wiem jak Wy, ale ja jestem wielkim fanem fasolki szparagowej. Jednak tradycyjna propozycja czasami nie wystarczy. Tym razem próbowałam uzyskać smak jaki pamiętam z domu. Mój Tato uwielbia eksperymentować w kuchni i kiedyś zaproponował mi takie połączenie - jednak do tego dodałam sezam. A co też lubię coś zmieniać. Składniki: na jedną porcję duża garść ugotowanej fasolki szparagowej 1 ząbek
Gotowanie z pasjąCześć ! Po kilku dniach dość męczących upałów ochłodziło się, mogę dodać, że w końcu. Z ogrodu mogę zbierać już konkretne plony. Cebula pięknie wyrosła, szpinak, już zaczęła się nawet fasolka szparagowa. Bób czeka na zrywanie, ale może dziś sobie daruję. Leje jak z cebra i średnio mam ochotę wychylić nos z domu. Fasolkę po pierwszym zrywie robię znanym wszystkim sposobem(...)taką przekąskę. Fasolkę po umyciu ugotowałam w osolonej wodzie. Gotowałam do miękkości. Podawałam z bułką tartą przesmażoną na rumiano na maśle. Szybka i sycąca przekąska. Smacznego! Lidka Artykuł Fasolka szparagowa z bułką tartą pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąmieliście już okazję jeść fasolkę szparagową w wersji azjatyckiej? Jeśli nie gorąco polecam. Pomysł na ten przepis znalazłem w drugiej Jadłonomii i od razu zastanowiło mnie połączenie fasolki szparagowej z kokosem - dziwnie i nietypowo. Jak się okazało smakuje świetnie. To danie do którego na pewno będę wracał
Milion SmakówSKŁADNIKI: 500g fasolki szparagowej 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła WYKONANIE: 1.Fasolkę szparagową umyć, odciąć końce i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i posypać ją bułką tartą. 2.Na Patelni rozpuścić masło i polać po fasolce szparagowej, wymieszać
Dziś Ja gotujeSKŁADNIKI: 500g fasolki szparagowej 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła WYKONANIE: 1.Fasolkę szparagową umyć, odciąć końce i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i posypać ją bułką tartą. 2.Na Patelni rozpuścić masło i polać po fasolce szparagowej, wymieszać
Dziś Ja gotujeniskokaloryczna sałatka z tuńczykiem i warzywami. Ciekawy pomysł na kolację, przyjęcie lub lunch do pracy. Polecam! Składniki: 3 garści mieszanki sałat 4 jajka ok 50 g zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) 150 g tuńczyka w sosie własnym ok 10 pomidorków koktajlowych ok 15 sztuk czarnych oliwek Sos: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżka musztardy 1 starty ząbek czosnku sól i pieprz *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki *** *** Fasolkę szparagową kroimy na kawałki, gotujemy do miękkości i studzimy *** *** Tuńczyka przekładamy na sitko i odsączamy z zalewy *** *** Sałatę myjemy, osuszamy i układamy na półmisku *** *** Na sałacie układamy jajka *** *** Pomidorki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połówki i układamy na półmisku
Blog z ApetytemSkładniki: fasolka szparagowa 50 dag, cukinia 1 duża/zielona, ząbki czosnku 1 główka, cebula 1 sztuka, ziemniaki ugotowane 10 sztuk, kucharek 1 łyżka, pieprz czerwony Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz kolorowy Royal Brand 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka, koperek 1/2 pęczka, jajka 2 sztuki, bułka tarta 1 szklanka, mąka ziemniaczana 2 łyżki, ser żółty 20 dag fasolkę szparagową ugotować
W Mojej Kuchni LubięBuddy z ulubionych składników. Zasada jest prosta - 1/4 to produkty zbożowe, 1/4 produkty białkowe, 1/2 warzywa i dodatki. Składniki (na 2 porcje): 60 g kaszy bulgur, 200 g zielonej fasolki szparagowej, 1 ogórek, 1 pomidor, 4 rzodkiewki, 2 garście mixu sałat, 1/2 małej czerwonej cebuli, 2 gałązki natki pietruszki, 1 łyżeczka sezamu(...)falafeli, 1 łyżka oleju, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru do ugotowania fasolki Sos: 2 łyżki tahini, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, 1 ząbek czosnku (lub 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego), 1/4 łyżeczki soli, 2 łyżki wody, Fasolkę szparagową umyć, odciąć końce, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki cukru, gotować
Moja kraina smakówfasoli szparagowej i jajku w koszulce taki makaron może być pełnym daniem obiadowym. SKŁADNIKI (porcja dla 4 osób) 250 gram makaronu chow mein 3 garście ugotowanej zielonej lub żółtej fasolki szparagowej 3 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans kilka grzybów mun ok. 5 cm imbiru dymka opcjonalnie trawa cytrynowa 2 łyżki(...)wrzątkiem i gdy zmiękną kroimy w cienkie paski). Całość chwilę smażymy. Dodajemy makaron, pastę chilli hot beans oraz wymieszane wcześniej: sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, olej sezamowy. Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową. Mieszamy, próbujemy i doprawiamy tak jak lubimy. Jajko w koszulce: Do garnka wlewamy ok. 15 cm wody. Gdy się zagotuje dodajemy 1-2 łyżki octu. Utrzymujemy wodę w takiej
