Zaparzasz gorącą herbatę. Szybciej zapada zmierzch, szeleszczą za oknem liście. Czytasz ulubioną książkę, przy nikłym blasku lampki, z kieliszkiem czerwonego wina stojącym gdzieś w zasięgu
W kuchni Karmel-itkiBuraczki w na zimę - moje ulubione szczególnie kiedy mam lenia, a trzeba coś podać do obiadu. Tą sałatkę robiła zawsze moja mama, dlatego nie wyobrażam
Niezły MłynekSezon na dynie w pełni więc i ja przygotowałam coś ciekawego. Po za kupie dyni długo zastanawiałam się co z nią zrobić, wszędzie pojawiają się kremy
Niezły MłynekJesienna aura spowija słoneczne poranki, ciepłe popołudnia i uśmiechnięte wieczory, gdy spacerując samotnie po parku, szeleszczą pod nogami liście. Lubię tę złotą jesień, kiedy zatapiam się
W kuchni Karmel-itkitartami ta jesień się zaczęła ? Była tarta z kurkami , później tarta z makiem i figami a dzisiaj będzie tarta na słodko, kremowo i soczyście. Myśląc nad tym jaki deser przygotować wiedziałam tylko to, że musi być z gruszkami bo miałam na nie ogromną ochotę. Uwielbiam gruszki w każdej postaci - w ciastach, deserach i w daniach wytrawnych. Zrobiliście w tym roku
Smaczna PyzaDzisiaj zajadamy pyszną zupę gulaszową. Wyszła świetnie i odbiega od tradycyjnej. Składniki: 700 g mięsa wołowego 2 cebule pęczek szczypiorku 2 duże papryki 300 g
Niezły Młynekekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Jak już wcześniej napisałam ciasto francuskie mam zawsze w lodówce, jabłka i gruszki również. Zawsze z tych składników można przygotować wspaniały i efektownie wyglądający deser- gruszki w cieście francuskim . Te gruszki można również podać na śniadanie. Pora przełamać monotonię i przegonić nudną kanapkę z naszej kuchni. Przepis przygotowałam specjalnie na konkurs Dżem dobry, pobudka. Przygotujcie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWstajesz rano rześki i wypoczęty. Z uśmiechem na ustach, podążasz za wydobywającym się z kuchni zapachu świeżo parzonej kawy. Słyszysz stukanie sztućców, brzdękanie talerzy. I już
W kuchni Karmel-itkiKolejny fajny Fast Food tym razem wykorzystamy grzyby "opieńki" pieczarki też są spoko ale takiej wersji nigdy nie jadłam więc postanowiłam je wykorzystać. Wyszło
Niezły MłynekTo już ten czas, kiedy z szafy wygląda cieplejsza kurtka, a trampki sygnalizują, że wypadałoby poszukać glanów. To już ta chwila, kiedy na stoły wkradają się
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj bardzo orientalnie, danie to można dostać w każdej chińskiej restauracji a my serwujemy go w domu :) Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu
Niezły MłynekSpójrz w praw, w lewo, po góry i w dół. Ale nigdy, przenigdy nie patrz za siebie, tylko w przód.Tyle się ostatnio w życiu zmienia
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj malinowo! W ogrodzie dojrzewają maliny, pyszne, słodkie, wprost idealne na sos do deserów. Moja propozycja to sos robiony na ciepło, smaczny również po wystygnięciu! W zależności od preferencji oraz przeznaczenia można dostosować jego słodkość. Składniki: 0,5 kg świeżych malin 2-6 łyżeczek brązowego cukru kilka listków świeżej mięty woda 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie (10 min): Przygotowanie sosu
PastelFoodPatrzę na zegarek, dochodzi piąta. Przewracam się z boku na bok. To była ciężka noc. Tyle różnych myśli wypełniających głowę, ogrom sprzecznych uczuć w sercu. Czuję
W kuchni Karmel-itki