Przepis na flan z kawą i kardamonem zaczerpnęłam z książki „Kawa Bogactwo smaków dla smakoszy” i jest to moja propozycja do akcji kulinarnej Czas
Pieguskowa KuchniaKogiel-mogiel taki babciny, pyszna delikatna piana ze świeżych wiejskich jajek ( wiejskich nie tylko z nazwy ) z dodatkiem cukru i kakao. To jeszcze jeden nie zapomniany
Pieguskowa Kuchniaczarnej porzeczki no i nalewki porzeczkowej oczywiście w okresie gryp i infekcji wirusowych. Czyli właśnie o tej porze. Zapraszam na porcję pysznej i zdrowej naleweczki:) Doskonała do ciast, deserów i kawy. Zdrówko! Nalewka z czarnej porzeczki 1 kg dojrzałych ale nie przejrzałych owoców czarnej porzeczki 0,5 kg cukru 0.5 l wódki 0,25 l spirytusu Umyte i osuszone owoce
Pieguskowa Kuchniawybornie i na pewno zagoszczą u mnie na stole nie jeden raz. Upiekłam również mój pierwszy suflet, nie taki diabeł straszny jak się okazało i ten smaczny i szybki deser również ląduje do mojego menu. Po wspólnym gotowaniu udaliśmy się na wspaniały poczęstunek przygotowany przez kucharzy. Było mnóstwo pyszności: szparagi, truskawki, kalmary, sushi, karczochy, panna cotta z figami
Pieguskowa KuchniaPiotr z bloga „Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom”- klik . Wspólnie przygotowaliśmy Krewetki z Orzo, naparem Krocus Kozanis i serem feta. Inne grupy przygotowały pyszny deser wiśniowo-czekoladowy z sera Manouri, filet z kurczaka z cukinią, porem, suszonymi pomidorami, oliwkami Kalamata i świeżymi ziołami oraz Tzatziki. Dziękuję za to spotkanie organizatorom tego wydarzenia: firmie Kenwood, przesymaptycznej Joli
Pieguskowa KuchniaOgórki zawekowane i teraz przyszła pora na przerabianie agrestu. Niezawodne, przepyszne muffinki z maślankowe stworzyły z agrestem świetny duet. Ledwo zdążyłam na ostatnią sztukę, gdyż zniknęły
Pieguskowa KuchniaChyba nikogo nie trzeba przekonywać do tego deseru. Delikatna czekoladowa beza, pyszny krem i kwaskowata frużelina to trio idealne. Na początku nie mogłam się przekonać do czekoladowej bezy, ale Nigella zdecydowanie wie co dobre. Pavlova okazała się strzałem w dziesiątkę. Posmakowała nam wszystkim. Spróbujcie, a nie pożałujecie! CZEKOLADOWA PAVLOVA Z WIŚNIAMI BEZA 6 białek 300 g drobnego cukru
Pieguskowa Kuchniabardzo prosty sposób możemy sobie sami taką skomponować. Wystarczy w słoiczku wymieszać ze sobą kilka składników i przyprawa gotowa! Mieszanka jest bardzo aromatyczna i świetnie wzbogaca smak wszelakich deserów. DOMOWA PRZYPRAWA DO DAŃ Z DYNI 6 łyżeczek mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 3 łyżeczki mielonego imbiru 1,5 łyżeczki mielonych goździków 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Pieguskowa KuchniaWieniec Trzech Króli czyli Rosca de Reyes to u mnie na blogu zupełna nowość. Zazwyczaj w Święto Trzech Króli wypiekałam słodkie drożdżowe bułeczki zwane Szczodrakiem . W
Pieguskowa KuchniaGriwech to algierskie ciastka cenione podczas religijnych uroczystości, wesel, a przede wszystkim w czasie muzułmańskiego Ramadanu, gdzie często są podawane w szklance herbaty miętowej. Przypominają nasze
Pieguskowa Kuchniauformowana w dłoniach w prostokąt z kawałkiem ryby na wierzchu Tamago nigiri – jest to rodzaj nigiri tylko zamiast warzyw czy ryby kładzie się japoński omlet. Ponoć traktowane jako deser dla dzieci. Pod koniec naszych zmagań z sushi zostaliśmy poczęstowani krewetkami i warzywami w tempurze – palce lizać! Atmosfera była wspaniała, jedzenie pyszne, więc jak tylko będę w okolicach Warszawy
Pieguskowa KuchniaPogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, więc zapraszam na zawijane bułeczki z truskawkami. Za oknem zimno, deszczowo a włączony piekarnik i pachnące drożdżowe bułeczki z pewnością poprawią
Pieguskowa KuchniaDrożdżówki z porzeczkami i kruszonką to oznaka tego, że lato jest w pełni. Latem częściej sięgam po ciasto drożdżowe i świeże owoce. Moje porzeczki w tym
Pieguskowa KuchniaKruche babeczki z malinami i kremem malinowym szybko znikają ze stołu. Są pyszne. To idealny deser do popołudniowej kawy. Składniki: 3 i pół szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietany 1 kostka margaryny Kasia 1 jajko 3 żółtka 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem malinowy do tortów Oetkera 0,5 litra śmietany
Pyszności Słodkościjuż niczego jej w każdym jednym gryzie nie brakowało. To samo uczucie miałam po pierwszym kęsie tych grillowanych w prosciutto brzoskwiń. Nie wiem, czy zjadłam śniadanie, lunch, obiad czy deser. Wiedziałam tylko, że nie mogę się oderwać od miski i muszę jeść, jeść, jeść… Boże, jakie to jest dobre! Szczerze. Było tak dobre, że zjadłam sama na jedno kuchenne posiedzenie
Karo in the Kitchen