jest idealny czas na dynię! To tanie, szeroko dostępne warzywo jest bardzo dobre do różnego rodzaju dań – jako dodatek do mięsa, zupa krem, świetnie łączy się z makaronem. W mojej kuchni wybór dziś padł na risotto z dynią i uważam, że efekt jest świetny, idealny dodatek do mięsa, idealne wegetariańskie danie – co kto woli, będzie smaczne w każdej(...)ryżu do risotto 50 g sera typu Lazur 200 g mleka kokosowego (u mnie light) 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml rosołu (najlepiej domowej roboty) szałwia, kardamon, sól, pieprz, chili odrobina drobno startego parmezanu INGREDIENTS (4 portions): 450 g pumpkin (half of a small one) 1 medium onion 150 g risotto rice 50 g blue
Martyna Cooksmożna. Sycące i proste do zrobienia danie typu comfort food, gotowe w ciągu 15 minut, łącznie z przygotowaniami. Czas: 15-20 minut Poziom trudności: łatwe Amerykańskie gospodynie i gospodarze domowi (housewives i housebands) uwielbiają jedzenie w stylu comfort food – łatwe do zdobienia, szybkie i pożywne. Fast food – tylko zdrowy. W Polsce jakoś nie ma jeszcze mody na takie gotowanie(...)olej sezamowy. Składniki: Opakowanie krewetek 250 g Jajko 2-3 dojrzałe pomidory, najlepiej malinowe, albo bawole serca. Poza sezonem puszka pomidorów (całych, nie siekanych) 250 g noodli, czyli pszennego makaronu chińskiego 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki sosu sojowy 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka miodu lub łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka oleju
Niedzielny kucharzrobi się je w kilka chwil, nigdy nie mam ich dość. Mogłabym je jeść na śniadanie, lekko podsmażone na maśle, podane z jajkiem poszetowym i pajdą domowego chleba, na obiad w postaci tart, pizzy, risotta, blanszowane i polane palonym masłem, a na kolację w formie sałatki. Wiem też, że niektórzy robią z nich lody. To warzywo jedyne w swoim rodzaju(...)ZUPĘ ZE SZPARAGAMI SKŁADNIKI: - 1 golonka z indyka - 3 marchewki - 2 pietruszki - 1/2 dużej cebuli - 1/4 pora - pęczek szparagów zielonych - 150 ml mleka 3,2% - 1 szklanka suchego makaronu - 4 litry wody - sól - pieprz - 3 łyżki masła Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Do garnka włóż mięso, dodaj cebulę i pora, zalej zimną wodą i gotuj przez 35 minut
SMYKWKUCHNIdrobno posiekanej pak choi3 - 4 łyżki posiekanego drobno szczypioru1 żółtko (białko zostawić do smarowania pierożków)2 łyżki rosołu, jeżeli farsz jest za suchybulion1l domowego wywaru lub lub bulion z kostki4 ząbki czosnkuok 4 cm kawałek imbiru, pokrojony w plasterki1/2 chilitrawa cytrynowa , ewentualnie 3 - 4 liście limonki kaffir2 gwiazdki anyżkulaska cynamonusos sojowy do doprawienia(...)Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać do mięsa. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić dodatkowo sosem sojowym i czosnkiem.pierożkiCiasto wałkować bardzo cienko - najwygodniej używać maszynki do makaronu, wałkować do najcieńszego ustawienia. Wycinać kwadraty ok 7x7 cm, posmarować białkiem aby łatwiej było sklejać, na środku każdego kwadratu ułożyć farsz i sklejać jak uszka
Stare Garymięsa na blogu. I jak zwykle jednak warzywa przeważają w naszej diecie, to jednak okres świąteczny jest zwykle bardziej tradycyjny i co za tym idzie- mięsny. Pieczyste na obiad, domowe wędzonki no i oczywiście pasztety. Z przyjemnością potem wracam do warzyw i lżejszej diety, ale rozumiem, że święta mają swoje prawa:) Zwykle jednak staram się nie popadać w rutynę(...)minut) a następnie ugotowałam na nim rosół z dodatkiem podpalonej cebuli, marchewki, imbiru i gwiazdki anyżu. Po odcedzeniu doprawiłam sokiem z cytryny i sosem sojowym – do tego makaron sojowy, papryczka chilli i kolendra i pyszny orientalny rosół z kaczki gotowy. Pasztet z kaczki z pistacjami Drukuj Prep time 30 min Cook time 2 godzin Total time 2 godzin
Cooking for EmilyZachciało mi się sałatki...no ale jak to bywa....nie wiadomo jakiej..przegląd lodówki...zostało trochę piersi w gyrosie [ córki robiły kebaba i zostało troszkę usmażonego
Moje domowe kucharzenieSos do spaghetti nie musi zawierać w sobie mięsa – bardzo ciekawą alternatywą będzie sos warzywny. Przyrządziłam go z batatów, marchewki oraz cukinii – a więc
Via GustoUwielbiam kuchnię orientalną, dlatego od bardzo dawna przymierzałam się by zrobić sajgonki w domu. Wykonanie jest banalne, a smak, wg mojego A., taki sam jak w
