diety - 12042 przepisów (strona:405/803)

Odchudzające smoothie z selera naciowego i jabłka 2420

apetyt na amory. Jedzony na surowo nie traci cennych składników. Idealnie nadaje się na koktajle, a ponieważ ma niewiele kalorii - 13 kcal w 100g - idealnie sprawdza się we wszystkich dietach odchudzających. Koktajl z selera naciowego połączony w równych proporcjach z jabłkiem daje naprawdę smaczny napój. Składniki: 1 jabłko 2 łodygi selera naciowego z czuprynką kilka kropel soku z cytryny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CHLEB Z SAMYCH ZIAREN I ORZECHÓW, BEZGLUTENOWY 171

wielbicieli chlebów z ziarnami, również dla osób na diecie bezglutenowej- to taka alternatywa dla chlebów jakie jadamy na codzień. Chleb, który powstał na bazie samych ziaren (dynia, słonecznik, sezam i siemię lniane) i orzechów, z dodatkiem jajek i oliwy. Pierwszy raz piekłam go już latem, teraz powstał kolejny raz na wyraźną prośbę mojej najmłodszej pociechy, której zamarzył się chlebek orzechowy

Smaczne Zdrowe
GRILLOWANE BAKŁAŻANY Z MOZARELLĄ I POMIDORAMI 179

fosforu, żelaza i wapnia oraz witaminę A, C i witaminy z grupy B. Niestety jego nisko kaloryczność (100 g owocu dostarcza zaledwie 28 kalorii) nie czyni go wartościowym składnikiem diet ze względu na jego ciężkostrawność. Bakłażana umyłam i pokroiłam na plasterki. Posypałam go solą i skropiłam sokiem z cytryny, żeby pozbyć się ewentualnej goryczki miąższu ale również dla zmniejszenia jego

potrawyregionalne
ZUPA Z SOCZEWICY Z WĘDZONYMI ŻEBERKAMI 179

żelaza i kwasu foliowego sprzyja  tworzeniu czerwonych krwinek i ponosi poziom hemoglobiny.  Soczewica ze względu na wysoką ilość błonnika jest również zalecana dla osób,  które stosują dietę odchudzającą. Zatem zważywszy na wszelkie zdrowotne właściwości tej rośliny, jak też nie najgorsze walory smakowe nic dziwnego w tym, że przysłowiowa miska soczewicy coraz częściej gości również na naszym stole

potrawyregionalne
MAKARON Z FENKUŁEM CZYLI KOPREM WŁOSKIM 137

Można z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura. Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca smak

potrawyregionalne
KURCZAK Z KARMELIZOWANYM FENKUŁEM I KAPARAMI 176

robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Fenkuł czyli koper włoski. Ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura. Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca smak

potrawyregionalne
SURÓWKA Z KOPREM WŁOSKIM ROSZPONKĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI SŁONECZNIKA 154

Można z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. Anyżowa nuta  to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura. Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca

potrawyregionalne
SOK Z ARBUZA Z DODATKIEM MIĘTY 157

sporo składników mineralnych  z łatwo przyswajalnym dla organizmu żelazem i cynkiem.  Zwykle odrzucane w czasie konsumpcji owocu pestki i ich bogata zawartość mogą stać się częścią naszej diety za sprawą wyciskarek do soków. Arbuz bogaty jest w:  LIKOPEN  silny przeciwutleniacz chroniący układ krwionośny przed licznymi schorzeniami.Podobnie jak inne karoteny ma również właściwości anty-nowotworowe. CYTRULINĘ

potrawyregionalne
PASTA SEZAMOWA TAHINI 187

nasion sezamu o orzechowym smaku. To właściwie masło sezamowe powstające w procesie rozdrabniania uprażonych nasion.  Pastę sezamową tahini łatwo przygotować w domu. Sezamowa pasta jest idealna  w diecie wegetariańskiej i wegańskiej,  jako dodatek do przeróżnych dań. Najbardziej znane to hummus i   i baba ghanous. Można  również wykorzystać ją  do chałwy, lodów

potrawyregionalne
FALAFEL KULECZKI Z CIECIERZYCY 150

ziarna kolendry, papryka, cebula, pietruszka, cynamon, pieprz cayenne,  zmielone ziele angielskie,cytryna, świeża mięta. Dzięki nim kuleczki są aromatyczne i obłędnie pachnące. Naprawdę warto włączyć falafel do swojej diety. Idealnie pasują na przyjęcia i szybkie przekąski.  Składniki: 300 g ciecierzycy 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki mąki kukurydzianej / pszennej / ryżowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej

potrawyregionalne
QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA 135

wzbogaci w wartości odżywcze  oraz smak słodkich i wytrawnych wypieków.  Mąka z komosy może z powodzeniem służyć do wypieku pieczywa oraz ciast bezpiecznych dla osób pozostających na diecie bezglutenowej.  Pyszne są domowe chleby, wypiekane na zakwasie, z dodatkiem mąki z komosy ryżowej.   Komosa ryżowa może być serwowana podobnie jak ryż, makaron czy ziemniaki,  niektórzy prażą

potrawyregionalne
SOK Z ARONII 177

chorobach trzustki i wątroby.    Wiele leków syntetycznych można by więc zdecydowanie odstawić i nie byłoby konieczności ich przyjmowania, gdyby spożywać aronię i ... zwracać więcej uwagi na swoją dietę.   Największe stężenie aktywnych substancji występuje właśnie w świeżym soku z aronii.  Zaleca się jednak spożywanie nie więcej niż szklankę dziennie.  Soki mieszane, np. z jabłkowym chętniej piją

potrawyregionalne
SAŁATKA Z MANGO GRANATEM I SERKIEM RICOTTA 162

deserów.  W słoneczne, letnie dni doskonale gasi pragnienie, a w połączeniu z cytryną i miętą dodatkowo orzeźwia. Nasiona są doskonałym dodatkiem do lekkich sałatek. Wykorzystywane są w dietach odchudzających. Kwaśne odmiany używane są w ciastach oraz jako dodatek do lodów.  Z owoców produkuje się Grenadinę, która stosowana jest jako syrop barmański  do wszelkiego rodzaju drinków i koktajli

potrawyregionalne
GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ I WARZYWAMI 240

wykorzystałam kaszę gryczaną, ale jak najbardziej możecie ją zastąpić kaszami:  jaglaną, jęczmienną czy kuskus. Kasza gryczana To najzdrowsza ze wszystkich kasz.  Doskonale nadaje się dla osób na dietach odchudzających, gdyż proces trawienia i wchłaniania kaszy odbywa się powoli, dzięki czemu dłużej nie odczuwa się głodu.     Dostarcza przy tym dużo magnezu, żelaza, witaminy E i lecytyny

potrawyregionalne
KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI 207

Kasze są pożywne i zdrowe! Niezastąpione w naszej diecie! Kasza jęczmienna to kasza wyrabiana z jęczmienia. Pęczak jest najmniej przetworzony, bo otrzymywany z całych,  nie pokruszonych ziaren jęczmienia.  To z niego jednak, poprzez rozdrobnienie ziaren,  produkuje się najchętniej przez nas spożywaną kaszę perłową.  Kasze zawierają łatwo przyswajalne węglowodany,  dostarczające organizmowi energii.  Z tego względu

potrawyregionalne