Wiem co jem i dlatego pozwolę sobie na danie dla wielu kojarzące się tylko z fast foodem. Kojarzące, bo w tym wypadku to pojęcie jest mylące. Po pierwsze nie ma nic wspólnego z niezdrową żywnością – upiekłam bułki pełnoziarniste, usmażyłam kotlety siekane z łososia i dałam domowy majonez . Już po wstępie widać, że nie będzie to „na szybko”, ale warto przygotować
mojewypiekiinietylkoMiękkie i delikatne bułki do burgerów. Idealne do domowych fast foodów. Porcja wystarcza na około 8 dużych bułek. 1 szklanka ciepłej wody 2 jajka + 1 żółtko 4,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mleka w proszku 3 łyżki masła 2 łyżeczki cukru 20 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka mleka około 2 łyżeczek ziaren sezamu Masło rozpuścić. Wymieszać
Bullioniż amerykańskie frytki czy hamburgery, ale równie pożywna i łatwa w przyrządzeniu. Lubiana także w Neapolu, gdzie jest znana pod nazwą panzarotti, natomiast w Palermo jako cazzilli . Doskonała jako fast food oraz dodatek do mięs i sosów. Obieramy ziemniaki, kroimy je w niewielkie sześcienne kawałki. Gotujemy, a następnie odcedzamy. Odcedzone ziemniaki musimy ugnieść, wymieszać z kilkoma łyżeczkami oliwy z oliwek
Bon Ton Italiakażdemu musi smakować. Dzięki temu, że z łatwością przygotujemy go w domu możemy sobie dozować ostrość, co moim zdaniem jest kluczowym elementem w akurat tym sosie. Uwierzcie! Żaden fast food nie jest tak magiczny, że nie można go przygotować w domowym zaciszu. :) Smak nie będzie idealnie taki sam, ale myśl o tym, że jest o niebo zdrowszy zrekompensuje stratę
MamaOskarkaCzasem i mnie zdarza się skręcić w kierunku popularnych fast-foodów. No cóż ... nikt nie jest idealny ;) Ale faktem jest, że nie ma nic lepszego niż domowy posiłek. Dlatego czyż nie warto połączyć tych obu rzeczy? Radosne miny domowników, szybko znikające z talerza kawałki kurczaka, duma z udanego i własnoręcznie wykonanego przysmaku i... o wiele zdrowsze danie, które można dać
Słodkie okruszkiNuggetsy pieczone w piekarniku, czyli popularny fast food w wersji dietetycznej. :-) Możemy jeść je bez wyrzutów sumienia, bo do ich przygotowania w ogóle nie dodajemy oleju. Panierka to płatki kukurydziane, których smak doskonale pasuje do fileta i przypraw. Jest chrupiąca, świetnie smakuje z każdym sosem. I frytkami. Najlepiej domowymi z tego przepisu . :-) 2 filety z kurczaka małe opakowanie jogurtu naturalnego
Szefowa kuchniWegański fast food to chyba najlepsza rzecz jaką ludzie wymyślili!! Soczysty wege kotlet idealnie komponuje się z chrupiącą bułką i świeżym zielskiem. A co do burgera? Frytki i chipsy! Burgery z batatów i żółtej soczewicy składniki na 4-5 burgerów: 1,5 łyżki mąki 1 batat 1 szklanka żółtej soczewicy 2-3 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1/4 szklanki wody
wegetalerzeSzybki kebab na mieście? Wydaje mi się, że to jeden z mniej niezdrowych fast food’ów. Bardzo lubię jego wersję sałatkową! Sprawdza się na każda okazję Przepis można bardzo modyfikować – tak jak z klasycznym kebabem – zależy od tego, jak kto lubi składniki Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz
Za drzwiami kuchniMoje pierwsze domowe bułki hamburgerowe i .... przepis to strzał w 10! W smaku, pokuszę się o stwierdzenie ;), lepsze niż w pewnym fast food'dzie ;) Pyszne! Miękkie, lekko słodkawe i do tego z sezamem. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Bułeczki idealnie się mrożą, więc warto upiec z większej ilości składników i zamrozić. Po rozmrożeniu podgrzać w piekarniku lub zrumienić pod rozgrzanym grillem
CookYourselftylko! Choroby cywilizacyjne obecnie są plagą. Niedrowy tryb życia, jaki prowadzi wiele osób, w dużej części jest uwarunkowany wszelkimi dobrodziejstwami takimi, jak komputery, praca siedząca, fast food'y - dużo mogłabym wymieniać. Lekarstwem jest ruch i dobra dieta. Badania dowiodły także, że regularne picie zielonej herbaty obniża poziom złego cholesterolu we krwi, co zmniejsza ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej
Katsuumipiją colę i jedzą haburgery, a ja nie!") nie przyzwyczaili mnie od małego do tego typu jedzenia i picia. Nie oszukujmy się - odkąd zaczęto masowo otwierać w Polsce fast food'y, ludzie zaczęli mieć dostęp do niezbyt zdrowego jedzenia. I napojów. Chociażby słynna "dolewka" w KFC - kupujesz sobie dany napój, płacisz raz i możesz uzupełniać sobie do woli
Katsuumiosoba może jeść i jeść, nie ograniczać się przy tym do specjalnie zdrowego jedzenia, a mimo to cały czas mieć zgrabną sylwetkę. Oczywiście n ie stroni od słodyczy, fast food'ów i innego "śmieciowego" jedzenia, w dodatku nawet za wiele się przy tym nie rusza - a waga ani drgnie. Tymczasem inni, aby dobrze wyglądać, stosują diety, liczą kalorie
Katsuumidużo białka . Po drugie: błonnik . Są jego całkiem dobrym źródłem - a jak wiadomo, błonnik potrzebny jest po to, aby nasz układ trawienny nie mścił się na nas za jedzenie fast food'ów, pomijanie posiłków i miganie się od warzyw :) zwiększa również tempo wydalania toksyn, powoduje uczucie sytości i poprawia wchłanianie pokarmu. W nasionach chia znajdziemy również kwasy tłuszczowe
Katsuumizwiązku z tym, że jest Wielki Post, naszło mnie na jakiś fast food ;) Poniżej przedstawiam przepis na pyszne, chrupiące Wrapsy jak z Mc Donald's. Gabarytowo wychodzą zdecydowanie większe (ale to chyba nie problem ;) ), jednak w smaku są bardzo zbliżone do oryginału. A na dodatek dokładnie wiemy, co znajduje się w środku ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 wrapsy
My Culinary Artsię na longerach z KFC. Jednak, aby ulepszyć kanapki - dodałam do nich pomidora oraz ogórka. Na prawdę nie będziecie zawiedzeni poniższym przepisem. Domowe longery na pewno posmakują fanom fast foodów :) Składniki dla 3-4 osób: bułki longery 500 g mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 45 g miękkiego masła 190 ml mleka + 100 ml przegotowanej
Ugotować