zawsze marzyłam o podróży do Chin, ale razie musi mi wystarczyć namiastka czyli chiński deser bananowy . Robiłam go na podstawie przepisu z małej książeczki Kuchnia Chińska z przed 20 lat. Składniki na 4 porcje: • 4 banany • 2 łyżki soku z cytryny • 1/2 szklanki sezamu • olej do smażenia Ciasto • 100 g mąki
To co kochamSłodka beza, kwaśne kiwi i aksamitny serek to idealne połączenie smakowe i strukturalne. Bardzo szybki deser, szczególnie kiedy dopada nas głód na słodkie. Solidna porcja zaspokoi nawet bardzo wybredne podniebienia. Składniki na 4 porcje: • 6 sztuk kiwi • 250 g serka mascarpone • 250 ml śmietanki 30% • 3 łyżki cukru pudru • 20-24 małych bezików Wykonanie: • Śmietanę
To co kochamBłyskawiczne gofry z ciasta francuskiego. Wystarczy tylko wyciąć kawałki ciasta i wrzucić do gofrownicy. Szybka bita śmietana plus jagody i mamy pyszny deser, nie straszni więc goście, którzy pukają do drzwi… Zamiast jagód mogą być truskawki, maliny czy borówka amerykańska. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 250 ml śmietanki 30% • 2 łyżki cukru pudru
To co kochamroku? Szampańsko? To dobrze, bo taki będzie cały rok, czego Wam życzymy z całego serca! A jeśli zostały Wam świąteczne pierniczki, to proponuję pyszny deser tiramisu. Mnie zostały, bo schowałam! Składniki na 5 porcji: • ok. 25 pierniczków świątecznych lub ze sklepu • 250 g sera mascarpone • 500 ml śmietanki 30% • 5 łyżek cukru pudru
To co kochamOponki to dla mnie wspomnienie dzieciństwa, bo bardzo często gościły na niedzielnym podwieczorku. W sumie to dość szybki deser, jeśli mamy pod ręką wszystkie składniki. Swoją drogą ciekawa jestem, czy jest ktoś, kto nigdy nie jadł tych serowych pączusiów. Najlepsze są jeszcze ciepłe z cukrem pudrem, następnego dnia można je na chwilkę wrzucić
To co kochamporzeczkowo się zrobiło, ale trzeba kuć żelazo póki gorące, bo kończą się już świeże porzeczki i pozostaną tylko soki, dżemy, galaretki, konfitury i nalewki. Pyszny, aromatyczny deser na bazie serka ricotta również zawiera czarną porzeczkę, stąd ten fioletowy kolor. Ja użyłam delikatnej ricotty ale można użyć każdego innego białego, kremowego serka. Serek porzeczkowy jest lekko
To co kochamZdrowe słodycze. Naturalnie słodki ale bezcukrowy deser na bazie suszonych daktyli i ekspandowanego amarantusa, inaczej poppingu, czyli prażonych jak popcorn ziaren amarantusa. Amarantus nazywany jest zbożem XXI wieku. Należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Przed odkryciem Ameryki, wraz z kukurydzą, fasolą i ziemniakami, stanowił podstawę pożywienia Inków, Majów i Azteków. Ziarna amarantusa
To co kochamskrywa kwaskowe, pieczone owoce. Kwaskowość rabarbaru doskonale wyrównuje słodycz pianek. Zapiekankę przygotowuje się bardzo szybko i jest świetną alternatywą dla ciasta do kawy. Najlepiej użyć do deseru białe pianki, chociaż trudniej je dostać, bo najczęściej spotykam w sklepie kolorowe. Składniki: • 2 łodygi rabarbaru • 2 jabłka • 2 banany • 2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego • 3 łyżki suszonej
To co kochamBardzo zdrowa pizza, praktycznie bez kalorii i pieczenia. Do tego owocowa! Jest to doskonały deser letni, błyskawiczny w przygotowaniu. Oczywiście można dowolnie dobierać owoce, według uznania, smaku czy zawartości lodówki. Składniki: • plaster arbuza • banan • maliny • liście mięty Wykonanie: • Wycięty z arbuza okrągły plaster położyć na półmisku i pociąć na 6 części
To co kochamZachciało mi się czegoś słodkiego do kawy, a że miałam w domu dojrzałe śliwki węgierki, to właśnie one stały się bohaterem mojego deseru. Spód z płatków kukurydzianych wchłonął sok ze śiwek, ale i tak był lekko chrupiący. Może kolorystycznie nie wygląda to zbyt pięknie, bo trochę szaro-buro
To co kochamwarzywniaku dostałam jeszcze ostatnie śliwki, bardzo miękkie i słodkie, więc pierwsze co mi przyszło do głowy to mus śliwkowy. I tak powstał deser śliwkowy na bazie jogurtu, o czekoladowym smaku i żelowej konsystencji dzięki chia. Składniki na 2 porcje: • 1 szklanka bardzo dojrzałych śliwek • 1 mały jogurt naturalny • 2 łyżeczki kakao • odrobina
To co kochampostaci powideł śliwkowych. Przeplata się tutaj smak kawy z mascarpone i smak czekolady ze śliwką, które idealnie współgrają ze sobą w tym deserze. Można go jeść od razu po przygotowaniu, ale wtedy należy nakładać łyżką, natomiast następnego dnia, gdy poleży w lodówce, można go pokroić jak ciasto. Składniki: – biszkopty
To co kochampodawał na dwa sposoby. Układamy kilka na talerzu a po środku wyciskamy dekoratorem krem makowy lub bezpośrednio niewielką ilość na każdej bułeczce. Smacznego! Kategoria: Dania główne , Przepisy , Słodkości i desery Tagged: bita śmietana , Boże Narodzenie , drożdżowe , kasztany , mak , miód , migdały , parowańce , żurawina
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyCIASTKA CZEKOLADOWE z kawałeczkami gorzkiej czekolady są pyszne i bardzo... Artykuł Ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEminut pieczenia i gotowe. Doskonałe jeszcze ciepłe, kiedy ta czekolada się przyjemnie rozpływa, ale też gdy ostygną. Idealne i tylko 2 składniki! Polecam, choć to w sumie kaloryczny deser ;) Takie proste w swej formie ciasteczka są zwyczajnie najszybszą wersją. W wersji ciut dłuższej w wykonaniu można się pobawić w zwijanie rogalików z kostką czekolady :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego
Kolorowy Przepisownik