dorsz - 2916 przepisów (strona:158/195)

Empanadas z pieczoną dynią i chorizo 179

empanadas z farszem z tuńczyka i pomidorów (w tym wpisie poczytacie też o tradycjach z związanych z tym daniem), ale do wnętrza można włożyć prawie wszystko - mięso, wędzonego dorsza, sardynki, chorizo, grzyby czy warzywa.  Moje empanadas nadziałam pieczoną dynią, którą zaostrzyłam kiełbasą chorizo i chilli , a przełamałam dodatkiem cynamonu. Nie jest to może typowa dla kuchni hiszpańskiej kombinacja

Chilli Czosnek i Oliwa
Dorsz pod orzechową kruszonką 205

częściej zamiast pieczonej ryby podaję właśnie pieczoną. Tym razem ryba pokryta jest chrupiącą, orzechowo - ziołową skorupką. Rodzinka stwierdziła, że to chyba najlepsza wersja jaką jedli:) Składniki: 700g filetu z dorsza,  3 czubate łyżki bułki tartej,  3 gałązki rozmarynu,  250g orzechów włoskich,  1/2 pęczka natki pietruszki,  ząbek czosnku,  szczypta ostrej papryki,  1/2 cytryny

Z miłości do słodkości
Zupa z dorsza z pomidorami 214

ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego pół pora 4 ziemniaki pół cukinii pół selera 2 pietruszki 5- 6 małych marchewek lub 3 duże 0,5 kg filetów z dorsza pomidory bez skórki w puszcze duże opakowanie śmietany 2 liście laurowe, 4 - 5 ziaren ziela angielskiego kostka rosołowa warzywna przyprawa do ryb sól, pieprz papryczka chilli natka pietruszki lub koperek

Taste Of My Day
DOMOWE PALUCHY RYBNE 159

miłośnikom ryb :-)  Fajne danie obiadowe w zestawieniu z sosem śmietanowym i surówką z kiszonej kapusty (przepis TUTAJ )  albo jako przekąska na zimno. Składniki: 1kg fileta z dorsza (ja miałam mrożony) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera łodyga selera naciowego biała część pora 2 jajka bułka tarta kajzerka 1 cebula ziele angielskie liść laurowy koperek natka pietruszki przyprawa

Walijskie Pichcenie
Warsztaty kulinarne z Grzegorzem Łapanowskim. Krótka recenzja. 151

jedzenia. Są rzeczy jakich w życiu nie zjem i nie spróbuję. Jednak jak to się mawia - nigdy nie mów nigdy! Jadłam Pyszną sałatkę Najsztuba z ziemniakami i wątróbką z dorsza, krwistego steka z sezonowanej wołowiny, nawet przepiórki. Co tego dnia jedliśmy przygotowywaliśmy wspólnie, pod czujnym okiem wspaniałych kucharzy takich jak Jerzy Sobieniak, Jakub Provenzano z Grzegorzem Łapanowskim na czele. Wspaniali

Malinowe Pocałunki
Kotleciki rybne 196

jako danie obiadowe (z ziemniakami i np. mizerią), ale możecie z nich skomponować również pysznego burgera :) Składniki: ok. 1 kg filetów z ryb, ja użyłam po 2 filety z dorsza i pangi sucha kajzerka cebula 2 jajka koperek przyprawy i zioła: sól, pieprz, vegeta, przyprawa do ryb, oregano, bazylia, lubczyk Filety kroimy w kostkę "ucieramy" przy pomocy blendera na jednolitą

Taste Of My Day
Madera - Camara de Lobos 164

rozpoczyna się w miejscu oddzielonym górą, która wraz z upływem drogi, odkrywa przed nami zapierający dech w piersiach widok oddalonego miasta. Fot. Łódź rybacka z tradycyjnie suszonym na słońcu dorszem atlantyckim Fot. Widok na port Fot. Rue de Nossa Senchora da Conceicao, jedna z uliczek starego miasta Fot. XVI wieczny kościół Igreja de Sao Sebastiano Fot. Tradycyjne, "ukwiecone" wejście

