Bułeczki już mamy, więc teraz czas na przepysznego domowego burgera. Sposobów na burgery, jest tyle ilu kucharzy :) Każdy ma swoje ulubione smaki i połączenia. Ja proponuję grillowane mięso podane z domowym chutney oraz delikatną mozarellą w towarzystwie świeżej bazylii, pomidorów i wędzonego sera. Myślę, że taki burger zadowoli nie jedno podniebienie. SKŁADNIKI (4 porcje) 400 g mielonego mięsa wołowo- wieprzowego
DefinicjaSmakuzamiast suszonych pomidorów dostałam plaster świeżego). IncognitO, ul. Peowiaków 3Obecnie w menu są dwa burgery (jak ja byłam u nich był tylko jeden): Klasyczny za 18 zł i Domowy Burger Inco za 20 zł. Podawane są z frytkami i sosem do wyboru. Gdy jadłam tam kiedyś burgera to było widać, że nie do końca czują temat. Po jakimś czasie(...)jest dużo lepiej. Frytki są naprawdę domowe, a porcja spora. Za IncognitO przemawia też spory wybór lanych czeskich piw w naprawdę niewygórowanych cenach (np. Litovel kosztuje tyle samo co Tyskie). Poza listą znalazły się następujące lokale (nie jadłam w żadnym z nich):Old Pub (ul. Grodzka 8) - do wyboru 2 burgery. Ceny: 14 i 19 zł.Jesz Burger (ul. Dolna
Pasja SmakuOstre domowe burgery z chili to już druga odsłona hamburgerów na blogu. Tym razem w wersji HOTJ Zrobione specjalnie na akcję kulinarną FAST FOOD. Chętnych do jedzenia nie musiałam długo szukać, bo to zdecydowanie danie które uwielbiamy. Ta wersja jest kierowana do miłośników ostrych smaków. Gwarantuję, że przy ich jedzeniu zapanuje przy stole gorąca atmosfera. Ale w tą naszą zimową
Mania Gotowaniazrobienie nie jest trudne a jemy pieczywo bez żadnych polepszaczy czy sztucznych spulchniaczy. 12 dużych bułek jakie upiekłam wystarczyło dla kilku osób i była niezła wyżerka. Zrobiłam do nich domowe burgery a do podłużnych naszykowałam parówki i dodatki.Taki domowy fast food to świetna sprawa ! Przepis zaczerpnięty z bloga Eweliny a bułki piekłam w ramach akcji blogerów "Wypiekanie na śniadanie
Smaczna PyzaMarzył mi się domowy burger z dobrych składniów na polską nutę. A że marzenia należy spełniać więc wzięłam się do roboty :) zrobiłam sondę na swoim fanpagu, jakie składniki w polish burger powinny się znaleźć? I wspólnie zadecydowaliśmy, że koniecznie musi być oscypek, kiszony ogórek....Do mięsa dodałam pieprz cayenne marki: Edmir-pol, bardzo intensywny i aromatyczny. Burger wyszedł mega piętrowy(...)stopniach przez 2 minuty. Na bułce układamy kolejno: świeży szpinak, burgera, plaster pomidora, plastry ogórka, plaster cebuli, podgrillowany oscypek, podsmażony plaster boczku i przykrywamy drugą połówką ciepłej bułki. Bułkę spinamy długą wykałaczką, a na wykałaczkę wbijamy po 2 pomidorki. Zajadamy z dżemem żurawinowym ze słoiczka. Albo z domowym sosem żurawiinowym. Smacznego!EDMIR-POL to rodzinna firma, od początku działalności
Bon Appetit Małgorzatysmaku sos i mam wrażenie, że może "zabić" mniej wyraziste składniki. Pokombinowałabym jeszcze z tym na miejscu kucharza, jest przecież tyle innych sosów, które fajnie łączą się z burgerami. Domowe frytki są dobrze zrobione, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Cena trochę za wysoka, Lub Burger wypada po tym względem lepiej. Burger Włoska Robota Pizza Czuły Pirat to cukinia
Pasja Smakujakiś czas nachodzi mnie ogromna chęć na dobre domowe burgery. Wołowina już czekała w lodówce, miałam zamiar przerobić ją na burgery wg jednego z dwóch przepisów zamieszczonych na blogu (burgery I, burgery II) .Wtedy natknęłam się na przepis z bloga Around the kitchen table. Ponieważ sposób robienia burgerów nieco różnił się od mojego, chętnie przepis wypróbowałam, z niewielkimi
Stare Garysojowe. Nie ma? Spoko. Co mamy w lodówce? Ostre papryczki i puszkę czerwonej fasoli. Jest pomysł: kotlety z czerwonej fasoli... ale tak same? No niekoniecznie. Zawsze można zrobić zdrowe domowe burgery. No i wyszły: pyszne, inne, lżejsze i smaczniejsze. Składniki na 2 burgery + zostaje ok. 4/5 osobnych kotlecików, które smakują pysznie również na zimno: same lub na kanapce(...)Jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. płatków owsianych 2 łyżki otrębów 1 łyżeczka bułki tartej 1 ząbek czosnku Oregano Tymianek Sól i pieprz Burgerowo: Dwie bułki grahamki (najlepiej domowe!) Papryka żółta Sałata Pomidor Kiełki brokuła Parmezan Przygotowanie: Fasole płuczemy, osuszamy i rozdrabniamy widelcem. Papryczkę i czosnek kroimy bardzo drobno, a cebule i paprykę jak chcemy.Warzywa rozdrabniamy blenderem. Łączymy
