domu - gulasz. Możemy do niego wrzucić dosłownie wszystko. Przy tym nie jest pracochłonny i zawiera solidną porcję mięsa i warzyw. Gulasz przygotowałam z mięsa wołowego oraz z warzyw: cebuli, dyni, marchewki, ziemniaków i pomidorów. Przyprawiłam go aromatycznymi ziołami i ostrym ketchupem. Do gulaszu użyłam również przyprawy czarnuszka. Czarnuszka siewna znana już była w starożytności. Ma liczne właściwości zdrowotne, działa antywirusowo(...)magnezu, żelaza, sodu, potasu, selenu oraz cynku. Czarnuszka może mieć szerokie zastosowanie w kuchni, możemy ją dodawać do sałatek, past, gulaszu, zup, sosów lub do domowego pieczywa. Oprócz walorów zdrowotnych i smakowych dodaje potrawom atrakcyjnego wyglądu. Polecam! Gulasz z dynią i czarnuszką Składniki na 4 porcje: 600g mięsa gulaszowego (wołowego lub wieprzowego) 2 marchewki ćwiartka dyni 1 cebula ząbek
Smak mojej kuchniKurczak pieczony w cydrze i puree z dyni pomysł na smaczny obiad Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni to łatwy do przygotowania i mało
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKolejny szybki i bardzo prosty do wykonania przepis na obiad/przekąskę - pieczona dynia, pieczona marchewka i cebula, zalane dresingiem miodowo-musztardowym. Warzywa kroimy w kostkę w kostkę, zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika. Voila! Pieczone warzywa są świetną alternatywą dla ziemniaków, mogą służyć jako sałatka do obiadu, jako przekąska na podwieczorek. Są smaczne i zdrowe, a dzieci za nimi przepadają
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedynię piżmową, super smak, dla mnie najlepsza z dotychczas używanych. Składniki: - ok.1kg dyni bez skóry (u mnie piżmowa) - ok.450g obranych ziemniaków - 1 cebula - 1-2 ząbki czosnku - ok.150g obranej marchwi - 1 puszka mleczka kokosowego - ok.800-850ml bulionu lub wody (u mnie 350ml bulionu jarzynowego-wywar od warzyw na sałatkę, skoncentrowany i słodki w smaku; i 500ml wody) - 1-2 łyżki oleju(...)twaróg lub wędzone tofu - wędzona, słodka papryka - szczypiorek Rozgrzać olej kokosowy, do garnka wrzucić obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, posolić, podsmażyć, dodać obrany, zmiażdżony czosnek, zamieszać. Do garnka dodać dynię, pokrojoną w kostkę i chwilę podsmażyć. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i marchew (ja marchew gotowałam osobno, bo dopiero po czasie wpadłam na pomysł by ją dodać, dlatego
Smaczne Zdroweinna bajka! - świeży ogórek -mix sałat najwyższej jakości - garść prażonych na suchej patelni pestek dyni - pomidorki koktajlowe - olej z ostropestu tłoczony na zimno gdyż dbam o moją wątrobę - ser feta - glassa di soia z octem balsamicznym z Modeny - sól różowa himalajska Z podanych składników skomponuj sałatkę. Wcinaj na zdrowie, piękna cerę i dobre samopoczucie
Z Kuchni Do KuchniPoniżej przepis na szybką sałatkę. Sałatka z białkiem Newella Składniki: 150 g pomidorków cherry; 100 g Newella; 1 łyżka pokrojonych oliwek zielonych; 40 g fasoli czerwonej z puszki; 10g pestek z dyni; 1 łyżka kiełków cebuli; 1 łyżeczka oliwy z oliwek; bazylia świeża, pieprz. Zaczynam. Przygotowuję składniki: pomidory kroję na pół, oliwki w paski
Życie na widelcupuree z dyni). Liczył się też dla mnie kontrastowy efekt kolorystyczny. Mamy więc złocisty hummus tradycyjny, intensywnie różowy hummus z burakiem i kminem rzymskim oraz soczyście zielony hummus ze szpinakiem i serem feta. Do hummusów zaproponowałam moje ulubione dodatki: proste flatbready, pokrojone w słupki warzywa (najbardziej lubię połączenie z łodygami selera naciowego), grecką sałatkę z natki pietruszki z sosem tahini(...)Dodatki: warzywa pokrojone w słupki, np. seler naciowy, marchewka, papryka, ogórek chlebki pita lub proste flatbready sałatka z natki pietruszki z sosem tahini (zamiast orzeszków pinii mogą być pestki słonecznika) cząstki cytryny Jeśli masz więcej czasu: falafele z marchewką falafele z dynią Do picia: wg mnie najlepiej pasuje piwo :) Różowy hummus z burakiem i kminem rzymskim Składniki
Chilli Czosnek i Oliwadodać do zupy krem np. takiej z warzyw korzeniowych lub z buraka. Można z niej przygotować koktajl, ciastka, placuszki, kotlety, sałatki i tak naprawdę wszystko. Dziś zaproponuję Wam jedno z moich ulubionych połącze ń – sernik jaglany z dynią. To ciasto, które skradło moje serce. I mówi to miłośniczka tradycyjnego sernika. To co sprawdzicie sami :)? Dajcie znać jak Wam smakowało
365 dni dookoła kuchniziołowym dressingu. Podaję z bagietką, ciepłymi chrupiącymi i serowymi lub czosnkowymi grzankami. Smakuje do przekąsek z ciasta francuskiego. Do sałatki możecie dodać – zamiast suszonej figi – inne suszone owoce, smakują śliwki, rodzynki, żurawina. Jeśli chcecie dodajcie pestki dyni lub słonecznika – polecam! Składniki: 2 mini sałaty rzymskie 1 mała cebulka 3 łyżki pokruszonej fety 1 pomidor 4 suszone figi
Zasmakuj KuchniKolejny pomysł na sałatkę z wykorzystaniem makaronu, sałat i łososia. Sałatki są cudowne, bo dają tyyyyyleeee możliwości. Składniki: makaron, łosoś wędzony, mix sałat, ogórek świeży, brokuł, pestki dyni, szczypiorek, sól, pieprz. Sos: śmietana, jogurt, chrzan, sok z cytryny. Przygotowanie: makaron ugotować al dente, brokuła zblanszować - obie rzeczy ostudzić. Do miski włożyć sałatę, pokrojonego ogórka, brokuła i łososia, polać sosem, posolić
Państwo Wojtczuk gotujązestawy do wyboru. 2 w wersji dla osób, które się spieszą i 1 obfitszy z deserem Zjadłam zupę dyniową z pestkami dyni. Potem do wyboru była polska pizza , czyli podpłomyk z burakiem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi, albo sałatka z pieczonym kurczakiem, boczkiem i szpinakiem w wersji szybkiej. Gdybym chciała wersję obfitą, to do zupy byłby filet z dorsza podawany
Ugotowane pozamiataneSałatka z rukolą i szpinakiem Składniki: szpinak rukola 1 czerwona cebula kilka plasterków szynki parmeńskiej słonecznik pestki dyni oliwa z oliwek ocet jabłkowy sól pieprz bazylia oregano Szpinak i rukolę umyłam i dokładnie wysuszyłam. Cebulę pokroiłam w plasterki. Na rozgrzanej patelni uprażyłam słonecznik i dynię, (trzeba uważać by nie spalić). Przygotowałam sos, wymieszałam oliwę, ocet, przyprawy i zioła. Na talerzach
nietadietatłuszcz kłaść filety i smażyć na rumiany kolor, po przewróceniu na wierzch położyć na każdym po łyżce pesto posypać ziarnami dyni i smażyć aż przyrumieni się druga strona filetu. Na tej samej patelni podgrzać makaron ze szpinakiem. Sałatkę zrobiłam z ogórka, cebuli i papryki z odrobiną oliwy. Opublikowany
Gotowanie jest łatwe