Welcome! We have some arugula from our previous recipe and it would be a shame to waste it. On the blog there has appearedthe classic recipe
W kuchni Katienajnowszym projekcie "Menu dla diabetyka." Celem akcji jest między innymi stworzenie bazy przepisów dla osób chorujących na cukrzycę. Od tego roku wybrane przepisy z mojego bloga, które spełniają warunki diety cukrzycowej będziecie mogli znaleźć także na stronie www.menudiabetyka.pl. W związku z projektem będę także cyklicznie zamieszczać wpisy dotyczące cukrzycy i tego jak sobie z nią radzić w kuchni. Dania pozytywnie(...)Cukrzycą mam nadzieję dowiedzieć się więcej nie tylko o samej chorobie, ale przede wszystkim o tym - jak jej zapobiegać. Z badań przeprowadzonych przez Koalicję wynika, że dla diabetyków przestrzeganie diety jest poważnym problemem - trzeba pilnować indeksów glikemicznych, wymienników węglowodanowych i pięciu porcji dziennie. Właśnie dlatego na stronie "Menu dla diabetyka" znajdą się przepisy opracowane zarówno przez kulinarnych blogerów
Kulinarne InspiracjeSzynka parmeńska, parmezan i rukola to nieodłączne trio kuchni włoskiej. To kompozycja składników i smaków, które z Włoszech obiegły cały świat. Po prostu klasyk! Dzisiaj te
W kuchni KatieParma ham, parmesan cheese and arugula are the main ingredients of Italian cuisine. It is composition of ingredients and tastes from Italy, which are known all
W kuchni Katiestronie bioplanet.pl produkty z tej serii są pochodzenia naturalnego oraz odznaczają się dużą zawartością cennych składników - pełnowartościowe białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, składniki mineralne i witaminy. "Dieta oparta na „super” produktach nie tylko urozmaica nasz jadłospis, ale wspaniale wzmacnia i odżywia organizm." Aktualnie z serii Superfoods dostępne są: Chlorella w proszku (glony) Jęczmień młody (trawa sproszkowana) Kakao(...)Białko - 29 g Sól - 0,13 g Maca (korzeń) w proszku Ekologiczny sproszkowany korzeń maca pochodzi z rejonów górskich Peru. Od setek lat stanowi podstawowy element diety w krajach Ameryki Południowej. Swoje cenne właściwości zawdzięcza m.in. trudnym warunkom uprawy. Jest rośliną występującą na najwyższych partiach gór. Ma delikatnie słodki, korzenny smak. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika. Zalecane spożycie
Zdrowie na języku :PPo świątecznym obżarstwie (tak, tak, z bólem serca i ogromnym wyrzutem sumienia przyznajemy się, że nie zachowaliśmy umiaru w jedzeniu i piciu) nie pozostało nam nic
W kuchni KatieW moim rodzinnym domu wśród wielkanocnych ciast zawsze pojawiał się sernik i babka piaskowa. Za makowcem jakoś nikt nie przepadał. Gdy moja mama piekła babkę zawsze
W kuchni KatieIn my family home among Easter cakes always appears cheesecake and pound cake. No one really liked poppyseed cake. When my mom was baking pound cake
W kuchni Katierodzaju poradnikach o odchudzaniu, w telewizji czy na stronach internetowych. No tak - w końcu węglowodany to cukry, a cukry są złe, bo przyczyniają się do tycia! Z resztą wiele diet opracowanych przez specjalistów na wejściu usuwa z jadłospisu pieczywo - nie tylko pszenne (jako źródło węglowodanów), ale w zasadzie każde - podobnie, jak makarony. A czym innym konsument ma się sugerować(...)energii dla naszego organizmu. Przyjęte jest, że ok. 50% wartości energetycznej organizmu powinna pochodzić właśnie z nich - nie z tłuszczy i nie z białek. Odpowiednio zbilansowana pod tym względem dieta jest niezwykle ważna, ponieważ organizm potrzebuje ich do różnych procesów metabolicznych - np. utleniania kwasów tłuszczowych i syntezy aminokwasów glukogennych. Rozkładają się one do glukozy, która jest ważnym (i jedynym) źródłem
Katsuumicodziennym życiu nieustannie. Nic dziwnego, że również zasady dotyczące kuchni podlegają tym wpływom. Pomińmy jednak reguły koszerności, które wśród mniej ortodoksyjnych Żydów sprowadzają się do niewłączania wieprzowiny do diety. Wiele potraw doskonale nam znanych możemy zaklasyfikować jako dania żydowskie - chałka to podstawa Szabatu, ryba po żydowsku jest znana w większości naszego kraju, śledzie w różnych postaciach czy strudel(...)przekonać oglądając pierwsze 15 minut poniższego filmu: Warto mieć na uwadze, że zasady kuchni koszernej to nie tylko wymysł religii. Przyglądając im się bliżej można odkryć zdroworozsądkowe zalety takiej diety - zakaz jedzenia wieprzowiny, która może przenosić groźne choroby, bogactwo warzyw, dokładny nadzór nad produkcją żywności. Kuchnia koszerna w Polsce jest niedoceniana. Może dlatego, że nie wiemy "z czym się
W kuchni wieczorempodczas diety można jeść słodycze? Oczywiście, że tak !!!!!! ale z umiarem!!! Nie ma złego jedzenia, ważna jest różnorodność i urozmaicenie. W zdrowej diecie jest miejsce także na słodkości. Zwłaszcza, że np. czekolada (najlepiej gorzka) zawiera dużo magnezu, potasu, a nawet żelazo. SKŁADNIKI: 6 białek 1/2 opakowania proszku do pieczenia 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 3-4 kostki gorzkiej czekolady
ClauditteMissCookingW tym roku na Wielkanoc mamy dla Was niecodzienne połączenie: słony śledzik ze słodkimi truskawkami :) Inspiracją były dla nas śledzie serwowane przez Ambasadę Śledzia podczas karnawałowego
W kuchni KatieThis year, at Easter, we have an unusual combination for you: salty herrings and sweet strawberries :) The inspiration for us were herrings served by Ambasada Śledzia
W kuchni Katiewłosów, błonnik – reguluje i przyspiesza trawienie. Twardy orzech do zgryzienia? Gdy tylko Nasz ukochany najukochańszy na świecie skarb skończy roczek możemy spokojnie zacząć od wprowadzania do jego diety orzechów włoskich i laskowych. Orzechy laskowe, a raczej zawarty w nich tłuszcz posiada bardzo wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które to z kolei są bardzo korzystne dla naszego zdrowia(...)serca ), kwas foliowy ( wskazany dla prawidłowego rozwoju małego dziecka oraz także zalecany przez lekarzy ginekologów dla przyszłych mam ). Ale, ale.... Orzechy są także silnymi alergenami, dlatego wprowadzamy je do diety dziecka z dużą ostrożnością. "Większość pediatrów zaleca podawanie orzechów od 2 roku życia, ale niektórzy rodzice wprowadzają je do jadłospisu malucha już po ukończeniu 12 miesiąca. Nie należy zapominać
ClauditteMissCookingZ ostatniego postu już wiecie jak przygotować perfekcyjne kruche ciasto . Teraz pokażemy Wam jak przygotować perfekcyjną tartę cytrynową: na maślanym, kruchym spodzie, z lekko kwaskowym, zwartym
W kuchni Katie