warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku
Kulinarne przygody Gatitywarzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku
Kulinarne przygody GatityDość słonawy i aromatyczny. Zdecydowanie trudno go nie rozpoznać. Jak się okazało idealnie pasuje do sałatki z mocnym smakiem czosnku i delikatnością brokuła. Próbowaliście? Składniki ( 2 duże porcje): 2 garści mixu sałatkowego z botwinką pół papryki czerwonej 2 łyżki ziaren słonecznika i dyni opakowanie sera bleu village 25dag brokuła garść grzanek czosnkowych pieprz Sos czosnkowy 300ml śmietany(...)osolonej wrzącej wody. Odcedzamy i studzimy. Sałatę wykładamy na talerzyki. Paprykę kroimy w plastry i dokładamy do sałaty razem z brokułami. Ser dzielimy na grube plastry. łączymy z sałatką, posypujemy ziarnami i grzankami. Polewamy sosem czosnkowym i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego
ChilliJemywyjątkowy sos z dodatkiem musztardy francuskiej i miodu. Całość świetnie komponuje się z sałatą rzymską. Sałatka z brokułami, kukurydzą i jajkiem Składniki: 1 mała sałata rzymska lub połowa dużej 1 mały brokuł 4 jajka połowa puszki kukurydzy szklanka pestek (płatki migdałów, pestki słonecznika, pestki dyni) Sos: 6 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki sosu sojowego(...)kroimy na cztery części. Pestki podprażamy na suchej patelce, tylko uważajcie żeby się nie spaliły, najlepiej każdy rodzaj usmażyć osobno. Składniki sosu dobrze mieszamy, aby połączyły się w całość. Sałatkę myjemy i siekamy, układamy w misce. Kukurydzę odsączamy i posypujemy nią sałatę. Następnie układamy brokuła i jajka. Całość posypujemy podprażonymi pestkami. Sałatkę polewamy obficie sosem tuż przed podaniem. Smacznego Artykuł
PatiGotujeRohkost-Mahlzeit czyli "surowy posiłek organiczny" to niepoddane obróbce termicznej pełnoziarniste, ekologiczne ziarno orkiszu połączone z migdałami, jabłkami, daktylami, nasionami słonecznika, siemieniem lnianym, sezamem i pestkami dyni. Inaczej mówiąc - to co najlepsze: nasiona, owoce i czyste ziarno orkiszu. Smakuje ciekawie, trochę inaczej... smak jest jakby "świeższy", a wszystkie składniki wyjątkowo chrupiące. 6) Makaron proteinowy w trzech wariantach: klasycznym, pełnoziarnistym(...)zimno z nieprażonych i niesolonych pestek dyni. 12) Bio olej sezamowy z tajskimi przyprawami - tłoczony na zimno z sezamu w firmowej olejarni. Imbir i pieprz nadają pikantności, a kolendra i trawa cytrynowa orzeźwiającej nuty. Orientalny smak wzmacnia również olejek cytrynowy. Idealny do dań mięsnych z woka, orientalnych sałatek jak i innych potraw warzywnych. 13) Olej i sól
Poranek na słodkoulubione smaki to kiszonki. Fermentuję prawie każde warzywo, które nie ucieka na drzewo. Często jem też sałatki, zwłaszcza warstwowe. Jeśli coś mi zasmakuje, jem to w kółko z małymi modyfikacjami np. w lecie jest często grane leczo, a jesień to 101 dań z dyni piżmowej. Bardzo lubię comfort food: proste i szybkie dania z ziemniaków, sera i warzyw, które sprawiają(...)ciasta wydają się obciachowe, ale ja mam do nich ogromny sentyment i dalej je robię od czasu do czasu. Z moimi nastoletnimi prywatkami kojarzy mi się żółta sałatka, albo któraś z rosyjskich sałatek, które często przygotowywałam na imprezy np. śledzik pod pierzynką czy mimoza. Bardzo lubiłam wtedy język i kulturę rosyjską. Na moim stole nie może też zabraknąć czegoś
