Zaczynamy powoli rozglądać się za świątecznymi przepisami. Tak, tak... ja też ;) Nie mam kompletnie pomysłu na to, co przygotuję, ale standardowo wiem już, że nie będzie
Kuchnia w czekoladzieKlasyczny deser-u mnie z dodatkiem rumu zamiast Amaretto,bo nie lubię,delikatny ,kremowy i pyszny,do tego banalnie prosty-u mnie podany w malutkich porcjach-bo zrobiłam go jako dodatek do różnych dań na słono na urodziny -polecam gorąco!! Składniki: 500g serka mascarpone 4 żółtka pół szkl.cukru drobnego biszkopty duży kubek mocnej kawy 2-3 łyżki rumu(...)gładką masę. Do kawy dolewamy rum i maczamy w niej biszkopty,które układamy w pojemniczkach na przemian z łyżką masy serowo-jajecznej,na końcu posypujemy kakao i schładzamy deser w lodówce. Gotowe!!Prawda ,że proste?? Smacznego
Swojskie jedzonkoU nas sokowania ciąg dalszy. W końcu trzeba się jakoś wydostać z tych zimowych chorób, wyleczyć się definitywnie i w zdrowiu doczekać wiosny. Tym razem
Kawa z mlekiemDawno na blogu nie pojawił się żaden przepis na słodkości, dlatego tez postanowiłam podzielić się z Wami recepturą na przepyszny, szybki i co najważniejsze zdrowy deser jakim jest krem czekoladowy z awokado i banana. Potrzebujecie do niego tylko kilka prostych składników i blendera. Ja gdy go przygotowuję używam sporo kakao, ponieważ bardzo je lubię. Jeśli nie bardzo przepadacie za jego
Życie ze smakiemTort dla osób lubiących Włoskie smaki i dla tych, którzy nie przepadają za cistami słodkimi, oraz tych którzy lubią chrupiące dodatki. SKŁADNIKI
RAROSSAOstatnio pisałam Wam o tym, jak bardzo lubię kolor pomarańczowy na stole. Na razie nic sie nie zmieniło i pomarańczowa faza trwa. Dzisiaj zapraszam na pyszną
dolcevitainmykitchenZnacie je na pewno, tym bardziej jeśli jesteście Czytelnikami bloga ;) Robiłam je w wersji zielonej z herbatą matcha , w wersji słonej z mięsem , a dziś mam
Kuchnia w czekoladzieSałatka chrzanowa z ryżem, jajkiem, papryką i kukurydzą to smakowita przekąska, która będzie świetną propozycją na śniadanie lub kolację, doskonale sprawdzi się również na świątecznym stole
Smakowite DaniaOd prawie roku posiadam wyciskarkę wolnoobrotową , w której wytwarzam dwa warianty soku: owocowy i owocowo-warzywny. Ten owocowy zdecydowanie bardziej przypada nam do gustu i taki
Kawa z mlekiemMocno zmodyfikowany włoski deser. Zachęcam do wypróbowania - pyszne! ;) Składniki: I. Karmel: 120 g drobnego cukru 50 ml wody 150 ml tłustej śmietanki 20 g lekko solonego masła Oczywiście jeśli ktoś nie ma czasu/ umiejętności można użyć gotowego karmelu lub sosu toffi. II. Całość: 220 g okrągłych biszkoptów 500 g serka mascarpone sok z 1 cytryny 1 laska wanilii(...)drobnego cukru 4 jajka szczypta soli opcjonalnie przyprawa do deserów karmel i wanilia 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki likieru kawowego gorzka i mleczna czekolada do przybrania Sposób przygotowania: W garnku, na wolnym ogniu gotujemy cukier z wodą, aż powstanie lekko brązowy karmel. Zdejmujemy garnek z ognia i powoli dodajemy śmietankę oraz masło. Ponownie stawiamy na wolnym ogniu
DominikaDolcizimnego masła 3 duże żółtka kilka kropel aromatu rumowego II. Nadzienie: 7 jabłek (szara reneta) sok z cytryny cukier puder cynamon przyprawa karmel i wanilia do deserów (opcjonalnie) III. Piana: 3 białka szczypta soli 6 łyżek cukru pudru 1 budyń waniliowy (bez cukru) + cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Orzechy prażymy na suchej patelni i rozdrabniamy(...)umieszczamy w woreczkach i odstawiamy do lodówki. Umyte i obrane jabłka kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy cukrem, cynamonem i przyprawą do deserów. Dokładnie mieszamy. Jedną częścią ciasta wyklejamy natłuszczoną/ wyłożoną papierem tortownicę. Pieczemy 10 min. w 180 °C. Na podpieczony m spodzie ciasta układ amy jabłka. Białka z solą ubijamy
DominikaDolciDziś przepis na wspaniały deser. :) Składniki (2 małe pucharki): I. Kandyzowana skórka pomarańczowa: 2 pomarańcze 200 ml wody 200 g cukru pudru/kryształu 3 kawałki skórki cytrynowej II. Panna Cotta: 300 ml śmietanki 75 ml tłustego mleka 3 płatki żelatyny 75 g cukru otarta skórka z 2 pomarańczy 2 łyżki jasnego rumu III. Mus pomarańczowy 2 pomarańcze(...)przełożyć wraz z syropem do słoika i przechowywać w lodówce do miesiąca czasu. Galaretkę pomarańczową rozrabiamy w niepełnej szklance wody. 1/2 rozlewamy na dno pucharków, w których będziemy podawać deser. Resztę wylewamy na płaski talerz. Odstawiamy w chłodne miejsce. W rondlu umieszczamy śmietankę i mleko. Na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy jeszcze kilka minut. W międzyczasie namaczamy żelatynę
DominikaDolcijako bazę i dodajcie ulubione dodatki – u mnie zwykle kawa lub syrop kawowy np. brownie albo też amaretto czy rum. Mniammm. Taki krem idealny będzie do wszystkiego, do deserów, do przełożenia ciast i ciasteczek. Nie jest bardzo słodki. Dobrze, metrowiec zrobić dzień wcześniej i wsadzić do lodówki, aby warstwy i ciasto ładnie sobą przeszły. Jeśli macie jednak ochotę zjeść(...)Przed podaniem ciasto kroimy pod skosem. 4.26 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-kremem/metrowiec-dwukolorowe-ciasto-kremem/ MieszamWGarnku Artykuł Metrowiec – dwukolorowe ciasto z kremem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuBabeczki to idealny deser do kawki. Wyglądają uroczo i są bardzo lekkie, puszyste. Babeczki są bez glutenu i cukru. Słodyczy nadają pyszne truskawki, które są owocem lata i przywołują wspomnienia słonecznych, ciepłych dni. Takie słodkości to istna poezja smaku. Uwielbiam, gdy deser jest słodki, smaczny i przy tym zdrowy. Babeczki totalnie legalne, bez wysiłku w przygotowaniu. PRZEPIS Na 6 dużych
Kuchnia PaulettesBodajże rok temu przygotowałam całkiem podobną na wielkanocne śniadanie. Wiecie, w święta zdarza mi się robić zdjęcia jak jest coś naprawdę smacznego, ale w tym wypadku
Kuchnia w czekoladzie