Chleb z dodatkiem siemienia lnianego na zakwasie żytnim. Jak zawsze pyszny domowy i bez polepszaczy. No i najbardziej to lubię zapach pieczonego chleba w domu. Zmieniłam tylko typ mąki pszennej ale to raczej nie miało wpływu na smak bo chleb był pyszny. Składniki: Zaczyn 75 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej 720 Młyn Kopytowa
Ala piecze i gotujeKolejna propozycja na domową wędlinę bez chemicznych ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku. Jej wykonanie nie sprawia kłopotu, wyjdzie smaczna każdemu, nawet temu mniej wprawnemu kucharzowi. Do pieczeni zawsze wybieram schab z warkoczem, ma on wtedy odrobinę tłuszczyku, co powoduje, że w czasie pieczenia mięso nie wysycha. W tym kawału który piekłam, warkocz był akurat bardzo duży, co widać dokładnie
Kulinarne przygody Gatitygorącej wody Lukier możemy barwić domowymi sposobami bez chemii, np. na brązowo dodając kakao, lub na różowo - sokiem malinowym. Lukier jest też oczywiście "klejem" dla wszelkich posypek, cukierków itp. Gotowe pierniki wkładamy do metalowej puszki wraz
Moje Kuchenne Rewelacjewłoskiego, każda pokrojona na 8 cząstek 2 cebule, grubo pokrojone 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki pęczek świeżej kolendry 2-3 małe kiszone cytryny lub 1 kiszona cytryna domowej roboty bez pestek, posiekana 80 g czarnych i zielonych oliwek, wydrylowanych spora szczypta szafranu 500 ml gorącego bulionu drobiowego (ja użyłam warzywnego) na marynatę: 1 czubata łyżeczka nasion kolendry, rozgniecionych
Chilli Czosnek i OliwaSzybko i smacznie. Spróbuj domowych frytek, bez chemicznych dodatków. Składniki: kilogram ziemniaków pół litra oleju sól sos do frytek Sposób wykonania
w kuchni i w ogrodzieSzybko i smacznie. Spróbuj domowych frytek, bez chemicznych dodatków. Składniki: kilogram ziemniaków pół litra oleju sól sos do frytek Dobrze jest wybrać spore ziemniaki. Odmiany jakie pasują na frytki to min. Viktoria, Irys, Irga. Ziemniaki obieram, myję i kroję w słupki. Olej podgrzewam w głębokim garnku. Wrzucam jedną frytkę. Kiedy wokół frytki zaczną wrzeć bąbelki to znaczy, że temperatura tłuszczu
prawdziwe jedzeniewypróbować. Przygotowanie zajęło mi 10 minut, a wyszło naprawdę wspaniale! Po prostu przepyszne, aromatyczne i niezwykle sycące. Od tej chwili nie kupię już nigdy pesto w słoiczku, to domowe jest bez porównania smaczniejsze. Polecam! Składniki na 4 porcje: 50 g rukoli 50 g migdałów 50 g sera typu parmezan, startego na tarce o drobnych oczkach (nie musi być oryginalny, ważne
Obiad za dychękomentarzu! Dziękuję Szwagrowi za "obsługę fotograficzną" ;) Przygotowanie tortilli wymaga trochę pracy i jest dosyć czasochłonne, bo każda musi się parę minut smażyć, ale za to mamy domowe tortille, bez żadnych sztucznych dodatków i konserwantów :) Można od razu przygotować ich więcej, ponieważ spokojnie mogą trochę poleżeć i się nie popsują - później wystarczy je tylko odgrzać chwilę na patelni i zapakować
Kraina Tysiąca Smakówmnie świąt Wielkiej Nocy bez prawdziwego, domowe żuru na zakwasie, z kawałkami białej kiełbasy, z ugotowanym jajkiem. Żuru, który pachnie czosnkiem i majerankiem, który przypomina stare, dobre czasy świąt spędzanych na dziadkowych kolanach w wielkiej, jasnej "latowej" kuchni. Niestety, nie dano mi robić dobrego zakwasu - kiedy pewnego razu spróbowałam, żur był niejadalny. Od tej pory zaprzestałam kombinowania z własnym zakwasem
