Zapraszamy na pyszny i zdrowy obiad czyli indyka z batatami, fasolką szparagową i kaszą gryczaną :) Bataty nadają daniu słodkawy smak, który nieźle komponuje się z rozgrzewającym imbirem. Świetne danie na takie chłodne dni jak teraz. Składniki na indyka z batatami: – 400 g piersi z indyka – 350 g batatów
Kuchenne Wariacjepyszna, letnia zupa jest jedną z moich ulubionych 😍 W sezonie letnim kapuśniak z młodej kapusty i własnie taką zupę jarzynową z dodatkiem żółtej fasolki mogłabym jeść na przemian 😋 Tym razem do zupy wykorzystałam pyszną, szeroką fasolkę szparagową, a zupy nie zabielałam śmietaną. Ale to tylko jedna z wersji jakie gotuję 😉 Czasem do zupy dodaję śmietanę, albo dorzucam kalafiora lub brokuła(...)bywa z takimi jarzynowymi zupami, panuje tutaj całkowita dowolność. Składniki: 1 skrzydło z indyka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 kalarepa 1/2 kg żółtej szerokiej fasolki szparagowej 3 średnie ziemniaki kawałek pora puszka 200 g drobnego groszku konserwowego sól pieprz liść laurowy ziele angielskie koperek Wykonanie : Skrzydło myjemy, zalewamy wodą w dużym garnku, solimy, wrzucamy liść
Walijskie Pichceniepomidorów 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu balsamicznego gęstego sól do smaku świeżo mielony pieprz do smaku Dodatkowo 3 łodygi selera naciowego ugotowana fasolka szparagowa dla 3 osób - opcjonalnie 3 średnie ziemniaki Instructions Ziemniaki umyć, nie obierać ze skórki, obgotować w osolonej wodzie, powinny być jędrne, ale nie rozgotowane, wyjmujemy z wody, układamy(...)międzyczasie ugotować fasolę szparagową z odrobiną soli. Sos do polania ryby: umieścić wszystkie składniki ( pomidory ze skórką ) i zmiksować. Rybę podajemy polaną sosem ze świeżych pomidorów do tego fasolka szparagowa i grillowany ziemniak oraz seler naciowy. Smacznego! Artykuł Dorada z grilla pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plWartość kaloryczna: 217 Składniki: 150g fasolki szparagowej 1/2 papryki (70g) łyżeczka masła (5g) 1 jajko (60g) 2 łyżki octu sól, pieprz czosnek granulowany koperek 1. Na patelni rozpuść masło i dodaj fasolkę szparagową. 2. Po 5 min dodaj pokrojoną paprykę w kostkę. 3. Całą zawartość patelni przypraw solą pieprzem i czosnkiem. 4. Między czasie zagotuj 1l wody. 5. Jajko
FITBUuKobiedzie pozostała mi i fasolka szparagowa i ziemniaki.Postanowiłam wykorzystać i zrobiłam całkiem smaczną sałatkę ..Sałatka to takie w sumie danie śmietnik 🙂 .Prawie wszystko można wykorzystać.. składniki: 20 dag fasolki szparagowej ugotowanej 3 ziemniaki-ugotowane 6-8 jajek ugotowanych na twardo 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli 3 ogórki kiszone 2 łyżki czubate majonezu 1 łyżeczka
Ugotujmy Cośpłatków owsianych pełnoziarnistych 2) 2 jajka 3) 2 małe marchewki 4) 100 g fasolki szparagowej 5) garść rukoli 6) 10 pomidorków koktajlowych 7) 350 ml bulionu warzywnego(...)sól, pieprz czarny świeżo mielony 10) oliwa 11) suszone bazylia 12) suszone oregano Sposób przygotowania: 1. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka. 2. Płatki owsiane prażymy na suchej patelni. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy sól i pieprz i gotujemy około 8 minut
Na kulinarnym poligonieJeśli szukacie pomysłu na szybki i smaczny obiad polecam Wam te kotleciki. Niby nic takiego ale smakują rewelacyjnie. Serowo-czosnkowa pierzynka nadaje im charakteru. Ja podałam je z fasolką szparagową. Obiad podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice. Kotlety: 3 pojedyncze filety z kurczaka jajko 2-3 łyżki mąki 3 łyżki kukurydzy 1/2 czerwonej papryki sól pieprz ząbek(...)czosnku Dodatkowo: 2 łyżki oleju 500 g fasolki szparagowej koperek Sos: 3 łyżki śmietany łyżka majonezu ząbek czosnku 10 dag sera żółtego startego pieprz Kotlety: Mięso umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Posiekać. Dodać pokrojona w kostkę paprykę, kukurydzę, zmiażdżony czosnek, jajko i mąkę. Doprawić do smaku, wymieszać. Formę żaroodporną posmarować olejem. Łyżka nakładać i formować kotleciki
