Niewolnica Isaura? Nie, SERNIK ISAURA mojej Prababki. 287****************************** Wieczorem, kiedy wróciłam z pracy, a co mi tam! , włączyłam telewizor. Beznamiętnie poskakałam po kanałach. Taak, jak zwykle nie ma kompletnie nic, pomyślałam. I natknęłam się
W kuchni Karmel-itki
Nieco inna POTRAWKA Z KURCZAKA. 324********************************* Jak zrobić potrawkę z kurczaka gotowanego, to chyba wie każdy. Zwyczajowo biały sos z marchewką i groszkiem, prawda? Ja jednak nieco zmieniłam tą tendencję, wykorzystując pozostałe
W kuchni Karmel-itki
KAWOWA BABKA "ZEBRA" Z MAKIEM. 273*************************** Wielokrotnie staram się urozmaicać swoje przepisy. Często robię też to nieświadomie. I właśnie tak oto było z poniższą "Zebrą". KAWOWA BABKA 'ZEBRA' Z MAKIEM /po drobnej
W kuchni Karmel-itki
Bułgaria na talerzu. GULASZ JAGNIĘCY Z DYNIĄ I PAPRYKĄ. 217****************************** Wielkimi krokami zbliża się I półfinał konkursu kulinarnego "BlogerChef", organizowanego przez Doceń Polskie oraz blog W Krainie Smaku. Odbędzie się on już jutro, 19 stycznia, w
W kuchni Karmel-itki
Łosoś po mojemu. ŁOSOŚ W CZERWONYM WINIE NA PUREE BROKUŁOWYM. 255********************* Są takie dni, kiedy mam ochotę zjeść coś wystawnego, eleganckiego. Są takie chwile, kiedy chciałabym z kimś spędzić cudownie czas. Są takie chwile, kiedy przypominam sobie
W kuchni Karmel-itki
Prosto z Czech. Drožďová pomazánka. 209******************* Kiedy to jechałam wraz z Laurą z bloga Cafe Babilon i jej mężem, Januszem oraz kamerzystką Asią (klik), na półfinał konkursu BlogerChef do Gniewina,
W kuchni Karmel-itki
DROŻDŻOWY CHLEB NA MAŚLANCE. Kilka odsłon. 209********************* Znalazłam w sieci przepis. Na chleb. Bardzo nietypowy zresztą, bo składa się ledwie z czterech składników. Mąka, sól, drożdże oraz maślanka. I to wszystko. Przetestowałam. I
W kuchni Karmel-itki
Szybki post. ZUPA POROWA Z SERKÓW TOPIONYCH. 241*********** POROWA ZUPA Z SERKÓW TOPIONYCH. /autorski;/ 300g serka topionego w bloczku 2 szklanki mleka 1 cały por pieprz gałka muszkatołowa łyżka masła Pora białą i zieloną
W kuchni Karmel-itki
Indyjskie rogrzewanie. CHAI MASALA. 199******* Siedzę chora w łóżku i z nudów, pomiędzy jednym podręcznikiem a drugim, szperam w sieci. I natknęłam się na świetny przepis. Uwielbiam indyjskie smaki
W kuchni Karmel-itki
Po domowemu. PULPECIKI W BIAŁYM CZOSNKOWYM SOSIE. 266****** Czasami mam ochotę, by było smacznie, domowo. Czasami mam dość ciągłych eksperymentów i dań, gdzie nie wiadomo, co właściwie powstanie. Czasem jestem aż błagana na kolanach
W kuchni Karmel-itki
Słodkie ukojenie. BANANOWY MURZYNEK a'la BROWNIE. 291*************** Ostatnio borykam się z jakąś wewnętrzną melancholią. Patrzę zamyślona w okno, wspomnieniami szukam czegoś, sama nie wiedząc czego dokładnie. Wertuję kartkami pamięci w te i wewte
W kuchni Karmel-itki
Orientalne produkty firmy Ambic. /wpis reklamowy/ 192***** W ostatnich dniach otrzymałam paczuszkę. Niewielki, tajemniczy kartonik od firmy Ambic, a dokładniej Alborz Multi Business Company. Firma Ambic zajmuje się handlem i sprzedażą
W kuchni Karmel-itki
Damska wódka. NALEWKA PIGWOWA. 254**** Skąd nazwa "damska wódka"? Mój Tato właśnie tak nazywa alkohole słodkie, czyli nalewki, likiery czy też drinki wszelakiej maści. Reasumując, każdy alkohol inny niż czysta wódka
W kuchni Karmel-itki
Czas na Indie! 251**** Normalnie nie jadam potraw indyjskich. Odważne połączenia owoców i mięsa, kokosowe dania na wytrawnie, silne aromaty, ostrość i wielobarwność tych dań nie specjalnie przypadają do gustu
W kuchni Karmel-itki
Znów te Indie! CEBULOWY PLACEK Z KMINEM. 299***** W nawiązaniu do ostatniego postu, gdzie zaprezentowałam wam chutney z białej cebuli i chlebki chapati, dziś obiecany placek cebulowy z kminem. Jest to bardzo przyjemne danie
W kuchni Karmel-itki