fasolka szparagowa - 3839 przepisów (strona:80/256)

Zielony kuskus z bazylią 136

Kuskus z bazylią i sezonowymi warzywami to idealna propozycja na letni wegetariański obiad lub lunch. Do przygotowania mojej wersji użyłam zielonego groszku i fasolki szparagowej. Natomiast, żeby nadać daniu nieco charakteru do przygotowania kaszy dodałam pastę curry. Z ielony kuskus z bazylią Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 1 szklanka kaszki kuskus   gorący bulion, ew. woda(...)ilość zależy od tego ile płynu wchłonie kasza) 1 łyżka zielonej pasty curry 1 szklanka ugotowanego mrożonego zielonego groszku 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej (u mnie francuska) 2 dojrzałe pomidory sok z cytryny listki bazylii oliwa z oliwek EV Wykonanie: Do miski wsypujemy kuskus. Do gorącego bulionu dodajemy pastę curry i dokładnie mieszamy, żeby pasta się rozpuściła   Kuskus

Kulinarne przygody Gatity
Paella z dorszem i fasolką 146

Pyszna, kolorowa paella z dodatkiem fasolki szparagowej od której się nie oderwiecie. W zasadzie robi się sama, nie mieszamy za dużo, tylko dokładamy składniki i czekamy na efekt końcowy. A jaki on jest zróbcie ją i sami się przekonajcie. Kto lubi kuchnię hiszpańską będzie mu smakować.  1 woreczek ryżu długiego z dzikim 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej(...)papryki żółtej 30 dkg filetu z dorsza 1/2 papryczki chilii 20 dkg fasolki szparagowej 1 limonka natka pietruszki 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz pieprz czerwony olej rzepakowy 1 cebula 1 ząbek czosnku 700 ml bulionu około Cebulę i czosnek kroję drobno i przesmażam na patelni na oleju. Dodaję pokrojone papryki i przesmażam, ryż, dodaję sól, pieprz

wesoła kuchnia
Smażona dynia z fasolką szparagową 113

Zaczynamy wrzesień od dyni. Dobrze podsmażona z fasolką szparagową i marchewką, doprawiona kminkiem i ziołami prowansalskimi. Nieskomplikowana dynia, którą możemy zastąpić ziemniaki i podać z ulubionym kawałkiem mięsa.   Składniki 3 łyżki oliwy 250g dyni, pokrojone w kostkę 100g fasolki szparagowej 2 marchewki, pokrojone na mniejsze kawałki 2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka przypraw prowansalskich sól, pieprz

Pink Envelope
LETNIA ZUPA Z MŁODYCH WARZYW. Z PULPETAMI 106

pachnącego selera, młodej kapusty, kalafiora czy pysznej żółtej fasolki?  Dla mnie od maja do jesieni jest istny raj, właśnie dlatego, że te wszystkie pyszności pojawiają się w sklepach i na straganach. Gotuję wtedy głównie dania z wykorzystaniem tych wszystkich dobrodziejstw. Moim głównym "faworytem" jest zawsze młoda kapusta i żółta fasolka szparagowa. Te dwa produkty mogę jeść praktycznie ... na okrągło(...)namoczonej w przegotowanej wodzie Wyrobić dokładnie masę. Formować zwilżonymi dłońmi małe pulpeciki. Na zupę: pęczek młodej marchewki 1 młody seler pęczek młodej pietruszki 1 młody por mały kalafior żółta fasolka szparagowa 2 łodygi selera naciowego 2-3 ziemniaki śmietanka 18% ziele angielskie liść laurowy sól pieprz posiekany koperek/natka pietruszki/lubczyk Wykonanie: Na lekko osoloną wrzącą wodę z liściem laurowym i zielem

Walijskie Pichcenie
Fasolka szparagowa z curry i kurkumą w 30 minut 167

Letnie obiady obfitują w sezonowe warzywa i nie może zabraknąć fasolki szparagowej. Ja wiem, że Polacy kochają ją z bułką tartą, ale czasem warto pokusić się o trochę nowości w naszych kuchniach. Curry i kurkuma mają zbawienny wpływ na nasz organizm i warto często z nich korzystać. A więc zapraszam na pyszny obiad w pół godziny!. Składniki dla 4 osób(...)fasolki szparagowej  - 3 łyżeczki curry - 2 łyżeczki kurkumy - sól - olej rzepakowy lub kokosowy - 4 jaja - zielona natka pietruszki Dobrej jakości przyprawy i dodatki znajdziecie na  www.Skworcu.com.pl 1. Z fasoli należy odciąć końcówki po obu stronach. Gotujemy ją w lekko osolonej wodzie do miękkości ok. 15 do 20 minut. 2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, ja użyłam oleju kokosowego, który

Apetyczna babeczka
Grilowany kurczak z sosem z rukoli 156

Kurczak z warzywami z grilla z kaszą kuskus i fasolką szparagową. Letni obiad w którym każdy znajdzie coś dla siebie co lubi bardziej. Z zielonym sosem z rukoli który zrobimy w dwie minuty. Grill nie musi być nudny i monotonny. 1 pierś z kurczaka 1 cukinia mała 1 papryka czerwona 6 pomidorków koktajlowych 15 dkg fasolki szparagowej 1/2 szklanki kaszy(...)marynacie. Odkładam na godzinę do lodówki. Cukinię kroję w plastry 0,5 cm, paprykę w paski szerokie.. Paprykę, cukinie przekładam do miski dodaję oliwę, przyprawę grecką i obtaczam. Fasolkę gotuję w osolonej wodzie. Mięso układam na grillu razem z cukinia i papryką, oraz pomidorkami połówkami. Kuskus przygotowuję zgodnie z opakowaniem. sos: Do pojemnika przekładam wszystkie składni  sosu

wesoła kuchnia
Kurczak curry z ryżem i kolorowymi warzywami 357

danie obiadowe, na zimno z sosem czosnkowym pyszna sałatka. Do przygotowania dania użyłam aromatycznej przyprawy Curry Premium od firmy Sk worcu . Składniki: 400 g piersi z kurczaka 300 g fasolki szparagowej zielonej (może być mrożona) 280 g kukurydzy z puszki 1/2 czerwonej papryki 1 cebula 2 torebki ryżu parabolicznego (1 szklanka) 1 łyżka Curry Premium od Skworcu koperek sól, pieprz(...)olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy curry, szczyptę soli, mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Fasolkę szparagową kroimy w nieduże kawałki ok. 2 cm, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości i odcedzamy. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy pierś, smażymy

Na Ciasteczkowych Papierach
10 POWODÓW DLA KTÓRYCH WARTO WPROWADZIĆ SELERA NACIOWEGO DO SWOJEJ DIETY JUŻ DZIŚ! 90

również zamrozić w mniejszych kawałkach i potem wykorzystywać dodając do swoich ulubionych dań i tworząc całkowicie nowe przysmaki dla siebie i bliskich. PIECZONY NALEŚNIK BABY DUTCH Z SELEREM NACIOWYM, FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I KOZIM SEREM – IDEALNA PROPOZYCJA NA ŚNIADANIE! SKŁADNIKI: – jajko – 3 szt – mleko – 0,5 szklanki – mąka pszenna – 0,5 szklanki – sól – 1 szczypta – masło(...)łyżeczka DODATKI: – seler naciowy – 2 łodygi – fasolka szparagowa żółta i zielona – 1 garść – ser kozi – 50 g – świeże zioła – sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki na omlet miksujemy, odstawiamy na czas nagrzania się piekarnika na 200C. Ser kozi rozdrabniamy, seler kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. F asolkę oczyszczamy, delikatnie podgotowujemy, a następnie podsmażamy na maśle

Ostra na Słodko
Spaghetti po azjatycku 176

przyrządzać w domu, dziś zaproponuję makaron po azjatycku . Przepis i listę niezbędnych składników przedstawiam poniżej. Składniki: 250 g makaronu spaghetti 1-2 ząbki czosnku 1 średnia marchewka 200 g fasolki szparagowej ( może być mrożona) 100 g suszonych grzybów 3 łyżki syropu klonowego 4-5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego papryczka chili 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sól, pieprz(...)dente zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu Grzyby włóż do miski, mocz w zimnej wodzie przez minimum godzinę po tym czasie wyciągnij, osusz i pokrój w paski Fasolkę szparagową rozmroź, włóż do garnka i gotuj przez 2 minuty w lekko osolonej wodzie Marchewkę umyj i pokrój w słupki, cebulę natomiast posiekaj w drobną kostkę Na patelni podsmaż marchewkę, cebulę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zdrowy jadłospis rodzinny – edycja letnia – już dostępny w moim sklepie! 53

Ponieważ jest to edycja wiosenna zdrowego jadłospisu rodzinnego, to znajdziecie w tym menu takie produkty, jak: porzeczki, jabłka, rzodkiewki, cebula, czosnek, szczypiorek, kapusta, marchew, natka pietruszki, sałata, truskawki, brzoskwinie, fasolka szparagowa, pomidory, arbuz, wiśnie, por, cukinia, brokuł, kalafior. A co pysznego z nich? Na przykład: – omlet kakaowy z porzeczkami, – dorsz w sosie porowym, – gotowana kasza jaglana z jabłkiem, – letnia sałatka(...)awokado, – duszona fasolka szparagowa z pomidorami, – i wiele, wiele innych zdrowych pyszności. Przykładowe posiłki z letniego jadłospisu rodzinnego Dwa przydatne poradniki w prezencie Postanowiłam, że oprócz samego jadłospisu z recepturami i listą zakupów, przygotuję dla Was także dwa praktyczne prezenty – mini poradniki. Pierwszy z nich dotyczy informacji o diecie z niskim lub średnim ładunkiem glikemicznym . Dowiecie się

