bawię się tutaj tworzeniem czegoś nowego na bazie czegoś stworzonego wcześniej. Nie jestem w stanie jednrgo przepisu powtarzać ciągle, w kółko, do znudzenia. Każdę wyciągnięcie tortownicy na sernik to moment, kiedy uruchamia się moja kratywnośc, kiedy zastanawiam się, jakie smaki mogłabym dziś połączyć, aby mogło powstać coś innego. Może akurat upiecze się coś o zaskakującej nucie? A jesli okaże(...)się, że składniki w zestawieniu ze sobą nie pasuję i psują smak ciasta, to co wtedy? To nic. To przecież eksperyment, doświadczenie, nauka. Tylko tak powstają naprawdę dobre rzeczy… Jesienią staramy korzystać się z każdego słonecznego dnia…Zbieramy szyszki na świąteczne stroiki, oglądamy liście w przeróżnych barwach, w ulubionych parkach podglądamy i karmimy wiewiórki Składniki spód
Raj dla PodniebieniaCześć :D Jakieś 10 lat temu dostałam od koleżanki przepis na sernik na zimno. Przepis to może za duże słowo :D Robię go bardzo często a zaczęłam jeszcze częściej jak posmakowali go nasi przyjaciele. Od tamtej pory na każdą ich wizytę " robię serniczek dla Krzysia" :D Obowiązkowy punkt w menu, inaczej nie przyjadą i foch :P :D Cały smak(...)niebo! Niestety muszę czekać do sezonu morelowego na następny taki :/ Tym razem zrobiłam z musem z truskawek, tych mam zamrożonych mnóstwo całych i zblendowanych. Tajemnica wykonania polega na.....dobra, nie ma żadnej tajemnicy :D Kupuję wiaderko sera: smakowy, na jaki akurat mam ochotę albo naturalny potrójnie mielony. Dwie galaretki jak w tym akurat przypadku cytrynowe rozpuściłam w szklance gorącej
Pieprzyć z Fantazjąsmakiem przypomina pyszny sernik ( moja mama się nie skapła! ). Ciasto nie zawiera ani grama mąki, ani grama masła, ani grama białego cukru. Jest bezlaktozowe oraz bezglutenowe! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) SPÓD: * błyskawiczne płatki jaglane – 70 g * migdały – 0,5 szkl * orzechy nerkowce – 1 szkl * olej kokosowy – 1 łyżka * prawdziwe, dobrej jakości kakao
Ostra na SłodkoChciałam zrobić serniczki z mango, ale wyszły z papayą, bo mój szanowny małżonek zakupił omyłkowo papayę. Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło
Mania Wypiekaniaroli głównej. Kasze to dobre dla brzuszka i sycące źródło minerałów. Dlatego na pewno wypróbuję przepis na krupniki np. z porem i kaszą krakowską, koperkową, zupę piwną z pęczakiem, orkiszotto z dynią, jaglaną z ryżem i bobem, kukurydziankę z karczochami, kuskus z parmezanem, pęczak z jajkiem w koszulce i babkę z polenty, sernik z manną i rabarbarem
Ugotowane pozamiatanezdecydowanie warto. Na dzień dobry dostajemy szklankę wody i kartę z napojami – słodycze wybieramy samemu przy ladach, bo oferta zmienia się w zależności od pory roku. A jest w czym wybierać :) My zdecydowaliśmy się na dwa rodzaje ciasta: czekoladowo-gruszkowe z kawałkami orzechów i jabłkowo cynamonowe oraz na zestaw pralinek: pistacjową, sernik z polewą truskawkową i piernik
Ciastkozercywiele, zwykle dominowały na Święta serniki i makowce, ale ten piernik na piwie mnie zachwycił. Jest puszysty i wilgotny i rozpływa się w ustach Sam w sobie zachwyca smakiem więc już go nie przekładałam powidłami tylko udekorowałam wierzch polewą. Na pewno jeszcze raz zrobię go na Święta i Wam go też polecam :)! I dobra rada od Natalii…. kupcie
UgotujmyTo.plZawsze uwielbiałem kurczaka słodko-kwaśnego, ale rzadko kiedy mi się udawał lecz ten kurczak udał się po prostu idealnie nie za kwaśny i nie zbyt słodki
Kuchnia Łukaszafajnie się prezentuje i smakoszom serników powinno przypaść do gustu. Trochę czasu trzeba poświęcić na wykonanie, ale ja pracę rozłożyłam sobie na dwa dni. Jednego dnia upiekłam biszkopt i sernik, a drugiego przełożyłam ciasto, ale oczywiście można zrobić to tego samego dnia. Przepis znalazłam tutaj jak szukałam ciasto z ciastem orzechowym. Składniki: (blacha 20x25) Biszkopt(...)pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 6 jajek 100 g masła szczypta soli Masa serowa: 1 kg białego sera (trzykrotnie zmielonego) lub dobrego wiaderkowego 1 szklanka cukru 5 jajek 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Masa maślano-śmietanowa: 400 ml kwaśnej śmietany 18% 300 g masła 5 czubatych łyżek cukru
talerz przyjemnościtruskawki nie są jeszcze tak dobre jak będą za kilka tygodni, ale do ciasta się nadają. Kruchy spód: 150 g mąki pszennej + ok. 1 łyżki do podsypywania ciasta 150 g zimnego masła 100 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 50 g cukru Masa serowa (składniki w temperaturze pokojowej): 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego (jak do serników) 2 jajka 50 g masła
Bulliotruskawki nie są jeszcze tak dobre jak będą za kilka tygodni, ale do ciasta się nadają. Kruchy spód: 150 g mąki pszennej + ok. 1 łyżki do podsypywania ciasta 150 g zimnego masła 100 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 50 g cukru Masa serowa (składniki w temperaturze pokojowej): 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego (jak do serników) 2 jajka 50 g masła
Bullioświeże można z powodzeniem zastąpić mrożonymi ( po uprzednim ich rozmrożeniu i osączeniu ); można też użyć owoców z puszki lub zrezygnować z nich całkowicie. W każdym z ty ch wariantów sernik będzie udany i smaczny :) Polecam :) Kruchy spód: 150 g mąki pszennej 80 g masła, zimnego 20 g smalcu, zimnego ( smalec zwiększa kruchość ciasta, ale nie jest konieczny, w jego(...)kruchy spód. Na wierzchu poukładać owoce, posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 150° - 160°C przez około 75 minut, aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, lekko uchylić i zostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia. Wystudzony sernik włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc, nabierze wówczas odpowiedniej konsystencji. Smacznego
Opowieści z piekarnikamnie na pierwszym miejscu ;) ..... Jestem fanką prost oty we wszystkich dziedzinach życia , dlatego poczułam miętę do The One ;). M iętę poczuło wiele osób, gdyż goście dopisali. Oprócz wielbicieli dobrej zabawy i jedzenia, można było spotkać kilka znanych osobistości, między innymi: Norbi, K.A. S.A, Urszula, Piotr Zelt. Od wejścia pr zywitał nas niesamowity klimat jaki dawały zapalone świeczki i delikatne lampki(...)dobrze połączone smaki. Danie: pasta z wędzonej makreli z ćwikłą było dla mnie zaskoczeniem bardzo pozytywnym. Nie spodziewa łam się, że t akie połączenie może tak dobrze smakować. Sernik w nowej odsłonie był delikatny i puszysty. Jako nałogowa "seroholiczka" nie mogłam odmówić sobie zjedzenia więcej niż jednej porcji ciasta. Dla gości oprócz degustacji specjałów przygotowanych przez szefa kuchni
Projekty ze smakiemmalinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK z kajmakiem Przygotowanie: 2 h + chłodzenie Składniki: – 1 kg sera do serników – 250 g miękkiego masła – 150 g cukru pudru – 6 jajek – 1 opakowanie cukru waniliowego – 100 ml śmietanki 36% – 4 łyżki mąki ziemniaczanej – masło(...)pudru. Ucieraj aż uzyskasz jednolitą puszystą masę. Ucieranie potrwa 8-10 minut. Do masy dodaj ser sernikowy i na małych obrotach zmiksuj całość do połączenia. Pamiętaj aby ser był dobrej jakości, zwracaj uwagę na skład produktu. Dodaj cukier waniliowy, śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną, ponownie zmiksuj całość do połączenia składników. Białka zmiksuj w osobnym naczyniu na sztywną pianę. Dodaj ubite białka
nietylkopasta.plserników. Jak na serniki przystało jest bardzo wilgotne i w połączeniu z masą czekoladową tworzy bardzo spójną i mega smakowitą całość. Piekłam w ciemnej formie, o wym. 37,5 x 24,5cm. Składniki: masy ciemnej: - 250g masła - 1 niepełna szklanka ksylitolu lub cukru trzcinowego (można dać zwykły) - 6 łyżek wody - 2 pełne łyżki dobrego, ciemnego kakao - 2 łyżeczki
Smaczne Zdrowe