Staramy się odżywiać zdrowo . Kupujemy produkty ekologiczne i lokalne . Gotowanie jest najczęściej wykorzystywaną formą obróbki cieplnej, patelni używamy tylko czasami. Chemiczne dodatki i
IzaGotujepotrzeby serca i ciała wybrałam się do dietetyka, aby dowiedzieć się co jeść aby zrzucić kilka zbędnych kg i generalnie jeść zdrowiej. Jednym z zaleceń było wykluczenie z diety polepszaczy smaku czyli m. in. glutaminianu sodu. Diety oczywiście nie udało mi się utrzymać bo ja sensu życia i szczęścia namiętnie poszukuję w jedzeniu ( :P), ale ważna nauka została – CZYTAJ ETYKIETKI
Kulinarna PatilogiaWitajcie :) Dzisiejszy wpis (i dzień) jest szczególnie ważny, z tego względu, iż jednemu z nas przybył kolejny rok w metryce. ;) 🎈 Z tej okazji upiekłam ciasto z
W kuchni KatieHello :) Today’s recipe (and day) is especially important because one of us become older. ;) 🎈 On this occasion, I baked a cake from the book
W kuchni KatieNasze Dobro Narodowe - Jabłka! Z nacie cudowne właściwości jabłek ? O d chwili zasmakowania Koktajl Oczyszczający z marchwii i jabłka czyli detoks organizmu... zaczęłam poznawać niesamowite
IzaGotujemałych ran w jamie ustnej (ma właściwości bakteriobójcze), pomaga osuwać toksyny z dróg moczowych, pomaga przy lekkich przeziębieniach, a ta lista mogłaby się ciągnąc i ciągnąć IMBIR - dobry podczas diety- ułatwia trawienie, pomaga w przeziębieniach, zmniejsza ból migrenowy i miesiączkowy, odświeża oddech i jest dobry na leczenie małych ran w jamie ustnej (ma właściwości bakteriobójcze) pomaga w lepszym krążeniu(...)krwi i zwiększa koncentrację (poprawia ukrwieniu mózgu), i jeeeeeszcze więcej POMARAŃCZA - polecana podczas diety - duża ilość błonnika wspomaga przemianę materii, jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, olejki eteryczne działają uspokajająco, poprawia odporność i jako naturalny przeciwutleniacz zapobiega przeziębieniom. Nigdy nie kupuj pomarańczy z pofałdowaną skórą - świadczy to o mniejszej i bardziej suchej ilości miąższu GRANAT - łagodzi
Pora na pora i pomidoraPsianka podłużna ( Solanum melongena), czyli bakłażan lub oberżyna. Warzywo, które w środowisku naturalnym występuje w klimacie tropikalnym Północnej Afryki, Półwyspu Arabskiego i Indyjskiego, a w Polsce
W kuchni Katiezawsze omijałam go szerokim łukiem. Okazuje się, że niesłusznie. Seler jest warzywem o świetnych właściwościach odżywczych i zdrowotnych, o których sporo osób nie ma pojęcia. Obecnie prawie każda odchudzająca dieta ma go w swoim jadłospisie - za sprawą bardzo małej kaloryczności. Jednak to nie jedyna zaleta selera. Kiedyś wierzono, że przynosi szczęście i chyba coś w tym jest - bo przecież między(...)przyczyną skazy moczanowej - oczyszcza organizm z toksyn - pomaga w trawieniu tłuszczów, zapobiega kamicy woreczka żółciowego, ułatwia produkcję i wypływ żółci. Wspomaga też perystaltykę jelit, zapobiegając w ten sposób zaparciom. - dieta bogata w seler jest zalecana dla osób z chorobami układu krążenia - obniża bowiem ciśnienie i wspomaga pracę serca - chroni organizm przed nowotworami - zawiera dużo przeciwutleniaczy - wzmacnia odporność i jest
