dobry gulasz - 486 przepisów (strona:5/33)

Gulasz drobiowo-warzywny 222

Pełnia lata, na straganach lub w przydomowych ogródkach królują warzywa, to dobry czas aby przygotować taki właśnie szybki gulasz. Nie dość, że to smaczne danie, które łatwo przygotować to ma jeszcze jedną zaletę, można go podać z wszelkimi kaszami lub ryżem na sypko, jego przygotowanie nie sprawi żadnych problemów nawet osobom rozpoczynającym swoją kulinarną przygodę. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa

Wanilia i Kardamon
Gulasz wołowo-warzywny z wolnowaru 174

Dzień dobry! Mimo, że święta już za pasem, to trzeba przygotowywać całkiem normalne obiady. Takim oto obiadem jest przepyszny gulasz, który przygotowałam w wolnowarze. Kiedy dostałam to urządzenie od firmy Russell Hobbs miałam nieco obaw. Słyszałam i czytałam, że można włożyć tam np. kurczaka w całości i już za kilka godzin gotowania się nie będzie surowy, a będzie

Pora coś zjeść
WOŁOWY GULASZ PIECZONY Z WINEM 194

Pyszny, rozgrzewający gulasz pieczony w piekarniku z czerwonym winem. Bogaty w smaku, prosty w przygotowaniu i bardzo dobry do odgrzewania. Przepis nie jest trudny i przydaje się, kiedy(...)obiadem nie chcemy lub nie możemy spędzać wiele godzin. Najlepiej smakuje z kromką razowego chleba i surówką ze świeżych pomidorów. Będzie równie dobry z kaszą gryczaną lub ziemniaczanym puree. SKŁADNIKI / 6 porcji 900 g wołowiny na gulasz / polecam antrykot lub rostbef 300 ml czerwonego wina 400 ml gorącego bulionu lub wody 1 duża cebula pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku

cool and minty
Węgierska zupa gulaszowa 205

stuleciu, a jego popularność stale rosła. Początkowo traktowano go jako danie pasterskie, potem powoli zaczął się przyjmować na salonach. Na mieszczańskich stołach zagościł na dobre w XIX w. i już tam pozostał. Oryginalny węgierski gulasz od wieków był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków, mięsa oraz warzyw. Gotowano go w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. Bogracz (bogrács

Smakowity Blog Kulinarny
Gulasz paprykowy z wolnowaru 200

córkę o wrzucenie łopatki do gara, dodanie kilku przypraw i włączenie na 6 h. Efekt był genialny, bo nie szczędziła przypraw i wyszło coś naprawdę dobrego a jednocześnie bardzo prostego. Polecam szybki, mocno paprykowy gulasz. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Naleśniki z białym serem 339

Któż z nas nie lubi naleśników. Kojarzą się one z dzieciństwem i piątkowymi obiadami w szkole :) Jeśli macie ochotę przypomnieć sobie te czasy, poniżej znajdziecie listę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
POMIDOROWY GULASZ Z MIĘSEM MIELONYM 176

Gulasz z Mięsa Mielonego , coś innego ale również dobrego. Moja wersja oczywiście jak pozostałe przepisy jest odchudzona , nie jest typowo tradycyjna. Polecam każdemu by spróbował :)  SKŁADNIKI: 🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴 500 g mięsa mielonego z wieprzowiny 200 g warzyw mrożonych słupki 2 ząbki czosnku 500 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżka

Gotowanie Patki
Duszona pręga wołowa z warzywami 181

program STEW i czas 60 minut.   Pręgę można podawać do dań duszonych, pieczonych oraz smażonych. Stosuje się ją również na wywary, zupy, buliony, rosół, gulasz oraz na masy i rolady mięsne.   Stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego, minerałów i witamin. Mięso wołowe, które najlepiej nadaje się do gotowania i duszenia: Szyja Łopatka Udziec Goleń Pręga ( rosół, galantyna

ClauditteMissCooking
Sałatka z buraków z fetą i octem balsamicznym 258

Dzień dobry, Piękna marcowa pogoda nastraja mnie bardzo wiosennie. Gulasze i zupy mogą dla mnie nie istnieć, naszła mnie bowiem wielka ochota na sałatki! :) Problem jest tylko jeden - kalendarzowo mamy jeszcze zimę, a na nowalijki typu rzodkiewka czy ogórek jest według mnie jeszcze za wcześnie. Poszperałam jednak w moich książkach kucharskich i wynalazłam bardzo apetyczne przepisy na, nazwijmy je, "zimowe

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos z karkówki do makaronu 216

Podpowiadam jak zrobić dobry dodatek do makaronu. Nie można go nazwać gulaszem bo za mało tu mięsa . To raczej gęsty sos z kawałkami mięsa . Robię gdy pojawiają się w lodówce ,, okrawki" od karkówki. Zawsze jak formuję karkówkę do pieczenia w całości to zostają odkrojone kawałki. Zależnie od tego czy karkówka była kształtna czy nie jest ich więcej lub mniej

Buniabaje w kuchni
Czeski gulasz piwny i festyn ludowy 233

lasu i zjadły mnie wilki. A faktycznie to spontanicznie zmuszono ;) mnie do wyjścia tutaj: Ale o tym za chwilkę. Najpierw przepis. :) Czeski gulasz piwny Składniki: 50 dag łopatki wieprzowej lub innego dobrego mięska - u mnie gulaszowe wołowe 2 duże cebula 2 kromki chleba razowego 1/2 butelki l piwa jasnego 3 łyżki masła ghee lub sklarowanego masła lub smalcu 1 łyżka(...)trzeba. Potem dodać sól, kminek, ostrą paprykę, pokruszony chleb i resztę piwa. Dusić się, aż chleb się całkowicie rozpadnie i do miękkości mięsa. Później jeszcze ewentualnie doprawić.  UWAGA : Gulasz trzeba zrobić poprzedniego dnia przed podaniem, gdyż przez noc składniki się przegryzają i dopiero wtedy smakuje idealnie.  Na prośbę Asi publikuję też zdjęcia jej gulaszu, który niestety

Kuchnia Prezydentowej
Gulasz z szynki wieprzowej 178

takie przepisy, które każdy powinien znać. Dobry sernik, rosół niedzielny czy sposób na naleśniki. Do tych potraw dodałabym również przepis na idealny gulasz z szynki wieprzowej.  Tradycyjny powinien zawierać marcewkę i cebulę, jednak mój tata dodaje zawsze zawsze jakieś dodatkowe warzywa, będąc grzeczną córeczką, nie mogę przecież być gorsza, prawda? Dlatego w mojej potrawie znajdziecie jeszcze paprykę, ogórka kiszonego

Słodkie Przyjemności
Gulasz choby po szegedyńsku (Gulasz jakby po szegedyńsku) 189

żejście już fajnie oczyściyli boki, to mogecie go przerznōńć na pó 20 i wyrznōńć tyn twardy środek. Ta poła, 21 co j ōm weznymy do gulaszu, pokrejcie we kostka. Taki świyży ananas je tak dobry, że ta drugo połowa to sie zarozki 22 straci 23 – no, chyba że mołcie pusto chałpa 24 i żołdyn 25 Wōm niy zaglōndo(...)dusi, aże miyso baje miynke 32 . Na kōniec wlyjcie tam wino, śmiytōnka i doprowłcie sie to do smaku. Tera mogecie upranżyć trocha sezam i posuć 33 nim tyn gulasz na talyrzu, zanim go dołcie 34 na stōł. Smacznego   1 ja 2 są 3 podróżować 4 różnych 5 całego 6 Węgier 7 kilka 8 inny 9 przecież 10 kiszona

Chop w kuchni
Placek a'la po węgiersku, czyli bardziej po mojemu 272

Placek ziemniaczany z gulaszem, tak bardziej po mojemu, bo dla dziecka musi być bardziej delikatnie, a on chętny bardzo, to zrobiłam właśnie tak. Mięso z indyka, do tego pieczarki, papryka czerwona, cebula i trochę kukurydzy. Taki strogonow , który robiłam tutaj - klik , tylko(...)dodatkiem kukurydzy i bardziej gęsty. W jeden dzień był z plackami, a drugi Panowie zwyczajnie zjedli z chlebem. Młody jak prawie godzinę, bo takie dobre było i musiał zjeść do końca :-))). Udanego dzionka :-) Składniki gulasz: 400 g mięsa z indyka (lub innego) 2 większe papryki 1/2 puszki kukurydzy 300 g pieczarek 2 cebule czerwone 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

kruche babeczki
Domowy bigos 228

Pyszny, bardzo smaczny i przede wszystkim szybki w przygotowaniu bigos z kapusty kiszonej z dodatkiem łopatki wieprzowej, kiełbasy i suszonych grzybów. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania