urodziny swojej przyjaciółki. Ma niesamowite nadzienie, albo raczej kilka jego rodzajów. Całość jest idealnie wyważona – słodycz masła orzechowego, kremu z orzechów laskowych i czekolady jest przełamana kwaśnymi powidłami domowej roboty. Całość polana polewą nugatową. Na wierzchu ułożyłam motylki z masy marcepanowej. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – kostkę masła – niepełne 2 szklanki cukru (ja daję ok 1 szklanki(...)ciasto do formy. Piec w 180 stopniach z termoobiegiem – 40 minut minimum. * Pokroić ciasto na cztery równe warstwy. Jeden blat (górę dolnego) posmarować masłem orzechowym (dodałam dodatkowo kilka batoników karmelowo-orzechowych) i drugi blat ciasta posmarować grubo kremem z orzechów laskowych i czekolady. Skleić ze sobą (patrz zdjęcia). Górę drugiego blatu posmarować grubo powidłami. Z pozostałymi dwoma blatami ciasta
Szybko Tanio Smacznieparówkami gardzą. No może poza singlami, Ci są gotowi przyrządzić parówkę na 4238 sposobów. Mam nadzieję, że przez pojawienie się Grażki wreszcie dotrze, iż blogerów kulinarnych od niektórych gospodyń domowych różni tylko robienie zdjęć potraw przed podaniem i grzebanie w necie za przepisami. Naprawdę koleżanki i kolegi, nie jesteśmy ani wyroczniami kulinarnymi, ani bóstwami kuchennymi. Mamy trochę większą świadomość kulinarną(...)skoro kostka rosołowa wzbudza tyle emocji to ja sprawdzę po cichu co można zrobić fajnego w temacie wegańskich deserów. Przepisy brzmiały mi tak jak lubię – mało słodko. Padło na batoniki. Wersji batoników powstało kilka. Z różną ilością czekolady, kakao i mleka owsianego. Te, które miały więcej czekolady na zdjęciach wychodziły cudnie, ale były mdłe w smaku, te zaś z większą
ladykitchenReceptą na udany dzień jest zdrowe, dające mnóstwo energii, a przede wszystkim smaczne śniadanie. Dlatego dziś zapraszam Was do wspólnej celebracji poranka z pożywnymi, domowymi batonami. Szybkie, proste a zarazem pełne naturalnych, wartościowych składników odżywczych batony na bazie płatków kukurydzianych to idealna propozycja na śniadanie w domu, do szkoły lub pracy. Mam nadzieję, że wyczarują uśmiech na Waszej twarzy(...)pieczenia, dobrze ugnieść i uformować w prostokąt. 4) Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok. 15 min. 5) Wystudzić, a następnie pokroić na prostokąty. 6) Gotowe batoniki przechowyć w szczelnie zamykanym słoiku, dzięki temu zachowają swoja chrupkość. 7) Batoniki najlepiej smakują podane z mlekiem lub pokruszone z jogurtem naturalnym. #odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodzinąnajlepiej #lubella Artykuł Batoniki śniadaniowe pochodzi
Fitsweet.mełatwością wykonania. W dzisiejszym wpisie zebrałam przetestowane i sprawdzone ciasta nie wymagające pieczenia. Mam nadzieję, że zainspiruję Was do wypróbowania czegoś nowego, co smacznie umili Wam i Waszym gościom domowe przyjęcia :)) Przy każdej propozycji podlinkowałam przepis z instrukcją wykonania ciasta, wystarczy kliknąć w napis „PRZEPIS TUTAJ” lub w zdjęcie ciasta. Zapraszam! RUROCIĄG PRZEPIS TUTAJ Łatwe w przygotowaniu, efektowne(...)wymaga pieczenia ani wielkich umiejętności kulinarnych. Do tego wygląda efektownie i smakuje rewelacyjnie. SNIKERS LODOWY PRZEPIS TUTAJ Trzywarstwowe, lodowe ciasto karmelowe z orzeszkami, smakiem i wyglądem przypominające popularny batonik. Niebo w ustach! Ciasto szybko się robi gdyż nie wymaga pieczenia, jednak musi ono dobrze schłodzić się w lodówce aby herbatniki zdążyły zmięknąć, a następnie trochę poleżeć w zamrażarce. CIASTO FILADELFIA
Blog z ApetytemKawałek czasu nie pisałam, potrzebowałam zrobić sobie wolne, tak po prostu. Z nowymi siłami wracam i nadrabiam zaległości i trochę się za Wami stęskniłam :) Dziś chciałam
Blondynka GotujePamiętam moje pierwsze "spotkanie" z karmelowym popcornem. Byłam wtedy w Berlinie i w kinie zapytano mnie, czy życzę sobie popcorn karmelowy czy solony, przy
Gotowanie to kochanieWitajcie :) Kto nie lubi domowego pieczywa. Dla większości z nas kojarzy się z dzieciństwem kiedy to nasze babcie piekły takie chlebki ale nie tak jak my w piekarnikach tylko piecach chlebowych, ach co to był za smak i zapach.Dzisiaj mam dla Was chlebek podobny do tego z kaszą jaglaną ale zamiast kaszy postanowiłam wypróbować z kaszą kuskus i dodatkiem sezamu(...)Nasiona sezamu używane są do produkcji tanin-masła sezamowego. Z nasion sezamu tłoczy się również olej, który jest ważnym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona używane są także do produkcji batoników, ciast, a także jako dodatek do sałatek i pieczywa. Sezam zawiera nisko cholesterolowe tłuszcze z grupy omega 3 i unikatowe substancje takie jak sesamol i sesamolina
Sama słodycz i szczypta chiliokazję ważnego rodzinnego święta przygotowałam sytą, pyszną ucztę. Były gołąbki, barszczyk, pasztet wegański, opiekane ziemniaczki, sałatka warzywna, surówki, świeżo wyciskane soki, trufle, surowe batoniki, makowiec, bananowiec i TORT!... Tak, tak...poniosło mnie. Troszkę się natrudziłam, przyznaję. Moje dzieci przez cztery dni były nieco zaniedbane z racji tego, że mama nie wychodziła z kuchni, ale dziś zostało im to wynagrodzone wszystkimi(...)stała część). Masa kokosowa: 2 puszki mleka kokosowego (stała część), 2 szklanki płatków kokosowych, 100 ml wody, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki ksylitolu w pudrze. Dodatkowo: Domowe czekoladki z TEGO przepisu, starta czekolada, jagody, borówki, jeżyny lub maliny. Wykonanie: Banany blendujemy z olejem. Pozostałe składniki na biszkopt mieszamy ze sobą i dodajemy do bananów. Wykładamy do tortownicy
Jeść, by żyć w zdrowiuprzekonają, że gotowanie to nie tylko nudny obowiązek, ale tak naprawdę to świetna zabawa ! (Ja wiem to od dawna!) Kto jest już chętny chociażby na przepis zupy pieczarkowej Oakana, domowy tort lodowy dla Olafa, czy zawijasy naleśnikowe Elsy? Brzmi ciekawie, prawda? Pisałam już o tym wyżej... Książka jest źródłem przepisów oraz wielu ciekawostek i informacji . Dlatego podzielona została(...)Już samo jej przeglądanie daje wiele radości, że aż się chce przygotować wszystkie potrawy na raz. Na pewno kilka z nich znajdzie się na moim blogu, a zacznę od batoników musli i paru apetycznych zup. "Gotujemy pełną parą (...) " polecam nie tylko do świetnej zabawy, ale także tym (powinnam napisać rodzicom, ale... pominę ten fakt), którzy lubią prostą i zdrową
Di gotujesię na kawałek tak pysznego, pachnącego cynamonem ciasta. Na co dzień nie piekę ciast, ale czasami skuszę się na coś „słodkiego”. Lepiej zjeść kawałek szarlotki niż jakiś słodkiego batonika Szarlotka to moje ulubione ciasto Przepis na szarlotkę Składniki: 3 szklanki mąki (np. pszennej, owsianej, orkiszowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250g masła 1 łyżka brązowego cukru lub ksylitolu(...)część schłodzonego ciasta, wyrównaj. Piekarnik rozgrzej do 180- 190 st. C (grzałka góra- dół) i piec szarlotkę przez ok. 40 minut. Ostudzone ciasto pokrój i podaj np. z gałką domowych lodów. Smacznego! Artykuł Szarlotka – ciasto z jabłkami i cynamonem pochodzi z serwisu Strefa Zdrowego Żywienia
Strefa Zdrowego Żywieniaciemna, pomidorowa czerwień a to wszystko wraz z dużą ilością nasion, orzechów i pestek. Nic tylko próbować! Smak: Szpinak z cytryną poszedł na pierwszy ogień. Zapachem przypominał nam naszą domową mieszankę suszonej zieleninki. Struktura zwarta ale nie stanowiąca dużego oporu pod zębami jest plusem, jednak przecinając go nożem można się trochę namęczyć (chociaż to może wina naszego słabego noża(...)zaniepokoił, bo skoro w poprzedniej pomidorowej wersji ten dodatek odczułyśmy aż za mocno to tutaj bałyśmy się eksplozji czosnkowości. Zapach był słodko-orzechowy i raczej przypominał typowe owocowe batoniki. Ten Farmer jest najbardziej słodki ze wszystkich i jest to pyszna buraczana słodycz, za którą wręcz przepadamy. Orzechy i pestki w końcu mają szansę dojść do głosu, bo pysznie łączą się
Candy Pandassezamki robię sama, a smak sezamu towarzyszy mi nie tylko w formie słodkiej przekąski. Dodaję go sałatek, owsianki, placków z cukinii, chleba. Piekę krakersy sezamowe i dodaję sezam do batoników musli . Co takiego kryje w sobie to ziarno? Sezam jest rośliną o właściwościach medycznych. Wśród wszystkich nasion jadalnych to właśnie nasiona sezamu mają najwięcej oleju. Stanowi bogate źródło witamin(...)zmieleniu go w młynku, otrzymamy tahini, które następnie możemy dowolnie wykorzystać – np. dodając do owsianki, placków, humusu lub innych past kanapkowych. Po dodaniu miodu w prosty sposób powstanie domowa chałwa . Nasiona czarnego sezamu utarte w moździerzu z solą morską dadzą japońską przyprawę gomashio – idealna alternatywa dla zwykłej soli
Kucharzycaowady. Warto, abyśmy na co dzień pamiętali, że zapylają one większość zjadanych przez nas roślin. Tym razem użyłam miodu do dosłodzenia lodów truskawkowo-rabarbarowych, nie ma nic lepszego niż domowy deser, szczególnie jeśli skład jest prosty i zdrowy. Składniki: 4 łyżki ekspandowanej quinoy 300 g truskawek 200 g rabarbaru 2-3 łyżki miodu kilka truskawek do ozdoby Wykonanie: Rabarbar(...)łącznie 16 przepisów. Wszystkie znajdziecie klikając poniższe opisy. Bezglutenowcom polecam, aby te z nich, które zawierają nietolerowany rzez nas składnik przerobić po swojemu ;) Warto skorzystać z tych fantastycznych pomysłów. Batoniki owsiane autor: Camelki | blog: Saudyjskie Wielbłądy gotują Żeberka z miodem autor: Camelki | blog: Saudyjskie Wielbłądy gotują Bananowy shake czyli pożywny koktajl z quinoa autor: Camelki | blog: Saudyjskie Wielbłądy gotują Kokosanki
Quinoa Raz!kilku. Każda paczuszka zawiera porcję warzyw i pełne ziarna zbóż. Do wyboru mamy trzy smaki: truskawkowy (bardzo soczysty!), bananowo-czekoladowy (obłędnie bananowy) z kokosem i jabłkowo-cynamonowy (smakują jak domowa szarlotka). Wszystkie są miękkie i nieprzesłodzone. Aż trudno uwierzyć, że zawierają bardzo zdrowe sproszkowane grzyby shiitake, warzywa... a do tego słodzone są cukrem z kwiatu kokosa. Bez rafinowanego cukru(...)odpowiada olejek, który jest jednak mocno wyczuwalny. Całość smakuje dobrze. Ostatni to najciekawsze zestawienie smaków: borówek i nasion chia, ale także malin, sezamu i daktyli. Te ostatnie sprawiają, że batonik jest najsłodszy ze wszystkich, jednak słodycz ta pozostaje przyjemna. Borówki i maliny nadają z kolei cudownego zapachu. Podczas jedzenia można odnieść wrażenie, że pod nosem stoi miseczka świeżych owoców! *** Podsumowując
Poranek na słodkoCzy widzieliście, że zrobienie twix`a w domu jest na tyle proste, że z jego przygotowaniem poradzi każdy? Ja sam się zdziwiłem, że jest tak
Kuchnia Łukasza