Fabryka pomysłówWieprzowina w sosie teryiaki Wieprzowina w sosie teryiaki, bardzo proste danie do zrobienia. To danie jakiś czas temu zrobiłam dzieciom na obiad, od tamtej pory
Kuchnia na wzgórzugotowce, słodkie, gazowane napoje czy pełne cukru płatki do mleka. Po trzecie - zrób zdrowe zakupy – uzupełnij puste już szafki pełnowartościowymi produktami. Kup różnego rodzaju kasze, brązowy ryż, razowe makarony. Nie kupuj już białego pieczywa , które dostarcza Ci jedynie kalorii, przerzuć się na chleb pełnoziarnisty, graham itp. Najlepiej z zaprzyjaźnionej piekarni. Wprowadź do diety płatki zbożowe i otręby. Zacznij(...)zwykli” odpowiednich. A co do cukru – postaraj się wyeliminować go z diety, dosładzaj miodem lub stewią. Jeśli nie umiesz obejść się bez słodyczy – postaw na gorzką czekoladę, lub zrób domowe ciasteczka owsiane lub batoniki z bakaliami. Masz już odpowiednie produkty i co dalej? Postaraj się jeść 4-5 posiłki w ciągu dnia – najlepiej co około 3 godziny
Moje Kuchenne Rewelacjeewentualnie pominąć. Ma ono na celu zmniejszenie zbierania się szumowin w trakcie gotowania. Kawałki kurczaka umieścić w dużym garnku z zimną wodą i postawić na bardzo małym ogniu. Rosół domowy powinien na najmniejszym ogniu dochodzić przez 2-3 godziny. Woda nawet nie powinna być bliska zagotowania. Rosół ma dochodzić na najmniejszym gazie bez przykrywki. Od tej pory rosołu już też(...)małym cedzakiem do czasu aż przestanie się pojawiać. Po ok. godzinie gotowania piana już nie powinna się pojawiać. Na talerzach ułożyć kopczyk z pociętą w długie pasy jak makaron i sparzoną marchewką i pociętym w słupki selerem oraz kawałkiem poszarpanego w paski mięsa z kury lub kurczaka na którym był gotowany rosół. Rosół podać w wazie lub od razu dopełnić
Sztuka gotowania w/g Samiryrzeczy, nad którymi trzeba pochylić z uwagą na dłuższą chwilę. Cały ten proces skrupulatnej dłubaniny sprawia mi ogromną satysfakcję. Nie inaczej jest w kuchni. Owszem, nie umniejszam zasług szybkiego makaronu, który po pracy ratuje życie. Ale o ile większą frajdę mam mieszając pół dnia risotto. Albo czekając, aż skropli się woda różana. I to o tej ostatniej napiszę dziś parę(...)ciekawych składników, dorzucam szczypty aromatycznych przypraw. To trochę jak magia, a ja już parę razy słyszałam, że jestem czarownicą (czarny kot, dom na skrzyżowaniu...), więc wszystko się zgadza. Przygotowywanie domowej wody różanej ma w sobie wiele z tej magii. Jak tajemnicza zielarka, trzeba na początku zgromadzić surowiec. Wstać rano, poczekać aż obeschnie rosa i udać się do ogrodu zrywać różane
les mirabellesDzisiaj mamy dla Was przepis na tahini, czyli pastę z sezamu. Tahini najbardziej znane jest chyba w krajach Bliskiego Wschodu i stosuje się je (albo "ją
Marder&Marder Manufacturenietolerancją glutenu- też wiedziałam. 3. Mąka ryżowa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Przy jej użyciu można przygotować każdą potrawę, od zupy po kopytka, kończąc na makaronie i ciastach- nie wiedziałam 4. Można przygotować chleb, chociaż za bardzo nie urośnie, głównie z braku glutenu- nie wiedziałam 5. Doskonała do zagęszczania sosów(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżzka skórki z limonki( ok 2 limonki) 3 łyżki soku z limonki 300 ml mleka 70 g wiórek kokosowych Do nasączenia babeczek: 4 łyżki “ domowego mleka kokosowego” 4 łyżki likieru Malibu Rozpoczynamy od przygotowania dzień wcześniej „domowego mleka kokosowego”. Wiórki zalewamy na początek jedną szklanką gorącego mleka, zostawiamy do napęcznienia
Mia Cucina Sofietaowoce najlepiej zawsze przetwarzać na koniec sezonu, są wówczas mocno dojrzałe i mają dużo naturalnej słodyczy, są miękkie i łatwo je rozgotować. Dziś nikogo już nie trzeba przekonywać, że domowe przetwory są najlepsze. Konserwy pomidorowe z puszki zawierają szkodliwy dla zdrowia BPA (bisfenol A). Jest on składnikiem żywic wyścielających wnętrze puszki. Kwasowość pomidorów powoduje, że BPA wręcz do nich przywiera(...)Taki zagęszczony przecier nie tylko zajmuje mniej miejsca w spiżarni, czy piwnicy, ale jest zwyczajnie smaczniejszy i bardziej aromatyczny. To podstawa zimowej pomidorówki, sosów, dodatek do mięs, ryb i makaronów. Dla pewności, by moja praca nie poszła na marne słoiki pasteryzuję. Niektórzy pomijają ten etap. Ale kolejne traktowanie wysoką temperaturą to dodatkowa dawka likopenu. Składniki: 5 kg pomidorów (lima, malinowy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!