desery - 58579 przepisów (strona:128/3906)

SEKRET UDANEGO SERNIKA 160

kąpieli wodnej lub wraz z blachą z gorącą wodą, którą ustawia się na dnie piekarnika.   Wiedeński – nie posiada kruchego spodu, dzięki czemu cechuje go większa ilość sera. Nazwa deseru może nas zmylić co do kraju pochodzenia. Wbrew skojarzeniom, ten typ sernika wymyślono w naszym kraju – Polsce. Dlaczego „wiedeński” gdyż deser przypomina przysmak Topfenkuchen.   Krakowski – to najbardziej znana(...)polskich odmian deseru. Wyróżnia go kruche ciasto, bakalie, tłusty twaróg i charakterystyczna kratka, jako element ozdoby. Trudno w naszym kraju znaleźć kogoś, kto go nie jadł.   Sernik na zimno – najczęściej spotykany we wschodniej części Polski. We wschodniej części naszego kraju na stołach pojawia się serowy deser zwany Paschą. To potrawa pochodzenia północno – rosyjskiego, przygotowywana z twarogu lub z mleka

Ciastka - domowe słodkości
SZYBKI MAKOWIEC JADĄ GOŚCIE 150

Ciasto  JADĄ GOŚCIE  to najbardziej popularne ciasto na blogu. Kiedyś wpadłam na pomysł żeby upiec je z makiem :) Wyszło pysznie a co najważniejsze jest

Pani na deser
Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa 113

Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa - francuski deser w kształcie pnia drzewa Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa wygląda jak prawdziwa kłoda drewna. Chociaż wydaje się pracochłonna, to w rzeczywistości jest bardzo prosta do zrobienia. Przepis na francuskie ciasto na Boże Narodzenie nie sprawi nikomu trudności - szybki biszkopt czekoladowy i dwa rodzaje kremu przygotujecie w niespełna godzinę. Rolada świąteczna Buche de Noel(...)nazywana też Yule Log jest bardzo popularna we Francji, Belgii, ale też w Turcji. Ten świąteczny francuski deser zasmakuje każdemu.   Bûche de Noël - rolada bożonarodzeniowa - Cztery Fajery Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa - składniki Rolada biszkoptowa proporcje na formę o wymiarach 4 jajka 100 g cukru pudru 100 g mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Cztery Fajery
KAKAOWY PIERNIK Z POWIDŁAMI 135

Więcej inspiracji i wiedzy o pieczeniu na Instagramie! Kakaowy piernik z powidłami to szybkie i proste ciasto na świąteczny stół. Ciasto piernikowe z konfiturą jest smaczny

Słodki Pomysł
Krokiety orzechowe 161

Krokiety orzechowe Uwielbiam krokiety orzechowe za ich intensywny, gorzkawy smak i aromat pietruszki. Są przepyszne z kapustą z grzybami i jako dodatek do ryby - smażonego karpia

Korniszonki
Kotleciki z suszonych grzybów 131

Kotleciki grzybowe z suszonych prawdziwków Kotleciki z suszonych grzybów oraz panierowane kapelusze prawdziwków robiła moja św. pamięci Babcia. Na wiele lat grzybowe kotleciki zniknęły z naszego

Korniszonki
Staropolski piernik dojrzewający z orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami 107

Piernik staropolski z orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową Prawdziwy piernik staropolski dojrzewa dwa razy - pierwszy raz po zarobieniu ciasta, drugi raz po upieczeniu. Ten piernik , pełen

Korniszonki
Pierniczki z okienkiem witrażowym na Boże Narodzenie 178

Pierniki z witrażem z landrynek Pierniczki z okienkiem wypełnionym witrażem z landrynek to piękna i pyszna ozdoba świąteczna. Ich wykonanie jest banalnie proste, a efekt końcowy

Korniszonki
Lody z palonego masła 79

obłędne. Jest to niesamowity smak lata. Ale kto powiedział, że zimą nie wolno sobie pozwolić na lody! Jeżeli chcecie zasmakować czegoś zupełnie innego, polecam je gorąco. Przygotowując je jako deser lub dodatek do deseru, np. do ciasta to z pewnością zaskoczycie swoich gości. Bo przecież nikt nie spodziewa się lodowych deserów zimą. Podarujcie sobie i swoim gościom chociaż niewielką cząstkę(...)wspomnień lata, którego tak bardzo nam brakuje zimą. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na lody oraz inne przepisy na desery . Składniki: 1 kostka masła 2,5 szklanki mleka 100 g cukru 1,5 szklanki śmietanki 30% 5 żółtek Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania palonego masła. Na patelnię (najlepiej o jasnym dnie) wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Następnie podgrzewamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Top 10 świątecznych mini słodkości 142

maślane w smaku. Spokojnie możecie przygotować je kilka dni przed podaniem, ponieważ ciasto kruche z dnia na dzień jest coraz lepsze. 7. Jeżeli jesteście znudzeni tradycyjnym przepisem na ten deser bądź nie możecie jeść surowych jajek, to zachęcam do przygotowania dyniowego tiramisu . Idealnie kremowego i puszystego. Najlepiej poniższy deser przygotować kilka-kilkanaście godzin przed podaniem, ponieważ musi się mocno schłodzić(...)Ptasie mleczko o smaku truskawkowym oblane gorzką czekoladą. Fit deser na zimno, który zachwyca swą delikatnością - domowe ptasie mleczko o smaku truskawkowym oblane gorzką czekoladą. Wbrew pozorom poniższe pianki są łatwe i tanie do przygotowania. Będą idealne dla osób, które ograniczają kupne słodycze. 9. Czekoladowe szyszki. Proste małe, słodkie przekąski - które jesteśmy w stanie przygotować tylko i wyłącznie z trzech

Ugotować
KREM SPECULOOS z mascarpone 3008

Więcej inspiracji i wiedzy o pieczeniu na Instagramie! Krem Speculoos z mascarpone to idealny pomysł na słodki dodatek do świątecznych tortów i ciast. Krem jest przepyszny

Słodki Pomysł
Kruche ciastka z pieczątką 188

Kruche ciastka z pieczątką Ciastka z pieczątką lub ciastka ze stempelkiem są uroczym i pysznym dopełnieniem nie tylko świątecznych posiłków. Ich przygotowanie to czysta przyjemność, szczególnie

Korniszonki
Wigilijne śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku cytrynowym 150

Wigilijne śledzie z cebulą marynowane w soku z cytryny i oliwie Śledzie to wigilijne danie obowiązkowe. Można je podawać dosłownie na sto sposobów – marynowane, smażone, na

Korniszonki
Pierniczki z mąki żytniej. Przedwojenny przepis na fit pierniki! 194

Pierniczki z mąki żytniej . Przedwojenny przepis na żytnie pierniki bez tłuszczu, jajek i cukru Dziś polecam przedwojenny przepis na fit pierniczki z mąki żytniej . Po pierwsze

Korniszonki
MIĘKKIE PIERNICZKI jak alpejskie 132

Więcej inspiracji i wiedzy o pieczeniu na Instagramie! Miękkie pierniczki to idealny pomysł dla tych, którzy nie lubią czekać aż pierniki zmiękną! Są pyszne, aromatyczne i

Słodki Pomysł