Jagielnik to deser, który przygotowuję najchętniej w sezonie owocowym. Do tej pory opublikowałam dwa przepisy na jagielniki z truskawkami ( kakaowy i podwójnie truskawkowy ) i kilka z wykorzystaniem innych owoców. Oba zawierały żelatynę i nabiał. Dziś przygotowałam pyszną, 5-składnikową wersję wegańską. Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): Spód 400 ml kaszy jaglanej 400 ml mleka kokosowego 5 łyżek cukru(...)grudek (dobrze sprawdza się trzepaczka rózgowa) i pogotować ok. 2 minut. Wodę z agarem dodać do truskawek. Wymieszać. Tężejącą masę truskawkową wyłożyć na spód z kaszy jaglanej. Wyrównać powierzchnię. Deser wstawić do lodówki
Weekendy w domu i ogrodzieChoć moje życie blogerskie znacznie zwolniło, co zresztą widać po ograniczonej aktywności na stronie, to jednak jeść trzeba i gotowanie to nadal nieodzowny element mojego życia
W kuchni Karmel-itkiKluski leniwe z masłem i cukrem to szybkie, syte i bardzo smaczne danie obiadowe, szczególnie uwielbiane przez dzieci. Polecam wszystkim ceniącym sobie czas, ponieważ ich przygotowanie
Smakowite DaniaKolejny przepis z Waszej ulubionej rubryki: najbardziej znane ciasta niemieckie. Znane i lubiane oczywiście. Zapraszam na pyszne ciasto Użądlenie Pszczoły. Ten drożdżowy placek przełożony kremem już
dolcevitainmykitchenPrzepysze ciasto, pojawia się w moim domu w sezonie truskawkowym 🍓🍰 Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
RAROSSANie da się ukryć, że uwielbiam zupy, które są pożywne, treściwe i mogą stanowić samodzielny obiad. Widać to w przepisach na zupy, które znajdziecie na blogu
Pogotujmy.plKukurydzianki czyli bułeczki pszenno-kukurydziane na kefirze, z dodatkiem miodu oraz posypane sezamem. Są pyszne! Mięciutkie i bardzo maślane. Mają chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Są
Kuchnia MagdaLenyChlebek bananowy to popularne amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. W wersji podstawowej jest lubiane i dobrze znane przez większość z nas. Jednak moja wersja tego chlebka
Kuchnia MagdaLenyJak wiosna to i zieleń! Nie tylko za oknem, ale przede wszystkim na talerzu ;) Lubię wszelkie nowalijki, ale z dostępem do nich to u mnie marnie
Kuchnia w czekoladzieUwaga, uwaga! Oto mój sprawdzony (idealny) przepis na pyszne gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym. Wbrew pozorom zrobicie je szybko, prosto i przyjemnie. Przepis w
Pogotujmy.plPlacki, które stały się HITEM w moim domu! Bezglutenowe placki z kaszy gryczanej niepalonej w wersji wytrawnej... z dodatkiem smażonej cebulki oraz czosnku. Tylko 3 składniki
Kuchnia MagdaLenytakie desery, które o każdej porze roku smakują idealnie. Ukochany, kremowy sernik , szarlotka z kruszonką , tarta czekoladowa , no i lody. To właśnie lodom poświęcę dzisiejszy wpis, a Was zapraszam na przepyszną lodową ucztę. Gdy od marki UNOLD dostałam propozycję przetestowania kolejnego sprzętu ( pewnie pamiętacie, jak kilka miesięcy temu testowałam genialne urządzenie do robienia pancakes – tutaj ) – nie zastanawiałam się(...)jogurtowe kremy i mrożone shake jak w popularnej sieciówce – teraz to wszystko mam w zasięgu ręki! I dodatkowo ze swoich, wiadomego pochodzenia składników! Urządzenie pozwala na przygotowywanie mrożonych deserów bez ograniczeń – ograniczać może nas tylko i wyłączenie nasza wyobraźnia! Moja koleżanka już zamówiła sobie lody z gorgonzolą, gruszką i orzechami! Podejmuję wyzwanie! Jestem szczerze zachwycona sprzętem! Z całego
Ostra na SłodkoTakie sobie wspominki . smaki dzieciństwa :) T en deser miał swoje 5 minut w czasach PRL-u ,ale powiem wam że smakuje do dziś wyśmienicie, prostota,niewiele i składników. 500 ml śmietany kremówki 1 czubata łyżka cukru pudru 3 łyżki kakao 50 g rodzynek ( u mnie suszona żurawina) opcjonalnie w wersji dla dorosłych trochę rumu do namoczenia rodzynek Rodzynki zamoczyć
Andzia Pichci