Ugotowane pozamiatanelunch lub kolację dla dwojga. Soczysta, chrupiąca i sycąca sałatka z całym dobrodziejstwem warzyw, bogatych w witaminy. Podana z fantastycznym sosem. Zapraszam! SKŁADNIKI dla 2 osób: - 3 garście sałaty masłowej - garść świeżego szpinaku - pomidorki koktajlowe (15 sztuk) - 1/4 kostki sera Feta (nisko-tłuszczowej) - oliwki zielone - prażone pestki z dyni ekologicznej - ogórek zielony drobno posiekany - kilka kawałków imbiru marynowanego
SMYKWKUCHNIHappy Diet , robiliśmy sałatkę z twarożku, która mi bardzo zasmakowała. Prosta, a jednocześnie świeża idealnie nadaje się na śniadanie. Moją wersję lekko zmodyfikowałem i nie ukrywam, że również mi pasuje :) To również dietetyczna propozycja o niskim indeksie glikemicznym. Składniki: - 200g twarożku półtłustego (lub chudego) - 1 ogórek (ok. 200g) - 1 pęczek szczypiorku - 10g łuskanych pestek dyni - 1 łyżka oleju z pestek
Kuchenne Wariacjeskładnik zup, da ń głównych, sałatek. A jej słodkawy smak wykorzystywany jest w słodkich wypiekach. Dzi ś przygotowałam komosę z warzywami, w formie wegetariańskiej. SKŁADNIKI 200 gr komosy ryżowej 300 gr miąższu z dyni 100 gr fasoli czerwonej z puszki 50 gr orzechów
La grande e la piccola cuocanagle powiało, dzień się skurczył jak sweter w praniu, letnich owoców jest coraz mniej, w sklepach zaczyna rządzić dynia i jeszcze tydzień, a pojawią się znicze. Nastała pora roku, kiedy trzeba pomyśleć o zdrowej, ale solidnej diecie. Koniec z lekkimi sałatkami, które pomagały przetrwać upały. Czas pomyśleć o treściwych potrawach, wzmacniających organizm, rozgrzewających i dodających energii. W tym tygodniu przygotowaliśmy
Niedzielny kucharzJuż kiedyś pisałam Wam, że co roku w ogródku sadzę dynie i cukinie. Uwielbiam patrzeć jak rosną i jak z małych, niepozornych kwiatów rodzą się tak duże warzywa. Z części przygotowuję przetwory ( sałatki do słoików, konfitury ), a część wykorzystuję do ciast, zapiekanek i placków! Zainspirowana konkursem MPM z cukinii przygotowałam przepyszne jak się później okazało gofry . Chrupiące, delikatne i niezwykle
Ostra na SłodkoSałatka sprawdza się na drugie śniadania, a nawet lekki obiad. Zamiast ziaren siemienia lnianego można do prażenia użyć innych np. słonecznika lub dyni. Polecam podawać z bagietką upieczoną z masłem czosnkowym. Pycha :) Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 50 g ziaren siemienia lnianego 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 ogórek gruntowy 4-5 pomidorków koktajlowych
Symfonia smakowazielono-bordowym, dzięki obecności carotinoidenu, tłoczony jest w naszym zakładzie metodą "na zimno" z najwyższej jakości nasion dyni oleistej (Cucurbitae oleum). Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami sałatkowymi. Olej zawiera ca 80% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych
Z Majeczką w kuchniozdoby czyli świece , orzechy i pachnące suszki * tak o reklama ryb z kutra - a do morza daleko * moja dynia do ozdoby * cynamonowa herbatka z Bistro * pierwsze drinki z Cin Cin - tutaj z limonką i cytryną * tutaj drinki z ananasem * obowiązkowo sałatka Gyros * pizza w Torino - fajne miejsce , choć w środku 4 stoliki - miejsce ma swój klimat * lody Frugo
Magiczne Życie Marty