W kuchni Karmel-itkiPierogi – tradycyjne danie polskiej kuchni. Najczęściej jednak kupowane w gotowej postaci ze względu na pracochłonność domowej produkcji. Jednak cena, smak i radość z ich samodzielnego przygotowania daje niesamowitą satysfakcję. Spróbujcie sami i zróbcie smażone pierogi ze szpinakiem i białym serem. Przepis jest częścią akcji „Farsz Niepodległości” z okazji obchodów Dnia Niepodległości . Akcja podkreśla, iż dobre jedzenie jest świetnym sposobem uczczenia(...)jedynie w swoim towarzystwie. OM NOM NOM! W akcji wzięli udział również: Pomysłodawca Paweł z chleby.info (Marder&Marder Manufacture) Mateusz, bez bloga, zdjęcie TUTAJ Bożena z Moje Domowe Kucharzenie Filip, bez bloga, zdjęcie TUTAJ Marta, bez bloga, zdjęcie TUTAJ Joanna z Różowej Kuchni Laura z Cafe Babilon Iza ze Smaczna Pyza Raven z Gotuj z Blue Raven
Nerds KitchenZawsze byłam wielką fanką kisielu, nawet tego bez żadnego konkretnego smaku (tylko takie były w czasach mojego dzieciństwa) taki kisiel ze "ścierki" , jak go
Smaczne ZdrowePizza ..ale całkiem inna..bo z patelni..i bez drożdży..podobna pizza już jest na blogu.....ta jest szybsza do zrobienia ,,tylko smażymy na patelni bez
Moje domowe kucharzenieprzodu... Do przygotowania tych lodów zainspirowały mnie lody z reklamy (znowu. Nie będę wdawać się w szczegóły, o nich było w ostatnim wpisie o lodach): truskawkowe z bezami. Mmm... Truskawkowe uwielbiam (tylko domowe), z dodatkiem chrupiących, słodziutkich bez, byłam pewna, smakowałyby wyjątkowo. Ale żeby dodać coś od siebie, przygotowałam je z dodatkiem konfitury z płatków róży. Wyszło coś absolutnie wyjątkowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCud kuchenny Tupperware to bardzo proste "urządzenie"...potrawy są w nim gotowane, ale w sumie bez gotowania...do pojemnika wkładamy np.rybę, zalewamy wodą
Moje domowe kucharzenierazem z grzankami natartymi czosnkiem oczywiście domowymi :) ale równie dobrze smakuję tylko z łyżką śmietany i świeżą bazylią. SKŁADNIKI: ok 6 porcji pomidory 3 puszki bez skórki(użyłam domowych, ale z puszki też są ok ) 1,5 l bulionu warzywnego (o bulionetkach pisałam tu klik ) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 gałązkę rozmarynu 3 gałązki bazylii oliwa
Basia w kuchniZimna, domowa lemoniada. Ratunek w upalny dzień. Czy robicie takie napoje sami ? Czy kupujecie ? Polecam zrobić ! Smak nieporównywalnie lepszy, a i samo zdrowie, bez barwników, bez konserwantów. Zrobienie domowej lemoniady zajmuje tylko kilka chwil. To jak - miksujemy ? Składniki: 1/2 melona 300 g arbuza 1,5 litra wody gazowanej 1 cytryna 2 łyżki cukru Wykonanie: Arbuza, melona i wodę dobrze
kolorowotorcikowoSzukając inspiracji kulinarnych natknęłam się na ciekawą propozycję domowej wędliny - absolutnie bez sztucznych ulepszaczy i poprawiaczy wagi i smaku. W dobie alarmujących doniesień o jakości produktów, które trafiają na sklepowe półki możliwość raczenia się domowym wyrobem niewątpliwie kusi a niebanalny sposób przygotowania wolnodojrzewającego schabu w skarpecie czy też w pończosze, którego nie gotuje się ani nie piecze, kusi
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała