Druga ulubiona sałatka mojej mamy. Zdrowa kasza jaglana, jeszcze zdrowszy olej z pestek dyni. Do tego słodki sok z granatu i dla przełamania korniszon. Idealna propozycja na lunch. Składniki na 1 porcję: 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej na sypko 2 garści miksu sałat Garść pomidorków koktajlowych 2 małe ogórki korniszony Odrobina soli himalajskiej 1 łyżka oleju z pestek
CzarnawisienkaDomowy pasztet zapiekany: Pasztet z kaszy jaglanej z pieczarkami: Pasztet z kaszy jaglanej z boczniakami : Pasztet z selera i kaszy jaglanej: Pasztet z pestek dyni: Łosoś w galarecie: Indyk pieczonyw całości z nadzieniem z warzyw: Sałatka jarzynowa, nasza ulubiona: Świąteczne słodkości: Bajeczny piernik z powidłami: Szybki, wilgotny i pyszny piernik: Pierniczki świąteczne na mące orkiszowej: Błyskawiczne, pyszne pierniczki: Pierniczki gryczano
Smaczne Zdroweżko strawnyc h, dobrze jest dodać p rzyprawy ułatwiające trawienie takie jak kurkuma, tymianek i majerane k naturalne przekąski takie jak pestki dyni, słonecz nika i orzec hy. Dodaję gdzie się da , do sałatek, ciast, owsianek itp. miód, jajka, ryby 2. PRZYPRAWY które szczególnie lubię zim ową porą bo oczyszczają drogi oddechowe, zmniejszają przekrwienie śluzówki
WYSPA SZCZĘSLIWAczosnkiem, oregano i chili Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym
Moja smaczna kuchniaocet winny łyżka musztardy francuskiej łyżka miodu zioła,bazylia,sól,pieprz.granulowany czosnek,czerwona papryka Sos mieszam aż uzyska gęstą konsystencję. Polewam nim sałatkę przed samym podaniem. Można ją posypać grzankami i uprażonymi pestkami dyni bądź słonecznika. Znikam i idę ją zjeść;-) Smacznego
potrawyregionalneczasu do czasu trzeba umyć ręce pod chłodną wodą, by łatwiej było formować placki. Placki smażyć po 2 razy na każdej ze stron, by dynia w środku się poddusiła. Podałam z pesto . Można z inną sałatką o zdecydowanym smaku
Weekendy w domu i ogrodziesmaczniejsza, ma mniej wody i pestek, można ją jeść na surowo! Botwinka z cukinią w delikatnym sosie Bruschetta z cukinią i hokkaido Carpaccio z cukinii Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro Cukinia w cieście naleśnikowym Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem(...)hummusem i chrupiącą cukinią Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z japońskim makaronem, cukinią i marchewką Sałatka z soczewicy i cukinii Spaghetti z cukinią, jajkiem i oliwkami Spaghetti w pomidorach z cukinią Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Świderki z salami, cukinią i grana padano Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy
Moja smaczna kuchniasłodko, natomiast to co możemy z niej uzyskać to niekończące się pomysły: krem-zupa, placki smażone, ugotowana i pokrojona w sałatkach, przetwory-dżemy i musy, frużeliny, placki-ciasta, dyniowe serniki, babeczki dyniowe, makaron dyniowy, curry z dyni, sosy, risotto, pasztet, a nawet smoothie, to na pewno nie koniec możliwości, a raczej tylko to co przyszło mi do głowy
Pause Gotowanie!Sezon jesienno-zimowy może być pyszny i kolorowy na talerzu. Dynie, buraki, marchewki i wszystkie pozostałe warzywa korzeniowe dają nam naprawdę spore pole do popisu. Można przygotować z nich surówki, sałatki, zapiekanki, zupy. Ja bardzo lubię przygotowywać sałatki z pieczonych warzyw. Dodaję do nich w zależności od tego co akurat zalega w kuchennej szafce: kasze, komosę, soczewicę. Jest to dobry
Smakowity Blog Kulinarnymasażem z oliwą, cytryną i solą. I co? Nie obraził się (wręcz przeciwnie) i myślę, że się nawet polubimy! Wszystkie pozostałe składniki sałatki są po prostu pyszne i świetnie się łączą, a moim ulubionym jest zdecydowanie pieczona dynia - ale ciii - bo jeszcze jarmuż usłyszy ;) Składniki: 4 garście krojonego jarmużu 1/2 niewielkiej dyni hokkaido 5 łyżek ugotowanej kaszy quinoa 1 jabłko(...)Jarmuż porwać na drobne kawałki odrzucając wszelkie zgrubienia. Umieścić w dużej misce, dodać łyżkę oliwy, łyżkę soku z cytryny i dużą szczyptę soli. Wymieszać i ugnieść nieco dłońmi. Odstawić. Dynię obrać, pokroić w około 1.5 cm kostkę i przenieść na blachę. Wymieszać z 1 łyżką oliwy i oprószyć obficie solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni
zadanie-gotowanieBardzo lubię zupy, zarówno te kremowe, jak i standardowe. Tym razem urzekło mnie połączenie dyni i tahini, które musiałam wypróbować w swojej kuchni. Do zupy dodałam jeszcze kilka dodatkowych warzyw: cebulę, marchewkę i ziemniaka. Całość podsmażyłam, skarmelizowałam i podlałam odrobiną Cydru, po czym zredukowałam płyn i ugotowałam w bulionie warzywa do miękkości. Na koniec wlałam odrobinę mleka i dodałam tahini(...)dodać ziarenka pieprzu i odstawić na kilka dni. Wówczas olej nabierze charakterystycznego smaku i zapachu, dzięki czemu świetnie nada się również do sałatek oraz dań na zimno. Składniki (na 2 -3 porcje): 400 gram dyni hokkaido 2 małe marchewki 1 ziemniak 1 cebula 1 lampka Cydru 500 ml bulionu 50 ml mleka 1 lyżka pasty Tahini (pasta z sezamu) szczypta
Mango Papajaokazję. Udanej zabawy Wam życzę.Czas przygotowania: 60 min.Porcja dla 10 osóbKoszt przygotowania: 16,00 złSKŁADNIKI na sałatkę:8 średnich ziemniaków sałatkowych2 duże marchewki1 szklanka groszku mrożonego lub konserwowego1 szklanka zielonej fasolki szparagowej (użyłem mrożonej)1 puszka kukurydzy konserwowej400 g marynowanej dyni ( w zalewie słodko- kwaśnej)1 cebula3 łyżki majonezu2 łyżki gęstego jogurtu (np. typu greckiego)1 łyżka oliwy2 łyżeczki(...)smakuPRZYGOTOWANIE sałatki:Ziemniaki i marchewkę wstawiamy do gotowania w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Groszek i fasolkę gotujemy z odrobiną cukru. Pamiętajmy aby nie przegotować warzyw, powinny być aldente.Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do misy. Dodajemy groszek, fasolkę i posiekaną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy kukurydzę i marynowaną dynię.Do warzyw dodajemy majonez
kulinarnyJapieprzową. Przyrządziłam dressing z mięty, którym polałam sałatkę. Ten dressing z powodzeniem można wykorzystać do innej sałatki. Sałatka z kabaczkiem Składniki: 2 porcje 1 kabaczek, około, 400 g 2 łyżki oleju 200 g ugotowanego bulgur 100 g feta 30 g pestek dyni, uprażonych 2 łyżki świeżych liści mięty pieprzowej sól i pieprz do smaku 1 łyżka soku z cytryny(...)Usmaż na oleju na złoty kolor. Wymieszaj kabaczka z ugotowaną kaszą bulgur, posyp pokruszoną fetą i uprażonymi pestkami dyni. Pokrój drobno miętę pieprzową. Przepuść czosnek przez praskę. Dodaj oliwę i sok z cytryny oraz dopraw dressing solą i pieprzem. Polej sałatkę dressingiem przez podaniem. The post Sałatka z kabaczkiem letnia appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniasałatkę z mandarynkami. Jak już wiecie uwielbiam owoce w wersji wytrawnej. Tym razem do sałatki użyłam soczystych mandarynek. Zapewniam, że kto ją przygotuje nie pożałuje swojej decyzji. SKŁADNIKI: 2 garści mieszanki sałat, 3 mandarynki, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 50g pestek z dyni, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE(...)suchej patelni. Mandarynki obieram i kroję w plasterki. 2. Sałaty płuczę i rozdrabniam. Do sałaty dodaję kurczaka, pestki dyni oraz mandarynki. Delikatnie mieszam. 3. Jogurt naturalny mieszam z sokiem z cytryny, cukrem oraz przyprawami. Przygotowanym sosem polewam sałatkę
Tradycyjna kuchnia Kasi