domowa pizza - 2645 przepisów (strona:136/177)

Pomysł na śniadanie – jajecznica z ketchupem 290

Ten pomysł wielu z Was zszokuje, jednak część osób uważa go za pyszne danie śniadaniowe. Jajecznica z ketchupem, podana na chrupiącym toście to coś oryginalnego :) Sprawdźcie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mistrzowie makaronu 93

wątpienia Włosi. Jeśli zapytasz Włocha o jego ulubione dania, najprawdopodobniej dostaniesz przepis na makaron. I to nie jeden przepis, a dziesiątki różnych receptur i sposobów podania. Makaron domowej roboty cieszy się we Włoszech niesłabnącym uznaniem, bo to właśnie słoneczna Italia jest miejscem narodzin tagliatelle, tagliolini, lasagne, tortellini i…. mogłabym jeszcze długo wymieniać nazwy włoskich makaronów.  Tym większe słowa podziwu(...)czterdziestu książek kucharskich podjęli, w swojej najnowszej książce,  trudne wyzwanie przybliżenia czytelnikom sztuki własnoręcznego wyrabiania makaronu, gnocchi i risotto.  Bez względu na to czy swoją przygodę z domowym makaronem zamierzasz dopiero zacząć, czy też samodzielnie robisz makaron od wielu, wielu lat, rozdziały o mące oraz przygotowywaniu świeżego i suszonego ciasta makaronowego będą dla Ciebie jednymi z najważniejszych. Nawet

Cztery Fajery
Najlepsze książki kulinarne 2016 – Top 10 206

Autorka: Magdalena Tomaszewska-Bolałek Wydawnictwo: Hanami “Pysznie dla rodziny i przyjaciół” Książka opowiada nie tylko o pasji do jedzenia, ale też pasji do gotowania dla innych i urządzania domowych przyjęć. Po przeczytaniu “Pysznie…” sztuka ta będzie prostsza niż myślisz. Wystarczy, że zamiast 12 dań jak na Wigilię przygotujesz przystawkę, danie główne i deser wg. gotowego menu zaproponowanego przez Joannę Drzazgę(...)naszych oczach się to zmienia. I dobrze. Przecież kiszonki mamy w genach. Jakie dania można przyrządzić z kiszonek? Baron poleca leczo z kiszonych warzyw, fermentowane zupy, podpłomyki typu pizza z kiszonkami. A na deser? Kiszony rabarbar!   Autor: Aleksander Baron Wydawnictwo: Pascal “Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” A na stole Alicji rządzą warzywa. Widać to też po pięknych ilustracjach autorki

Ugotowane pozamiatane
Portugalskie glazurowane ciasteczka z ciasta francuskiego 42

Mamy w domu ustalone, że niedziela to czas domowych wypieków. Czasem, jak poddaję się lenistwu, ograniczam się do jakiejś wersji ciasta czy ciastek na bazie gotowego ciasta francuskiego. No i wtedy wysłuchuję od Najlepszego z Mężów, jaka to ujma na moim honorze gospodyni domowej. Są jednak dwa wyjątki i , co ciekawe, oba to ciacha rodem z Portugalii. Pasteis de nata(...)spod ciasta złożyć ciasta  w pół.  Następnie na obu rozłożyć równomiernie bezę. Następnie pociąć arkusze na gustowne prawie trójkątne ciastka. Ja używam do tego obrotowego noża do pizzy.  Do pieczenia używam tego samego papieru.  Wychodzi około 25 ciastek. Wkładam je do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i piekę około 20 minut.  Ciastka można też posypać

I tu będę miała takie te
Pizza z serowymi brzegami 179

serowymi brzegami, które z upodobaniem zjadała Malwinka. Przygotowałam taką pyszność z przesmacznym serem Gouda od Mlekomy .  Zróbcie, a nie zakochacie się w niej tak, jak my. Składniki: (na pizzę o średnicy 32cm) CIASTO: 270g mąki pszennej 25g drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju SOS: sos kubański (przepis już wkrótce na blogu(...)SKŁADANIE: Na placku, przy samym brzegu blaszki, poukładać jeden przy drugim, dookoła, słupki sera. Wystające brzegi ciasta zawinąć, "otulając" kawałki sera. Ciasto (poza brzegami) posmarować sosem pomidorowym (u mnie domowy, kubański), posypać startym serem, ułożyć pieczarki, parówkę, salami i posypać z wierzchu oliwkami. Piec w 200'C około 15 minut. SOS CZOSNKOWY (mój ulubiony): DO miseczki przełożyć jogurt, przecisnąć przez

