Ostatnimi czasy oczyszczanie organizmu stało się modne - nie tylko teraz, na wiosnę. Zamiast jednak stosować głodówki, diety oczyszczające i detoks raz , dwa razy w roku - lepiej wprowadzić na stałe do swojego jadłospisu produkty, które poprawiają metabolizm oraz oczyszczają organizm z toksyn. S zkodliwe substancje gromadzą się w naszym organizmie w wyniku złej diety, stresu, życia w ciągłym biegu, zanieczyszczeń(...)nich sulforafan usuwa zanieczyszczenia pochodzące z powietrza , wody i pożywienia. Kiełki brokuła sprzyjają wydalaniu trujących substancji rakotwórczych - warto dodawać je do sałatek, kanapek. Warto wprowadzić do swojej codziennej diety nawyk picia wody z cytryną i spożywania wymienionych wyżej produktów. Dzięki nim naturalnie wspomożemy oczyszczanie naszego organizmu z toksyn i niedługo poczujemy różnicę w naszym samopoczuciu! Normal
Moje Kuchenne Rewelacjezdrowo się odżywiać, ale ciągle brakuje Ci motywacji? Próbowałeś już wiele razy i Twój zapał szybko stygł? A może zawsze kończy się tylko na planach i „ostatnim obżarstwie” przed dietą? Jeśli tak się dzieje proponuje na początek zastanowić się jakie jest Twoje źródło motywacji. Czy jest ona wewnętrzna – oparta na własnej chęci zmiany, zadbania o swoje zdrowie i ciało, przekonanie(...)wcale nie masz ochoty nic zmieniać? Zastanów się co tak naprawdę sprawia, że nie możesz zacząć. Dużo łatwiej zająć się zidentyfikowaną przeszkodą. Zwykle są dwie strategie rozpoczynania aktywności i diety. Jedni lubią szybkie zmiany, wszystko na raz, innym trudno wprowadzić zmiany z dnia na dzień. Jeśli należysz do pierwszej grupy określ swój cel. Pamiętaj, aby był on realny
Wypieki i RumieńceCieszy fakt, że już drugi dzień nie chodzę głodny, nie słaniam się z braku sił. Jedzonko bardzo smaczne pochłaniam z nieukrywaną radością. Czasem jest tak, że przechodząc na ‚dietę’ nic nie chce nam przechodzić przez gardło, wszystko puchnie w ustach i staje okoniem. Pamiętam jak to bywało wcześniej kiedy chciałem się przerzucić na chleb razowy :-P Niestety kromka chleba wymagała(...)pół litra płynów aby ją „popchać”. Teraz myślę o moim jedzonku nie jako o diecie a stałej zmianie, więc tutaj chyba jest znacząca różnica. Allen Carr w swojej książce „Jak skutecznie rzucić palenie” pisał o tym, że największym błędem palacza jest to, że odstawiając papierosy żałuje, że rzuca palenie. Tu chyba jest podobnie. Nie można żałować
Mr. Tastewszystkie inne kapustne, zawiera goitrogeny - substancje ograniczające wchłanianie jodu w organizmie. A jod jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy, dlatego też osoby z niedoczynnością tarczycy powinny ograniczyć w swojej diecie warzywa kapustne. Poza tym jarmuż zawiera spore ilości kwasu szczawiowego, który w naszym organizmie metabolizowany jest do szczawianów - nierozpuszczalnych soli, które odkładają się w nerkach i moczowodach. Jedna porcja sałatki
W kuchni KatieZanim się człowiek obejrzy, ma na karku te kolejne 18-te urodziny ;) Z tej okazji upiekłam sobie tort, a co! :) Ale nie jest to zwykły tort. Ze względu na dietę o niskim indeksie glikemicznym postarałam się, aby był to tort jak najbardziej w wersji health & fit. Nie znajdziecie w nim glutenu, a zamiast cukru użyłam ksylitolu. Jego wysoka wartość
W kuchni Katieźródłem błonnika i białka, wapnia, cynku, magnezu oraz antyoksydantów. Reguluje poziom cukru we krwi, a także nie zawiera glutenu, dzięki czemu wypieki świetnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej. Placuszki z mąki kokosowej są lekkie, dietetyczne, a przy tym niesamowicie aromatyczne i smaczne! Od kiedy zaczęłam korzystać mąki kokosowej na stałe włączyłam je do swojej diety(...)idealnym pomysłem zarówno na słodkie, leniwe śniadanie albo lekki obiad – zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Takie placuszki są dietetyczne i śmiało mogą je zajadać osoby będące na diecie odchudzającej. Mus z mango możecie zastąpić jogurtem albo ulubionym koktajlem – gwarantuję, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Polecam! Ps. radzę nie rezygnować z „polewy”, gdyż racuszki
