dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:235/464)

Wędzone Ganache – wędzony krem czekoladowy z grilla 133

błyszcząca polewą do ciast i tortów. W temperaturze pokojowej może być pastą do smarowania a schłodzony można lekko ubić i stanie się puszystym kremem. W naszym przepisie znajdziecie informacje jak w prosty sposób dodać smak dymu do czekolady. Ganache idealnie pasuje do grillowanych owoców, lodów i praktycznie każdego deseru. Składniki: 360 ml śmietanki kremówki ¾ szklanki dobrej jakości czekolady (70% kakao

naRuszcie
Ślimaki z szynką 390

wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto rozłóż i posmaruj dokładnie sosem. Ułóż na nim plasterki szynki. Jako kolejną warstwę daj pieczarki i ser żółty. Całość zwiń w duży rulon i ostrym nożem pokrój na plastry.Na dużej formie rozłóż papier do pieczenia i ułóż na nim pojedyncze ślimaki. Piecz w 200stopniach 12-15 minut.Do ślimaków bardzo dobry będzie sos czosnkowy lub dressing

Lawendowe Niebo
Włoskie bułeczki ziołowe 140

dobre nie wyszło:) To taka ogólna rada - jeżeli nie macie jakiegoś składnika, kombinujcie i gotujcie dalej. Bułeczki mają dość twardą skórkę, ale miękki środek. Są bardzo aromatyczne - pachną ziołami i koprem włoskim.  Kształt i wielkość bułeczek zależy od naszej wyobraźni - możemy je wyciąć miseczką jeżeli wolimy większe, lub też użyć foremki do ciasta i uzyskać serduszka czy gwiazdki

Chilli Czosnek i Oliwa
Pizza Lutowe wyzwanie blogerek i blogerów 127

Bierzemy udział w wyzwaniu po raz 2 jest to dla nas  dobra zabawa, nauka, wymiana doświadczeń. Tym razem tematem była pizza, co prawda dzień pizzy (9 lutego) już za nami, ale to właśnie z tej okazji  taka nazwa tego wyzwania. My przygotowujemy pizze  stosunkowo  rzadko nie jesteśmy jej wielkimi fanami .Ale wyzwanie przyjęliśmy i przygotowaliśmy naszą(...)ilości mąki wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek,  dodajemy nasz zaczyn i szczyptę soli. Mieszamy dokładnie, następnie dodajemy resztę mąki i ponownie 2 łyżki oliwy z oliwek. Ciasto wyrabiamy, by było sprężyste . Z ciasta formujemy na żądany kształt , następnie smarujemy sosem pomidorowym układamy plasterki salami i paski papryki posypujemy startym serem i kawałkami mozzarelli. Tak przygotowana pizze wkładamy

cookpl
Serowa tarta z brzoskwiniami 196

ulubioną działkę kulinarną i często po blogach to widać, a na pewno po moim. Nie stronię od nowości, jednak lubię wracać do swoich ulubionych pozycji.  Tarta serowa to dobre rozwiązanie nie tylko dla fanów tart, ale i sernikożerców. Jako że należę do pierwszej grupy, a do drugiej już nie (toleruję jedynie serniki na zimno), to ten wypiek powstał(...)maliny. Ps. w akcji gotowanie za głosowanie był remis mojito: arbuzolada, więc informuję Was, że jednogłośnie wybraliśmy arbuzoladę i to ona pojawi się na dniach na blogu:) Składniki: Na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru Szczypta soli Masa serowa: 300g sera twarogowego 1 jajko 1 cukier waniliowy

Fabryka pomysłów
Sernik mocno czekoladowy (bez glutenu i cukru) 167

Intensywnie czekoladowy sernik bez glutenu i dodatku cukru. Pyszny, ciemny, rozpływający się w ustach. Cztery tabliczki czekolady dają mnóstwo słodyczy, więc dodatkowe dosładzanie nie jest już

Mienta blog
Dietetyczne batoniki mussli 183

                      Wszyscy lubimy zjeść coś słodkiego

Pan i Pani Smith w kuchni
Tort czekoladowy z masą cappuccino i z owocami 161

Uwielbiam tort z masą cappuccino :) jest idealny na każdą wyjątkową okazje! Składniki 4 jajka 15 dag cukru 3 cukry waniliowe 12,5 dag mąki tortowej 1

Tradycyjna Kuchnia
Wiosenna sałatka z rzodkiewką 262

Witajcie!, wiosna pełną parą, przyjemna słoneczna aura za oknem i tylko brakuje dobrego śniadania!. Początek wiosny to też czas przeziębień które często łapiemy zapominając o spożywaniu

Kuchnia PROzdrowotna
Strucla z Makiem 218

trzymałam się wałka i walczyłam z wypiekami. Święta poza domem - też nie było kiedy, ale już jestem, nadrabiam zaległości. "Blogowe zaległości" - tak powinno brzmieć moje drugie imię :) No dobra, dosyć tłumaczeń. Na zdjęciu wyżej widzicie struclę makową. Moją pierwszą struclę w życiu :) Następną zrobię bardziej okrągłą, ale ta też ma swój urok - ważne, że nie pękła podczas pieczenia:) Przepis(...)wyrośnięcia. Po ok 10 minutach, a tak naprawdę jak zobaczyłam, że rozczyn się ruszył i podwoił swoją objętość dodałam pozostałe składniki oprócz masła i wyrabiałam do czasu, aż ciasto przestało się kleić do dłoni, wtedy dopiero wlałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto przestało się błyszczeć. Gdy ciasto miałam już matowe, miskę ponownie przykryłam lnianą ściereczką i pozostawiłam

Blondynka Gotuje
Jogurtowe ciasto kubeczkowe ze śliwkami 154

się bawić. W efekcie tych francuskich metod wychowawczych dzieci są sto razy mniej „problematyczne” niż mali Amerykanie. Mały Francuz nie przerywa dorosłym, je z apetytem i zawsze mówi „dzień dobry”. Książka jest bardzo ciekawa - czytając ją widziałam siebie naprzemian raz w roli zbyt emocjonalnie reagującej Amerykanki, a raz jako Paryżankę, która wie, że dzieci są ważne, ale rodzice również(...)plusy i minusy, ale książkę bardzo polecam. Warto się zastanowić, który system wychowania jest nam bliższy, może coś warto zmienić? W książce autorka podaje przepis na bardzo popularne ciasto weekendowe pieczone wspólnie z dziećmi. Upiekłam je zmieniając trochę tu i ówdzie

Posadzone i zjedzone
Kolorowy obiad 189

zakupy do nowo otwartego przybytku. Reklamy zachęcały ogromnie, a że akurat było po drodze z pracy, skusiliśmy się. Przywitał nas dział warzywno-owocowy, i już tutaj utknęliśmy na dobre dwadzieścia minut. Wybór - ogromny! A wszystko naprawdę świeże i pięknie pachnące. To właśnie tutaj kupiłam najsmaczniejsze truskawki w tym roku. Gdy znaleźliśmy półkę z ziołami, oboje wpadliśmy w lekki szał(...)kilka listków chilli oregano 4 pomidory śliwkowe dodatkowo: 80 g żółtego sera Mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.  Po tym czasie rozwałkować na okrąg nieco większy od średnicy formy. Ułożyć ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ulubieńcy listopada 134

było bardzo dobre, ale najbardziej przypadły mi do gustu frytki z majonezem wegańskim ze świeżą cebulą. Jeśli kiedyś będziecie w Hadze to zdecydowanie polecam! Ostatnim ulubieńcem jest sklep wegański Terravege. Sklep ma ciekawy wystrój, jest bardzo dobrze wyposażony i jest w nim dużo produktów niedostępnych gdzie indziej. Dla mnie jednak największym plusem jest dostępność wegańskich ciast i innych wypieków

wegujemy
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni w październikowej piekarni 188

zawsze się udają. Dobry zakwas jest podstawą do każdego chleba więc i w tym przepisie zakwas powinien być aktywny, odmłodzony czyli posiadający równowagę kwasu octowego i mlekowego. W przepisie nic nie zmieniłam może tylko to, że pestki dyni moczyły się około 6 godzin. Odnośnie pestek dyni. Można je moczyć nawet 8 godzin. Nie zabierają wody z ciasta i są bardziej

Leśny Zakątek
Placuszki z kaszy manny i banana 62

Bardzo dobre placuszki, trzeba tylko dzień wcześniej namoczyć kaszę manną w mleku. Kaszę manną zalać zimnym mlekiem i wymieszać. Przykryć i zostawić do rana. Następnego dnia wymieszać, dodać żółtka , cukier, cukier waniliowy. Wymieszać dokładnie, ja wymieszałam widelcem. Masło rozpuścić i wlać do kaszy, wymieszać. Na koniec ubić białka na sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Na rozgrzaną

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania