Grecka Kuchnia przede wszystkim kojarzy się z Grecką sałatką , musaką czy rybą po grecku, która oczywiście z Grecją nie ma nic wspólnego 😊. Dzięki Domu Oliwnemu odżyły moje wspomnienia z pracy w Grecji i chciałbym Wam pokazać kilka potraw, które może znacie może nie. Domowych, regionalnych, typowych dla Grecji z mnóstwem świetnej oliwy z oliwek , sera fate i mnóstwem ziół
RafalCookmozzarella (125 g) ok. 50 g świeżej rukoli 2 łyżka oliwy Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w 400 ml ciepłej wody. Dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy na kwadrans, by zaczyn rozpoczął pracę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i oregano. Mieszamy. Wlewamy zaczyn i dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy olej. Ciasto mieszamy do momentu, aż będzie zwarte i elastycznie. Zostawiamy pod przykryciem
Wiszniówkaciasta parzonego , wyciskane z rękawa cukierniczego, pieczone na głębokim oleju, posypane cukrem pudrem, cynamonem lub można je zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie. Idealny przysmak na tłusty czwartek . Nie jest ani praco ani czasochłonny. Delikatne, puszyste z chrupiącą skórką na zewnątrz. Ja uwielbiam churrosy posypane cukrem pudrem albo cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i do tego kubek gorącej czekolady do picia ;) RÓŻE
Zrób to smaczniesuszonych daktyli 1 jajko Szczypta soli 30-40 g rozpuszczonego masła 3-4 szklanki mąki Mamy składniki, to oczywiście bierzemy się do roboty Po pierwsze, bo praca nad daktylowy chlebem, przebiega w kilku etapach. Włóż daktyle do pojemnika i zalej 1 centymetr powyżej daktyli wrzątkiem i pozostaw na 25-30 minut. Jak było po pierwsze, musi być po drugie
RafalCookusmażone pączki się nie ślinię. Takie nie budzące emocji kule brązowawe. Za to odpowiednio przybrane, wzbudzają moje emocje. Posypane cukrem pudrem, a już na pewno polane lukrem powodują intensywną pracę moich ślinianek. Ja robiłam puszyste pączki z marmoladą oczywiście z moją niezawodną pomocnicą, która hojnie ozdabiała pączki posypkami, co niekoniecznie było w moim guście Jakie są wasze ulubione pączki
Mieszam w Garnkukonkretnej piekarni. Z dużą ilością lukru. Bez róży. Koniecznie niskie. Więcej wymogów brak. Zdecydowanie takie smakują mi bardziej, niż tytułowe. Ale coś za coś. Przy tak minimalnym nakładzie pracy, nie można zrobić wybitnych pączków. Życie. W ogóle po głowie chodzą mi jeszcze pączki pieczone, ale te machnę może w przyszłym roku. A, i uprzedzając pytania odnośnie dodawania spirytusu. Przyjęło się
Kardamonovyolej lniany, orzechy i nasiona, awokado oraz tłuste ryby takie jak łosoś czy makrela. Antyoksydanty – są to związki działające przeciwzapalnie, które neutralizują wolne rodniki. Niektóre witaminy antyoksydacyjne wspomagają także pracę tarczycy. Związki te znajdziesz przede wszystkim w warzywach i owocach, zielonej herbacie, przyprawach takich jak cynamon czy kurkuma, orzechach i czosnku. Selen – jest silnym antyoksydantem, dodatkowo przyczynia się
kuron.com.pldomu jest to czynność bardzo rodzinna. Ja odpowiadam za farsz i wyrobienie ciasta, za to mój mąż perfekcyjnie wałkuje ciasto na cieniutki pergamin i klei pierogi. Taka praca zespołowa sprawia, że robienie pierogów jest szybkie i bardzo przyjemne. Jednak wiadomo… najprzyjemniejsze jedzenie. Na pomysł na ten farsz wpadliśmy razem – ja byłam za wege tylko z fasolą
Smaczna Stronazbyt twarde. Kolejną warstwą jest karmel. Oryginalny przepis zaleca przygotowanie masy maślano-karmelowej, jednak znacznie prostszym rozwiązaniem będzie sięgnięcie po gotową masę kajmakową. Efekt jest bardzo podobny, a ilość pracy i czasu włożona w przygotowanie ciasta będzie nieproporcjonalnie mniejsza. Ciasto milionera zawsze wieńczy polewa czekoladowa. W tym wypadku należy pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze nie powinna być to sama
okolicepalnika.plFaworki pamiętam z dzieciństwa, zawsze robiłyśmy je w Sylwestra i często jeszcze w trakcie karnawału. Z tamtych czasów pamiętam ogrom pracy jaką ja i moja siostra wkładałyśmy w „bicie” ciasta, to najbardziej nielubiana przez nas część procesu tworzenia tych pysznych słodkości. A co lubiłyśmy najbardziej? Oczywiście jedzenie i zawijanie faworków, każda z nas później starała się rozpoznać
nietylkopasta.plutrzymać organizm w dobrym stanie. Zależy od tego nasz nastrój, wygląd skóry czy poziom energii. Zalecane jest, aby spożyć 2 litry dziennie różnych płynów. Osobom ćwiczącym czy wykonującą ciężką pracę fizyczną powinny zwiększyć jej ilość do ponad 2,5 litrów. Starać się popijać systematycznie małymi łykami niż na raz wypić pół butelki. Woda odpowiada za prawidłową funkcję organizmu. Jest składnikiem
zdrowo i aktywnieutrzymać organizm w dobrym stanie. Zależy od tego nasz nastrój, wygląd skóry czy poziom energii. Zalecane jest, aby spożyć 2 litry dziennie różnych płynów. Osobom ćwiczącym czy wykonującą ciężką pracę fizyczną powinny zwiększyć jej ilość do ponad 2,5 litrów. Starać się popijać systematycznie małymi łykami niż na raz wypić pół butelki. Woda odpowiada za prawidłową funkcję organizmu. Jest składnikiem
Zdrowie i pysznie na talerzuparzonego, nadziewa dowolnym farszej, panieruje w jajku i bułce tartej, i smaży na złoty kolor 😍 Proste? Oczywiście, że proste 😉 I niezbyt czasochłonne. Zwłaszcza jeśli (tak jak ja) rozłożycie sobie pracę na etapy, i np w jeden dzień przygotujecie farsz, a drugiego dnia całą resztę. Co do farszu mamy tutaj naprawdę wolną rekę 😎 Typowe sofficini mają w środku szynkę
Walijskie Pichcenietakie owoce z pewnością uroku temu pięknemu deserowi nie dodadzą. Możesz też takie maliny zmiksować i również wymieszać z galaretką. Malinowa chmurka przepisy na ciasto które niewątpliwie wymagają nieco pracy. Efekt wart jest zaangażowania, a satysfakcja z samodzielnego wykonania tego pysznego ciasta wręcz bezcenna. Malinowa chmurka na biszkoptach lub malinowa chmurka na herbatnikach może nieco skrócić czas przygotowania. Naszym zdaniem
Kuchnia Na Wypasie