Ostra na Słodkoprzekąski, a także pory ich spożywania. Nie zapomnij także o napojach. W ten sposób bliżej przyjrzysz się swojemu odżywianiu, a także łatwiej Ci będzie wyeliminować niezdrowe produkty z diety. Zaczniesz dbać o regularność posiłków, odpowiednie nawadnianie, a może nawet zainteresujesz się gotowaniem. ;) Jedzenie co 2,5-4 h - czy ma sens? Powszechnie uważa się, że przerwa pomiędzy posiłkami powinna wynosić(...)tłuszczy i witamin! Wsłuchaj się w swój organizm! ,,To, co dla jednego jest pożywieniem może być trucizną dla drugiego." - jak mawiał Lukrecjusz 75 lat p.n.e Nie ma określonej diety dla wszystkich ludzi. Każdy z nas jest inny i różni nas wiele czynników, chociażby płeć, wiek, waga czy wzrost, które mają wpływ na określony sposób odżywiania. Żyjemy w czasach
Kuchnia EllieBędąc na diecie trzeba wymyślać potrawy, które będą smaczne, pożywne i oczywiście łagodne dla układu pokarmowego. Dlatego też trzeba wybierać składniki dozwolone i poddawać je odpowiedniej obróbce, a wszystko to tak, aby stały się rarytasami. Nie jest to łatwe i czasami trzeba się mocno nakombinować, ale nie ma rzeczy niemożliwych. W taki właśnie sposób, posiłkując się różnymi przepisami i wybierając(...)nich to co mogę dostosować do swojej diety, powstała taka oto mięsno - warzywna pieczeń a'la klops. Idealnie nadaje się do jedzenia na ciepło, ale także fantastycznie smakuje na zimno jako pasta do kanapek. Polecam wszystkim, nie tylko osobom na diecie ;) Składniki : 500g mielonego mięsa z indyka 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku
Codzienne Gotowaniemogą wykorzystać ten fakt, bowiem cytrulina rozszerza naczynia krwionośne także w penisie, zwiększając przepływ krwi również w tej części ciała - tak samo działa viagra. Osoby z cukrzycą lub na diecie redukcyjnej powinny ograniczyć spożywanie arbuza, z tego względu, iż chociaż zawiera niewielką ilość węglowodanów (7,5 g w 100 g produktu) to jednak są to w większości cukry proste (indeks
W kuchni Katiebotanicznego punktu widzenia bakłażan jest jagodą). Bakłażan dostarcza niewielu kalorii (100 g produktu to około 20 kcal), dlatego też powinien być wykorzystywany w kuchni przez osoby na diecie redukcyjnej. Ponadto zawiera sporo błonnika pokarmowego (2,5 g w 100 g produktu), który przyspiesza przemianę materii, poprawia perystaltykę jelit, a także reguluję gospodarkę glukozy i cholesterolu w organizmie. Składniki mineralne obecne
W kuchni Katiemetalami ciężkimi, bowiem korzeń marchwi silnie absorbuje wiele substancji organicznych, szczególnie tych, które zawierają pierścienie aromatyczne w cząsteczce. Stąd też palacze tytoniu powinni zwiększyć podaż tego warzywa w swojej diecie, aby co nieco ograniczyć ilość przyswajanych substancji rakotwórczych. Jedna duża porcja glazurowanej marchwi (3 sztuki) dostarcza około 83 kcal, 1,7 g białka, 0,3 g tłuszczu, 23 g węglowodanów
W kuchni KatieMango i kiwi to owoce tropikalne, które zdecydowanie za rzadko spożywamy. Powinniśmy je włączyć do naszej diety częściej niż kilka razy w miesiącu, gdyż owoce te są bogatym źródłem witaminy C, A i E. Witamina C jest podstawowym, rozpuszczalnym w wodzie przeciwutleniaczem, który neutralizuje w naszym organizmie wolne rodniki powodujące uszkodzenia komórek i zmiany nowotworowe. Witamina A również ma właściwości
W kuchni KatieZupa z soczewicy należy do jednych z najbardziej pożywnych zup. Jest bogatym źródłem białka, błonnika pokarmowego, żelaza i potasu - szczególnie polecana w diecie wegetarian. Niestety, soczewica zawiera substancje anty-odżywcze, takie jak inhibitory trypsyny oraz dość duże ilości fitynianów. Trypsyna jest enzymem biorącym udział w trawieniu białek. Natomiast fityniany zmniejszają biodostępność składników mineralnych. Ilość fitynianów w soczewicy można zmniejszyć poprzez
W kuchni KatieLentil soup is recognized as highly nutritious, a good source of protein, dietary fiber, iron and potassium - especially recommended in the diet of vegetarians. Unfortunately, lentils also have anti-nutrient factors, such as trypsin inhibitors and a relatively high phytate content. Trypsin is an enzyme involved in digestion, and phytates reduce the bioavailability of dietary minerals. The phytates
W kuchni Katie