włoskiego, każda pokrojona na 8 cząstek 2 cebule, grubo pokrojone 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki pęczek świeżej kolendry 2-3 małe kiszone cytryny lub 1 kiszona cytryna domowej roboty bez pestek, posiekana 80 g czarnych i zielonych oliwek, wydrylowanych spora szczypta szafranu 500 ml gorącego bulionu drobiowego (ja użyłam warzywnego) na marynatę: 1 czubata łyżeczka nasion kolendry, rozgniecionych
Chilli Czosnek i OliwaSzybko i smacznie. Spróbuj domowych frytek, bez chemicznych dodatków. Składniki: kilogram ziemniaków pół litra oleju sól sos do frytek Sposób wykonania
w kuchni i w ogrodzieSzybko i smacznie. Spróbuj domowych frytek, bez chemicznych dodatków. Składniki: kilogram ziemniaków pół litra oleju sól sos do frytek Dobrze jest wybrać spore ziemniaki. Odmiany jakie pasują na frytki to min. Viktoria, Irys, Irga. Ziemniaki obieram, myję i kroję w słupki. Olej podgrzewam w głębokim garnku. Wrzucam jedną frytkę. Kiedy wokół frytki zaczną wrzeć bąbelki to znaczy, że temperatura tłuszczu
prawdziwe jedzeniewypróbować. Przygotowanie zajęło mi 10 minut, a wyszło naprawdę wspaniale! Po prostu przepyszne, aromatyczne i niezwykle sycące. Od tej chwili nie kupię już nigdy pesto w słoiczku, to domowe jest bez porównania smaczniejsze. Polecam! Składniki na 4 porcje: 50 g rukoli 50 g migdałów 50 g sera typu parmezan, startego na tarce o drobnych oczkach (nie musi być oryginalny, ważne
Obiad za dychękomentarzu! Dziękuję Szwagrowi za "obsługę fotograficzną" ;) Przygotowanie tortilli wymaga trochę pracy i jest dosyć czasochłonne, bo każda musi się parę minut smażyć, ale za to mamy domowe tortille, bez żadnych sztucznych dodatków i konserwantów :) Można od razu przygotować ich więcej, ponieważ spokojnie mogą trochę poleżeć i się nie popsują - później wystarczy je tylko odgrzać chwilę na patelni i zapakować
Kraina Tysiąca Smakówmnie świąt Wielkiej Nocy bez prawdziwego, domowe żuru na zakwasie, z kawałkami białej kiełbasy, z ugotowanym jajkiem. Żuru, który pachnie czosnkiem i majerankiem, który przypomina stare, dobre czasy świąt spędzanych na dziadkowych kolanach w wielkiej, jasnej "latowej" kuchni. Niestety, nie dano mi robić dobrego zakwasu - kiedy pewnego razu spróbowałam, żur był niejadalny. Od tej pory zaprzestałam kombinowania z własnym zakwasem
W kuchni Karmel-itkiPierogi – tradycyjne danie polskiej kuchni. Najczęściej jednak kupowane w gotowej postaci ze względu na pracochłonność domowej produkcji. Jednak cena, smak i radość z ich samodzielnego przygotowania daje niesamowitą satysfakcję. Spróbujcie sami i zróbcie smażone pierogi ze szpinakiem i białym serem. Przepis jest częścią akcji „Farsz Niepodległości” z okazji obchodów Dnia Niepodległości . Akcja podkreśla, iż dobre jedzenie jest świetnym sposobem uczczenia(...)jedynie w swoim towarzystwie. OM NOM NOM! W akcji wzięli udział również: Pomysłodawca Paweł z chleby.info (Marder&Marder Manufacture) Mateusz, bez bloga, zdjęcie TUTAJ Bożena z Moje Domowe Kucharzenie Filip, bez bloga, zdjęcie TUTAJ Marta, bez bloga, zdjęcie TUTAJ Joanna z Różowej Kuchni Laura z Cafe Babilon Iza ze Smaczna Pyza Raven z Gotuj z Blue Raven
Nerds KitchenZawsze byłam wielką fanką kisielu, nawet tego bez żadnego konkretnego smaku (tylko takie były w czasach mojego dzieciństwa) taki kisiel ze "ścierki" , jak go
Smaczne ZdrowePizza ..ale całkiem inna..bo z patelni..i bez drożdży..podobna pizza już jest na blogu.....ta jest szybsza do zrobienia ,,tylko smażymy na patelni bez
Moje domowe kucharzenieprzodu... Do przygotowania tych lodów zainspirowały mnie lody z reklamy (znowu. Nie będę wdawać się w szczegóły, o nich było w ostatnim wpisie o lodach): truskawkowe z bezami. Mmm... Truskawkowe uwielbiam (tylko domowe), z dodatkiem chrupiących, słodziutkich bez, byłam pewna, smakowałyby wyjątkowo. Ale żeby dodać coś od siebie, przygotowałam je z dodatkiem konfitury z płatków róży. Wyszło coś absolutnie wyjątkowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCud kuchenny Tupperware to bardzo proste "urządzenie"...potrawy są w nim gotowane, ale w sumie bez gotowania...do pojemnika wkładamy np.rybę, zalewamy wodą
Moje domowe kucharzenierazem z grzankami natartymi czosnkiem oczywiście domowymi :) ale równie dobrze smakuję tylko z łyżką śmietany i świeżą bazylią. SKŁADNIKI: ok 6 porcji pomidory 3 puszki bez skórki(użyłam domowych, ale z puszki też są ok ) 1,5 l bulionu warzywnego (o bulionetkach pisałam tu klik ) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 gałązkę rozmarynu 3 gałązki bazylii oliwa
Basia w kuchniZimna, domowa lemoniada. Ratunek w upalny dzień. Czy robicie takie napoje sami ? Czy kupujecie ? Polecam zrobić ! Smak nieporównywalnie lepszy, a i samo zdrowie, bez barwników, bez konserwantów. Zrobienie domowej lemoniady zajmuje tylko kilka chwil. To jak - miksujemy ? Składniki: 1/2 melona 300 g arbuza 1,5 litra wody gazowanej 1 cytryna 2 łyżki cukru Wykonanie: Arbuza, melona i wodę dobrze
kolorowotorcikowoSzukając inspiracji kulinarnych natknęłam się na ciekawą propozycję domowej wędliny - absolutnie bez sztucznych ulepszaczy i poprawiaczy wagi i smaku. W dobie alarmujących doniesień o jakości produktów, które trafiają na sklepowe półki możliwość raczenia się domowym wyrobem niewątpliwie kusi a niebanalny sposób przygotowania wolnodojrzewającego schabu w skarpecie czy też w pończosze, którego nie gotuje się ani nie piecze, kusi
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała