względem mobilności lunch lub obiad? „Pyszne do pudełka” to, mimo całego mojego zachwytu nad koncepcją, zbiór przepisów dość nierówny. Z jednej bowiem strony czuć powiew świeżości, potencjalne urozmaicenie diety, dzięki propozycjom takim, jak: różne formy curry, czy placuszki (np. z buraka, ryżowe krakersy Sanbei) albo zamiana chleba na pitę lub naan. Z drugiej zaś sałatki ze wszystkiego, kopiec z zającem
Życie zamknięte w smakupotraw czy też całkiem z niej rezygnując, nie pozbawiamy organizmu źródła sodu. Ponieważ sód jest składnikiem powszechnie występującym w żywności, a bardzo częstym problemem jest nadmiar sodu w diecie wynikający głównie ze spożywania zbyt słonej żywności. Długotrwałe, nadmierne spożywanie soli przyczynia się do powstania nadciśnienia tętniczego, które stwarza ryzyko rozwoju innych schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Wysokie spożycie sodu
Smakowity Blog Kulinarnyprostu pycha! Przygotujecie ją migiem, a dzięki uniknięciu smażenia na tłuszczu zaoszczędzicie sporo kalorii, dzięki czemu pizza nie wpłynie negatywnie na Waszą sylwetkę a i świetnie sprawdzi się na dietach redukcyjnych! Polecam! Składniki na ciasto: 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej (2 łyżki) 1 jajko 30 ml mleka (3 łyżki) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia sól i pieprz do smaku
Zdrowie na języku :Papetyt na amory. Jedzony na surowo nie traci cennych składników. Idealnie nadaje się na koktajle, a ponieważ ma niewiele kalorii - 13 kcal w 100g - idealnie sprawdza się we wszystkich dietach odchudzających. Koktajl z selera naciowego połączony w równych proporcjach z jabłkiem daje naprawdę smaczny napój. Składniki: 1 jabłko 2 łodygi selera naciowego z czuprynką kilka kropel soku z cytryny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wielbicieli chlebów z ziarnami, również dla osób na diecie bezglutenowej- to taka alternatywa dla chlebów jakie jadamy na codzień. Chleb, który powstał na bazie samych ziaren (dynia, słonecznik, sezam i siemię lniane) i orzechów, z dodatkiem jajek i oliwy. Pierwszy raz piekłam go już latem, teraz powstał kolejny raz na wyraźną prośbę mojej najmłodszej pociechy, której zamarzył się chlebek orzechowy
Smaczne Zdrowefosforu, żelaza i wapnia oraz witaminę A, C i witaminy z grupy B. Niestety jego nisko kaloryczność (100 g owocu dostarcza zaledwie 28 kalorii) nie czyni go wartościowym składnikiem diet ze względu na jego ciężkostrawność. Bakłażana umyłam i pokroiłam na plasterki. Posypałam go solą i skropiłam sokiem z cytryny, żeby pozbyć się ewentualnej goryczki miąższu ale również dla zmniejszenia jego
potrawyregionalneżelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i ponosi poziom hemoglobiny. Soczewica ze względu na wysoką ilość błonnika jest również zalecana dla osób, które stosują dietę odchudzającą. Zatem zważywszy na wszelkie zdrowotne właściwości tej rośliny, jak też nie najgorsze walory smakowe nic dziwnego w tym, że przysłowiowa miska soczewicy coraz częściej gości również na naszym stole
potrawyregionalneMożna z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura. Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca smak
potrawyregionalnerobić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Fenkuł czyli koper włoski. Ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura. Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca smak
potrawyregionalneMożna z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura. Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca
potrawyregionalnesporo składników mineralnych z łatwo przyswajalnym dla organizmu żelazem i cynkiem. Zwykle odrzucane w czasie konsumpcji owocu pestki i ich bogata zawartość mogą stać się częścią naszej diety za sprawą wyciskarek do soków. Arbuz bogaty jest w: LIKOPEN silny przeciwutleniacz chroniący układ krwionośny przed licznymi schorzeniami.Podobnie jak inne karoteny ma również właściwości anty-nowotworowe. CYTRULINĘ
potrawyregionalnenasion sezamu o orzechowym smaku. To właściwie masło sezamowe powstające w procesie rozdrabniania uprażonych nasion. Pastę sezamową tahini łatwo przygotować w domu. Sezamowa pasta jest idealna w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, jako dodatek do przeróżnych dań. Najbardziej znane to hummus i i baba ghanous. Można również wykorzystać ją do chałwy, lodów
potrawyregionalneziarna kolendry, papryka, cebula, pietruszka, cynamon, pieprz cayenne, zmielone ziele angielskie,cytryna, świeża mięta. Dzięki nim kuleczki są aromatyczne i obłędnie pachnące. Naprawdę warto włączyć falafel do swojej diety. Idealnie pasują na przyjęcia i szybkie przekąski. Składniki: 300 g ciecierzycy 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki mąki kukurydzianej / pszennej / ryżowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej
potrawyregionalnewzbogaci w wartości odżywcze oraz smak słodkich i wytrawnych wypieków. Mąka z komosy może z powodzeniem służyć do wypieku pieczywa oraz ciast bezpiecznych dla osób pozostających na diecie bezglutenowej. Pyszne są domowe chleby, wypiekane na zakwasie, z dodatkiem mąki z komosy ryżowej. Komosa ryżowa może być serwowana podobnie jak ryż, makaron czy ziemniaki, niektórzy prażą
potrawyregionalnechorobach trzustki i wątroby. Wiele leków syntetycznych można by więc zdecydowanie odstawić i nie byłoby konieczności ich przyjmowania, gdyby spożywać aronię i ... zwracać więcej uwagi na swoją dietę. Największe stężenie aktywnych substancji występuje właśnie w świeżym soku z aronii. Zaleca się jednak spożywanie nie więcej niż szklankę dziennie. Soki mieszane, np. z jabłkowym chętniej piją
potrawyregionalne