Przypuszczam, że po imprezie sylwestrowej nikt z Was nie ma ochoty na ogromne, wykwintne jedzenie. W związku z tym, stwierdziłam, że przepis na domowy kisiel z soków jednodniowych będzie dobry pomysłem. Kisiel możemy zrobić prawie ze wszystkiego, dlatego tak je uwielbiam. Na moim blogu znajdziecie również przepisy na kisiel truskawkowy , jeżynowy i malinowy . Mam nadzieję, że dzisiejszej nocy bawiliście się
Be Fit Be StrongSchab pieczony di pieczywa jest gwarancją, że wiemy co jemy. Jak wiecie w sklepach jest ogromny wybór wędlin ale takim domowym nic nie dorówna. Ważne jest też to, że zawsze możemy mięsu nadać inny smak komponując różne mieszanki przypraw. Ten jest taki zwykły bez udziwnień, idealny do chleba. Jeżeli wydaje nam się, że mamy go za dużo to możemy
Ewa w kuchniobiadu każdemu dziś życzę! :) Źródło: www.tapeciarnia.pl Składniki na 6 porcji: 2 l wody 3 łyżki cukru – ewentualnie jeszcze dosłodzić do smaku 1 słoik wiśni w syropie [400ml] – domowy wyrób, można zastąpić wiśniami mrożonymi (wtedy użyć 2,5 l wody) 1 jabłko - twarde 2 mandarynki 1 garść suszonych śliwek 1 garść suszonych moreli 1 łyżka rodzynek 2 łyżki suszonej
Grunt to przepis!Pyszny, kremowy, intensywnie kawowy likier alkoholowy! Sprawdzi się również jako słabszy alkohol dodatkowy na imprezę sylwestrową. ;-) Chyba nie potrzeba pisać nic więcej. Po prostu musicie spróbować! Dodamy tylko, że domowe alkohole, likiery nalewki mają ten plus, że samemu można regulować moc trunku. Wystarczy dodać mniej lub więcej spirytusu. A jeśli w ogóle nie przepadacie za alkoholem, to zróbcie likier
W kuchni Katieinnymi produktami jest tak jak w jednej piosence disco polo : " nikt nie słucha a każdy ją śpiewa ". Tak więc choć masa gotowa odbiega od takiej domowej to można ją wzbogacić między innymi dodając orzechy i daktyle. Strucla jest smaczna i wilgotna nie sucha jak to często bywa przy tych kupnych makowcach ze sklepu. Jeszcze zdążycie upiec bo robi
Ewa w kuchniczekoladowo-orzechowego * 3 jajka mała szczypta soli 3 krople aromatu pomarańczowego Delecta 3 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta do dekoracji - Delecta Decorada kuleczki zbożowe w różowej posypce * domowy lub kupny krem do smarowania kanapek Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy margarynę, dzieląc ją na mniejsze części, wsypujemy cukier, kakao i wlewamy 7 łyżek zalewy z ananasa. Całość stawiamy
Słodkie okruszkiporcje: - 4 jabłka, - 2 płaskie łyżki substancji żelującej – agar-agar, - ¾ szklanki dowolnego mleka roślinnego (użyłam owsianego), - pół łyżeczki cynamonu, - 4 ciastka np. typu digestiwe (ja użyłam domowych pełnoziarnistych pierników), - ew. cukier. Wykonanie: Jabłka umyć obrać, pokroić na ćwiartki. Używając wyciskarki z końcówką do mielenia/ homogenizowania (użyłam Sany ) przecisnąć jabłka na mus. Gdy nie mamy wyciskarki możemy jabłka zetrzeć
Co na wege obiad?typowa książka kucharska - to ciekawy poradnik dla wszystkich spędzających czas w kuchni. Wiedza w niej zawarta w szczególności przyda się początkującym - idącym "na swoje" gospodyniom (i gospodarzom :)) domowym. Na początku znajdziemy ciekawe kompendium wiedzy o tym, co warto mieć na wyposażeniu kuchni - co jest niezbędne - a co tylko nie zawsze potrzebnym gadżetem. Następnie mamy wiele przydatnych porad
Moje Kuchenne Rewelacjechociaż Wasz ostatni, tegoroczny tydzień mija Wam świetnie. Tymczasem zabieram się do pichcenia, a Wam szybko przedstawiam kolejną propozycję na imprezową przekąskę! Składniki: - 1 arkusz ciasta francuskiego lub 300g domowego - 200g koncentratu pomidorowego - 150g mozzarelli (wiórki) - 100g szynki parmeńskiej (lub Serrano, szwarcwaldzkiej) Piekarnik nastawiamy na 210 stopni. Arkusz rozwijamy i na całości rozprowadzamy koncentrat. Następnie kładziemy plastry szynki obok siebie
Be Fit Be StrongObok koreczków serowych obowiązkowy element domowych przyjęć, prywatek nie tylko w PRLu. Przygotować można je prawie ze wszystkiego, wykorzystać „resztki” z lodówki, puszki z rybkami, marynaty... . Ogranicza nas tylko nasza pomysłowość/wyobraźnia smakowa. Jako podstawę można wykorzystać krakersy, pieczywo tostowe, bagietkę, pumpernikiel..... Pamiętajmy, takie kanapki nie mogą być duże! Przedstawiam trzy propozycje. Chleb tostowy, jajka ugotowane na twardo, majonez
królestwo garówInspirację na kiełbasę chłopską znalazłam na Forum Wędzarniczej Braci . Zaintrygował mnie przepis Szczepana na kiełbasę chłopską. Początkowo zamierzałam trzymać się sztywno przepisu, lecz przypadek sprawił, że
mojewypiekiinietylkodrobno pokrojonymi kandyzowanymi owocami. SKŁADNIKI 3-4 filety śledziowe 2 pełne łyżki musztardy Dijon 2 łyżki miodu 1/2 szklanki oleju rzepakowego, lnianego lub słonecznikowego 1 łyżka whisky 2 łyżki domowej wiśniówki 2 gwiazdki anyżu 4 goździki 4-5 kulek ziela angielskiego 2 owoce zielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu ½ łyżeczki ziaren kolendry ½ łyżeczki czarnego lub kolorowego pieprzu
Karo in the Kitchennieco wyższy, ale też mógłby być problem z jego dopieczeniem. Keks Składniki: 300g mąki pszennej 200g masła 150g drobnego cukru do wypieków (może być też kryształ) 2 łyżki domowego cukru waniliowego 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300g różnorodnych bakalii (u mnie: po 40g migdałów, suszonych moreli i daktyli, rodzynek, po 30g orzechów włoskich i laskowych, 80g kandyzowanych skórek
Smakołyki Berenikijedzenia i wagę i wcisnąć guzik - proste prawda? funkcja szybkiego nagrzewania - bardzo przydatna gdy czas nas goni - a dla miłośników zdrowej żywności są piecyki w których możemy przygotować domowy jogurt. Jest jeszcze jedna niezwykle wygodna rzecz a mianowicie bardzo łatwo wyjąć możemy wewnętrzną szybę piekarnika i ją wyczyścić! Każdy znajdzie coś dla siebie - zwolennicy nowoczesności zachwycą się się
Stare GaryWystarczy utłuc lub zmielić garść przypraw i gotowe! Jeśli nie macie młynka do kawy ani moździerza możecie kupić mielone przyprawy, to jeszcze bardziej ułatwi sprawę. Zaletą domowej przyprawy korzennej jest to, że można ją dowolnie modyfikować, np. mój mąż nie przepada za anyżem, więc dodaję tylko jedno nasionko, natomiast ja nie lubię gdy piernik jest zbyt ostry
Rozpustne gotowanie