Czarnawisienkatego, co początkowo chodziło mi po głowie, ale zdał egzamin na piątkę! Da się? Da się! Wyszło pysznie i zdrowo, a przecież o to chodziło :) Polecam wszystkim amatorom domowych burgerów! Aromatyczne burgery z kurczaka z pieczonymi frytkami warzywnymi przepis na 7 sporych kotletów i warzywa dla dwóch osób Do przygotowania burgerów będziemy potrzebować: ok. 700 g oczyszczonego mięsa(...)minuty z drugiej strony (burgery nie mogą być w środku surowe, ale trzeba uważać, by ich nie przesuszyć). Po zdjęciu z patelni odstawiamy na przynajmniej minutę i dopiero wtedy podajemy w towarzystwie pieczonych warzyw. Smacznego! PS. A do takiego obiadu koktajl marchewka-pomarańcza :) PPS. Następnym razem zrobię jeszcze domowy sos ziołowo-czosnkowy! Że też ja wcześniej na to nie wpadłam
Ratunku obiadprzy kliencie - czyli wszystko to, co możemy zrobić samodzielnie w domu. :-) Ludzie pokochali te ogromne buły z dużymi kotletami w środku i mnóstwem dodatków, my także! Oto przepis na domowe burgery w najlepszym wydaniu. :-) (składniki na 2 bardzo duże burgery) 2 duże bułki, u mnie pełnoziarniste z tego przepisu 300g mięsa mielonego, u mnie wieprzowo-wołowe mała cebula bułka tarta
Szefowa kuchniżółty Ogórek zielony Pomidor Cebula biała Musztarda, chrzan tarty, majonez Ananas z puszki Sól, pieprz Przygotowanie: Składniki zaproponowane przeze mnie były jak zwykle kwestią przypadku. Obowiązkowym zestawem do burgera domowej roboty, jest dobra buła i dobrej jakości mięso. Reszta to kwestia umowna i decyzja Naszych kubków smakowych. Warzywa kroimy w plasterki, bułę w całości wkładamy do piekarnika, a na rozgrzanej
Karczma Honoriettyświeże mięso, a nie jakieś mrożonki składowane przez ostatnie dwa lata; naturalne sosy i świeże warzywa. Takiego hamburgera można jednak przygotować także w domu. Od sezamowej bułki do soczystego burgera. DOMOWE HAMBURGERY Składniki na bułki: - 500 gram mąki - 75 mililitrów mleka - 80 mililitrów oliwy - 20 mililitrów oleju sezamowego - 175 mililitrów wody (letniej) - 25 gram drożdży - 2-3 łyżki sezamu(...)minut. Po tym czasie formujemy bułeczki, układamy je na blasze i pozwalamy im rosnąć kolejne 10 minut. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Składniki na burgery: - 500 gram wołowiny (ulubionej części) - 1 czerwona cebula - 1 łyżeczka musztardy - kilka łyżek lodowatej wody - pieprz - sól Przygotowanie burgerów: Mięso mielimy lub siekamy w zależności od wybranego kawałka (mielenie polędwicy
Życie zamknięte w smakuSmaczny burger domowej roboty. Mega kaloryczny ,mega soczysty. Czasami człowiek musi... :D Lubimy takie :D Yummy! Składniki 500 g wołowiny 4 bułki hamburgerowe 100 ml bulionu wołowego kawałek świeżego imbiru 1/2 łyżeczki białej gorczycy 1/2 łyżeczki ziaren kolendry łyżeczka pieprzu cytrynowego łyżeczka cayenne sól sałata rzymska 2 ogórki konserwowe pomidor malinowy czerwona cebula ketchup musztarda majonez Przygotowanie Normal(...)margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Formujemy burgery i grillujemy razem z bułkami (bułki trochę później ,tylko po wewnętrznych stronach). Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G KitchenWykorzystać tę surówkę można na wiele sposobów. Jednym z nich jest podanie do obiadu. Ale tak naprawdę robię ją w innym przeznaczeniu. Surówka świetnie sprawdzi się do wszelakich wrapów, domowych burgerów i innych tego typu wariacji. Smakuje nawet w toście. A zimą organizm szuka właśnie czegoś w takiej postaci. Latem mamy mnóstwo warzyw a zimą ich pragniemy, warto więc
Poezja Smaków - blog kulinarnyMuszę przyznać, że Hońka stała się fanem domowych burgerów. I to 100% racja, że kto raz spróbuje takich prawdziwych hamburgsów, z prawdziwym kotletem i ulubionym sosem - to już nigdy nie zapragnie zmiany. Chyba już to pisałam. Tak więc wróćmy do sedna tego wpisu. Tutaj chodzi o bułę. Może gra drugoplanową rolę, ale bez niej całe burgerowe przedstawienie by nie miało
Karczma Honorietty