Dzień dobry! Jest pięknie, słonecznie i zaczyna robić się zielono. Nasz blog już po pięćdziesiątce, ostatnio kalorycznie i słodko, więc dziś pora na coś zdrowszego
Symfonia SmakówPyszna zupka pomidorowa . 1 -2 udka kurczaka 1 marchewka 1 puszka pomidorów (400 g) 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego listek, ziele domowa wegeta sól, pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki śmietana koperek Kurczaka um yć, przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać sól, pieprz, listek, ziele i marchewkę.Gotować , aż mięso będzie dobre, następnie wyjąć(...)Dolać sok pomidorowy i zblendowane pomidory. Całość doprawić pieprzem, słodką i ostrą papryką, i gotować jeszcze przez ok 10 minut, dodać pokrojone mięsko, śmietanę i ugotowany osobno makaron lub ryż
Moje domowe kucharzeniesera koziego. Pieczywo jem rzadko, dlatego mam odwagę położyć plasterek nabiału. 🍎 Jeśli jem kaszę to z warzywami. A nawet z owocami. Uwielbiam kaszę gryczaną na ciepło . 🍎 Jeśli makaron to pełnoziarnisty i również z warzywami. 🍎 Mleko piję kokosowe lub migdałowe. To drugie bardziej pasuje do kawy :) Pierwsze za bardzo zmienia jej smak. Jest jedno ale (!): ma być mleko(...)rybami - sałatki, surówki, z dodatkami orzechów czy migdałów, warzywa na ciepło: gotowane, zapiekane, na parze. Np. brokuł z prażonym sezamem . 🍎 Dodałam zdrowe tłuszcze w postaci oleju kokosowego i domowej roboty masła klarowanego . Zwiększyłam ilość warzyw i owoców. Nawet bardzo! 🍎 Sery? Tak, ale nie żółte tylko kozie, które uwielbiam! Mleko kozie też jest smaczne. 🍎 Więcej jem jajek
Szczęśliwa kuchniaJeżeli nie chcesz kwiatów smażyć, możesz je po nadzianiu zapiec w sosie pomidorowym. Kwiaty cukinii możesz dodać do omletu, frittaty albo położyć na pizzy. risotto z kwiatami cukinii lub makaron z kwiatami cukinii Kwiaty możesz też zjeść na surowo, dodając płatki np. do sałatki lub udekorować nimi zupę. Faszerowane kwiaty cukinii - pomysły na nadzienie: Jak już wspomniałam, kwiaty cukinii kochają(...)serem lub przygotować zupełnie inne nadzienie. Np.: ricotta wymieszana z parmezanem i świeżą bazylią ricotta wymieszana z parmezanem, gałką muszkatołową i szczypiorkiem zamiast ricotty możesz dać serek kozi lub domowy labneh (ser z jogurtu) kozi ser wymieszany z miętą i natką pietruszki lub koperkiem mozzarella w małych kulkach, po kawałku anchois i listku świeżej bazylii (typowe włoskie nadzienie) ryż
Chilli Czosnek i OliwaOszczędzanie kojarzy się z czymś co nie jest przyjemne, to o którym ja chcę napisać nie wymaga wyrzeczeń ale odrobiny sprytu i trzymania się pewnych zasad
Kuchnia PROzdrowotnaKotlety drobiowe przygotowane w piekarniku, to smaczna propozycja na obiad. Pierś płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, potem kroimy na 1cm kotlety. Mięso solidnie
chleba naszegoprzy pomocy nici dentystycznej wycinać idealne krążki. Ślimaczki wyszły pulchne, miękkie i bardzo aromatyczne. Nawet mój sceptyczny mąż przekonał się, że pesto nadaje się nie tylko do makaronu) Ta propozycją biorę udział w konkursie „Blog ze Znakami Smaku” Dożdżowe ślimaczki z pesto i szynką Składniki na ciasto (na dwie rolady - dwie blaszki ślimaczków): 200 g semoliny( lub kaszy(...)łyżeczki soli 4 łyżki oleju rydzowego 260 ml letniej wody 100 ml mleka Składniki na farsz: 200 g szynki 300 g sera mozzarella( lub innego ciągnącego się) 2 łyżki domowego pesto 3 łyżki gestego przecieru pomidorowego, lub pomidory z puszki lekko odsączone i pokrojone w kostkę ulubione zioła( u mnie oregano), sezam Do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki
Mia Cucina Sofietajednak zrobić ze względu na duże zainteresowanie nim z Waszej strony. Tutaj też pragnę przełamać myślenie, że zupa chińska to zupa z proszku, które jest bardzo mylne. W domowych warunkach można ugotować pyszne i aromatyczne danie, które nie ma nic wspólnego z proszkowaną saszetką. Wystarczy tylko trochę bulionu, kurczaka i warzyw, a wychodzi syta zupa, która na pewno zadowoli tych(...)dobrać wg własnego gustu, a poniżej przedstawiam Wam swoją wersję. Składniki na ok. 4 porcje: 25 dag piersi z kurczaka Puszka pędów bambusa (225g) 25g grzybów mun 50g makaronu ryżowego Biała część pora – kilka cm 1,5l bulionu 4 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru mielonego 0,25 – 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego + ciut do mięsa 1 mała marchewka
Fabryka pomysłówgłowy”. Lekko go tylko zmodyfikowaliśmy. Do pulpetów nie dodaliśmy kasztanów wodnych, bo akurat nie mieliśmy ich pod ręką Zamiast noodli ryżowych zrobiliśmy noodle z cukinii (możecie oczywiście użyć zwykłego makaronu ryżowego). Danie jest wprost przepyszne. Pulpety (zrobiliśmy małe kuleczki, oryginalnie są to duże pulpety, które rzeczywiście wyglądają w misce zupy jak lwie głowy) są lekkie i bardzo aromatyczne. Bulion(...)ryżowego lub winnego lub soku z cytryny 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mąki lub bułki tartej Zupa 1 litr rosołu drobiowego, najlepiej domowego 2 średnie cukinie Kapustki pak choy, albo mała kapusta pekińska, albo szpinak, albo jakakolwiek sałata, kapusta, lub zielenina jaką macie w domu Mała papryczka chilli 2 łyżki sosu sojowego
Niedzielny kucharzwiejskiej kaczki jest smaczny i aromatyczny, podczas gotowania aromat roznosi się po całym domu. Składniki: pół wiejskiej kaczki pęczek włoszczyzny 1 cebulka 5 ziaren pieprzu sól, pieprz domowa jarzynka Sposób przygotowania: Kaczkę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do większego garnka, dodajemy obrane i umyte warzywa oraz ziarna pieprzu. Wszystko zalewamy 3-4 litrami zimnej wody, zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Wsypujemy(...)godziny. Wlewamy dwie szklanki bardzo zimnej wody, zagotowujemy, zimna woda sprawi że rosół nie będzie mętny tylko krystaliczny. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Rosół podajemy z makaronem
Bajeczna Kuchniaminut. Jeśli z wierzchu zacząłby zbyt mocno się rumienić, przykryjcie foremkę folią aluminiową. To, czy już się upiekł, sprawdzicie wbijając długą wykałaczkę(lub tak jak włoskie panie domu – makaron spaghetti) w sam środek ciasta – jeśli po wyjęciu będzie suchy – chleb jest upieczony. Zostawcie go jeszcze na 5 minut w wyłączonym piekarniku, a później ostudźcie na kratce. Ten chleb jest(...)zawińcie je szczelnie w folię spożywczą i przechowujcie w lodówce. Najlepszy będzie po krótkim odgrzaniu – czy w piekarniku, czy w tosterze. Mnie wystarczy kawałek świeżego masła i plasterek dobrej, domowej szynki lub pomidora. SKŁADNIKI 270g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 50g tartego parmezanu 50g tartego sera cheddar garść
Karo in the Kitchenmnie pasowałyby na tę wyjątkową okazję (klikać w nazwę przepisu). Sałatka ze szpinaku z gruszką. Łosoś w cieście z twarożkiem. Roladki wieprzowe w sosie serowym. Zapiekany makaron "4 sery" Camembert z pieca. Camembert panierowany. Pakieciki ze szpinakiem, pieczarkami i fetą. Risotto z szafranem na cydrze. Polędwica a'la Wellington. Maślany łosoś z kaparami. Pikantny krem z papryki(...)serem w cieście francuskim. Krewetki z szafranem z cydrze. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa z piankami. Gorąca czekolada z rumem i piankami. Domowe cynamonowe latte. Kruchy placek z Kubusiem. Babeczki z kisieli. Kawowy sernik na zimno. Jabłka z kozim serem. Mam nadzieję, że się zainspirujecie! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki„Wiele osób może zastanawiać się, dlaczego pierogi są narodową potrawą polską , skoro nie wywodzą się nawet z Europy, tylko z Azji. Jednak jeśli prześledzi się
mojewypiekiinietylko„Wiele osób może zastanawiać się, dlaczego pierogi są narodową potrawą polską , skoro nie wywodzą się nawet z Europy, tylko z Azji. Jednak jeśli prześledzi się
mojewypiekiinietylkoskładniki: 150 g szpinaku 30 g pestek słonecznika 3 ząbki czosnku 60-100 ml oleju słonecznikowego sól, pieprz opcjonalnie: 50 g twardego sera żółtego wykonanie: Słonecznik
Domowy Smak Jedzenia