OstryKęsfasoli szparagowej i jajku w koszulce taki makaron może być pełnym daniem obiadowym. SKŁADNIKI (porcja dla 4 osób) 250 gram makaronu chow mein 3 garście ugotowanej zielonej lub żółtej fasolki szparagowej 3 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans kilka grzybów mun ok. 5 cm imbiru dymka opcjonalnie trawa cytrynowa 2 łyżki(...)wrzątkiem i gdy zmiękną kroimy w cienkie paski). Całość chwilę smażymy. Dodajemy makaron, pastę chilli hot beans oraz wymieszane wcześniej: sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, olej sezamowy. Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową. Mieszamy, próbujemy i doprawiamy tak jak lubimy. Jajko w koszulce: Do garnka wlewamy ok. 15 cm wody. Gdy się zagotuje dodajemy 1-2 łyżki octu. Utrzymujemy wodę w takiej
OstryKęspodsmażone na patelni czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona w słupki – podsmażona na patelni z szalotkami garść groszku cukrowego 2 garście młodego szpinaku – umytego garść zielonej fasolki szparagowej – umytej i z obciętymi końcami marchewka pokrojona obieraczką do warzyw w paski mała cukinia pokrojona obieraczką do warzyw w paski parmezan pokrojony obieraczką do warzyw w paski – kilka(...)dekoracji, Gotujemy mały garnek wody. Blanszujemy w nim groszek i szpinak. Po minucie odsączamy i przekładamy na patelnię na której smażyły się szalotki i papryka. W garnku gotujemy fasolkę szparagową przez 5 minut. Na patelnię z warzywami dodajemy paski marchewki i cukinii. Makaron mieszamy z pesto i dodajemy do reszty warzyw. Przekładamy warzywa z makaronem na talerze, dekorujemy odsączoną fasolką
Ugotowane pozamiatanesmakom curry, trzeba mieć spore zaopatrzenie w różnorodne przyprawy ( o czym też piszę tutaj ), ale przecież fascynatom kuchni nie trzeba takich rzeczy mówić! :) Curry rybne z okrą lub fasolką szparagową Składniki: *ok. 400g filetów dowolnej ryby morskiej * 2 szalotki lub średnie cebule * ok. 2cm kawałek imbiru, * 2 czerwone papryczki chili, świeże lub suszone, * 1 średnia marchewka, * 10 sztuk okry(...)można zastąpić fasolką szparagową), * 2 łyżeczki kurkumy, * 1 łyżeczka curry, * 1 łyżeczka garam masala, * 1 filiżanka mleczka kokosowego, * 2 łyżki przyprawy gado-gado lub zmielonych orzeszków ziemnych wymieszanych z łyżeczką ostrej papryki i płaską łyżeczką soli, * 2 łyżki oleju roślinnego, * 1 duża łyżka chutneya morelowego * 2 łyżki sosu rybnego * 3 łyżki posiekanej mięty, * pół pęczka świeżej kolendry, * sól Rybę pokroić
Kuchnia PrezydentowejZostałam obdarowana fasolką szparagową. Wpadłam na pomysł, by zrobić z niej coś konkretnego na obiad, a nie tylko jako dodatek. W wersji po bretońsku wyszła naprawdę super. Do tego szybko się ją przygotowuje. Polecam! Składniki: 2 laski kiełbasy podwawelskiej / toruńskiej 300-400 g fasolki szparagowej 1 duża cebula masło klarowane olej sól, pieprz 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki
Kuchnia domowa Anisklecę z tego. Jak pomyślał tak też zrobił. Dodaje po ugotowaniu. Nie znałem smaku szczawiu i zaskoczyła mnie intensywność jego kwaskowego smaku. Dlatego dodałem cukru, śmietanki słodkiej i słodkiej fasolki szparagowej. To idealnie zbalansowało smak i mogę stwierdzić, że to jedna z moich ulubionych zup jest od dziś. Czego użyłem? Do bulionu: -kawałek wołowiny (antrykot) -szyja indycza -skrzydełko indycze(...)Dodajemy warzywa i inne w/w przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 2,5h. Pod koniec dorzucamy łyżkę soli (na około 4 litry bulionu). Pozostałe składniki: -słoiczek szczawiu -fasolka szparagowa żółta; miałem zapas z mrożonek -jajko -mleko -łyżka mąki TYP500 -łyżeczka cukru plus dwie duże szczypty -śmietanka 18% Z gotującego się bulionu odlewamy dwie chochle i gotujemy
BaRepasmięsa. Jednak jak macie ochotę przygotować danie z kurczakiem to można wykorzystać ten przepis: Curry z kurczaka z batatami i mleczkiem kokosowym. Ja zrobiłam warzywne curry, z dodatkiem fasolki szparagowej i podałam z ryżem. Danie przygotowuje się szybko. Nawet godziny nad nim nie spędzicie :) ... Czytaj dalej Artykuł Curry z ciecierzycą, batatami i fasolką szparagową pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelope