jest bardzo smakowita i powstaje z kilku składników, więc nietrudnym okazało się jej przygotowanie w domowych warunkach. Moja wersja pasty słonecznikowej jest wyraziście kwaskowa (dzięki suszonym pomidorom), dobrze przyprawiona pieprzem i papryką. Pasta doskonale smakuje z ciemnym pieczywem oraz jako dodatek do naleśników lub makaronu. Składniki: 1 szklanka łuskanych pestek słonecznika 8-10 suszonych pomidorów w oleju
Codziennik Kuchennyopalam nad palnikiem i wraz z porem i ząbkami czosnku dodaję do zupy. Całość doprawiam domową wegetą. Na końcu do rosołu dodaję w całości wraz z łodyżkami liście lubczyku. Gotuję na wolnym ogniu aż warzywa i mięso będzie całkiem miękkie. Rosół podaje najczęściej z makaronem, lanym ciastem lub ziemniakami, posypuje zieloną pietruszką. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródzwane przez niektórych również kluskami, były moim ulubionym szkolnym obiadem. No może na równi z makaronem z truskawkami, naleśnikami czy stołówkowym schabowym. Zawsze miałam ochotę na dokładkę. Gdy zrobiłam je po raz pierwszy sama w domu, zachwyciłam się ich prostotą wykonania. Rewelacja! Zapraszam na Domowe Pierogi Leniwe, idealne danie na niedzielny obiad na słodko (z podanych składników wychodzi porcja
Słodkie PrzyjemnościKocham kuchenne testowanie!, mam dziś słodko - kwaśne połączenie z sezonowych warzyw. Jeśli lubicie makarony to koniecznie zróbcie sobie zapas tego sosu. Po co kupować sklepowe gotowce, skoro w sezonie pomidorowym możemy w kilka chwil i za małe pieniądze przygotować aromatyczne i zdrowe domowe sosy. Macie prościej niż ja, bo przetestowałam dla Was smak, stworzyłam przepis i podaje go na tacy
Apetyczna babeczkaboczku, dodajemy przyprawy i dusimy wszystko jeszcze przez 10 minut. Następnie dodajemy do całości odcedzony makaron i dokładnie mieszamy.Przyprawy firmy Prymat, które użyłam do tego dania dodały bardzo smakowitego wyglądu, aromatu i smaku. Mieszanka przypraw do dań z kapustą nadaje się również do domowego bigosu
Emcia PichciPrzepis na chrupiące i pachnące placki ziemniaczane. Ciężko im się oprzeć, a z domowym sosem czosnkowym to już poprostu rewelacja :) Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1
kuchnia doskiO czym marzą dzieci, gdy na termometrze jest 30 stopni? Wiadomo, że o lodach. A jakie lody są najlepsze? Oczywiście domowe. Dokładnie wiemy co w nich
kuchnia doskiPesto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, dlatego gorąco zachęcam do robienia go samemu. Jest dużo smaczniejsze i zdrowsze od tego kupnego. Stanowi świetny dodatek do potraw
Zgrabne Gotowanieosoby + mała dokładka dla największego domowego głodomora (czyli dla mnie) Składniki: 2 filety z kurczaka 1/4 opakowania mieszanki chińskiej (powinna być marchewka, suszone grzyby mun, papryka czerwona, papryka zielona – ale poszłam na łatwiznę, stąd mrożone chińskie warzywa) 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 4 łyżki prażonej cebuli 2 łyżki białego sezamu 1 opakowanie makaronu ryżowego olej sezamowy sól pieprz
MojaQchnia.plchiński makaron. Sajgonki najlepiej podajemy z sosem sos słodko-kwaśny. Nazwa tego dania znana na całym świecie to spring rolls. Polska nazwa „sajgonki” wywodzi się od nazwy miasta Sajgon, z którego pochodzi wielu imigrantów wietnamskich mieszkających w Polsce. Wbrew pozorom przygotowanie sajgonek jest bardzo proste, choć wymaga poświęcenia trochę czasu i cierpliwości. Warto jednak spróbować bo domowe sajgonki(...)mielonej wołowiny np. udźca i szynki wieprzowej ) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków 5 cm kawałek cebulki dymki 50 g ugotowanego makaronu chińskiego (może być chow main, sojowy lub ryżowy) 4 suszone grzyby mun 1 jajko 30 g pędów bambusa 1-2 liście kapusty pekińskiej Dodatkowo: 2 opakowania papieru ryżowego (2x50g