Taste Of My Day
dorsz szpinakiem nadziany w parowarze gotowany... 143

olej rzepakowy 4 łyżki, seler korzeniowy 1 mały, rzodkiewki 4 sztuki, szpinak świeży 1 pęczek, twaróg 15 dag, kucharek 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki POZOSTAŁE: filet z dorsza 2 większe, seler nać 2 gałązki, ziemniaki młode 10 sztuk, marchewka 1 pęczek cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju i dodać posiekany, opłukany szpinak dodać młody, mały seler starty

W Mojej Kuchni Lubię
Chowder w stylu "Manhattan". 150

chilli 2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy 1 łyżka przecieru pomidorowego puszka krojonych pomidorów 200 g (15-20)dużych świeżych krewetek 300 g świeżego łososia lub dorsza pokrojonego w kostkę sól, pieprz, cukier do smaku 2 łyżki świeżej natki pietruszki W dużym rondlu stopić masło i smażyć 5 min na małym ogniu bekon, cebulę, czosnek i seler

Kulinarny karnet Christophera
Walentynki już jutro – 14 lutego. 158

Sałatka z avokado i granatu, Zupa     -  Krem z pomidorów z czerwoną fasolą i świeżą bazylią, Danie gorące   – Filet z dorsza w cieście piwnym z langustynką,( scampi) Na koniec tej kolacji  –  Tiramisu mój ulubiony deser, co tłumaczy się - poderwij mnie. Deser  -  A na deser ?  - wspólna kąpiel z bąbelkami

Kulinarny karnet Christophera
Filet z dorsza z gruszką i salsą warzywno-owocową. 160

Składniki: 0,5 kg dorsza bez skóry sól, pieprz gruszki z puszki 1 kulka mozzarelli-125g 4 łyżeczki musztardy starofrancuskiej Dijon-Maille 3 łyżki sosu Worcestershire 200ml soku z gruszek 1 łyżka masła 3 łodygi selera naciowego 6 rzodkiewek 1 cebula czerwona 200 g ryżu Filet pokroić na 4 porcje ,posolić ,posypać pieprzem i posmarować musztardą Dijon. Gruszki pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Kulebiak drożdżowy z rybą. 105

Farsz rybny. 80 dag dorsza 1 jajko 1 cebula imbir tymianek chilli 1 łyżeczka natki pietruszki sól, pieprz Ciasto drożdżowe. 0,5 kg mąki 5 dag drożdży 1 jajko 150- 200 ml wody 50 ml oleju 0,5 łyżeczki soli Z drożdży,1 łyżki mąki i wody przygotować rozczyn, połączyć z resztą składników ciasta, zagnieść i odstawić, aby podrosło. Kiedy

Kulinarny karnet Christophera
Wigilijna zupa z sandacza z pomarańczą. 140

minut ,aż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać drugą pokrojoną pomarańczę. Dodać sól, pieprz do smaku i posiekaną pietruszkę. Smacznego. PS. Je żeli taką zupę ugotujemy na bazie dorsza też będzie wspaniała

Kulinarny karnet Christophera
Ryba po włosku. 167

Fish in Italian. Składniki. 2 filety z ryby ( leszcz, dorsz)  2 marchewki 1 cukinia 1 szalotka 1/2 cytryny 50g spaghetti 3 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oliwy 6 pomidorków koktajlowych sól, pieprz Wykonanie. Marchewki obrane i cukinię pokroić w długie paseczki ,grubości spaghetti i ugotować  al dente. Nie rozgotować. Dwie łyżki warzyw trochę pokroić i wymieszać z posiekana

Kulinarny karnet Christophera
Krokiety z dorsza ze skordalią. 144

Croquettes of fish. Składniki. 30dag dorsza 20dag ziemniaków 1 mała cebula 1 łyżka pietruszki 1 łyżeczka śmietana 18% 1 jajko 1/2 łyżeczki utłuczonego pieprzu sól cząber olej do smażenia Wykonanie. Ugotować ziemniaki w łupinie, obrać i utłuc. Mięso ryby zmielić, połączyć z ziemniakami, dodać posiekaną cebulę. śmietanę, cząber, natkę ,jajko, pieprz i sól. Wymieszać, uformować wałek i pociąć na małe

Kulinarny karnet Christophera