desery - 58579 przepisów (strona:1405/3906)

DŻEM Z CUKINII 99

wiem czy długo nacieszy mój zimowy kącik przetworów:) Gładki, kremowy, wręcz idealny dodatek do śniadań, kolacji, kanapek, jogurtów, smoothie. Dodatek do wypieków wszelakich czy ot tak wyjadany łyżeczką na deser będzie cieszył podniebienie jak nic:) Choć mam w planach zapełnić jeszcze kącik zapasów zimowych to ten dżem musiał powstać pierwszy. Dżem z cukinii z dodatkiem galaretek i cytryny jest pyszny

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z kuskusu z burakiem, orzechami i granatem 118

obok buraka ćwikłowego, jednak trochę mniej znanym składnikiem poniższej sałatki jest owoc granatu . Pełen witamin w tym witaminy C, kwasów organicznych, żelaza oraz wapnia znajduje swoje zastosowanie w sokach, deserach czy daniach jarskich. Nasiona granatu są cierpkie a jednocześnie słodkie w smaku. W sałatce nie mogło zabraknąć także orzecha włoskiego. Orzech włoski bogaty jest w kwasy tłuszczowe, potas, fosfor, cynk

mecooks
Jesienne menu – przepisy na jesienny obiad 109

kuszą. Dziś będzie zupa pomidorowa z marchewką, dynią i ziemniakami. I z pastą sezamową tahini. Sekretnym składnikiem sałatki ziemniaczanej jest sos z tahini. Tahina z Primaviki będzie też w deserze – pysznym cieście pomarańczowym. Ponieważ jesień to jeszcze nie pełny sezon na pomarańcze, to w cieście użyłam aromatu pomarańczowego BIO ze sklepu delikatesyznatury.pl Zupa pomidorowa z warzywami i tahini Składniki

Ugotowane pozamiatane
Nakarm swój mózg - recenzja książki. A także przepis na korzenną babkę z nutą pomarańczy. 108

Kiedy przebrniemy już przez sprawy techniczne, medyczne i żywieniowe przechodzimy do książki kucharskiej.  Przepisy podzielone są na kilka kategorii. Tradycyjnie zaczynamy od śniadań a kończymy na deserach i smakołykach. To przepisy idealne dla wegan i wegetarian. Ale oczywiście możemy je modyfikować według własnych upodobań. W kuchni podoba mi się to, że możemy improwizować!  I z tą książką

Radość kipiąca uśmiechem.
Risotto z grzybami 122

bulionu, dodajemy grzyby, posiekany koperek i ser i dusimy jeszcze 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Artykuł Risotto z grzybami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Drożdżowe ciasteczka z jabłkami i cynamonem 153

cynamonem. Aromatyczne małe pierożki z ciasta drożdżowego, wypełnione pieczonymi jabłkami obtoczonymi w cukrze i cynamonie. Przepyszne! Skutecznie odpędzają tęsknotę za innymi owocami, właściwie skutecznie odpędzają wszelkie tęsknoty. Świetne jako deser albo przekąska, idealne do spakowania do szkolnej lunchówki. A zapach podczas pieczenia bezcenny. Drożdżowe ciasteczka z jabłkami i cynamonem 15 gr drożdży 8 łyżek cukru łyżka mleka

Smaczny zeszyt
Czekoladowo-śmietanowy sernik na zimno 80

brutalnie. Niektórzy się cieszą z chwili oddechu i chłodniejszej temperatury, ja tam tęsknię za upałami bo lubię ciepło. W kuchni też pozostaję przy typowo letnich daniach. Chłodniki, sałataki, desery na zimno. Moja dzisiejsza propozycja jest wyjątkowa - czekoladowo-śmietanowy sernik na zimno na wypasie. Z sera, bitej śmietany, białek i ciemnej czekolady na orzechowo-owsianym spodzie z czekoladą. Same dobre rzeczy

Smaczny zeszyt
Tarta z rabarbarem truskawkami 132

Idealny wiosenny deser - tarta z rabarbarem i truskawkami, podana z bitą śmietaną albo lodami. Majowo-czerwcowy klasyk. W końcu ciepło i słonecznie. Piękna pogoda długo kazała na siebie czekać w tym roku ale już jej. Uczcijcie jej przyjście tym cudownym ciastem. Tarta z rabarbarem  truskawkami Składniki: Ciasto: 350 g mąki 2 łyżki cukru pudru 200 g zimnego masła

Smaczny zeszyt
Tarta z morelami w kremie 173

Cudowny, letni deser - tarta z morelami w śmietanowo kremie. Wspaniałe zakończenie letniego obiadu. Bardzo delikatna i wyjątkowo smaczna. Warto zrobić. Wiem, że upały wracają i nikomu w taką pogodę nie chce się odpalać piekarnika ale dla tej tarty warto się pomęczyć. Potem wszyscy Wam będą dziękować zajadając się pysznymi kawałkami tarty. Tarta z morelami w kremie Ciasto: 0 false

Smaczny zeszyt
Nalewka z aronii 137

codziennie poruszamy słojem, żeby cukier lepiej się rozpuścił. Słój powinien być przykryty ściereczką. Po tym czasie odcedzamy owoce przez sitko, przekładamy je do słoiczków, zakręcamy i mamy je do deserów, herbaty... Pamiętajcie, aronii nie wolno wyciskać, ponieważ nalewka zrobi się cierpka !!! Natomiast powstały płyn mieszamy w garnku z nalewem, przecedzamy dwukrotnie przez złożoną gazę lub pieluchę. Płyn powinien odsączać się

Bułka z Chlebem
Gruszki w syropie do słoików 117

przepisu wychodzą pyszne, słodziutkie gruszki, które można jeść  bezpośrednio ze słoika albo wykorzystać do deserów, lodów, ciast... Ilość zalewy musicie dostosować do ilości gruszek, które posiadacie, wystarczy zachować proporcje Co potrzeba: 2 kg twardych, dojrzałych gruszek Co potrzeba na zalewę: 1 l wody, 500 g cukru, 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego, po 2 goździki do każdego słoika Wykonanie: Składniki

Bułka z Chlebem
Nalewka z truskawek 98

zakręcamy, odstawiamy w ciemne miejsce najlepiej na 6 miesięcy. Truskawki przekładamy do czystego słoika, zakręcamy i w ten sposób jesteśmy posiadaczami pysznych owoców, które można wykorzystać do lodów, drinków, deserów lub po prostu zjeść. Nalewka jest tak pyszna, że będzie Wam trudno się powstrzymać przed spróbowaniem jej wcześniej. Smacznego i na zdrowie :)) truskawki, wódka

Bułka z Chlebem
Nalewka z czereśni 91

zakręcamy, odstawiamy w ciemne miejsce najlepiej na 6 miesięcy. Czereśnie przekładamy do czystego słoika, zakręcamy i w ten sposób jesteśmy posiadaczami pysznych owoców, które można wykorzystać do lodów, drinków, deserów lub po prostu zjeść. Nalewka jest dość słodka, ale bardzo smaczna. Gwarantuję Wam, że sięgniecie po nią zanim minie 6 miesięcy. No cóż, ja też nie mogę się oprzeć. Smacznego

Bułka z Chlebem
Syrop z mięty 96

Rozrobiony z wodą, z kostką lodu i plasterkiem cytryny jest doskonały do gaszenia pragnienia w upalne dni. Można go użyć również do lodów, deserów, galaretek, drinków… Co potrzeba: 200 g świeżej mięty, 2 l wody, 1 kg cukru, 2 cytryny Wykonanie: Miętę myjemy, rwiemy na łodygi o długości 5-10 cm, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia

Bułka z Chlebem
Sos malinowy z chilli na ostro do słoików 111

połączeniu z ostrą papryką chilli, dlaczego nie. Opracowałam proporcje dla doskonałego sosu, którym możecie polać mięso, ser, wędlinę, możecie zmieszać z majonezem i chrzanem. Polejcie nim lody i desery a nabiorą niepowtarzalnego smaku. Ja osobiście uwielbiam go z lodami. Sos może stać ponad rok w chłodnym miejscu, jednak po otwarciu trzymajcie go w lodówce do dwóch tygodni. Z przepisu wychodzi

Bułka z Chlebem

Proponowane wyszukiwania