Natka Pietruszki
Letnia sałatka z bobem (pikantna) 124

głównie z dzieciństwem, kiedy to zajadaliśmy się gotowanym bobem, tylko lekko posolonym. Tym razem bób wystąpi jako główny bohater sałatki. Letnia sałatka z bobem (pikantna) SKŁADNIKI: - 500g bobu - 200g fasolki szparagowej - 250g mix sałat (sałata lodowa, endywia, cykoria oraz marchew) - 6 małych pomidorów - pół papryczki habanero - 2 ząbki czosnku Gotujemy bób w osolonej wodzie, około 5 minut i odcedzamy. Podobną(...)czynność wykonujemy z fasolką szparagową tyle, że po odcedzeniu kroimy ją w małe kwadraciki. Gdy bób i fasola ostygną, łączymy je z mixem sałat, pokrojonymi pomidorami, papryczką halapenio i zgniecionym czosnkiem. Całość mieszamy.     SKŁADNIKI SOS: - 2 łyżki musztardy czeskiej - 5 łyżek jogurtu naturalnego - 1 łyżka oliwy z oliwek Łączymy ze sobą wszystkie 3 składniki, dokładnie

Związek na patelni
Makaron w sosie orzechowym z warzywami - kreatywny sposób na kryzysowy obiad 119

minut Składniki na 2 porcje Składniki na sos 3 duże łyżki masła orzechowego Łyżka sosu sojowego Łyżeczka miodu Sok z połowy cytryny Dodatkowo Makaron pełnoziarnisty  Groszek mrożony Fasolka szparagowa Pół czerwonej papryki Wstawić wodę w dwóch garnkach - w jednym na makaron, w drugim do zblanszowania mrożonych warzyw Gdy woda się zagotuje wrzucić makaron, a do drugiego garnka wrzucić mrożony(...)groszek i fasolkę szparagową (po około garść każdego), zostawić do ponownego zagotowania się wody i trzymać jeszcze 2-3 minuty po czym odcedzić i przelać zimną wodą W międzyczasie składniki na sos dokładnie razem zmiksować (spróbujcie czy smak Wam odpowiada, bo może się okazać, że z tych proporcji dla Was sos jest za kwaśny, dodajcie wtedy troche więcej miodu

HealthyCreations
Młode ziemniaki, jajka i szparagowa fasolka 222

osolonej wodzie – wybierzcie jak najmniejsze, jednakowej wielkości drobne ziemniaki, mniejsze od jajka – szybko i równo się ugotują. Gotowe odcedzamy, studzimy i kroimy na ćwiartki. To jeszcze nie pora na fasolkę szparagową ani tym bardziej na szparagi, posiłkujemy się dzisiaj mrożonką. Uwierzcie, ani smaku ani wartości taka zamrożona fasola nie traci – pod warunkiem, że się jej nie ugotuje na wyspiarską modłę(...)Możecie wykorzystać je tez jako dodatek, np. do karkówki z grilla, wołowego steku czy smażonego rybnego fileta. SKŁADNIKI 350g młodych ziemniaków, mniejszych od jajka, drobnych 450g mrożonej ciętej zielonej fasolki szparagowej 80-100g bekonu w cienkich plastrach 4 jajka L 50g miękkiego krowiego żółtego sera 50g masła 1 łyżka oliwy z oliwek 2 duże ząbki czosnku ½ pęczka natki pietruszki

Karo in the Kitchen
Sałatka z bobem, fasolką i szparagami w orzechowym dressingu 124

Czas jeszcze spożytkować szparagi i zacząć sezon na szparagową fasolkę oraz bób i ta sałatka jest pysznym połączeniem właśnie tych 3 smacznych warzyw. Fantastycznym dopełnieniem jest dressing, który dostarczy Tobie ogromną dawkę zdrowych kwasów omega-3, gdyż oparty jest na orzechach włoskich oraz dodatkowo  na klarowanym maśle (w wersji dietetycznej można użyć oleju bądź oliwy) czosnku oraz miodzie (podobny(...)przepis wykorzystałam w  klopsikach wołowych ). Danie, mimo swej prostoty wykwintnie smakuje, danie które może być traktowane jako dodatek bądź samodzielny posiłek, danie, które... musisz spróbować! :)  * fasolka szparagowa- 250 g * bób- 200 g * zielone szparagi- 8 szt. * masło klarowane- 50 g * orzechy włoskie- garść * czosnek- 1 ząbek * miód- 1 łyżka * sok z cytryny- 1 łyżka Ugotować warzywa (ja gotuję

Kraina Miodem Płynąca
Wegetariańskie curry z serem Paneer. Pyszne !!! 189

curry i warzywami (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie serka Paneer 1 czerwona papryka 1/2 szklanki kiełków stir fry 1 puszka mleczka kokosowego 1/4 szklanki łuskanego słonecznika 1 garść fasolki szparagowej 1 łyżeczka startego imbiru 4 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego oliwa z oliwek garam masala, curry, pieprz, sos sojowy, pasta chili Warzywa dobrze myjemy i kroimy. Paprykę kroimy(...)krótkie paseczki, fasolkę szparagową obieramy z końcówek i kroimy na mniejsze części. Czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Możecie zastąpić go pastą ze świeżego imbiru, jeśli macie taką. Kolejny krok to rozgrzanie patelni z przyprawami. Wsypujemy na ciepłą głęboką patelnię po 2 łyżeczki curry i garam masali. Prażymy razem ze słonecznikiem, aż przyprawy zaczną

vegetanie