Jeżeli ciągle oglądacie mego bloga, to na pewno zauważyliście, że jestem miłośnikiem serników. Bardzo je lubię w każdej postaci. Na zimno, na ciepło każdy mi
Kuchnia ŁukaszaUgniata elastyczne ciasto, cała upaćkana białą jak śnieg mąką. Już niebawem taka biel zapanuje dookoła. Kolejna wydarta kartka z kalendarza, kolejne uciekające godziny, zbliżające nas do
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj na śniadanie jajka zapiekana na cebuli z serkiem ziołowym. Uwielbiam :) Co prawda fit nie są ale obłędnie smakują i to im się wybacza. Mała patelenka
Niezły Młyneksklepowe ciastka ze składem zbliżonym do tablicy Mendelejewa? Żaden problem! Na ratunek przychodzą pieguski w tej lepszej wersji- naturalnie słodkie, bezglutenowe, a do tego wegańskie. Cóż więcej potrzeba? Wegańskie desery to coś, co ostatnimi czasy najczęściej pojawia się w mojej kuchni. Z coraz większym zachwytem odkrywam, jak wiele pysznych kombinacji może powstać wyłącznie w oparciu o naturalne, roślinne składniki. Mylą(...)tłuszczowe obniżające poziom szkodliwego cholesterolu. Stanowi dobry zamiennik kasz, ale popularny jest również w postaci ekspandowanych ziaren, czyli- wyjaśniając najkrócej- zdrowszej wersji popcornu, której możemy używać do ciast i deserów. Warto również rzec kilka słów na temat czekolady . Oczywiście nie jest to jakaś cudownie mleczna bomba kaloryczna, ale prawdziwie gorzkie cudo o 90% zawartości kakao . Świetnie zdaję sobie sprawę
peanutbuttermonsterSą emocje, nad którymi nie potrafimy zapanować. Rozpierający od środka gniew, deprymująca niechęć i onieśmielająca bezradność. Palące gdzieś w sercu uczucie i spokój wewnętrzny działający jak
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj coś czego nie jadłam już dobrych parę lat. Każdy zna krokiety z rosołem, moje są jednak z ulubionym farszem mojej mamy więc muszę się tym
Niezły MłynekCzasem łamiemy sobie głowę w czym zamarynować karkówkę. Tym razem też tak miałem, po prostu nie miałem ani gęstej śmietany, ani przypraw, w których najczęściej
Kuchnia ŁukaszaDzisiaj na obiad placuszki marchewkowe z dipem czosnkowym - pychota! Uwielbiam placki a szczególnie ziemniaczane, jednak ostatnio staram się je przyrządzić z wszystkiego i muszę powiedzieć
Niezły MłynekBezdeszczowa jesień - uśmiecham się na widok złocistych liści za oknem, na szum wiatru bawiącym się z nimi, na spacerujące parkiem za oknem przedszkolaki, ubrane w jaskrawe
W kuchni Karmel-itkiZnowu coś serwuję z cyklu "niespodziewani goście" mam parę takich fajnych potraw, które robi się w 5 minut, a goście są zawsze zadowolenie. Dzisiaj robimy moją
Niezły MłynekWspólne posiłki uwieńczone toastem "za naszą przyjaźń". To w takich okolicznościach umacnia się więź, której nikt z nas by się nie spodziewał. Oby więcej takich wspólnych
W kuchni Karmel-itkimnie plastrem "czegoś" na kanapkę, do zapiekanki. Nigdy nie jadłam ich osobno, nie delektowałam się nimi. Nie dziwię się Francuzom, że plateau de fromage traktują jako osobne danie i deser, ponieważ w towarzystwie wina, bagietki i owoców nabierają niesamowitego wymiaru! plateau de fromage plateau de fromage plateau de fromagtraktują je jako osobne danie, jako deser
Kitchens AlphabetGdzie są notatki?! Szukam, zbieram porozrzucanie nie wiadomo jak i gdzie kartki, zapisane starannym, drobnym pismem. Przydadzą się, w tramwaju pozwolą przenieść się w magiczny świat
W kuchni Karmel-itkiTak jak w zeszłym roku z początkiem listopada, tak i teraz nastawiłam ciasto na piernik długo dojrzewający (staropolski). Ciasto będzie leżakować do Świąt Bożego Narodzenia
RAROSSADzisiaj serwujemy krem pieczarkowy bezmięsny. Prosty i szybki obiad :) Składniki: 1 seler 1 korzeń pietruszki 3 marchewki 2 cebule 600 g pieczarek 100 ml śmietany
Niezły Młynek