czosnek i oliwa. Reszta to dodatki urozmaicające/wzbogacające jego smak. Sok z cytryny można zastąpić białym octem winnym. Smak sosu można wzbogacić o oliwki, miętę, białą paprykę czy fetę. Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni MiejskaGoście. Podobno są jak ryby. Psują się po trzech dniach. Okres karnawału to okres wzmożonych pielgrzymek towarzyskich. Jeśli są zapowiedziane to mamy czas zaplanować, ogarnąć i
ladykitchenZielona Sowa. Swoją wersję pęczaku z suszonymi owocami wzbogaciłam jeszcze dodatkiem suszonych fig, których nie było w przepisie. Zobacz również inne przepisy na -----> PĘCZAK Pęczak z suszonymi pomidorami, fetą i piniolami , Pęczotto z warzywami Pęczak z suszonymi owocami - przepis: Składniki: 1/2 szklanki pęczaku 1/2 szklanki suszonych moreli 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki
Moje Qulinariapatelni podsmażyć pokrojony w cienkie paseczki boczek. Zdjąć z ognia zmiksować na gładki krem, dodać grzanki, boczek na górę i.... Smacznego Zamiast boczku można dodać pokrojoną w kosteczkę fetę, też fajnie się komponuje
Gaździnka warzyPoukładać plastry metki i kapustę. Zalać składniki śmietaną zmiksowaną z jajkami, łyżką kaszki manny, solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem . Piec ok 50 - 60 min w 180st C. Posypać Fetą i szczypiorkiem............................ Smacznego
Gaździnka warzyzakręcić i odwr óci ć do góry nogami, do ostygnięcia. Konfitura jest smacznym dodatkiem do mięs, kaszanki, serów, kiełbasek . Można ją podawać na ciepło i na zimno. Z fetą po prostu to eksplozja smaków :-) Gdzie ś w połowie , wystraszyłam się, że mi nie wyjdzie, bo cebula nadal była bardzo wyczuwalna , wręcz chrupka, jednak w głowie ciągle
Gaździnka warzyLekki obiad przywiódł mi choć na chwilę ciepłe wspomnienie wiosny, której wyczekuję z utęsknieniem! Zobacz również inne przepisy na sałaty -----> Sałata z kaszą jaglaną, papryką, jajkiem i fetą , Sałata w śmietanie , Sałata z gruszką i orzechami , Sałata z burakami i mozzarellą , Sałata z owocami , Poznańska sałatka z czerwoną fasolą i mozzarellą Sałata z grillowanym kurczakiem, gruszką i orzechami
Moje Qulinariamarmoladą i lukrem... A teraz? Ulubiona kanapka? Zależy od sezonu i pory dnia. Latem kanapka z dojrzałymi pomidorami i nieprzyzwoicie grubą warstwą masła. Zimą grzanki z majonezem, fetą, cebulą i grubo mielonym pieprzem. Rano nigdy. Późną nocą cieniutka kromka z musztardą, a w wersji de luxe na musztardę kładę grube plastry goudy. Często, gdy szykuję dla Synka
KUCHARNIAdoktora" i przy pomocy strzykawki nasączać go dobrym winem lub szampanem - kto próbował wie, jakie to pyszne i jak łatwo stracić przy tym głowę;) Wersja w sałatce z fetą i miętą, wspaniałomyślnie rozpowszechniona przez Nigellę, to już klasyka w naszym letnim menu. Nie licząc drinków, koktajli i chłodnika, arbuz jawi się jako dość mało użyteczny w kuchni. Wiem, wiem
KUCHARNIAprosecco SOBOTA Zupa Pappa al pomodoro Orzotto z warzywami Chleb z suszonymi pomidorami Lemoniada brzoskwiniowa Menu „w słoiku” – Chutney z mirabelek NIEDZIELA Chłodnik arbuzowo-pomidorowy z miętą i fetą Tabbouleh kalafiorowe Owocowy kogel-mogel z bazyliowo-limonkowymi lodami Menu „w słoiku” – „Konfitura z pomidorów” Szczęśliwie udało nam się ugotować wszystko zgodnie z planem dzięki dużemu zaangażowaniu i umiejętnościom uczestników, nawet
KUCHARNIASałatka brokułowa Sałatka z tortellini Sałatka z rukoli Sałatka z indykiem i brzoskwinią Pomidorki koktajlowe z mozzarellą Pyszna sałatka do słoika Sałatka z łososiem i ryżem Sałatka brokułowa z fetą i ananasem Sałatka z selera naciowego Sałatka z buraków SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewymieszamy. Przyprawiamy dodatkowo solą i pieprzem, bazylią, oregano i szczyptą ostrej papryki. Ugotowany makaron dorzucamy do patelni wraz z oliwkami, mieszamy. Przed podaniem można posypać parmezanem, fetą lub nasionami dyni czy słonecznika. Mmmm, co za pyszny, delikatny smak! Fajna odskocznia od moich ulubionych, pikantnych potraw :) Smacznego
Kitchens Alphabetbyły kompletnie surowe. Do naczynia żaroodopornego przekładamy warzywa, posypujemy je przyprawami, następnie polewamy oliwą i mieszamy. Pieczemy w piekarniku ok. 25-30 minut. 5 minut przed wyciągnięciem posypujemy mozarellą (fetą lub innym żółtym sere, wg uznania). Mięso grillujemy. Nielubiana przez Naczelnego kasza gryczana zyskuje powoli jego uznanie! Cóż, może kiedy się pokochają
Kitchens Alphabetpomidorowym Papryki faszerowane ryżem (Gemista) Paella wegetariańska Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku Risotto z pszenicy farro z grzybami (można zastąpić pęczakiem) Sałatka z kaszy z pieczonymi warzywami i fetą Duszone warzywa po hiszpańsku z jajkiem sadzonym 4. W Polsce też można dostać dobre ryby. W diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się spożywanie ryb i owoców morza co najmniej 2 razy
Chilli Czosnek i Oliwa