Smakołyki AsiPikantna rozgrzewająca zupa którą zrobicie tak naprawdę w 25 minut. Jest lekka, pożywna i do tego zdrowa. Wykorzystałam fasolką szparagową mrożoną bo bardzo ja lubię. Polecam posiłkować się warzywami mrożonymi o tej porze roku. Zupa ma orientalny smak. Zrobiłam ją z krewetkami i dorszem. 25 dkg krewetek 1 marchewka 4 gałązki selera naciowego 25 dkg fasolki szparagowej żółtej mrożonej(...)Seler naciowy kroję na kawałki. W garnku rozgrzewam olej, dodaję por, seler, marchewkę i przesmażam chwilę. Wlewam przecier pomidorowy i dalej chwilę przesmażam. Wlewam bulion warzywny, dodaję seler naciowy, fasolkę, pokrojoną chili, i gotuję 15 minut. Dodaję kurkumę, paprykę wędzoną, sól, pieprz czarny i czerwony, krewetki, pokrojony filet z dorsza. Zupę zagotowuję i zostawiam na 10 minut pod przykryciem
wesoła kuchniaSkładniki: 300 g Penne ( pełne ziarno ) pierś kurczaka 1 por papryka żółta 2 ząbki czosnku 150 g fasolki szparagowej pesto z pomidorami i bazylią ( KOTANYI - mieszanka przypraw ) sól, pieprz, słodka papryka szczypta chili kilka kropel sosu sojowego puszka pomidorów bez skórki w sosie szczypiorek Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski, przyprawić ( czosnkiem, solą, pieprzem(...)sosem sojowym, papryką i 2 - 3 szczyptami pesto ). Odstawić mięso na 30 min. W tym czasie pokroić paprykę i pora, a fasolkę szparagową ugotować. Na rozgrzanej patelni z 2 -3 łyżkami oleju usmażyć kurczaka, dodać pora, paprykę, podsma żyć, a na końcu sos pomidorowy z pomidorami ( doprawić w razie potrzeby ). Wszystko wymieszać i dusić, aż sos lekko zgęstnieje. Wyłączyć
Gaździnka warzylabo kolację. Duża porcja witamin w jednym talerzu. Można się nią najeść bo jest syta. 1/2 szklanki kaszy kuskus 100 g łososia wędzonego sałatkowego 250 g bobu 200 g fasolki szparagowej żółtej 7 pomidorków koktajlowych koper świeży sól, pieprz oliwa od suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki bazylii i oregano 3 liście sałaty Kaszę kuskus przesypuje do miseczki i zalewam wrzątkiem wody(...)wrzącej wkładam bób i gotuję na wolnym ogniu około 5 minut. Ma być aldente, podczas gotowania sprawdzam twardość jego. Odcedzam z wody, i przelewam zimną wodą i obieram. Fasolkę szparagową obieram, kroję na kawałki 3 cm i wrzucam do tej samej wody co gotował się bób. Gotuję aż będzie miękki ale nie rozgotowany, odcedzam i też przelewam zimną wodą. Kaszę
wesoła kuchniazimnym sosem czosnkowym. W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby; na Ukrainie barszcz z fasolą nazywają „barszczem czernihowskim”. Ja do mojego barszczu dodaję grzyby i fasolkę szparagową. SKŁADNIKI: 2 żeberka lub inne mięso 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka,kawałek selera,mały por kawałek główki kapusty około 1/5 kilka suszonych grzybków 5 buraczków(...)łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny(lub więcej do smaku) 4-6 łyżek kwasu z buraków 10-20 dag. fasolki szparagowej żółtej 1 liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz WYKONANIE: Żeberka i grzyby gotujemy godzinę z zielem angielskim i liściem laurowym, ugotowane mięso kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, pietruszkę, seler, marchewkę
Kuchnia Beatykuskusem i granatem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej
Kulinarne przygody Gatitykuskusem i granatem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej
Kulinarne przygody GatityNowy Rok weszli z uśmiechem i marzeniami, które Wam się uda spełnić w nadchodzącym 2015. Do siego roku ! Wytrawnie Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo
Kulinarne przygody Gatity