feta - 6903 przepisów (strona:373/461)

Kurczak z tymiankiem na noodlach w sosie z suszonych pomidorów 126

żony - wymyśl coś z suszonymi pomidorami. Nie byłbym sobą gdybym zrobił coś, co już robiłem z tym produktem, jak np. sałatka makaronowa na zimno z suszonymi pomidorami, oliwkami i fetą. Fakt - fajne danie, w krótkim czasie można je przygotować. Jednak ja potrzebowałem czegoś na ciepło. I tak o to na szybko powstała potrawa, która ukazuje inne podejście do wykorzystania suszonych

Right Behind The Kitchen
Pizza raz jeszcze 139

przecier pomidorowy z kilkoma żykami suszonego oregano, odrobiną soli, cukru i oliwy. A ser? Nie musi być to zawsze żółta mozzarella. Możemy użyć  białej albo pokruszyć kawałki fety a nawet ser plesniowy. Ten ostatni mocno pozytywnie mnie zaskoczył. Na minutę przed wyciągnięciem pizzy z piekarnika położyłem na  placku spore kawalki sera plesniowego - błękitny lazu. Delikatnie rozpuścił się

Right Behind The Kitchen
Naleśniki ze szpinakiem, serem i fetą 139

Danie obiadowe na piątek czyli naleśniki ze szpinakiem, cukinią, serem i fetą. Naleśniki możecie usmażyć według swojego przepisu, zrobić farsz i zapiec. Najlepsze są prosto z piekarnika jeszcze gorące. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Jedzonko do pracy #44 173

kolorowymi i zdrowymi posiłkami. Obecnie na topie jest dynia, w związku z czym postanowiłam przygotować z niej sałatkę - jest pyszna! Śniadanie : Sałatka krabowa Lunch : Sałatka z pieczonej dyni z fetą w sosie balsamicznym Przekąska : Banan i oliwki Smacznego

Codzienne Gotowanie
SZASZŁYKI Z PIERSI KURCZAKA 136

patyczki do szaszłyków, smaruję oliwą i  smażę na grillowej patelni. Piersi z kurczaka można podawać z sosem typu tzatziki: jogurt grecki,kiszony ogórek,czosnek,koperek,ser feta,pieprz. Składniki miksujemy. Sos idealnie pasuje do pieczonych mięs a także ryb. Smacznego

potrawyregionalne
SAŁATKA WARZYWNA Z FETĄ 153

smakuje i wygląda kolorowo. Skład dowolny ;-) Ja preferuję: sałata lodowa, obrane ze skórki pomidory czerwone i żółte ,papryka,  oliwki,czerwona cebula, dymka,ogórek zielony,ogórek kiszony. Pokrojony ser feta bądź mozzarella. SOS oliwa z oliwek  ocet winny łyżka musztardy francuskiej  łyżka miodu zioła,bazylia,sól,pieprz.granulowany czosnek,czerwona papryka Sos mieszam aż uzyska gęstą konsystencję. Polewam

potrawyregionalne
GRILLOWANE BAKŁAŻANY Z MOZARELLĄ I POMIDORAMI 177

ziołami prowansalskimi,czosnkiem, bazylią,oregano i pieprzem. Grillowałam je aż do uzyskania złotego koloru. Następnie kolejno układałam na nich po plasterku pomidora i sera mozzarella lub jak ktoś woli fetą, również posypując je ziołami. Można poddusić pomidory na patelni i polać nimi bakłażany. Dla mięsożerców polecam np.podsmażone na chrupko plasterki wędzonego boczku, które możecie powkładać pomiędzy bakłażana. Wszystko jeszcze

potrawyregionalne
POMIDORY Z FETĄ,JOGURTEM I CZOSNKIEM 399

miseczce rozmieszałam jogurt bałkański , starłam do niego dwa albo więcej ząbków czosnku -w zależności od ilości pomidorów i nałożyłam go na cebulkę. Na wierzch starłam na grubej tarce grecką fetę  i wszystko posypałam świeżym koperkiem. Prawda,że fajne połączenie?  A jak smakuje! Spróbujcie koniecznie. Smacznego

potrawyregionalne
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM 137

mąki pszennej łyżka masła gorąca woda około 1 szklanki szczypta soli FARSZ: paczka szpinaku 4 ząbki czosnku (może być więcej zależy od smaku) kawałek sera lazur,gorgonzola,feta lub roquefort 2 łyżki śmietany 18% sól,pieprz Paczkę szpinaku odparowałam w garnku, dopóki nabrał gęstej i suchej konsystencji. Czym mniej wodnisty tym łatwiej będzie można nakładać farsz do pierogów

potrawyregionalne
27 pomysłów na makaron 875

octem balsamicznym Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą

Moja smaczna kuchnia
Ryżowa sałatka z dwoma serami 156

Składniki: woreczek ryżu ( 125g ), puszka kukurydzy, puszka groszku, kilka plasterków szynki gotowanej ( 80g ), 200g sera feta, 8 ogórków konserwowych, 1-2 garście natki pietruszki, 160g sera żółtego, por, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą i dobrze odsączyć.  Kukurydzę i groszek odsączyć. Natkę pietruszki posiekać, a resztę składników pokroić. Wszystkie składniki połączyć, dodać

W kuchni u Moniki
Frankfurterki w płaszczyku z buraka naciowego 140

fraknfurterek lub innych dobrych kiełbasek 200 g białego sera 100 g sera feta lub sałatkowego 1 łyżka śmietany 1 jajko 1 łyżeczka suszonych pomidorów szczypta bazylii szczypta chili sól pieprz liście buraka naciowego (po 2 na każdą kiełbaskę) ciasto naleśnikowe 1 jajko pół szl mleka mąka sól pieprz Liście buraka naciowego opłukać, zagotować w garnku wodę i partiami

Gotowanie jest łatwe
Mielone nadziewane serem feta i suszonymi pomidorami 107

mięsa mielonego sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 100 g sera feta 6 kawałków pomidora suszonego w oliwie bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Mięso wymieszać z przyprawami i jajkiem, dodać bułkę tartą, wyrobić masę. Podzielić na 6 części. Rozklepać porcję, położyć plasterek sera i kawałek pomidora, zawinąć dokładnie w mięso, panierować w bułce

Gotowanie jest łatwe
Puszysta zapiekanka z cukinii 139

cukinie ok 800 g 1 szkl mleka 1 szkl mąki 1 szkl białek 1/3 szkl oleju 100 g sera feta 1 ząbek czosnku pół cebuli sól pieprz 1 łyżeczka proszku do pieczenia natka pietruszki świeże zioła (majeranek, bazylia, mięta) Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, wymieszać i odstawić by puściła sok. Odcisnąć na durszlaku (lekko) Z mąki

Gotowanie jest łatwe
Buraczkowe pierogi ze szpinakiem i serem feta 163

ciasto 800 g mąki 1 burak ćwikłowy pieczony 1 jajko sól 1 łyżka oleju woda nadzienie 800 g szpinaku 200 g sera feta 3-4 ząbki czosnku olej do smażenia sól pieprz Burak przekroić na mniejsze kawałki, dodać odrobinę wody i zmiksować przy pomocy blendera, dodać jeszcze wody by masy buraczanej było 400 ml Mąkę przesiać , dodać jajko, sól, olej

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania