oraz pomysł na szybki obiad lub kolację. Brak czasu lub ochoty na stanie przy rondlach nie musi wykluczać zdrowego odżywiania. Wystarczy, że poświęcisz 5 minut na wymieszanie fasolki szparagowej już przygotowanej na parze z komosą ryżową, ajwarem oraz tartym cheddarem. Zapieczesz w piekarnika przez 15 minut i w ekspresowym tempie przygotujesz samo robiący się posiłek(...)całej rodziny :) Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 3 Składniki: 400 g Fasolki Szparagowej Zielonej już przygotowanej na parze Bonduelle, 3 jajka, 1,5 szklanki ajwaru ( najlepiej domowego ), 1 szklanka ugotowanej czerwonej komosy ryżowej, 1/2 szklanki startego sera cheddar , skórka otarta z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku, czarny sezam do posypania, kilka pomidorków koktajlowych, kilka
SzczyptaSmaQwiem jak Wy, ale ja jestem wielkim fanem fasolki szparagowej. Jednak tradycyjna propozycja czasami nie wystarczy. Tym razem próbowałam uzyskać smak jaki pamiętam z domu. Mój Tato uwielbia eksperymentować w kuchni i kiedyś zaproponował mi takie połączenie - jednak do tego dodałam sezam. A co też lubię coś zmieniać. Składniki: na jedną porcję duża garść ugotowanej fasolki szparagowej 1 ząbek
Gotowanie z pasjąCześć ! Po kilku dniach dość męczących upałów ochłodziło się, mogę dodać, że w końcu. Z ogrodu mogę zbierać już konkretne plony. Cebula pięknie wyrosła, szpinak, już zaczęła się nawet fasolka szparagowa. Bób czeka na zrywanie, ale może dziś sobie daruję. Leje jak z cebra i średnio mam ochotę wychylić nos z domu. Fasolkę po pierwszym zrywie robię znanym wszystkim sposobem(...)taką przekąskę. Fasolkę po umyciu ugotowałam w osolonej wodzie. Gotowałam do miękkości. Podawałam z bułką tartą przesmażoną na rumiano na maśle. Szybka i sycąca przekąska. Smacznego! Lidka Artykuł Fasolka szparagowa z bułką tartą pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąmieliście już okazję jeść fasolkę szparagową w wersji azjatyckiej? Jeśli nie gorąco polecam. Pomysł na ten przepis znalazłem w drugiej Jadłonomii i od razu zastanowiło mnie połączenie fasolki szparagowej z kokosem - dziwnie i nietypowo. Jak się okazało smakuje świetnie. To danie do którego na pewno będę wracał
Milion SmakówSKŁADNIKI: 500g fasolki szparagowej 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła WYKONANIE: 1.Fasolkę szparagową umyć, odciąć końce i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i posypać ją bułką tartą. 2.Na Patelni rozpuścić masło i polać po fasolce szparagowej, wymieszać
Dziś Ja gotujeSKŁADNIKI: 500g fasolki szparagowej 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła WYKONANIE: 1.Fasolkę szparagową umyć, odciąć końce i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i posypać ją bułką tartą. 2.Na Patelni rozpuścić masło i polać po fasolce szparagowej, wymieszać
Dziś Ja gotujeniskokaloryczna sałatka z tuńczykiem i warzywami. Ciekawy pomysł na kolację, przyjęcie lub lunch do pracy. Polecam! Składniki: 3 garści mieszanki sałat 4 jajka ok 50 g zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) 150 g tuńczyka w sosie własnym ok 10 pomidorków koktajlowych ok 15 sztuk czarnych oliwek Sos: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżka musztardy 1 starty ząbek czosnku sól i pieprz *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki *** *** Fasolkę szparagową kroimy na kawałki, gotujemy do miękkości i studzimy *** *** Tuńczyka przekładamy na sitko i odsączamy z zalewy *** *** Sałatę myjemy, osuszamy i układamy na półmisku *** *** Na sałacie układamy jajka *** *** Pomidorki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połówki i układamy na półmisku
Blog z ApetytemSkładniki: fasolka szparagowa 50 dag, cukinia 1 duża/zielona, ząbki czosnku 1 główka, cebula 1 sztuka, ziemniaki ugotowane 10 sztuk, kucharek 1 łyżka, pieprz czerwony Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz kolorowy Royal Brand 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka, koperek 1/2 pęczka, jajka 2 sztuki, bułka tarta 1 szklanka, mąka ziemniaczana 2 łyżki, ser żółty 20 dag fasolkę szparagową ugotować
W Mojej Kuchni LubięBuddy z ulubionych składników. Zasada jest prosta - 1/4 to produkty zbożowe, 1/4 produkty białkowe, 1/2 warzywa i dodatki. Składniki (na 2 porcje): 60 g kaszy bulgur, 200 g zielonej fasolki szparagowej, 1 ogórek, 1 pomidor, 4 rzodkiewki, 2 garście mixu sałat, 1/2 małej czerwonej cebuli, 2 gałązki natki pietruszki, 1 łyżeczka sezamu(...)falafeli, 1 łyżka oleju, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru do ugotowania fasolki Sos: 2 łyżki tahini, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, 1 ząbek czosnku (lub 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego), 1/4 łyżeczki soli, 2 łyżki wody, Fasolkę szparagową umyć, odciąć końce, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki cukru, gotować
Moja kraina smakówfasoli szparagowej i jajku w koszulce taki makaron może być pełnym daniem obiadowym. SKŁADNIKI (porcja dla 4 osób) 250 gram makaronu chow mein 3 garście ugotowanej zielonej lub żółtej fasolki szparagowej 3 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans kilka grzybów mun ok. 5 cm imbiru dymka opcjonalnie trawa cytrynowa 2 łyżki(...)wrzątkiem i gdy zmiękną kroimy w cienkie paski). Całość chwilę smażymy. Dodajemy makaron, pastę chilli hot beans oraz wymieszane wcześniej: sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, olej sezamowy. Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową. Mieszamy, próbujemy i doprawiamy tak jak lubimy. Jajko w koszulce: Do garnka wlewamy ok. 15 cm wody. Gdy się zagotuje dodajemy 1-2 łyżki octu. Utrzymujemy wodę w takiej
OstryKęsfasoli szparagowej i jajku w koszulce taki makaron może być pełnym daniem obiadowym. SKŁADNIKI (porcja dla 4 osób) 250 gram makaronu chow mein 3 garście ugotowanej zielonej lub żółtej fasolki szparagowej 3 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans kilka grzybów mun ok. 5 cm imbiru dymka opcjonalnie trawa cytrynowa 2 łyżki(...)wrzątkiem i gdy zmiękną kroimy w cienkie paski). Całość chwilę smażymy. Dodajemy makaron, pastę chilli hot beans oraz wymieszane wcześniej: sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, olej sezamowy. Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową. Mieszamy, próbujemy i doprawiamy tak jak lubimy. Jajko w koszulce: Do garnka wlewamy ok. 15 cm wody. Gdy się zagotuje dodajemy 1-2 łyżki octu. Utrzymujemy wodę w takiej
OstryKęspodsmażone na patelni czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona w słupki – podsmażona na patelni z szalotkami garść groszku cukrowego 2 garście młodego szpinaku – umytego garść zielonej fasolki szparagowej – umytej i z obciętymi końcami marchewka pokrojona obieraczką do warzyw w paski mała cukinia pokrojona obieraczką do warzyw w paski parmezan pokrojony obieraczką do warzyw w paski – kilka(...)dekoracji, Gotujemy mały garnek wody. Blanszujemy w nim groszek i szpinak. Po minucie odsączamy i przekładamy na patelnię na której smażyły się szalotki i papryka. W garnku gotujemy fasolkę szparagową przez 5 minut. Na patelnię z warzywami dodajemy paski marchewki i cukinii. Makaron mieszamy z pesto i dodajemy do reszty warzyw. Przekładamy warzywa z makaronem na talerze, dekorujemy odsączoną fasolką
Ugotowane pozamiatanesmakom curry, trzeba mieć spore zaopatrzenie w różnorodne przyprawy ( o czym też piszę tutaj ), ale przecież fascynatom kuchni nie trzeba takich rzeczy mówić! :) Curry rybne z okrą lub fasolką szparagową Składniki: *ok. 400g filetów dowolnej ryby morskiej * 2 szalotki lub średnie cebule * ok. 2cm kawałek imbiru, * 2 czerwone papryczki chili, świeże lub suszone, * 1 średnia marchewka, * 10 sztuk okry(...)można zastąpić fasolką szparagową), * 2 łyżeczki kurkumy, * 1 łyżeczka curry, * 1 łyżeczka garam masala, * 1 filiżanka mleczka kokosowego, * 2 łyżki przyprawy gado-gado lub zmielonych orzeszków ziemnych wymieszanych z łyżeczką ostrej papryki i płaską łyżeczką soli, * 2 łyżki oleju roślinnego, * 1 duża łyżka chutneya morelowego * 2 łyżki sosu rybnego * 3 łyżki posiekanej mięty, * pół pęczka świeżej kolendry, * sól Rybę pokroić
Kuchnia PrezydentowejZostałam obdarowana fasolką szparagową. Wpadłam na pomysł, by zrobić z niej coś konkretnego na obiad, a nie tylko jako dodatek. W wersji po bretońsku wyszła naprawdę super. Do tego szybko się ją przygotowuje. Polecam! Składniki: 2 laski kiełbasy podwawelskiej / toruńskiej 300-400 g fasolki szparagowej 1 duża cebula masło klarowane olej sól, pieprz 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki
Kuchnia domowa Ani