Mania Gotowaniamożna podawać z dowolnym makaronem krótkim, dodać kukurydzę, kosteczki cukinii, groszek lub posiekaną paprykę. Zapiekanka sprawdzi się także z ryżem. W zależności dla ilu osób przygotowuję obiad, na oko zwiększam składniki. Podaję z natką pietruszki i sałatą przygotowaną ze świeżych warzyw i sałaty batawskiej, pekińskiej, maślanej, dowolnym mixem sałat lub mini sałaty rzymskiej z domowym ziołowym dressingiem. Składniki: 2 nieduże(...)szklanki gęstej śmietany 36% 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu szczypta pieprzu kajeńskiego 20 dag startego sera grojer 1/2 szklanki tartego parmezanu 4 łyżki bułki tartej 40 dag makaronu penne Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 210 C. Nasmarować naczynie żaroodporne masłem. Jeśli w przepisie wykorzystujemy kurczaka to oddzielmy mięso od kości i kroimy na nieduże kawałki. Jeśli wykorzystujemy piersi
Zasmakuj Kuchnioraz pełną łyżkę musztardy. Całość dokładnie mieszamy i przygotowaną miksturą zalewamy makaron z dodatkami. Całość dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-60 minut, aż makaron będzie miękki i nasiąknie płynem, a z bulionu i fety zrobi się pyszny, kremowy sos. Jeśli Wasze casserole zacznie się przypiekać, zmniejszcie temperaturę do 160⁰C i odrobinę wydłużcie czas(...)temperatury pokojowej. SKŁADNIKI 3,5 szklanki bulionu z kurczaka – domowy rosół lub bulion z kostki (na tą potrawę użyłam 1 kostkę z kurczaka i 0,5 kostki jarzynowej) 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu 2 piersi z kurczaka (500-600g) 1,5 szklanki makaronu orzo/ kritharaki 200g twardej fety ½ szklanki posiekanego koperku 2 łyżeczki soku
Karo in the Kitchenprzepisy Agnieszki to szkoda gadać trzeba robić! Makaron ze szpinakiem, spaghetti ze szpinakiem i wszystkie podobne wariacje znam i stosuje od ponad 15 lat. To było dawno temu... kiedy studiowałem coś podyplomowo... Po zajęciach jeździłem do znajomych, oglądaliśmy "Wiedźmina", jedliśmy obiad, a potem kolejny film w kinie domowym. Wtedy to były początki systemu(...)Podczas tych spotkań zarazili mnie 2 chorobami. Pierwsze schorzenie: zachorowałem na kino domowe, a wyleczyłem gdy kupiłem swoje. A druga choroba? Druga wyleczyła stary uraz w mózgu... Wyleczyli mnie z traumy: "syndrom po szpinaku w przedszkolu z lat 70-tych"(ktoś pamięta?), która trwała do 30 roku życia". Niestety wepchnęli mnie w uzależnienie szpinakowe . Od tego czasu zjadłem tonę szpinaku
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepełne dobroci. Nie wiem, jak powinien smakować idealny japoński ramen. Wiem, że smaków można się nauczyć i jak się ma fajnych ludzi koło siebie, to można wyprodukować w zaciszu domowym cudownie aromatyczny talerz. Poszukiwanie idealnego przepisu na ramen okazało się w cholerę skomplikowane. Nie wynikało to z tego, że przepisów nie ma, tylko z tego, że przepisów jest multum(...)chilli zielona cebulka. U mnie było jajko, chilli, cebulka, sezam, wołowina, makaron i szalotka. To w zupełności wystarczyło i chyba było dobre, bo gar bulionu zniknął w ciągu kilku chwil. Bulion i tare możemy przechowywać przez tydzień w lodówce. Wyszło tak dobre, że wiem, że moja przygoda z domowym gotowaniem ramenu dopiero się zaczęła. Spróbujcie zrobić w domu i koniecznie
ladykitchenpisałam w poprzednim poście, oto jeden z przykładów tego, w jaki sposób wykorzystuję pozostałości po produkcji domowego mleka kokosowego, czyli pulpę kokosową. Otóż robię z niej m.in. mąkę kokosową, która ma ogrom cennych właściwości, a która jest bardzo droga w sklepie (kilkadziesiąt złotych za kilogram!). Mąka kokosowa, cytuję za ecowawa.pl, ma niską zawartość tłuszczu, całkowicie nie zawiera cholesterolu, glutenu(...)pieczywa i makaronu pełnoziarnistego czy musli. Mąka kokosowa ma więcej białka i 10 razy więcej błonnika niż mąka pszenna! To mąka, ktorą bez obaw mogą używać alergicy, diabetycy i osoby na diecie bezglutenowej. Można jej używać do wypieków, naleśników, deserów czy sosów. I co najważniejsze, żadna inna mąka nie pachnie tak pięknie:) Polecam!SKŁADNIKI:pozostała po produkcji domowego mleka pulpa
Słodko-Słony Świat Ilony