Cakes By Kejt
Sos pomidorowy do gołąbków na zasmażce 63

Zastanawiałam się właśnie co dziś opublikować. Miotałam się między sałatką, sosem do pizzy i właśnie sosem pomidorowy do gołąbków na zasmażce. Ważne jest ostatnie słowo – zasmażka. Nie mogłam pominąć go w tytule. Bo po pierwsze dobrze, żebyście od razu wiedzieli co to za rodzaj sosu, po drugie to sos, który zdecydowanie kojarzy mi się z moją ukochaną babcią(...)osobno pyszne gołąbki, które dopiero po podaniu polałam babcinym sosem pomidorowym. Który to koniecznie musiał pojawić się na blogu. Gołąbki z sosem pomidorowym na zasmażce wyszły przepyszne. Pyszne, proste, domowe. Kombinuję czy nie zrobić ich znowu w tym tygodniu, ale to się chyba nie uda. Chociaż jak się uprę to uda się wszystko. Muszę siąść dzisiaj nad tygodniowym menu

Kardamonovy
Mąka i jej rodzaje – co powinniśmy o niej wiedzieć? 121

naleśników, poznańską – z powodzeniem użyjemy jej do pizzy, klusek, pierogów lub makaronów, typ 550, znana jako luksusowa , która nadaje się do potraw gotowanych oraz wypieków drożdżowych, typ 650 – nazywana bułkowa , używana jest do wypieku bułek i chałek oraz drożdżówek, typ 750, 850 – idealna do wypieku chleba oraz ciasta na pizzę, typ 1400 – tzw. sitkowa , przeznaczona do wypieku chleba(...)Inne rodzaje mąki, które możemy wykorzystać w naszej kuchni to m.in. mąka owsiana, jaglana oraz gryczana. Mąka owsiana może zastąpić nam mąkę pszenną w wielu sytuacjach. Wykorzystamy ją w domowych wypiekach, a także do przygotowania naleśników, makaronów czy pierogów. Jest ona bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz flawonoidy. Ma delikatny posmak oraz ciekawą fakturę. Mąka jaglana jest świetnym składnikiem ciasta

Smaki Na Talerzu
Domek z piernika – przepis, wzór do wycięcia 190

niego jeszcze kilka choinek, które ozdobią domek na froncie i pozostałą część wykorzystaj na dodatkowe pierniczki. WZÓR DOMKU Tu znajdziesz wzór domku do wydrukowania na domowej drukarce. POBIERZ WZÓR DOMKU Wydrukuj wzór na domowej drukarce na kartkach formatu A4. Jeśli masz możliwość wydrukowania ich na nieco grubszych kartkach to będzie Ci się łatwiej pracowało przy wykrawaniu później ścianek z piernika(...)przyłóż pierwszy element domku, ale delikatnie bez dociskania do ciasta (papier może się lekko przyklejać do ciasta, dlatego uważaj na to podczas wykrawania). Za pomocą radełka, nożyka do pizzy lub noża wykrawaj pierniki. Staraj się to robić precyzyjnie! Po wykrojeniu pierwszego elementu i usunięciu zbędnych części ciasta przełóż go bez odrywania razem z papierem na blachę i wstaw do piekarnika

nietylkopasta.pl
Fiński chleb żytni 194

Pyszny chlebek [ tylko nie wiem skąd taka nazwa -fiński]...a rósł jak szalony...ciasto przełożyłam do keksówki..poszłam na spacer z psem..a jak wróciłam to

Moje domowe kucharzenie
81 pomysłów na ciepłe kolacje 447

Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Domowy kisiel truskawkowy Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Fasolka po bretońsku Flatbread(...)rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Pizza z boczkiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Polędwiczka

Moja smaczna kuchnia
Łatwy sos Marinara / Easy Marinara sauce 271

późniejszego wykorzystania zamiast używać gotowców ze sklepu. Gwarantuję, że będzie od nich smaczniejszy, no i oczywiście znacznie tańszy. Sos ten jest bardzo uniwersalny, można go wykorzystać do makaronu, na pizzę, do zapiekanek, kanapek i do czego dusza zapragnie. Polecam! Scroll down for recipe in English Łatwy sos Marinara (14-16 porcji) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego(...)gładki sos i wmieszaj bazylię. Jeśli chcesz trochę sosu zamrozić, odstaw go do ostygnięcia po czym przełóż w woreczki do zamrażania. Włóż do zamrażarki i korzystaj ze świeżego, domowego sosu w ramach potrzeb. Smacznego! English version Easy Marinara sauce (14-16 servings) Ingredients: 2 tablespoons olive or canola oil 1 medium onion, diced 2 medium carrots, shredded 5-6 cloves

