desery - 58579 przepisów (strona:1414/3906)

Naleśniki z kajmakiem, duszonymi jabłkami, brzoskwiniami i wanilią 104

Naleśniki są dobre na każdą porę roku i nadają się na każdy posiłek :) Tym razem proponuję coś na słodki deser lub podwieczorek. Pierwsze jesienne jabłka połączyłam z ostatnimi letnimi, soczystymi brzoskwiniami. Z dodatkiem wanilii pachną i smakują wspaniale. Podane z naleśnikami na mleku oraz solonym kajmakiem przegonią wszystkie chmury :) 8-10 sztuk 3 szklanki mleka 2% 1/5 szklanki mąki pszennej

Mienta blog
Placuszki z mango, plantana z dżemem wiśniowym z limonką 99

leżało na talerzu, zaraz obok bardzo dojrzały plantan i aż się prosiły aby je przerobić. Tak oto są pyszne placki, polecam zróbcie sobie na śniadanie, na drugie śniadanie, na deser czy podwieczorek, będą znakomite. Mango, plantan w plackach. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Keto tapenada (Paleo, LowCarb) 120

Oliwki – śródziemnomorskie złoto Letnie smaki, choć w odrobinę innym niż zazwyczaj wydaniu. Jak do tej pory w katalogu letnich przepisów królują bowiem lody i desery z owocami. Z czym innym mogą kojarzyć się jednak oliwki, jak nie z wakacyjnymi podróżami w cieplejsze zakątki świata…? W miejscu ich oryginalnego występowania smakują zresztą najlepiej. Dobry smak … Artykuł Keto tapenada (Paleo

Modern Cave Girl
Jabłka w cieście drożdżowym 90

bawienia się w kuchni do ciasta drożdżowego dodać starte jabłka lub pokrojone w kawałki i smażyć zwykłe placuszki . Polecam, nie tylko na obiad czy kolację, ale także na deser :) Przepis pochodzi z gazetki reklamowej sklepów Biedronka. Składniki: 200 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko  szczypta soli 1,5 łyżki cukru 12 g drożdży 2 duże jabłka

Kocham..lubię..gotuję..
Sos karmelowy 83

Bajka a nie sos. Po prostu obłędny i jakże prosty. Zawsze na życzenie rodzinki robię od razu podwójną porcję. Idealny do polewania lodów, gofrów, deserów .. i wyjadania łyżeczką ze słoiczka :) Pyszny! Przepis ze strony Moje Wypieki. Składniki: 220 g cukru (1 szklanka) 1/4 szklanki wody 50 g masła 180 ml śmietany kremówki 30 lub 36% duża szczypta soli morskiej

Kocham..lubię..gotuję..
Smażony camembert z frużeliną żurawinową, na świeżym szpinaku z orzechami i suszoną żurawiną 75

żelatynę, wymieszać i postawić znów na palnik, podgrzewać już tylko do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny, już nie zagotowywać. Pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Ja jeszcze ciepłą frużeliną polewam desery. Gdy chcemy uzyskać gładki sos - frużelinę zblendować. Gdy frużelina po ostudzenia okaże się zbyt gęsta, wystarczy dodać wrzącej wody i delikatnie rozmieszać. Gdy za rzadka - dodać napęczniałej żelatyny i podgrzać

Kocham..lubię..gotuję..
Ciastka krucho-drożdżowe z wiśniami 119

sezonu wiśniowego, słoiki i spiżarka zapełnia się przetworami a wiśnie jakby nigdy się nie kończyły, ciągle mąż donosi mi nowe wiaderka zerwanych owoców do przerobienia. Padła więc decyzja, na deser będzie coś z wiśniami. Miały być rogaliki ale na blogu Gotuj z cukiereczkiem zachwyciły mnie urocze ciasteczka z wiśnią. Proporcje składników dziewczyny mają takie same, różnią się wykonaniem więc

Kocham..lubię..gotuję..
Dżem wiśniowy z amaretto 127

Wiśnie i migdały to udane połączenie, nie tylko w deserach, ciastach czy tortach. To też pyszne połączenie, które możemy zamknąć w słoiczku na zimę w formie dżemu czy też konfitury. Ten dżem w ubiegłym roku robiłam na bazie cukru żelującego a w tym roku przygotowuję dżemy na bazie pektyny i ten z pektyną jest na zdjęciach. Jest to sposób szybki

Kocham..lubię..gotuję..
Wiśnie w syropie, z amaretto 139

amaretto to duet doskonały. W tym roku przygotowałam całą serię z amaretto - dżem , konfitury , sok do rozcieńczania wodą oraz prezentowane poniżej wiśnie w syropie. Będą idealne do ciast, deserów, budyniu, kaszki, owsianki lub jako baza do przygotowania pysznego sosu - frużeliny. Polecam serdecznie :) Składniki: 1 kg wydrylowanych wiśni 500 g cukru 60 ml amaretto Przygotowanie: Wiśnie powinny być całe, duże

Kocham..lubię..gotuję..
Likier miętowy 99

Przedstawiam Wam ostatni w tym sezonie przepis z wykorzystaniem mięty - likier miętowy. Będzie wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów, świetnie też sprawdzi się do przyrządzania alkoholowych koktajli. Na zdjęciach widnieje likier sfotografowany od razu po przyrządzeniu, ale po 2-3 miesiącach dojrzeje i ładnie wyklaruje - taką mam nadzieję :) Przepis pochodzi z bloga Aronia- wiem co jem.  A Was serdecznie

Kocham..lubię..gotuję..
Ciastka francuskie z brzoskwinią 91

Kupuję wtedy dobrej jakości z masłem w składzie. Mam taki plan aby kiedyś spróbować zrobić ciasto francuskie samodzielnie, ale na to przyjdzie jeszcze pora. Z gotowym ciastem francuskim wyczarowanie deseru zajmie tylko 25 min i to razem z pieczeniem. Nic bardziej prostego - ciasto wystarczy pociąć na kawałki, ułożyć owoce i wstawić do piekarnika. Tym razem na cieście moje ogrodowe brzoskwinie

Kocham..lubię..gotuję..
Pancakes 240

Proste do wykonania puszyste placuszki, amerykańskie pancakes. Idealne na słodkie śniadanie, deser, obiad lub ciepłą kolację, smakowite o każdej porze dnia :) Polecam serdecznie, a przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Składniki: 2 szklanki  2 duże jajka 1,5 szklanki mleka 75 g masła, roztopionego i przestudzonego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki cukru szczypta soli Przygotowanie

Kocham..lubię..gotuję..
Sałatka z łososiem i warzywami 77

Dzień dobry moi drodzy. Dzisiaj trochę odetchniemy w końcu od słodkich deserów i zaproponuję Wam pożywne i zdrowe śniadanie bądź kolację. Łosoś jest zaliczany do gatunku ryb tłustych i rzadko kojarzony jest ze zdrowym odżywianiem, fit i odchudzaniem. A to wielki błąd! Tak samo, jak makrela wskazana jest na diecie zbilansowanej, ze względu na swoje bogate  „ wyposażenie". Zawiera selen

zdrowo i aktywnie
Placki z twarogu i brokułów 80

się jako przekąska lub lekki obiad.  Przygotowanie: 20 minut Koszt: Tanie Dzisiaj odstąpimy trochę od słodkości,które Wam ostatnio serwowałam. Pojawi się więcej propozycji na obiad lub mniejsze desery. Ile można żyć samymi ciastami w końcu. :) To nie koniec ciekawostek, mam dla Was jeszcze coś ciekawego. Szykuje konkurs z nagrodami,które na pewną będą zdrowe i pyszne! Po majówce

zdrowo i aktywnie
Róża ucierana z cukrem, czyli konfitura różana 127

Konfitura różana Konfitura z róży cukrowej to tradycyjny dodatek do ciast i deserów – idealne nadzienie do pączków z różą, wypełnienie do mazurków, dodatek do sernika wiedeńskiego oraz ciasta czekoladowego. Przepis na ucierana różę jest banalnie prosty, wymaga tylko dłuuuugiego ucierania w makutrze

Gotujemy i jemy

Proponowane wyszukiwania