Katsuumibiodrach i boczkach GRUBO przed ciążą. Da się, trzeba tylko postanowić i ... trzymać się postanowienia - cała filozofia, ale jak trudna do zrealizowania. Nie martw się, że na diecie będzie niesmacznie, że będziesz głodna, że żarcie będzie jałowe i bez smaku, bo to tylko szukanie wymówek. Zacznij od tego przepisu na obiad - to tylko około 300 kcal
Matka ŻywicielkaNadszedł czas na zdrowe odżywianie i zgubienie paru kilogramów :-) Dzięki Kasi zostałam zainspirowana i zmotywowana do diety punktowej (strażników wagi) Tak więc dziś na śniadanko 2 paróweczki za 4pkt + herbata owocowa bez cukrów, słodzików i miodu. Na lunch 2 kawałki wędzonego halibuta + jabłko i 2 nektarynki co daje w sumie 8pkt, a na obiad letni bigos z młodej kapusty
upichconaBonjour! W to piękne poniedziałkowe popołudnie przenosimy się do Burgundii - regionu w środkowej Francji. To właśnie stamtąd wywodzi się danie, które prezentujemy w dzisiejszym poście: boeuf
W kuchni Katiespowodowane jest chorobami serca i naczyń. Swego czasu dostaliśmy maila z informacją o planowanym projekcie, który właśnie miał dotyczyć wprowadzenia zdrowego trybu odżywiania i wskazać jak powinniśmy zmienić naszą dietę, aby ryzyko chorób serca zmniejszyć do minimum. Jak myślicie jaką podjęliśmy decyzję? Weszliśmy do współpracy razem z grupą 9 blogerów oraz dietetyków. Chcemy, aby nasza praca - proste, szybkie
Plate of Joymieć w przyszłości dla uwielbiających nowości/ciekawostki dla aktywnych fizycznie/ prowadzących zdrowy tryb życia dla popierających polski rynek oraz rodzime produkty Kawa jest idealnym zamiennikiem dla osób będących na diecie bezkofeinowej bądź odchudzającej: Pijąc kawę na czczo nie odczułam zbyt intensywnego poczucia najedzenia. Ale zdecydowanie zjadłam mniejszy posiłek, więc jestem w stanie podpisać się pod tym stwierdzeniem producenta. Świadoma jednak(...)zdrowy tryb życia i jedzenia oraz polskie, rodzime tradycyjne produkty za co największy plus :) Dostępność: sklepy ze zdrową żywnością/żywnością eco sklepy online Konkluzja: Dla mnie super w czasach diety bezkofeinowej, udało mi się przeżyć bez poczucia braku kawy z kofeiną, nie zamieniłam jej jednak na stałe, ale czasem do niej wracam już jako forma pysznego deseru, ciekawostki na spotkaniach
KreatywnePinyPULPECIKI (z mięsa z rosołu) Jest to danie, pomyślane, jako dietetyczne dla osób, które mają dietę wątrobową. Oczywiście może jeść każdy, bo są pyszne, delikatne… SKŁADNIKI: Mięsko z rosołu (kurczaka z porcji cielęciny b/k, kawałek pręgi wołowej), mąka ziemniaczana, białe warzywa z rosołu, sól, „Posypka warzywna”, bulion WYKONANIE: mięso i warzywa zmielić + sól + w zależności(...)ryżową, - zabielamy odrobiną (pół łyżeczki) majonezu, lub jeśli ktoś może to chudym mlekiem, - pulpeciki możemy także ugotować na wodzie, wtedy sos będzie bardzo chudy, co w początkowej fazie diety jest dość istotne. ZAJRZYJ pod LINKI: https://www.facebook.com/1554267551464141/photos/a.1554276598129903.1073741827.1554267551464141/1836265303264363/?type=1&theater
Tradycyjna kuchnia inaczejŚmietanowiec - ciasto, które w czasach mojego dzieciństwa gościło prawie w każdą niedzielę na stole. W sezonie letnim masę śmietankową wypełniały kawałki truskawek. Wierzch wieńczyła polewa z
W kuchni Katie