karmelowy
Zapiekane pomidory z ziołami i serem 96

wszystko oczywiście się dzieje w akompaniamencie bardzo częstych pisków, wrzasków, kłótni i próśb o “soczek jabuśkowy”, albo uwieszania się na mojej nodze. Od poniedziałku będę również domowym nauczycielem. Nie no luzik, mam doświadczenie Aha… tylko chyba nie zrozumiałam przesłania Państwa Celebrytostwa. To przecież chodziło o niespieszne kontemplowanie wolnego czasu, chodzenie na spacery na odludzia, słuchania świergotu ptaków(...)ulubionego, długo dojrzewającego sera. Pracy przy tym niezbyt dużo, większość roboty odwala za nas piekarnik. Nadają się jako dodatek do innych dań ( doskonałe do jajka sadzonego na boczku ), pizza wychodzi z nimi wyśmienita, ale można też je pogryzać tak po prostu. Składniki (dwie blaszki z piekarnika): ok. 8 pomidorów (dwie blaszki z piekarnika) sól i świeżo mielony pieprz zioła prowansalskie

gotować!
Zapiekane pomidory z ziołami i serem 101

wszystko oczywiście się dzieje w akompaniamencie bardzo częstych pisków, wrzasków, kłótni i próśb o “soczek jabuśkowy”, albo uwieszania się na mojej nodze. Od poniedziałku będę również domowym nauczycielem. Nie no luzik, mam doświadczenie Aha… tylko chyba nie zrozumiałam przesłania Państwa Celebrytostwa. To przecież chodziło o niespieszne kontemplowanie wolnego czasu, chodzenie na spacery na odludzia, słuchania świergotu ptaków(...)ulubionego, długo dojrzewającego sera. Pracy przy tym niezbyt dużo, większość roboty odwala za nas piekarnik. Nadają się jako dodatek do innych dań ( doskonałe do jajka sadzonego na boczku ), pizza wychodzi z nimi wyśmienita, ale można też je pogryzać tak po prostu. Składniki (dwie blaszki z piekarnika): ok. 8 pomidorów (dwie blaszki z piekarnika) sól i świeżo mielony pieprz zioła prowansalskie

gotować!
Kuchnia polska dawniej i dziś 167

czasach Sarmatów, czyli od połowy XVI wieku, czy też umiłowanie dla kuchni francuskiej obserwowane w latach późniejszych). Istotny jest fakt, iż od zawsze była to w większości kuchnia domowa – w domu przygotowywano i spożywano posiłki. Często jedzono głównie to, co wyprodukowano we własnym gospodarstwie. Kuchnia polska dziś Współczesna kuchnia polska w dużej mierze utożsamia się z kuchnią polską z okresu(...)albo jemy głównie tradycyjnie w sensie PRL-u, czyli właśnie mięso, ziemniaki, surówka, tudzież produkty mączne – pierogi, naleśniki, trochę oczywiście jest wpływ kuchni włoskiej, więc różnego rodzaju makarony, pizze, szczególnie jak ktoś je na mieście. Ale także mamy dużo większe możliwości zjedzenia kuchni niepolskiej. Czyli co chwilę otwierają się w Krakowie restauracje indyjskie, tej kuchni wschodniej też jest coraz

365 dni dookoła kuchni
Dożdżowe ślimaczki z pesto i szynką 579

Moja rodzinka za kawałek dobrej pizzy da się pokroić)) Dla starszej magłaby istnieć tylko patatosa(ziemniaczana- czytaj z frytkami), młodsza gustuje w pizzy z szynką i pieczarkami. Tatuś lubi zdecydowane smaki: kiełbasa z gorzkawą czerwoną cykorią. Natomiast ja, zawsze wybieram te lżejsze: z serkiem ricotta i pomidorkami koktajlowymi, lub z grillowanymu warzywami. Tak Wam powiem szczerze, że troszkę(...)łyżeczki soli 4 łyżki oleju rydzowego 260 ml letniej wody 100 ml mleka Składniki na farsz: 200 g szynki 300 g sera mozzarella( lub innego ciągnącego się) 2 łyżki domowego pesto 3 łyżki gestego przecieru pomidorowego, lub pomidory z puszki lekko odsączone i pokrojone w kostkę ulubione zioła( u mnie oregano), sezam Do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki

Mia Cucina Sofieta