dorsz - 2916 przepisów (strona:161/195)

Co to jest: PANKO? 150

kilka brytyjskich programów kulinarnych, gdzie każdy kucharz (np. G. Ramsay) używał panko do przyrządzania swoich dań.  Muszę powiedzieć, że to jeden z lepszych moich zakupów ostatnich miesięcy: smażony dorsz był przepyszny

Przepisy Aleksandry
Ryba w sosie koperkowym. 281

Dziś na obiad rybka. Polecam Wam serdecznie. Ryba w sosie koperkowym. Składniki dla 3 osób: 3 filety z ryby (mintaj, dorsz, ....); pęczek koperku; 200 ml śmietany; 1 szkl. bulionu warzywnego; 3 łyżki mąki; oliwa z oliwek; sól, pieprz; sok z cytryny; Filety kroimy w kostkę. Obsypujemy pieprzem, solą i skrapiamy cytryną. Następnie obtaczamy w mące (pozostawiamy 1 łyżkę mąki

Miksturownik
Fasolka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 133

Zostało mi po zupie z dorszem 1/2 wiązki szpinaku, a że miałam ochotę na fasolkę inną niż zwykle, to wymyśliłam do niej coś w rodzaju sosu szpinakowego. Miałam na końcu zmiksować, ale zostawiłam w takiej postaci jak zrobiłam i był to pomysł bardzo dobry:) Składniki na jedną porcję: fasolka 1/2 wiązki szpinaku kilka pomidorów suszonych w oliwie 2 łyżki oscypka

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 192

razem przygotowałam w nim niedzielne danie przedświąteczne. Przepis świetny, możecie wykorzystać szykują także Świąteczne przekąski. Ryba po podhalańsku - przepis Składniki: 600 g filetów z ryby - polecam filety z dorsza, ja tej ryby właśnie użyłam 2 łyżki mąki przyprawa do ryb olej Filety pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawą i mąką. Wymieszać. Olej rozgrzać na patelni i usmażyć na nim rybę

kolorowotorcikowo
Pomidorowe pulpeciki rybne 129

urozmaicone dania, szerokim łukiem omijając rybę smażoną w panierce. Poszukując kolejnego przepisu trafiłam na TEN . Bardzo smaczne i delikatne pulpeciki ugotowane na parze. Polecam! Składniki:  500 g filetów dorsza 1 jajko mały koncentrat pomidorowy łyżka natki pietruszki łyżeczka suszonej bazylii sól i pieprz do smaku łyżka bułki tartej Wykonanie: 1.   Rybę zmielić w maszynce.  2. Do masy

Pasja Smaku
Dietetyczna ryba w jarzynach 302

właśnie moja ryba pokryta duszonymi warzywami. Lekkostrawna, mało kaloryczna, ale przede wszystkim zdrowa i naprawdę smaczna! Można też zwykłe schabowe pokryć tak uduszonymi warzywami.  Składniki: 700g filetu z dorsza,  2 marchewki, 1/4 kapusty pekińskiej,  1/3 pora,  3 liście selera naciowego,  pietruszka,  cebula, łyżka masła,  sól morska (użyłam Kamis),  pieprz (użyłam Kamis

Z miłości do słodkości
SZASZLYKI Z RYBY 169

zawsze do szaszlykow dobra jest jakas marynata. Wlasciewie zamiast niej zrobilam paste, ktora posmarowalam rybe przed grillowaniem. Skladniki: filety z ryby, dla 2 osob potrzebowalam 4 filety, uzylam dorsza skladniki na paste: 1 lyzka oliwy 2 lyzki koncentratu pomidorowego natka pietruszki 1 zabek czosnku sok z cytryny sol, pieprz do smaku Rybe nalezy umyc, osuszyc i pokroic na kawalki, ktrore

Przysmaki Karolki
Zatrzec zle wspomnienia 128

ryba skladniki: 1 papryka czerwona mala puszka kukurydzy 200g zielonego groszku mrozonego 1 cebula 1 zabek czosnku 4 duze ziemniaki 500ml bulionu warzywnego sol, pieprz 2 filety z dorsza lub mintaja tymianek oliwa z oliwek wykonanie: Na 2 lyzkach oliwy z oliwek podsmazamy posiekana cebule i czosnek. Po okolo 5 minutach dodajemy pokrojona w paseczki papryke i ziemniaki pokrojone

Przysmaki Karolki
Warsztaty "ryby i owoce morza" w Mastercooku 141

morza” prowadzonych przez Piotra Kucharskiego. Warsztaty były nagrodą za nadesłanie przepisu z użyciem ryb w konkursie na stronie Smaki Wrocławia. Mój przepis który został doceniony przez Jury to Grillowany dorsz z pietruszkowym pesto. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ryba pieczona w warzywach w sosie czosnkowo ziolowym 177

Zapraszam na rybe pieczona w warzywach w sosie czosnkowo ziolowym Kroimy pieczarki, papryke, cukinie, brokuly kalafior I por Wrzucamy do naczynia zaroodpornego, na wierzch kladziemy dorsza. Sos czosnkowy- jogurt grecki ok 200 ml, smietana ok 200 ml, 4 zabki czosnku, ziola- majeranek, bazylia, oregano, tymianek I pietruszka. Mieszamy I dodajemy ok 100 gr sera mozzarella Zalewamy rybe. Pieczemy

Smaki Edyty
Carbonara klasyczna. 218

Odstawiamy z gazu. Wrazie wypadku, gdy widzimy ze jajka sie scinaja - szybko przerzucamy carbonare do innego garnka hamujac process scinania. Obiad podalam z pieczonym w piekarniku dorszem. Zycze wszystkim smacznego I pozdrawiam

Smaki Edyty
Ryba w sosie smietanowo -serowo- koperkowym z warzywami 174

czas wrocic do gotowania :) Zapraszam na rybe w sosie smietanowo -serowo- koperkowym z warzywami. Na poczatek podgotowalam 2-3 min kalafior. Starlam na tarce 4 marchewki Na marchwce wylozylam dorsza- doprawilam Zrobilam sos- smietana ok 300-400 ml, koper, pieprz, starty ser- wymieszalam I zalalam nim rybe Wlozylam do nagrzanego piekarnika do 180C na 35 min. Podalam z ryzem Smacznego

Smaki Edyty
Sandacz po grecku 183

Ryby po grecku robie w różnych wersjach. Z gotowanej ryby z gotowanymi warzywami. Ze smażonej- z duszonymi warzywami. Gatunki ryb też się zmieniają .Kiedyś robiłam w ten sposób dorsza bo najbardziej mi smakował .Potem parę innych ryb . Ostatnio bardzo często kupuje filety z sandacza . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Gruszka z pastą z pestek dyni 213

potraw. Najczęściej podawałam je z żurawiną . Tym razem postanowiłam sprawdzić inny wariant . Nie do końca wiedziałam jakiego smaku szukam. To było raczej przeczucie niż wiedza. Potrzebowałam czegoś do smażonego dorsza o cytrynowym posmaku. Wiedziałam więc , że gruszka też musi być z cytrynową nutą i że żurawina nie pasuje . Zastanawiałam się nad orzechami -ale wpadły mi w ,, łapki" pestki dyni

Buniabaje w kuchni