Krem skropiony jedynie sokiem z cytryny lub domowym octem jabłkowym to zdrowy wariant wszelkich galaretek (np. z nóżek lub kurczaka). Wegetarianie także będą zadowoleni, wystarczy krem posypać pokruszoną grecką fetą lub posiekanymi orzechami żeby otrzymać w pełni wartościowy, smaczny i aromatyczny posiłek. Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie gęsi + chłodzenie kremu Porcje: 4 Składniki Krem batatowy
SzczyptaSmaQwzmacniają układ nerwowy i odpornościowy. A przy tym wszystkim są pyszne!:) Gotowe ciabatty polewam jogurtowym sosem czosnkowym. Możecie komponować kanapki se swoimi ulubionymi warzywami, dodać fetę lub kozi ser albo mozzarellę - możliwości jest wiele. Spróbujcie sami!:) SKŁADNIKI (porcja dla dwóch osób): 2 ciabatty 2 plastry sera żółtego 4 plastry
Słodko-Słony Świat Ilonygrahamki lub żytnie bułeczki, ale pszenne też oczywiście rewelacyjnie smakują. Możecie pominąć dodatek wędliny, użyć zamiast tego boczku, albo zrobić bułki tylko z jajkiem i warzywami. Możecie dodać mozzarellę, fetę, parmezan lub inny ulubiony ser, możliwości jest nieskończenie wiele:) I co ważne, nawet starsze bułki, które nie należą do najświeższych świetnie się nadadzą do tego "dania". Takie śniadanie możecie przygotować
Słodko-Słony Świat Ilonydobre to inne warzywa również - mi osiągnięcie stanu upieczenia i przyrumienienia zajęło 1,5 godziny. Jeśli nie lubimy sosu czosnkowego pod koniec pieczenia możemy posypać zapiekankę pokruszoną fetą. Ja sos czosnkowy uwielbiam więc zrobiłam go sporą ilość w proporcjach: 1/3 śmietany 18% 1/3 jogurtu naturalnego 1/3 majonezu Czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, sól, pieprz - sos robimy najlepiej kilka godzin wcześniej
Z butelką mleczka w tleokoło 30 minutach gotowania dodajemy sok z buraka, tarty ser i przyprawiamy solą i pieprzem. Kaszotto podajemy z pesto z botwinki, chipsami z buraka, rukolą i ulubionymi serami np fetą, Parmezanem, Grana Padano lub Bursztynem
Smakowity Blog Kulinarnykomponowaniu dodatków z którymi je zjemy. Podaję je na słono, na przykład jako ruskie krokiety , krokiety z pieczarkami czy naleśniki ze szpinakiem i fetą . Najczęściej jednak jadamy je na słodko, mąż z dodatkiem różnego rodzaju domowych dżemów, konfitur czy powideł. Moje dziewczyny uwielbiają smarować je z nutellą, a ja najchętniej jadam
Kulinarne przygody Gatitynatkę pietruszki wokoło talerza poukładać plastry cukinii, na środku dać porcję cebuli, łyżką do lodów nałożyć porcje kaszanki na przemian z ciut cebulą, można ozdobić pomidorkami i papryką z fetą kaszanka w połączeniu z cukinią,cebulą jest pyszna, warto spróbować my lubimy zjeść z bułeczką........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDzień dobry, Dziś mam dla Was kolejny po sałatce z pieczonymi warzywami i fetą przepis, do którego wykorzystałam przywiezioną z Toskanii pszenicę farro . Z uwagi na jej orzechowy posmak i podobieństwo do kaszy pęczak uznałam, że idealnie nada się do przygotowania aromatycznego grzybowego risotto, nazwanego przeze mnie pieszczotliwie " farrotto " :) W daniu połączyłam suszone oraz świeże grzyby dla zwiększenia intensywności smaków
Chilli Czosnek i Oliwapółmisku, posypujemy pociętą bazylią. Podajemy z bagietką i sosem chilli z limonką i kolendrą lub bazyliowym sosem winegret. Bardzo dobrze komponuje się z mozzarellą lub na słono z fetą ,jeżeli nie wystarcza nam sama papryka. Dla tych, którzy nie lubią agresywnego smaku surowej papryki, opiekana jest rewelacyjna. Opiekanie na grillu nadaje jej cudowny, dymny aromat, ale ta pieczona w rękawie
Kulinarny karnet Christopherawedle polskiej tradycji gości nawet niezapowiedzianych nie można wypuścić z domu bez poczęstunku. Także idąc tym tokiem myślenia pierwsze pomysłowe żarówki zaświeciły się na ekspresową sałatkę z kurczakiem,rukolą, fetą i pomidorkami koktajlowymi i bagietkowe kanapki z delikatną pastą z jajka na twardo i awokado, ale, że jesienną, wieczorną porą nie wypada podać również czegoś na ciepło danie główne stanęło
Symfonia SmakówGrillowany indyk z cukinią Grillowana karkówka z grillowanymi ziemniakami Gulasz Karkówka z marchewką Klops z papryką Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą Kotlety w migdałowej panierce Kotlety w orzechowej panierce Kotlety w płatkach kukurydzianych Kotlety z marchewką i ryżem Kuleczki z mięsa mielonego z ryżem i buraczkami Kurczak faszerowany mięsem mielonym Kurczak
Aga w kuchniBułeczki z fetą Chleb gryczany z ziarnami Chleb ze szpinakiem Drożdżówki z budyniem Drożdżówki serca z chałwą Drożdżówki z rabarbarem Maślane rogaliki Drożdżowe rogaliki z powidłami Drożdżowe rogaliki 2 Grissini z tymiankiem Gofry Kruche rogaliki z powidłami Pączki z serka homogenizowanego Rogale marcińskie Serowe paluchy Zapiekanki z bagietek
Aga w kuchniprzepis zaczerpnięty z fantastycznego bloga Lepszy smak . Sezon grillowy w pełni, pogoda słoneczna, więc grillujmy :-). Kiełbaski możemy podać z grillowanymi warzywami lub z mixem sałat z pomidorkami i fetą . I koniecznie z sosem tzatziki :-) Kiełbaski na grilla Składniki na 12 sztuk: 1,5 kg mielonej wieprzowej karkówki 4 czubate łyżki czerwonej greckiej przyprawy 2-3 łyżki zimnej
Kulinarne przygody GatityBakłażan jest warzywem, które chłonie tłuszcz przy smażeniu jak gąbka, więc staram się przygotowywać go bez smażenia, choć nie zawsze mit o wychodzi :). Na przykład taki bakłażan z fetą i pomidorem jest wspaniały, ale kaloryczny... Dziś więc bakłażan zapiekany, przygotowany z minimalna ilością tłuszczu. Bakłażan faszerowany z mięsem Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 1 spora cebula
Kulinarne przygody Gatity