle z kurczakiem curry
More food, love and dreamsPrzyznam się szczerze, że inspiracją do powstania tego dania była potrawa Leny z bloga Rhubarb Baby, a mianowicie Roladki z karkówki z fetą . Choć składniki zdecydowanie różnią się od siebie, to spodobał mi się sposób przygotowania potrawy, co oczywiście musiałam wypróbować. W rezultacie powstało bardzo smaczne danie, które nie wymagało dużego wysiłku, a efekt przerósł moje oczekiwania. Polecam! Składniki
Rozpustne gotowanieszklanki, formując koszyczek. Wkładamy do lodówki na 5-10 minut do stężenia formy serowej. Koszyczki- miseczki możemy w dowolny sposób napełniać - ja akurat dodałam roszponkę, pomidorki koktajlowe, fetę i czerwoną cebulkę. Skropiłam kilkoma kroplami soku z cytryny. Smacznego
dlaSmaQMiałam w lodówce pieczarki, które prosiły "zrób z nas coś", Ostra wrzuciła przepis na turecki przysmak. Myślę sobie hmm.. Ona ma z fetą i szpinakiem, to ja sobie zrobię z tym co mam, czyli pieczarkami i serem. Oryginalny przepis znajdziecie u Ostrej TUTAJ . Potrzebujemy: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajo 40 ml wody o temperaturze
MamaOskarkazawartość przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj i piecz pod przykryciem około 1,5 godziny. GOTOWĄ POTRAWĘ skrop oliwą z oliwek, posyp drobno posiekaną cebulką i pokruszoną fetą. Znakomicie smakuje na ciepło i na zimno, chociaż ja wolę na ciepło. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa LoliGREEN CANOE STYLE , w którym ode mnie znajdziecie cztery propozycje na proste i szybkie letnie kolacje, oczywiście w stylu śródziemnomorskim. Mój ulubiony przepis to dakos , czyli grzanki z pomidorami, fetą i oregano prosto z Krety (na zdjęciu u góry). To była moja pierwsza sesja dla jakiegokolwiek magazynu. Bardzo dziękuję Monice z GREEN CANOE STYLE za zaproszenie do współpracy
Chilli Czosnek i Oliwaprotestowałam muffinkowemu szaleństwu zataczającego coraz szersze kręgi... Jeszcze tydzień temu buntowałam się muffinkowej modzie pochłaniającej już nie tylko cukier, słodkie czekoladowe groszki i owoce, ale nawet moją ulubioną paprykę, fetę i oliwki! Chciałam powiedzieć muffinkowemu trendowi stanowcze NIE! I co? Nie upłynęły nawet całe dwa dni od mojej muffinowej inicjacji i nie tylko nie powiedziałam "nie", ale... tak! Więcej
Kuchnia Prezydentowejprostu nie mogłam się oderwać, dopóki nie pochłonęłam całego! ;) A przy tym tak ślicznie wygląda... ;) Składniki: 1 burak ugotowany lub upieczony 1/2 białego (niewędzonego) oscypka ( można zastąpić twardą fetą lub innym owczym serem) 50 ml ciemnego octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru duża szczypta pieprzu, majeranku i ziół prowansalskich sól do smaku (ja dałam bardzo niewiele, ponieważ ser był dość słony
Kuchnia PrezydentowejFrittata z makaronem, bobem, kukurydzą i papryczką peperoni Pikantna frittata ziołowa z fasolą Frittata z bekonem,cukinią,papryką i dzikim ryżem Frittata z brokułami, rzodkiewką i marynowaną Fetą Omlet hawajski ala pizza Omlet błonnikowy z fasolką szparagową Frittata z cukinią Puszysty omlet orzechowo-owsiany z jogurtem i owocami
Wiem co jemMięciutkie i aromatyczne. Doskonale się komponują z marynowaną fetą i suszonymi pomidorami. Istna poezja smaków. Pasują wyśmienicie także do wędlin i innych serów. Mojemu synowi tak posmakowały, ze jadł je nawet z kremem czekoladowym. To jest dopiero „odkrywanie smaków”. Kto raz ich spróbuje, zakocha się w nich na zawsze . Czytaj więcej
Wiem co jemKokardki z awokado, pomidorem, fetą i całą masą zieleniny. Może i nie wygląda, ale smakuje całkiem nieźle. Przynajmniej mnie, bo mąż na widok tej ilości ziół i roszponki stwierdził, że dziękuje, ale nie jest zającem :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyNiedawno, w przedostatnim wpisie, były muffiny i tym razem też będą. Wtedy były wytrawne z papryką i fetą, a teraz na słodko, z żurawiną i lekką nutą piernikową. Pyszne. Madzia zrobiła. Bo ostatnio ma mega zajawkę na słodkie rzeczy. Niby fajnie, ale ta zajawka jest naprawdę mega i nie ma kto jeść tego wszystkiego :) I tak samo jak wcześniej przepis
Marder&Marder Manufacturepołówki truskawki i gotuj sos jeszcze 2-3 minuty. Gotowe filety rozłóż na talerzu i polej sosem w truskawkami. Podawaj je z sałatą, np. roszponką z kozim serem, fetą lub ricottą. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonylaktozą, czyli tak naprawdę wszystko na bazie mleka zwierzęcego. Czasem mogę skubnąć mozzarelli lub twarogu bez większych konsekwencji dla zdrowia, jednak całkowicie wykluczyłam z diety m.in. uwielbianą przeze mnie fetę. Z pomocą przyszła mi koleżanka z pracy, wegetarianka, która poradziła mi, bym spróbowała zastąpić ją tofu - czyli serkiem sojowym. Wiedziałam jednak, że naturalne tofu nie zachwyci mnie smakiem
Moje Qulinaria